Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Izdojeno mlijeko mi ima čudan miris?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno Izdojeno mlijeko mi ima čudan miris?

Slučajno sam primijetila. Izdojeno mlijeko koje je nekih 12 sati bilo u frižideru ima čudan miris, i to već drugi dan zaredom primijećujem. Ne mogu opisati, neki trpki miris. Čak miris i nije toliko izražen, ali okus bome je. Nije mlijeko pokvareno, nego baš neki karakterističan miris i okus kojeg svježe izdojeno mlijeko nema.
    Već sam primijetila da A. neće baš rado piti to izdojeno mlijeko, ali sam to pripisivala tome da neće bočicu (cca jednom tjedno mi zatreba i to izdojeno, u "kriznim" večerima, inače izbjegavam dok god A. nije potpuno izbezumljen na cici)
    Ima li tko kakvih saznanja o nečemu sličnom? :?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da, i moje izdojeno mlijeko je mijenjalo i miris i okus kada je stajalo u frizideru. To je ok. Ema se nije bunila na promjenu okusa, nekim bebama to ne pase.

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moje je imalo metalni okus.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moje na sapun, onaj bez parfema. Bilo je posebno izraženo kod smrznutog, tako da sam skroz odustala od smrzavanja.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ne baš na sapun, više na užeglu masnoću. :?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ne baš na sapun, više na užeglu masnoću. :?
    ja sam se zbljuvala i ispirala usta kad sam probala svoje zamrznuto mlikeo, ali F ga papa k'o veliki. veći je problem što ga daje tata i još iz bočice, ali mu je svejedno da li je friško izdojeno ili iz dubokog

laura_001 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

evo da malo podignem ovu temu...

ja sam danas pokušala dati svojj malenoj izdojeno mlijeko koje je bilo u hladnjaku, ali sam ga prije toga probala i imalo je skroz nekakav čudan okus, kao nekakav metalni okus ma ne znam stvarno kako da to opišem.....e, onda sam izvadila i još jednu bočicu kad opet isto...

napominjem, da sam to prvo bila izvadila 24 sata prije da se u frižideru lagano odmrzava

šta sad nije u redu??? jel može ona piti to mlijeko iako ima neki čudni okus??? :? :? :?

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

I mi imamo problem sa izdojenim mlijekom iz dubokog. Imam tri litre mlijeka u sterilnim bočicama po 120ml. Sve je sterilno izdajano u zadnja 2mj. Neki dan odem kod frizerke i ostavim jednu da se odleđuje polako na sobnoj temp, pa u toploj vodi....
    Dođem kući, a miško ni probao. Ja probam, a ono nekako kiselkasto. Nije pokvareno, ali to nije to. Idući tj mi zaliha jako poterbna jer imam poslovnih obveza cijeli tj, svaki dan po 6 sati. Neznam hoče li mi dijete biti gladno, jer je ta zlatna rezerva bila namjenjena tome.
    Inače je htjeo friško izdojeno popiti na bočicu 2-3puta.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Cure, evo s portala:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=235&Show=1453

Specifična je situacija da neke žene primjećuju okus mlijeka koje kao da je pokvareno. To se događa kad je mlijeko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mlijeku), te ovisno o njegovoj količini, čudan žareći okus može se primjetiti i ako je kratko bilo pohranjeno u hladnjaku, a ponekad tek ako je bilo zamrznuto.

Kako se to može spriječiti? Prvo treba zamrznuti nekoliko vrećica ili posudica, te ih nakon tjedan dana odmrznuti i provjeriti jesu li u redu. Ako okus nije dobar, majka ubuduće treba postupati na način da izdojeno mlijeko odmah nakon izdajanja zagrije gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladi zamrzavanjem. Zagrijavanjem se sprječava aktiviranje lipaze.

Većina djece odbija jesti mlijeko čudnog okusa, iako se ne zna točno je li štetno za bebu.

Moguće je i da odmrznuto mlijeko poprimi sapunasti miris. Ova promjena mirisa nastaje uslijed zamrzavanja i nije opasna za dijete.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja sam radila kako Indi kaže i onda je bilo ok. jest da je malo tlaka, ali preporučujem!

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Hvala, probat ću i tako, a od ove tri litre ću napraviti mu sir -šala

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

mlijeko samo po sebi ima neki čudan miris ,ali kako tek ne bi bio čudan nakon 12 sati u frižideru ?! ili tri dana ?! ili 8 dana ?!! :shock: znamo sve .
    izdojeno mlijeko se u friđu može čuvati do 8 dana ,to znam ,ali ja ga zašikam nakon 8 sati .
    evo što ja znam o držanju mlijeka ,(smjernice između kojih probirem) možda nekome pomogne :
    -mlijeko nikad ne držati na temp.višoj od 37C
    -na temp.od 25 - 37C (dakle ,vani ,na sobnoj) - 4 sata
    -15 - 25C - 8 sati
    -ispod 15C - 24 sata
    -u hladnjaku - do 8 dana
    -otopljeno u hladnjak - 24 sata
    -zamrzivač u sklopu hladnjaka - 2 tjedna
    -komb.hladnjak - zamrzivač - 3 mjeseca
    -zasebni duboki - 6 mjeseci

svoje izdojeno mlijeko zaista vani držim do 4 sata ,ali kod ostalih vrijednosti se ne držim krajnjeg roka - em mi ne stigne toliko stajati ,em imam osjećaj da ak mi predugo stoji u friđu više ,hm ,nije živo .

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

mlijeko samo po sebi ima neki čudan miris ,ali kako tek ne bi bio čudan nakon 12 sati u frižideru ?! ili tri dana ?! ili 8 dana ?!! :shock: znamo sve .
    izdojeno mlijeko se u friđu može čuvati do 8 dana ,to znam ,ali ja ga zašikam nakon 8 sati .ne znam zašto ,ali nemam dobar osjećaj .
    evo što ja znam o držanju mlijeka ,(smjernice između kojih probirem) možda nekome pomogne :
    -mlijeko nikad ne držati na temp.višoj od 37C
    -na temp.od 25 - 37C (dakle ,vani ,na sobnoj) - 4 sata
    -15 - 25C - 8 sati
    -ispod 15C - 24 sata
    -u hladnjaku - do 8 dana
    -otopljeno u hladnjak - 24 sata
    -zamrzivač u sklopu hladnjaka - 2 tjedna
    -komb.hladnjak - zamrzivač - 3 mjeseca
    -zasebni duboki - 6 mjeseci

svoje izdojeno mlijeko zaista vani držim do 4 sata ,ali kod ostalih vrijednosti se ne držim krajnjeg roka - em mi ne stigne toliko stajati ,em imam osjećaj da ak mi predugo stoji u friđu više ,hm ,nije živo .

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja sam primjetila da moje mlijeko ima bas neki tezak miris...u zadnje vrijeme. ranije je bilo finog mirisa, uvijek poslije dojenja se malo mazimo i "njuskamo" i znam da je miris bio drugaciji. ovih dana mu osjetim iz usta neki cudan miris i sve sam ocekivala neki problem sa grlom itd, dok nisam danas shvatila da je to miris mlijeka, dok je dojio osjetila sam taj miris, malo izdojila i pomrisala i defintivno je od mlijeka (srecom nije bolestan ) miris je neki tezak, kiselkast, metalni, i kao na luk. ma grozno, ne znam kako njemu ne smeta. beban ima 16,5 mj, ja sam trudna 9. tt , ima li neke veze sa trudnocom, poklapa se period trudnoce i period od kad se osjeca...? bas sam zbunjena...
    Posljednje uređivanje od a72 : 02.11.2011. at 18:55

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sretno!!!

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj a72 prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam primjetila da moje mlijeko ima bas neki tezak miris...u zadnje vrijeme. ranije je bilo finog mirisa, uvijek poslije dojenja se malo mazimo i "njuskamo" i znam da je miris bio drugaciji. ovih dana mu osjetim iz usta neki cudan miris i sve sam ocekivala neki problem sa grlom itd, dok nisam danas shvatila da je to miris mlijeka, dok je dojio osjetila sam taj miris, malo izdojila i pomrisala i defintivno je od mlijeka (srecom nije bolestan ) miris je neki tezak, kiselkast, metalni, i kao na luk. ma grozno, ne znam kako njemu ne smeta. beban ima 16,5 mj, ja sam trudna 9. tt , ima li neke veze sa trudnocom, poklapa se period trudnoce i period od kad se osjeca...? bas sam zbunjena...
    to je zato što si trudna, ne brini se...

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

hvala vam

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •