Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 86

Thread: Brzopotezni kolači za goste u zadnji čas

  1. #1

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Viškovo - Rijeka
    Posts
    639

    Default Brzopotezni kolači za goste u zadnji čas

    Koliko vam se puta dogodilo da vam se gosti najave u zadnji čas, ili da jednostavno zaboravite da dolaze, ili jednostavno želite na brzinu napraviti neki kolač ili desert?

    Ajmo sada, otkrijmo nam naše tajne, brzo pripremljene i ukusne kolačiće, deserte i ine slatkiše (a mogu biti i slaniši)!!

    Evo, za početak


    KEKS TORTA

    Fila
    Umutiti 4 žutanjka i 8 žlica šećera. U to dodati već izmješana 3 pudinga od vanilije (a može i neki drugi, nama je ovako najbolje) u 1/4 l mlijeka.
    Kada u drugoj posudi provrije 3/4 l mlijeka ukuhati gornju masu (stalno miješati da se ne naprave grudice i da ne zagori) i ohladiti par minuta.

    U protvan slagati jedan red Petit keksa (otprilike treba malo manje od 1/2 kg - ona jedna kutija) - jedan red file. Završni red mora biti keks.
    Takav kolač stavi se u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva desetak minuta.

    Za to vrijeme radi se Bijela fila
    8 žlica šećera i 4 žlice vode kuha se da se napravi sirup (cca. 7 minuta)
    Dok se to kuha, u drugoj posudi ulupa se snijeg od 4 bjelanjka. Kada je čvrst dodati 4 žlice šećera (može i manje ako ne volite puno slatko) i mutiti dalje. Zatim lagano dodavati sirup, ali u sredinu, gdje je mikser i nastaviti sa miješanjem.
    Sa gotovom smjesom premazati kolač (koji prethpodno nismo zaboravili izvaditi iz pećnice ) i po želji posuti mrvicama čokolade.

    Mljac, mljac

  2. #2

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Viškovo - Rijeka
    Posts
    639

    Default

    Sirup se stavlja onako vruć, i mora se paziti da ide u sredinu gdje je mikser, jer se inače stvrdene (karamelizira).
    Kekse ne treba ničim namočiti, tome sam se i ja čudila, ali s obzirom da je puding krema topla, napare se i budu ful mekani.

    dobar tek i javi kako je ispalo!

  3. #3

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    224

    Default

    Ja sam ovisnik o nabujku od riže, a i druge sam napravila ovisnicima.

    Jako je jednostavno i ukusno i itekako brzo, ja to isto radim za brzinske goste.
    Priprema traje 20 minuta a peče se pol sata( o da, mora se riža ohladit tako piše u receptu al ja sam radila i s vručim isto je)

    NABUJAK OD RIŽE
    1l mlijeka
    10 žlica riže (meni je naj. bijela od Uncle Bens)
    4 žlice šećera
    12 dkg maslaca
    4 žutanjka
    4 bjelanjka, snjieg
    korica od limuna

    U kipuće mlijeko se stavi riža i kuha, dok ne omekša.
    Maslac,šećer i žutanjci se pjenasto izmiješaju. Doda se ohlađena riža i naribana korica od limuna, te na kraju čvrsto istučen snijeg.
    Smjesa se stavi u namazanu tepsiju i peče na umjerenoj vatri pola sata.
    Prije posluživanja kolač se istrese na tanjur i namaže malinovim ili ribizlovim đemom i to je zapravo najfinije.
    Nevjerojatno kolko taj okus đema paše na ovom kolaču!!!

  4. #4

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    355

    Default

    Djizus, citam naslov topica i procitam brzopleti kolaci za goste... i onda se zapitam kakvi su to kolaci?

  5. #5
    Nice's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    572

    Default

    Ja za goste obično na brzinu napravim kolko-tolko

    U originalu su slani ali mogu biti i slatki.

    KOLKO- TOLKO

    Koliko sira (svježega) toliko brašna, toliko putra (ja stavim pola). Jedan prašak za pecivo i malo soli.
    To se sve umijesi razvalja na 1-2 cm i reže u obliku kružića ili štapića (po želji), zatim se premaže razmućenim jajetom i može se posipati sezamom ili kimom (također ovisno o želji)
    Peče se 10-15 min na 180-200

    Ako želite slatke umjesto soli dodajte vanili šečer, razvaljajte i radite veće krugove ili kvadrate. U sredinu dodajte pekmez i preklopite (sa vilicom pritisnite krajeve).
    Tako ih radi moja šogorica... (ja više volim slane )

  6. #6

    Default

    Quote Originally Posted by Bambi
    Ja sam ovisnik o nabujku od riže, a i druge sam napravila ovisnicima.
    Joj koliko dugo to nisam jela, moram reći mami da mi napravi idući tjedan, samo što ona stavi i grožđice unutra, i ja ga jedem bez džema.

    Neko vrijeme sam je skoro svakodnevno žicala da mi radi, i kako god bi došla teta kod nas to bi joj ponudili da bi nam na kraju rekla; "hebala vas vaša rižica".

    Za takve goste imam sladoled u zamrzivaču, a ako su mi jako dragi napravim muffine ili palačinke.

  7. #7

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    srbija
    Posts
    586

    Default

    obicno pravim mufine, tu na forumu ima raznih recepata,
    najcesce su vocni.
    i brownije, naravno, recept je s foruma.

    i kolac od maka
    3 solje brasna integralnog,
    1 solja secera smedjeg,
    1 solja nemlevenog maka,
    pola kesice praska za pecivo,
    izmesati suve sastojke
    2-3 jaja umucena,
    pola solje ulja,
    2 solje mleka (nekad stavim cokoladno)
    mokre sastojke sipati na suve, izmesati.
    u plehu normalnih dimenzija peci na 200 oko pola sata.
    vruci kolac iseci na kocke, ne vaditi iz pleha.
    preliti vrucim prelivom:
    100 gr cokolade, 2-3 kasike maslaca ili margarina
    i pola solje vode, sve zajedno treba da prokljuca
    i cokolada da se lepo istopi.
    prelivati kolac i kasikom po malo razdvajati kocke
    da preliv udje izmedju njih.

  8. #8
    Tessa's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    393

    Default

    Kad mi ostane viška bjelanjaka napravim beze kore, na njih stavim voće, sve spakiram u kutiju i ostavim u dubokom. Kad dodju gosti izvadim van i ukrasim svježim šlagom. Ako ne dodju gosti, mi pojedemo

    Sad sam za blagdane napravila pužiće od tunjevine u lisnatom tijestu i tako spremila u duboko. Kad su stigli gosti, zagrijala pećnicu i za par min svi navalili.

  9. #9

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    224

    Default

    Quote Originally Posted by Tessa
    Kad mi ostane viška bjelanjaka napravim beze kore, na njih stavim voće, sve spakiram u kutiju i ostavim u dubokom. Kad dodju gosti izvadim van i ukrasim svježim šlagom. Ako ne dodju gosti, mi pojedemo

    Sad sam za blagdane napravila pužiće od tunjevine u lisnatom tijestu i tako spremila u duboko. Kad su stigli gosti, zagrijala pećnicu i za par min svi navalili.
    možeš malo pojasnit ovaj gornji recept? Kako radiš bjelanjak bez kore...? :/
    Možeš stavit recept za pužiće?

  10. #10

    Default

    BEZE kore.

  11. #11

    Default

    Jedan od mojih najdražih:

    KNEDLICE OD JABUKA

    1kg naribanih jabuka, ocijeđenih
    12dkg integralnog brašna

    Umijesiti jabuke i brašno, oblikovati kuglice i ubaciti u kipuću vodu.
    Kuhaju se minutu-dvije.
    Uvaljati kuhane knedlice u pržene prezle i cimet. Kod posluživanja preliti nekim pekmezom razrijeđenim sokom koji ostane od cijeđenja jabuka.

    Važno - jabuke ne smiju biti hladne (iz frižidera) jer će se raspasti pri kuhanju.

  12. #12
    Tessa's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    393

    Default

    Bambi, Beze kore - rade se od bjelanjaka koji se mixaju sa šećerom u prahu uz dodatak mrvicu limuna i onda se na niskoj temperaturi suše u pećnici.

    PUŽIĆI S TUNJEVINOM
    Danski specijalitet

    Sastojci:
    1 lisnato tijesto
    2-3 konzerve (minimum 30dkg ocijeđene) tunjevine naturel (u salamuri)
    1 glavica luka
    1 manji limun (sok)
    peršin list, sjeckani
    1 žumanjak
    15 dkg ribanog sira (ementaler, gauda i sl.)
    3 žl maslinovog ulja
    1 žlč senfa
    malo currya (po original receptu) ili kurkume (zamjena)
    sol, biber



    1. Dok se tijesto odmrzava, napraviti nadjev
    2. Tunu dobro ocijediti (kupiti kvalitetnu, svijetlu tunu u salamuri tzv. «naturel». U to dodati sjeckani peršin, prodinstani ohlađeni luk (na maslinovom ulju), maslinovo ulje, limunov sok, žumanjak, senf, može malo bosiljka, začin curry ili kurkumu, ribani sir. Dobro gnječiti vilicom da se poveže masa.
    3. Lisnato tijesto tanko razvaljati na pobrašnjenoj dasci
    4. Nanijeti nadjev da bude 2cm od rubova. Napraviti savijaču. Uvaljati je u sjemenke sezama.
    5. Staviti je u hladnjak da se stvrdnjava 30 min.
    6. Rezati savijaču na podjednake komade, cca 2 cm debele komade.
    7. Slagati na nauljenu tepsiju tako da razrezani dio bude nalik na pužić. Paziti na razmak jer će se prilikom pečenja listati. Dio možete staviti u duboko i pripremiti kad dodju gosti.
    8. Peći na 240 stupnjeva 8 min i onda smanjiti na 210 stupnjeva i peći još 10 min
    9. Po želji možete prije pečenja premazati rubove žumanjkom pomiješanim s malo mlijeka (da dobe jaču boju) ili po želji posipati pužiće prije pečenja s malo parmezana.
    10. Poslužiti sa salatom. Ukusni su i hladni

  13. #13

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    224

    Default

    Puno hvala Tessa! Nadam se da je fino...idem brzo probat prije nego krenem na dijetu!

  14. #14

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    678

    Default

    brzi
    4 jaja
    12 žlica brašna
    12 žlica šećera
    12 žlica ulja
    12 žlica mlijeka
    1/2 PZP
    sve se smiksa, ispeče i preko baci čokoladna glazura
    najbolji je vruć

    priprema - 1/2 min
    gosti zvone na portafon, dok dođu na drugi kat - brzi je već u pećnici, dok skinu kapute - brzi na stolu

  15. #15

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Torta od sira

    Biskvit:

    20 petit beurre keksa (mljevenih)
    10 dag maslaca ili margarina
    1 žlica šećera
    pola žlice cimeta


    Krema:
    50 dag svježeg sira
    15 dag šećera
    1 vanilin šećer
    4 žutanjka


    višnje,1 žlica gustina

    Otopiti margarin, dodati šećer pa umiješati kekse i cimet.
    Smjesu dobro utisnuti u kalup za tortu.

    Sir izmiješati sa šećerom i vanilin šećerom, dodati žutanjke. Kremu izliti na biskvit.

    Peći na 170 c oko 40-45 minuta.

    U malo soka od višanja umiješati žlicu gustina i kuhati toliko da ispadne gušća krema. Na kraju umiješati višnje te sve zajedno preliti preko ohlađene torte.


    VOćNI KOLAč OD SIRA

    BISKVIT:
    3 žumanjka
    3 žlice šećera
    1 i 1/2 žlice glatkog brašna
    1/4 praška za pecivo
    3 bjelanjka snijeg

    KREMA:
    1/2 kg sira(zagrebački ili sl)
    10 žlica šećera
    2 vanilin šećera
    sok od pola limuna

    1/2 litre šlaga

    Izmiksani šlag se pomiješa s kremom od sira (i ostalog) i namaže na biskvit. Na kremu se poslaže(na gusto) voće (jagode,maline,kupine, višnje, ribizl i sl) i zalije sa preljevom za torte. Nakon toga naravno u frižider da se preljev stisne.

  16. #16
    Tessa's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    393

    Default

    Bambi, meni su pužići od tune jako fini, čak su mi bolji hladni drugi dan (ako ostane). Ajde napiši kako ti se sviđaju, baš me zanima.

    Zaboravila sam u receptu napisati da kad naneseš nadjev na razvaljano tijesto, malo ga potiskaj prstima da bude zbijen (ne rahli) npr. kao kad radiš kokos roladu s dvije file, tako da ne ostane šupljikavo kad režeš pužiće.

  17. #17

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    BiH/HR
    Posts
    159

    Default

    šnenokle ( ne znam kako se piše u originalu)
    ako već moram praviti nešto, ako ima više vremena onda krempita.
    Vjerujem da već imate recepte

  18. #18

    Join Date
    May 2004
    Location
    varaždin
    Posts
    1,226

    Default

    Za neočekivane goste najbrže su mi ledolete. Samo izvadim iz škrinje i zamrznute složim na lim, ubacim u pečnicu i začas su pečene. 8)

  19. #19
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by djuma
    i kolac od maka
    .
    djuma ovo mi je jedan od najboljih kolača! Samo, ja nemam recept s ovom glazurom od čokolade. super je ideja da se narežu kocke i onda stavi ta čokolada da uđe i unutra. Moram probati tu varijantu!

  20. #20

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    266

    Default

    Quote Originally Posted by Bomballurina
    brzi
    4 jaja
    12 žlica brašna
    12 žlica šećera
    12 žlica ulja
    12 žlica mlijeka
    1/2 PZP
    sve se smiksa, ispeče i preko baci čokoladna glazura
    najbolji je vruć

    priprema - 1/2 min
    gosti zvone na portafon, dok dođu na drugi kat - brzi je već u pećnici, dok skinu kapute - brzi na stolu

    kak bacis glazuru na vruci kolac...kaj ti ne popuca kada se ohladi?...il ga smazete prije...

  21. #21

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    678

    Default

    Odmah bacim, ništ ne popuca, al se bome i ne stigne ohladiti.
    Ali....zaboravila sam još napisati - par žlica kakaa u tijesto.

  22. #22

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    266

    Default

    Quote Originally Posted by Bomballurina
    Odmah bacim, ništ ne popuca, al se bome i ne stigne ohladiti.
    Ali....zaboravila sam još napisati - par žlica kakaa u tijesto.
    radila sam ga u subotu,ali sam umjesto ulja stavila margarin....i sibnula jedan vanili secer...nisam ni stigla stavit glazuru,vec je otislo pol kolaca tak se jeo bez glazure....

  23. #23

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    678

    Default

    Znaš, ja ti nisam neki maher od kolača i onda su meni frendice davale samo ovakve, jednostavne recepte. U međuvremenu sam savladala gradivo, krenula i sa kompliciranijim kolačima, dapače i tortama , no moji ukućani jednostavno kada im se jede nešto slatko...aj ti nama ispeci brzog!!!

  24. #24

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    266

    Default

    Quote Originally Posted by Bomballurina
    Znaš, ja ti nisam neki maher od kolača i onda su meni frendice davale samo ovakve, jednostavne recepte. U međuvremenu sam savladala gradivo, krenula i sa kompliciranijim kolačima, dapače i tortama , no moji ukućani jednostavno kada im se jede nešto slatko...aj ti nama ispeci brzog!!!
    ajd podjeli jos kojeg brzog... :D

  25. #25

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Osijek
    Posts
    864

    Default

    Quote Originally Posted by mommy_plesačica
    Jedan od mojih najdražih:

    KNEDLICE OD JABUKA

    1kg naribanih jabuka, ocijeđenih
    12dkg integralnog brašna

    Umijesiti jabuke i brašno, oblikovati kuglice i ubaciti u kipuću vodu.
    Kuhaju se minutu-dvije.
    Uvaljati kuhane knedlice u pržene prezle i cimet. Kod posluživanja preliti nekim pekmezom razrijeđenim sokom koji ostane od cijeđenja jabuka.

    Važno - jabuke ne smiju biti hladne (iz frižidera) jer će se raspasti pri kuhanju.
    danas sam ovo pravila. baš je fino, a hiperjednostavno za napraviti.
    samo što smo mi to jeli s vrhnjem , a ne s pekmezom

  26. #26
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by mommy_plesačica
    Jedan od mojih najdražih:

    KNEDLICE OD JABUKA

    1kg naribanih jabuka, ocijeđenih
    12dkg integralnog brašna

    Umijesiti jabuke i brašno, oblikovati kuglice i ubaciti u kipuću vodu.
    Kuhaju se minutu-dvije.
    Uvaljati kuhane knedlice u pržene prezle i cimet. Kod posluživanja preliti nekim pekmezom razrijeđenim sokom koji ostane od cijeđenja jabuka.

    Važno - jabuke ne smiju biti hladne (iz frižidera) jer će se raspasti pri kuhanju.
    Pa ovo je za deset!
    Knedle , a još bez greške po Montignacu.
    Često to praviš/jedeš, mislim, nema beda da nešto krene po zlu?
    Ah, sad vidim da ih je i mamaja radila. I ja ću, tako mi mlijeka u prahu!

  27. #27

    Default

    Nema beda s knedlicama
    Jednom su mi se raspale prilikom kuhanja jer sam ih naribala i ostavila u fridžu dok gosti ne dođu, ali zato sam i stavila tu napomenu u recept.

  28. #28
    bauba's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    399

    Default

    Ja sam ljubitelj brzih i jednostavnih slastica. Ovo mi je jedan od najdražih i najčešće pravljenih.

    BRZI KOLAČ

    3 jaja
    3 šalice (od kave) šećera
    3 šalice brašna
    3 šalice ulja
    3 ribane jabuke

    Izmiksati jaja i šećer, dodati brašno, potom ulje i na kraju ribane jabuke. Nakon pečenja, eventualno posipati šećerom u prahu.
    Znam dodati po želji u smjesu i sjeckane orahe ili lješnjake, mak, nasjeckanu čokoladu, vanilin šećer (nešto od toga) pa je kolač još ukusniji.

  29. #29

    Join Date
    May 2006
    Posts
    986

    Default

    ima još koji?

  30. #30

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Viškovo - Rijeka
    Posts
    639

    Default

    Šta si sve ove već napravila?!
    I pojela...

  31. #31
    clio180's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pula
    Posts
    908

    Default torta od jafa keksa

    A meni je moj OM (citaj: osobni maser) onako, dok me masirao, ispricao recept za lagan, brzi, osvjezavajuci i mmmm kolac.

    Evo ovako: za pleh kao moj (28 x 40) treba:
    4 kutije jafa keksa ili slicnih,
    4 vrecice pudinga od vanilije
    2 vrecice slaga

    Kekse odrezete na 4 dijela i samo pobacate po plehu. Napravite puding kao sto pise na vrecici, pa sa vrucim pudingom zalijete sve te kekse. Pustite da se malo ohladi. Napravite slag te premazite na vrh svega. Bacite u frizider, a kada se ohladi na tanjur, pa u sebe.
    Najbolje je napraviti ga navecer, tako da odstoji cijelu noc u frizideru, pa se keksi lijepo natope, a on ukruti. Za prste polizati. Brzo nestane, a moj Jan i MM polude od srece! Mmmm.......

  32. #32
    clio180's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pula
    Posts
    908

    Default

    Danas sam napravila jafa kolac i stavila tri pudinga od vanilije i jedan novi sa okusom slaga! Mmmmmmmmm..........

  33. #33
    anna-y's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Dugo Selo/ Sesvete
    Posts
    550

    Default

    kad su moji gosti na vratima, obično su previše gladni da bi uopće čekali da ja nešto ispečem. zato se koristim "gotovinskim" sastojcima:
    tamni biskvit
    Podravka višnja namaz
    1/2 l šlaga

    namažem biskvit otopljenim namazom i premažem šlagom. malo ukrasim i ponosno iznesem pred goste 8)

  34. #34

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Moram napisat koju rič, samo da ovo ne pogubim među drugim topicima. Bravo cure!

  35. #35
    devet_mjeseci's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    679

    Default

    FINI KOLAČ S VIŠNJAMA

    Napraviti biskvit (ili, još brže, kupiti biskvit) - za biskvit ima topic na ovom pdf-u.
    1 vrećica kreme za torte od vanilije
    1 vrećica čokoladnog parfea
    kompot od očišćenih višanja (višnje ocijediti)
    rum

    Sve upute pišu na vrećicama.
    Staviti biskvit u malo dublju tepsiju, dobro natopiti rumom i sokom od kompota, premazati kremom za torte od vanilije, pobacati višnje i premazati čokoladnim parfeom. Sve staviti u frižider da se ohladi. Već za pola sata može se navaliti... Mmmmmmmmmmmmm

  36. #36

    Join Date
    May 2007
    Location
    slijepa ulica
    Posts
    22

    Default

    mmm...ovaj s visnjama zvuci mrak!
    idem vidjet kaj ce mi ispasti

  37. #37

    Join Date
    May 2006
    Location
    karlovac
    Posts
    1,756

    Default Re: Brzopotezni kolači za goste u zadnji čas

    Quote Originally Posted by Winnie The Pooh
    KEKS TORTA

    Fila
    Umutiti 4 žutanjka i 8 žlica šećera. U to dodati već izmješana 3 pudinga od vanilije (a može i neki drugi, nama je ovako najbolje) u 1/4 l mlijeka.
    Kada u drugoj posudi provrije 3/4 l mlijeka ukuhati gornju masu (stalno miješati da se ne naprave grudice i da ne zagori) i ohladiti par minuta.

    U protvan slagati jedan red Petit keksa (otprilike treba malo manje od 1/2 kg - ona jedna kutija) - jedan red file. Završni red mora biti keks.
    Takav kolač stavi se u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva desetak minuta.

    Za to vrijeme radi se Bijela fila
    8 žlica šećera i 4 žlice vode kuha se da se napravi sirup (cca. 7 minuta)
    Dok se to kuha, u drugoj posudi ulupa se snijeg od 4 bjelanjka. Kada je čvrst dodati 4 žlice šećera (može i manje ako ne volite puno slatko) i mutiti dalje. Zatim lagano dodavati sirup, ali u sredinu, gdje je mikser i nastaviti sa miješanjem.
    Sa gotovom smjesom premazati kolač (koji prethpodno nismo zaboravili izvaditi iz pećnice ) i po želji posuti mrvicama čokolade.

    Mljac, mljac
    Napravila sam s pudingom od čokolade, a preko bijele kreme (to je zapravo šaum) stavila još preljev od čokolade. Stvarno je genijalno!!!

  38. #38

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    vojvodina
    Posts
    45

    Default brzopotezni kolaci za goste u zadnji cas

    Obozavam da pravim kiflice sa salamom i susamom.Potrebno je sat vremena:jedan kvasac razmutiti u jedna casa mlake vode+pola case mlakog mleka.Posle desetak minuta zamesiti sa mekim brasnom i podeliti na tri jufke.Svaku razvuci oklagijom da bude krug.Iseci kroz sredinu pa odgore kroz sredinu da budu trouglovi.Na svaki staviti salame secene na stapice zaviti premazati zumanjkom i izmedju svake dve staviti parce maslaca.Preko zumanjaka posuti susam.Moze da odstoji pola sata da se podigne pa peci na 200 stepeni c. 10.-ak minuta.Kad porumeni gotovo je,poprskati vodom i prekriti krpom.Sluziti toplo i verujte mi da ce jesti i mladi i stari!Marina 19.04.2003. Katarina 16.08.2006.

  39. #39

    Join Date
    Nov 2007
    Location
    vojvodina
    Posts
    45

    Default Re: brzopotezni kolaci za goste u zadnji cas

    [quote="stanisic snezana"]Obozavam da pravim kiflice sa salamom i susamom.Potrebno je sat vremena:jedan kvasac razmutiti u jedna casa mlake vode+pola case mlakog mleka.Posle desetak minuta zamesiti sa mekim brasnom i zaboravila sam dodati:pola solje ulja,pola male kasicice soli i prstohvat secera.PRIJATNO!

  40. #40
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    Quote Originally Posted by braziljanka View Post
    kak bacis glazuru na vruci kolac...kaj ti ne popuca kada se ohladi?...il ga smazete prije...
    Koliko se brzi pece?

  41. #41
    j-la's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    3,243

    Default

    Napravi test cackalicom.

  42. #42
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Koliko se brzi pece?
    Ja bih to pekla 10 min na donjem grijaču (na nekakvih 180 oC) i još 15 na oba grijača.

  43. #43
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ont. moj stariji sin danas slavi rođendan. Jučer sam mu pekla dvije ture muffina (to je isto u kategoriji brzih kolača). U 16:30 sam počela, a u 18:30 sam već odjurila na sjednicu VR mlađem sinu u školu. Postupak uključuje sve od traženja recepta do pranja suđa (krepala mi je suđerica, baš tražim novu...)

    Brzi muffini (recept za pleh od 12 komada) - temeljni recept:

    1 jaje
    4 žlice šećera
    1/2 šalice biljnog ulja
    1/2 šalice mlijeka
    1 ribana jabuka
    prstohvat soli

    240 g brašna (obično stavim 1 puding od vanilije ili čokolade i 200 g brašna)
    Prašak za pecivo - 1 vrećica ili malo manje

    ***
    Po želji - u smjesu se može dodavati šaka grožđica, brusnice ili bilo kakvo svježe voće ili voće iz kompota.
    Trećina brašna može se zamijeniti mljevenim orasima ili rogačem ili makom...
    Od začina - vanilin šećer, aroma naranče, ribana limunova korica - kako vam drago.

    U pleh stavljam duple košarice, da mi se ne lijepe.

    Ja sam jučer ispekla jednu turu žutih muffina samo po bazičnom receptu, a na svaki sam stavila nekoliko višanja iz kompota na vrh.
    Drugu turu sam ispekla čokoladne (umjesto pudinga od vanilije uvalila puding od čokolade, dio brašna zamijenila kokosom) i u svaki ugurala kockicu čokolade. Gore sam posipala kokosom. Izgleda dekorativno, a praktično je jer ih ne treba rezati, već su ispečeni u pojedinačnim porcijama.

  44. #44
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    stvarno 1 jaje na 12 muffina?

  45. #45
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    stvarno 1 jaje na 12 muffina?
    Da, ali zato ide relativno velika količina praška za pecivo.

  46. #46
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    stvarno 1 jaje na 12 muffina?
    Pa kad razmisliš, ima i drugih kolača u koje idu 2 jaja na cijeli pleh (faktor punjenja je puno bolji), pa kad podijeliš smjesu na pola, opet dođeš na taj omjer.

    Mak kocke (iz glave pišem)
    2 veća ili 3 manja jaja
    2 dl šećera
    2 dl mlijeka
    1,5 dl ulja
    prstohvat soli
    125 g (pola vrećice) mljevenog maka
    1 prašak za pecivo

    2 dl oštrog brašna
    2 dl glatkog brašna


    Zamiješati redom kako je napisano, peče se 10 min na donjem grijaču na 180 oC i još 20 min na oba grijača (može se malo smanjiti temperatura da ne izgori gornji sloj). Funkcionira i bez glazure, ali ako imaš vremena, može se doraditi i tada je super:

    Kad je pečeno, premaže se pekmezom dok je još toplo, što će osigurati da većina vlage ostane u tijestu. Kad se ohladi na temp. tijela ili niže. stavi se ganache glazura (200 g čokolade i 200 ml vrhnja za kuhanje). Game over.

  47. #47
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    Peterlin slavljeniku sve najbolje
    Najbolja smo mi majska deca sve buduci predsjednici
    Na kraju napravila nesto sasvim drugo navodno vise toga nema

  48. #48
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    S time dasam ja sve radila nocas
    I jos uz sve i brzi vocni s sumskim vocem. I jabukama pol pol bez glutena on mi je ispal jako dobro

  49. #49
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Peterlin slavljeniku sve najbolje
    Najbolja smo mi majska deca sve buduci predsjednici
    Na kraju napravila nesto sasvim drugo navodno vise toga nema

  50. #50
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    Brzi vocni bez glutena je bio pun pogodak uz amalteine kifleke

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •