Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: srednja škola obavezna - zašto?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno srednja škola obavezna - zašto?

Sad sam uspjela negdje ulovit da je od sljedeće jeseni srednja škola obavezna. :?
    Mislim da je to besmisleno. Ne znam zašto jednom poštaru ne bi bilo dovoljno formalno znanje iz osnovnjaka. Jednom smetlaru. Jednom postolaru, pekaru.
    Jasno mi je da se danas ne može dobiti posao ako nemaš srednju školu. Mislim da je to znak nekvalitetnog obrazovanja u tih obaveznih 8 godina. A četiri godine srednje to ne uspijevaju popraviti. Ili je to jedan kriterij više za prosijavanje preširoke konkurencije.
    Mislim da je obavezna srednja škola korak u krivom smjeru. Bolje bi bilo da postoji šegrtovanje sa statusom šegrta, majstora i sl. Da se obrti uče u praksi čitavo vrijeme, a ne tek sat-dva dnevno s alatom u ruci, a ostalo u klupi. Da poljoprivrednici mogu osuvremeniti svoj rad polazeći ciljane tečajeve za koje se sami zainteresiraju (koje može plaćati država), bolje nego da idu u srednju koja daje općenito i široko znanje, koja je kao takva gubljenje vremena.
    Možda nemam potpunu sliku, možda mi fali neki podatak.

Što vi mislite o obaveznoj srednjoj školi?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim to da je krajnj glupost. i nadam se da ce se kroz vrlo kratki period to i pokazati. meni je too much sto je i osnovna obvezna.

Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

segrtovanje dok je i postojalo (prije suvarice) bilo je dio zanatske srednje skole.
    i sto ima lose u tome da ljudi nauce neke stvari nevezano uz struku kojom se bave. stjecanjem sireg spektra znanja lakse ce promjeniti posao kad im propadne to za sto su izucavali zanat.

a da ne spominjem kako je nize obrazovanim ljudima lakse manipulirati od strane poslodavaca, drzavnih institucija i sl.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    meni je too much sto je i osnovna obvezna.
    a zašto?

Ne znam da li ste čitali da je u Hrvatskoj i danas 11000 nepismenih, duplo više žena od muškaraca. Što mislite što rade žene sa završenom osnovnom školom? Naravno da su u ogromnom postotku nezaposlene, i onda se čudimo kada su financijske ovisne, kada ne mogu pobjeći od svoje sudbine života sa zlostavljačima isl. Sve je to zatvoreni krug, i obavezno školstvo ne postoji, zbog niti jednog djeteta sa ovog foruma, ili roditelja koji brinu od djeci. Postoji zbog onih koji knjigu ne bi vidjeli da ne idu u školu

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Zašto je bez veze da je osnovna obavezna?

Meni je to totalno čudno. Ajde faks. no ovo mi je kao da jedeš, spavaš...
    Daj zamisli da se ni potpisati ne znaš.

Ili još bolje zamisli svoje dijete kad izađe iz vrića sa znanjem koje ima, kao dovoljno je... Za šta?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Inquirer prvotno napisa
    segrtovanje dok je i postojalo (prije suvarice) bilo je dio zanatske srednje skole.
    Ok, ali zašto bi ta srednja škola bila obavezna?

Citiraj Inquirer prvotno napisa
    ]stjecanjem sireg spektra znanja lakse ce promjeniti posao kad im propadne to za sto su izucavali zanat.
    Zašto bi država brinula o tome, tj. zašto država onda sve tjera u (srednju) školu? Ako tko procjenjuje da mu je zanimanje na labavim tržišnim nogama - može u školu, zašto ne?

Alamama, slažem se da osnovna treba biti obavezna. Premda mislim da to što se marta ne slaže ima nastavak da bi ona htjela obrazovati dijete na svoj način, ne misli ga uopće ne obrazovati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa
    bi ona htjela obrazovati dijete na svoj način, ne misli ga uopće ne obrazovati.
    u izjavama o tome da li osnovna škola treba biit obavezna ne bi smjeli razmišljati o sebi nego o društvenoj odgovornosti. ako netko ima ideju da bi tu obaveznost trebalo ukinuti na račun HE, onda odmah treba predložiti i mjere kojima se osigurava da se dijete zaista HE, a ne da radi u polju i čupa krumpir za 1 kn na dan

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja mislim da HE ideja ostavlja dosta mjesta za manipulaciju na stetu djece. (iako sam pobornik ideje) Isto ko sto smo jednom davno spominjali da ukidanje obaveze cijepljenja ostavlja prostor za manipulaciju pa bi ga mnogi izbjegavali samo zato sto im se neda, a ne radi informiranosti.

Nemam pojma ima li ih, i koje su to zemlje, u kojima osnovna skola nije obavezna.

Inquirer avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali zar HE nema neku formalnu provjeru znanja nakon nazovimo to kraja obrazovanja?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    I

Nemam pojma ima li ih, i koje su to zemlje, u kojima osnovna skola nije obavezna.
    Pa zemlja u kojoj ti živiš I koliko znam ima formalnu provjeru na kraju godine, moja sister će ti znati detalje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da ima, trebalo bi pitati Sarudadevii, kod njih je to zakonski omoguceno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O hvala na info. Moram se raspitati.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja se bojim da će obavezna srednja škola značiti neviđeno snižavanje kriterija u srednjim školama i još veće obrazovne razlike unutar te populacije. Pitam se što će to značiti za one koji to obrazovanje ne mogu financirati i za one koji su jedva prolazili i kroz osnovnu školu. Ne podnosim uravnilovke, one odgovaraju samo prosječnima. Kao Prokrustova postelja: odreži, pa tko ostane bez glave, tko bez nogu, nema veze, glavno da smo svi u istom kalupu.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Ja se bojim da će obavezna srednja škola značiti neviđeno snižavanje kriterija u srednjim školama i još veće obrazovne razlike unutar te populacije.
    potpisujem...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

razumijem argumente i jedne i druge strane, ali mislim da se pojmom srednja skola obuhvaca cijeli spektar srednjih skola od zanatskih do gimnazija ili umjetnickih skola.
    pa u tom smislu, ne mislim da bi to trebalo biti snizavanje kriterija.

pretpostavljam da su slicni argumenti potezani i kada se uvodila obavezna osnovna skola. (kopati krumpir mozes i bez skole)
    pa nam je danas nezamislivo da je nema. (u bilo kom obliku da bila)

alamama ako ovo sa 11000 nepismenih stima, to je strasno. :shock:

po meni obrazovanja nikad previse. i raznovrsne ponude istoga isto tako.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja bih da je ponuda raznovrsna. a kod nas je uglavnom nikakva. to me vise muci od obveznih skola. (u koje su isli i svi ovi nepismeni, btw)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zašto bi država brinula o tome, tj. zašto država onda sve tjera u (srednju) školu? Ako tko procjenjuje da mu je zanimanje na labavim tržišnim nogama - može u školu, zašto ne?
    Zato jer iste te ljude onda država mora financirati putem socijalnih programa zbog nemogućnosti pronalaska posla i samostalnog uzdržavanja

Dugoročno za državu i za sve nas je povoljnije.

Srednja škola je obavezna, ali vjerujem da nitko nikoga ne može prisiliti da ju i završi - isto kao ni osnovnu školu ...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je srednja škola obavezna od slijedeće godine - da li to kači i one koji su ju upisali ove godine? ako ne - onda opet dolazimo do dvostrukih mjerila...

netko će npr. biti izbačen iz "neobavezne" srednje škole (od drugog do četvrtog razreda), a netko neće moći biti izbačen (zbog iste stvari), jer je srednja obavezna...

pao mi je na pamet razgovor od neki dan - gdje je dečko pod satovima motao džointe koje je prodavao pod odmorom kolegama. solidan vrlodobar učenik jedne gimnazije u centru zagreba... bio je izbačen iz škole jer su ga uhvatili (drugi razred)...

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    alamama ako ovo sa 11000 nepismenih stima, to je strasno. :shock:
    nepismenima se smatraju osobe koje nisu završile osnovnu školu bez obzira što npr. znaju čitati i pisati.

što se tiče obavezne srednje škole - to u potpunosti podržavam.

cure su već ranije navele argumente.

nešto iz moje mikroperspektive:
    prošle godine dvije učenice osmog razreda iz škole u kojoj radim nisu upisale srednju školu jer im očevi to nisu dopustili.

razlog je bio taj da što će im srednja škola kad će se i onako udati i rađati djecu, a za to im ne treba škola.
    zatim, nedostatak novca (srednja škola nije obavezna pa nema ni subvencija). itd.

obje učenice su osmi razred završile s dobrim uspjehom.

a da je srednja već sad obavezna morale bi se upisati, a ja vjerujem da bi je obje završile.

ovako sjede doma i što im je sljedeće činiti - udati se (a imaju petnaest godina) i vjerojatno pronaći muža sličnog ocu i biti ovisne cijeli život.

znam da se srednja može završiti i kasnije, ali puno se teže vratiti u školsku klupu kad jednom iziđeš iz nje, pogotovo ako nemaš podršku okoline.

a o propuštenim prijateljstvima i srednjoškolskim doživljajima da ne pričamo.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da se ne bismo krivo razumjeli, nisam ja za širenje obrazovanja na što veći broj ljudi, nisam za elitistički pristup znanju. To je samo po sebi razumljivo da je bolje da su ljudi školovaniji i obrazovaniji. Moje su bojazni konkretne naravi. Naime, mislim da ne postoji infrastruktura za takav veliki poduhvat, te da je on isključivo političke, da ne kažem predizborne naravi, a da se s posljedicama takve političke odluke onda moraju nositi slabo plaćeni učitelji. Što to konkretno znači obavezna srednja škola? Znači li to da će se svi iz osnovne škole upisivati u postojeće srednje škole i da će razredi biti prepunjeni i preveliki? Hoće li se graditi nove škole i kad će one biti izgrađene? Radila sam na sveučilištu 18 godina i znam posljedice masovnosti - niski kriteriji, slabo završavanje, lošija nastava zbog nemogućih uvjeta...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ljudi moji, treba se promijeniti opće stanje svijesti pa da se prestane razmišljati na način da je škola bez veze i da ti ionako ne pomaže u životu. Kada se malo odmaknem od kruga ljudi u kojem se krećem shvatim kako je to razmišljanje široko rasprostranjeno. Pogotovo među mladima koji vide kako oni sa završenim školama i fakultetima jedva preživljavaju, a većina onih koji "imaju" najčešće imaju završenu osnovnu školu.
    A sve TO ne može se promijeniti dok nekoga tjeramo da ide u školu.
    Neka nam oni koji su odgovorni stvore uvjete za normalan život, a ne ove predizborne fore. Uvodi se obavezno srednjoškolsko obrazovanje (valjda za gimnazijalce???), HNOS i slični programi, besplatni udžbenici i sl., a financiranje škola se spušta na lokalnu razinu. Pa što je nama? Bitno da imamo knjige, a to što u školama nemaju osnovne uvjete za rad da ne govorim o plaćama i motivaciji profesora i nastavnika (ne, nisam prosvjetni radnik, ali mislim da je sramotno ovo što se njima radi) nikoga ne brine.
    Prestrašno. Trebalo bi problem dublje sagledati.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Alamama prvotno napisa
    bi ona htjela obrazovati dijete na svoj način, ne misli ga uopće ne obrazovati.
    u izjavama o tome da li osnovna škola treba biit obavezna ne bi smjeli razmišljati o sebi nego o društvenoj odgovornosti. ako netko ima ideju da bi tu obaveznost trebalo ukinuti na račun HE, onda odmah treba predložiti i mjere kojima se osigurava da se dijete zaista HE, a ne da radi u polju i čupa krumpir za 1 kn na dan
    ne razumijem kakve veze ima HE s malim Romima koji za 1 kn vade krumpir? pa za njih se drzava trebala odavno pobrinuti, puno prije nego je doslo do toga da vade krumpir. jer tu uostalom nisu krivi oni, pa ni njihovi roditelji, nego samo i iskljucivo onaj koji im daje tu kunu za vadjenje krumpira, zar ne? djecji rad takoitako treba biti ne samo zabranjen, nego onemogucen u praksi (a znamo da je kod nas teorija cesto jako daleko od prakse). hocu reci, kod nas ta djeca rade u polju nevezano za HE ili obveznu osnovnu skolu, pa mi se cini da tu problem lezi dublje.

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj jvk prvotno napisa
    da ne govorim o plaćama i motivaciji profesora i nastavnika (ne, nisam prosvjetni radnik, ali mislim da je sramotno ovo što se njima radi) nikoga ne brine.
    Prestrašno. Trebalo bi problem dublje sagledati.

ja radim u školi, ali ovo ne razumijem najbolje.
    što je to što se učiteljima i profesorima radi a sramotno je?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne razumijem kakve veze ima HE s malim Romima koji za 1 kn vade krumpir?
    Kako ne bi imalo veze ako postoji legalna mogućnost da djeca ostaju doma onda ce naravno biti i onih koji je zele zlorabiti? Pogledaj jedan stari Mukicin post pa ces vidjeti da se rade provjere da li su svi skolski obveznici upisani ili ne. Nisam ja protiv opcije HE ali ona mora imati mewhanizme da zaštitimo zanemarenu djecu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i dalje mislim da to nije nuzno povezano s he opcijom nego su ta djeca najcesce zanemarena puno prije nego uopce dodji u "skolsku dob" pa stoga mislim da ta zastita treba poceti ranije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slažem se da trebao početi ranije, jedino se ne slažemo da jedna od mjeta mora biti ili obavezna škola ili obavezna provjera i praćenje ako škola nije obavezna

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to pracenje he djece, kako bi se to izvodilo? opet bi ti trebali neki testovi i procjene. meni bi recimo bilo ok da postoje neki drzavni ispiti ko recimo sto ce biti matura pa da onda ako hoces mozes djecu poslati na te ispite.
    ali neko pracanje da li dijete zna ovo iili ono sto bi "trebalo" znati, opet radi pritisak i ne cini mi se u redu.
    ja mislim da se uopce ne treba provjeravati da li djeca nesto uce i ne, nego samo da li rade. ako me kuzis. nije naglasak na he nego na radu. sto isto moze vrijediti i za djecu koja idu u skolu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

t
    ja mislim da se uopce ne treba provjeravati da li djeca nesto uce i ne, nego samo da li rade. ako me kuzis. nije naglasak na he nego na radu. sto isto moze vrijediti i za djecu koja idu u skolu.
    i ti stvarno misliš da bi to bilo dobro za djecu čiji roditelji misle da ženskoj djeci ne treba škola jer će se ionako ženiti?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne kuzim.
    zar nije svrha ucenja usvajanje znanja?
    po ovome gore, ucenje bi bilo samo sebi svrha, ucimo da bismo ucili, a ne naucili

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Alamama prvotno napisa
    t
    i ti stvarno misliš da bi to bilo dobro za djecu čiji roditelji misle da ženskoj djeci ne treba škola jer će se ionako ženiti?
    :shock:
    gdje sam ja to rekla?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

btw, over&out.

na ovom topicu se osjecam ko da pricam o epiziotomiji s npr. dr. Dražančićem...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

camel, bez ljutnje ima puno toga sramotnog što društvo i država dopuštaju da se radi i radi vašoj struci. Krenimo od sve češćeg napadanja predavača u školama, neadekvatnih uvjeta rada, plaća (iako ovo nije tema imam u svojoj bližoj okolini osobu koja ima 3 godine do penzije i ima 4000kn, sramotno sa svojom strucnom spremom i godinama staža).
    Ima jako puno sramotnog. Ako ti to ne razumiješ i ne vidiš zamisli se dobro nad sobom.

Ja to tako gledam kao roditelj koji promatra stanje u školstvu i obrazovanju i brizi oko djece i mladih općenito jer ce i moje dijete jednog dana u školu. I ne sviđa mi se ono što vidim.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nisam ja za širenje obrazovanja na što veći broj ljudi
    Ne kužim, zašto? Što je loše u obrazovanju što većeg broja ljudi? Zar je tolika bojazan da će biti premalo školskog prostora? Zar nije opće podizanje pismenosti i obrazovanja važnije?

Nadam se da nitko ne ljuti radi mojih postova.

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    razumijem argumente i jedne i druge strane, ali mislim da se pojmom srednja skola obuhvaca cijeli spektar srednjih skola od zanatskih do gimnazija ili umjetnickih skola.
    pa u tom smislu, ne mislim da bi to trebalo biti snizavanje kriterija.
    oće, oće...već viđeno....svugdje gdje ide, nazovimo to vulgarno i hipertrofirano, masa, postoji nagon da masa prođe...to znači neminovni pad kriterija...

ne znam što misliti o tome i za sam i protiv...mislim da ipak dovoljno govori da ćemo biti jedina zemlja na svijetu koja ima obvezno srednjoškolsko obrazovanje..

Ja mislim da će izbori bitno popraviti stvar, ako se naš ambiciozni forenzičar počne opet bavit forenzikom Možda i snimi koji film pa postane slavniji glumac nego ministar....

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    nisam ja za širenje obrazovanja na što veći broj ljudi
    Ne kužim, zašto? Što je loše u obrazovanju što većeg broja ljudi? Zar je tolika bojazan da će biti premalo školskog prostora? Zar nije opće podizanje pismenosti i obrazovanja važnije?

Nadam se da nitko ne ljuti radi mojih postova.
    Moja greška: treba stajati nisam ja za ograničenje širenja obrazovanja, itd. Zašto bih i bila? Načelno, mislim da svatko ima pravo na obrazovanje prema svojim sposobnostima i željama. Moje bojazni su konkretne prirode, jer sam provela 18 godina u visokom školstvu i pobjegla odande čim mi se pružila dobra prilika, a kad sada sretnem svoje kolege svi mi govore isto: blago tebi.

Početno

I mene još jedna stvar zanima..koja je sociološka, nacionalna i geografska struktura nepismenih. Ja ne poznajem nijednu nepismenu osobu, a da to nije pokoji 80-godišnjak..u biti ..ne..ne poznajem nijednu.

Ja pretpostavljam da je najveći broj nepismenih iz manjine Roma i tek onda hrvata i ostalih iz, pretpostavljam, pasivnih ili zabitnih krajeva.

Problem ovih prvih teško će itko riješiti nečim "obveznim". Tu je potrebna jedna "infrastrukturna" edukacija, kojima će se promijeniti običaji i svjetonazori. Čak bih i ove druge "naše" tako kondicionirala. Onda neće postojati potreba za obveznim obrazovanjem već će svi hrliti u škole ...

I nije isto biti danas nepismen i biti nepismen prije 50 godina. Poglečte npr. Naomi Kambel, hrpu sportaša ili političara čak..garant ne znaju računat dvoznamenkaste brojeve...a neće trebat skrbit za penziju (šala mala, naravno nije primjer za slijediti)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako su nepismeni oni koji nisu dovršili osnovnu školu, onda ih ja nažalost znam dosta. i nisu svi iz zabitih krajeva Hrvatske

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iznenadila bi sew koliko ima ljudi. mlčadih ljudi, sa nezavršenom OŠ u Zagbrebu.

Ne znam točan podatak ali svako malo imam priliku raditi s tim ljudima.

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj jvk prvotno napisa
    camel, bez ljutnje ima puno toga sramotnog što društvo i država dopuštaju da se radi i radi vašoj struci. Krenimo od sve češćeg napadanja predavača u školama, neadekvatnih uvjeta rada, plaća (iako ovo nije tema imam u svojoj bližoj okolini osobu koja ima 3 godine do penzije i ima 4000kn, sramotno sa svojom strucnom spremom i godinama staža).
    Ima jako puno sramotnog. Ako ti to ne razumiješ i ne vidiš zamisli se dobro nad sobom.

Ja to tako gledam kao roditelj koji promatra stanje u školstvu i obrazovanju i brizi oko djece i mladih općenito jer ce i moje dijete jednog dana u školu. I ne sviđa mi se ono što vidim.
    a čuj. ja radim od 7 do 13 h. svaki dan. i plaća mi je 5000 kn. naravno da bih htjela bar 7000 kn, ali ja radim 6 sati na dan.

ponekad mi je teško i naporno. trošim se na poslu maksimalno. ali ja sam u 13 h doma, a mnoge moje prijateljice/poznanice (također sa VSS) rade za istu ili manju plaću od 8 do 16 (ili 9-17 h) i također im je naporno na poslu i također se troše.

konkretno, moj poznanik je završio PMF i radi u siemensu za 4000 kn.

nije mi novac motiv zašto radim ovaj posao. naravno da bih željela veću plaću, ali ovaj posao mi nudi nešto (za mene) neprocjenjivo - vrijeme.

a stanje u školstvu vjerujem uopće nije toliko loše koliko se priča. ok nema puno novca, ali važan je trud i kreativnost učitelja.

meni se kao problem čini sadašnja praksa/nemogućnost nagrađivanja kvalitetnog rada nekih djelatnika (dovoljno mi je da pročitam neki post marie 71 o njenom radu i odnosu s učenicima pa da je poželim u mojoj školi).

neki zaista kvalitetno rade, trude se, usavršavaju..., a neki odrade svoje i to je to. a svi jednako plaćeni. e to bi po mom mišljenju trebalo mijenjati.

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    Ja pretpostavljam da je najveći broj nepismenih iz manjine Roma i tek onda hrvata i ostalih iz, pretpostavljam, pasivnih ili zabitnih krajeva.
    Nisam se dobro izrazila. Zabitni milje može biti i u velegradu (ponegdje na Kozari boku, npr.)

Ako netko zna..zanima me stvarno gdje bi se mogla pogledati koja je to struktura i podrijetlo današnjih nepismenih stanovnika Hrvatske. Ja samo smatram da ljudima ne treba nametati još obaveza nego ih treba educirati iz temelja. Npr i pametnijim TV programom ....

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •