Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 199

Tema: Vakcinacijski osviješteno virtualno pleme 2. dio

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Vakcinacijski osviješteno virtualno pleme 2. dio

nastavak sa topica
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=545416#545416

suzaks, stravično.

Nego, ja si sve više razmišljam...A zašto bi ovo pleme ostalo virtualno? Zašto se ne bi oformili i u RL-u, povezali se s roditeljima koji imaju ovakva potresna iskustva i onda zajedno pokušali senziblizirati javnost putem medija o opasnostima cjepiva? Zašto ne bismo ove podatke koje imamo učinili dostupnima široj javnosti (sjetimo se koliki mizeran postotak ljudi u Hr je informatički pismeno)?

Ne znam za vas, ali ja sam, što više čitam o cjepivima, sve spremnija na revoluciju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

uh...

Hvala bogu, u mojoj roditeljskoj glavi nema dileme oko pitanja cijepiti ili ne.

Inace, pomalo me bocnulo ono spominjanje trendova i postupanja u skladu s njima... Jer, kao, trend je dijete ne cijepiti. A da nije mozda upravo obrnuta situacija? Nije li upravo trend dijete cijepiti, jer bi svi, bas onako trendi, trebali biti cisti, sterilni, pod izlikom kolektivne sigurnosti i opcenarodne zastite od hordi bakterija i virusa pocijepljeni do besvijesti, a cije dijete dobije ospice - u kamenolom s njim... Uzas.

Mislim, ne prestaje li tuda sloboda tamo gdje pocinje moj nos?

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Hiberix = Haemophilus influenzae tipa b cjepivo
    DiTePer = difterija, tetanus i pertusis cjepivo
    DiTe = difterija i tetanus cjepivo
    Polio = poliomijelitis iliti djecja paraliza
    MoPaRu = morbili, parotitis, rubeola cjepivo
    Priorix = alternativa za moparu
    MMR = kratica koja se u inozemstvu koristi za moparu
    Možda bi netko mogao na ovom mjestu dati i kratak opis gornjih bolesti. Ja npr. za morbili do sada nisam čula...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

problem sa cijepljenjem je u tome sto i tvoja sloboda prestaje tamo gdje pocinje neciji nos, tj. tako se barem cini onima koji prihvacaju teoriju imuniteta stada. Prema tome, ti potencijalno narusavas neciju slobodu (od bolesti) kada ne cijepis svoje dijete (jer je teorija da samo procijepljenost u odredjenom visokom postotku populacije "stiti" od bolesti).
    Uglavnom, nema izlaza iz konflikta jer se radi o dva razlicita shvacanja.

Ja izlaz vidim u tome da se pocinju raditi konacno neke usporedbe i istrazivanja koje predlaze taj americki zakon i da se na temelju toga pokaze je li su rizici stvarno toliko zanemarivi u odnosu na dobrobiti.
    Jer pokazati da dobrobiti nema bit ce tesko dok se operira unutar odredjenog sustava (klice kao uzrok bolesti)

Paralelno tome, roditelji mogu puno uciniti samoobrazovanjem, djelovanjem (bolje receno, nedjelovanjem) i sirenjem informacija. Ako potreba za udruzivanjem ojaca, onda mogu to sve raditi lakse, ucinkovitije i zasticenije (npr. sto se zakona tice).
    Ali, Luna, jesmo li za to bas spremni.....nisam sigurna...

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    strašno, a još strašnije što ispada da samo čitajući ovaj forum se može naići na nekoliko takvih priča, a to je sigurno manji dio. Pa čak i HZZJZ se indirektno žali da se posljedice na prijavljuju i apelira da se trebaju priajvljivati jer ovako oni nemaju prave i realne podatke.
    :shock: Upravo oni sve podatke pokušavaju krivo protumačiti kako bi dobili sebi prihvatljivu sliku. Osvjedočila sam se na vlastitoj koži. Kako se javno imena ne spominju, ne spominjem...ali riječ je o samom vrhu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja mislim da bi bio veeeliki supjeh kada bi roditelji čija su djeca doživejla komplikacije od cjepiva NE BI ODUSTAJALI od sudskih tužbi ...
    Jer strašno je da oni koji su to proživjeli na vlastitoj koži, sustav tako samelje da nemaju snage izgurati do kraja ...
    Mi bismo mogli pomoći i senzibilirati javnost izradom brošure u kojoj će biti navedene činjenice, a one su dijelom čak navedene u dokumentu od HZZJZ.
    A i ona novinarka je ponudila suradnju.

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    ja mislim da bi bio veeeliki supjeh kada bi roditelji čija su djeca doživejla komplikacije od cjepiva NE BI ODUSTAJALI od sudskih tužbi ...
    Jer strašno je da oni koji su to proživjeli na vlastitoj koži, sustav tako samelje da nemaju snage izgurati do kraja ...

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Voljela bih da je ustrajati u takvim stvarima bezbolno kako se izvana čini. Iskreno, psihički se još nisam uspjela u potpunosti osloboditi tog duha iz bolnice.
    Pred nama je još jedno obavezno cijepljenje. Pokušavam odgoditi koliko se da jer me strah da se priča ne ponovi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znam kakva je problem suočiti se, meni čak i zatražiti svoju dokumentaciju iz rodilišta :/

Kakvo cijepljenja, traži potvrdu da ti netko potpiše da garantira da ne može biti nikakvih komplikacija :?

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Za sve koje zanima stavila sam tu i odgovor HZZJZ na svoj slučaj.

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...hlight=#393048

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

babyiris, zasto ga potpuno ne "odgodis"?
    Zar nisu komplikacije uslijed prethodnog cijepljenja jedna od rijetkih priznatih kontraindikacija za cijepljenje?

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne mogu ga u potpunosti odgoditi jer ta dva cjepiva nisu povezana. Čak zakonski moram cijepiti i u 1. i 8. razredu. :shock: Samo drugog proizvođača. E, to ćemo još vidjeti.

Kako polazi jaslice, ne mogu u potpunosti izbaciti cjepivo već tek odgađati koliko se da.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U biti meni je doktorica na Zavodu za javno zdravstvo, kad sam išla s Anjom - cijepljenje u 1. razredu, rekla da ja mogu potpisati da odbijam cijepljenje i ona ju neće cijepiti. E sad, koje su posljedice, to ju nisam pitala. Uglavnom, ona je mene uspjela "obraditi" i Anju je cijepila DiTe i polio (živo cijepivo), i trebali smo doći na MO-pa-ru, ali još uvijek to nismo obavili i milim da ni nećemo. To ću ostaviti za 8. razred.

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

babyiris, ako se ne varam (iako svaki doktor ima svoje ideje) ako dijete ima malo težu reakciju na cjepiva ne mora se uopće cijepiti.
    To je meni rekla jedna ped. kad sam ja odbijala cijepljenje djeteta jer sam kao mala imala reakcije. Kao da, ako dijete,osobno ima reakciju da onda ne treba nastaviti s programom.
    Moj argument je jednak Tininom-nek ti daju 100% garanciju da neće biti nikakvih nuspojava odmah nakon cijepljenja, ali i 30 god. nakon.
    Mislim, kad do posljedica dođe kasno je ZA SVE. Kaj ti onda znače novci koje oni niti ne mogu isplatiti....
    Čitala sam o svim tim bolestima čak u onoj knjižici koju sam dobila u bolnici opisuju da zapravo ni jedna od onih bolesti sama za sebe nije tako strašna ako ne dođe do komplikacija.
    To sam napisala milijun puta i ponovno ću- da bi došlo do komplikacija od tih bolesti dijete prvo treba dobiti tu bolest i onda ako se ne liječi tek možemo očekivati teže posljedice (iako ima izuzetaka),a za komplikacije od cijepljenja možemo samo moliti da se ne pojave. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj saška prvotno napisa
    Možda bi netko mogao na ovom mjestu dati i kratak opis gornjih bolesti. Ja npr. za morbili do sada nisam čula...
    Obične, najobičnije OSPICE...Ovako valjda zvuči tajanstvenije i opasnije.

TinnaZ, zašto bi se roditelji oštećene djece borili sami? Zašto im se ne bi pridružili oni koji žele zakonsku regulaciju prava na izbor u vezi cijepljenja baš zato da im djeca ne bi završila u toj skupini oštećenih?

Meni je apsurdno da nas većina ipak popusti pritisku, zažmiri, skoči u vodu i nada se da će s djetetom biti sve ok. Oni rijetki koji uopće ne cijepe ni s čim podliježu strahovitom pritisku. Zašto bi bilo tako? Kad se za nešto boriš sam, onda si ekstremni frik, ali kad se skupi neki broj ljudi (kvragu, pa ovdje nas je već dvadesetak!), onda sve to dobija neku težinu. Zašto bi se svako borio za sebe tj. za svoje dijete kad se možemo udružiti, to mi stvarno nije jasno...Ali dobro, vidim da nitko nije zainteresiran za neke konkretnije korake, pa neću navaljivati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ono što hoću reći je da ovo nema smisli. Kukamo, bojimo se, zgražamo se nad strašnim slučajevima, i što činimo? Ama baš ništa.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koje konkretnije korake predlazes?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pravljenje brošure sa sažetim relevantnim podacima i upućivanje na druge tekstove, okupljanje roditelja koji ne žele cijepiti djecu, koji ih nisu cijepili, koji su cijepili pa požalili, koji su cijepili iz straha, roditelja oštećene djece (ako treba i u udrugu), kontaktiranje medija...Za početak.

Iskreno vjerujem da puno, puno ljudi cijepi djecu bez da je svjesno stvarnih opasnosti. Činjenica je da je teško doći do informacija koje ne govore u prilog cjepivima, treba kopati, a i većina pedijatra je spremna popljuvati te argumente po principu "ne grizi ruku koja te hrani".

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa na ovom topicu smo vec razgovarali o brosuri koja bi upicivala roditelje o bolestima i nuspojavama koje treba prijaviti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    pa na ovom topicu smo vec razgovarali o brosuri koja bi upicivala roditelje o bolestima i nuspojavama koje treba prijaviti.
    Pa znam.
    Ali sad kad sam pročitala sve ove slučajeve sam baš nabrijana da ozbiljno krenemo u to.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Super! Razvali po googlu, pretraži who, a nešto linkova ćeš naći na početku ovog topica, odaberi boleštinu i pronađi relevantno štivo s linkovima gdje se na korektan način piše o tom cjepivu. Bez senzacionalizma, opskurnih udruga, samo gole činjenice. Već to je sasvim dovoljno. BCG sam već obradio, a momentalno se bakćem s Hib-om i zapeo sam jer je toliko kontroverzi da ti dođe zlo. Budem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Super! Razvali po googlu, pretraži who, a nešto linkova ćeš naći na početku ovog topica, odaberi boleštinu i pronađi relevantno štivo s linkovima gdje se na korektan način piše o tom cjepivu. Bez senzacionalizma, opskurnih udruga, samo gole činjenice. Već to je sasvim dovoljno. BCG sam već obradio, a momentalno se bakćem s Hib-om i zapeo sam jer je toliko kontroverzi da ti dođe zlo. Budem.
    Deal.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

SUPER :D
    Samo javi na što si se bacila tako da se ne duplamo.

Mislim da je prelazak plemena u RL malo daleko, jer podrazumijeva masu koraka koji su ovako nepotrebni. Između ostaloga hrpu nenamijenskih financija, formalnu upravu i ina civilizacijska dostignuća koja nemaju puno dodirnih točaka s plemenskim ustrojem.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Luna rocco, totalno sam fulala poantu svojim postom.
    Već sam prije napisala da je brošura odlična ideja, a htjela sam nadodati da bi bilo super kada bi paralelno i roditelji koji su se direktno suočili sa posljedicama cijepljenja mogli gurati svoju borbu do kraja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, ovako: ja imam isprintano većinu članaka na koji su ovdje stavljeni linkovi (+na onom starom topicu), vidjet ću što se koncizno, ali bitno da izvući iz toga, a onda nastaviti s Gugletom.
    Slažem se da nema smisla ulaziti u traktate, već za svako cjepivo/komponentu naći nešto nad čim bi se ljudi zamislili.

Budemo vidjeli hoće li biti što od toga.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Imaj u vidu da stvarno ne treba tražiti ništa spektakularno, nego samo gole golcate činjenice. Taman da ispadne kako je nekakvo cjepivo eliksir vječnog života ili da pomaže oko križobolje (jaaako malo vjerojatan slučaj). Uglavnom gola istina kaže sve.
    Najbolje se posveti jednom cjepivu, recimo poliju i sravni ga sa zemljom.
    Ako te pak više vesele komponente, uzmi thimerosal ili nešto drugo, ali neka bude temeljito i jako sažeto. Kod traženja je uvijek korisno naći nekakav korijenski tekst na koji se svi ostali referenciraju i nastojati doći upravo do njega.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za vecinu bolesti su odlicni sajtovi upravo proizvodjaca cjepiva. a ja sam imala i jedan u rukavu, samo mi je nazalost ostao na kompu koji je na servisu vac danima.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nesto tipa www.vaccineinfo.com
    samo je onaj drugi bio bolji.

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj bebibranka prvotno napisa
    Čitala sam o svim tim bolestima čak u onoj knjižici koju sam dobila u bolnici opisuju da zapravo ni jedna od onih bolesti sama za sebe nije tako strašna ako ne dođe do komplikacija.
    To sam napisala milijun puta i ponovno ću- da bi došlo do komplikacija od tih bolesti dijete prvo treba dobiti tu bolest i onda ako se ne liječi tek možemo očekivati teže posljedice (iako ima izuzetaka),a za komplikacije od cijepljenja možemo samo moliti da se ne pojave. :/
    Pa da, upravo na to sam i mislila.
    A da sve ovo ne znam, znam onaj mučan osjećaj u stomaku kada mi se tjelo počne tresti, želudac se skupi i dođe mi plakati kada sam Mislava vodila cijepiti. Nije mi nikada palo na pamet da bih mogla odbiti ! Zato je dobro da roditelji znaju makar to da mogu reći ne.
    Nemam na žalost vremena za dublju analizu, ali ukoliko mi ovdje ne cijepimo djecu i o opasnostima cijepiva kažemo onima za koje mislimo da će biti prijemčljivi za tu ideju... Bitno je da taj impuls krene...

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja jednostavno nemam vremena pretraživati internet, a tako rado bi se udružila s vama. Mogu vam samo ovo ponuditi: znam 5,6 liječnika (nisu pedijatri, pa bih mogla s njima razgovarati što misle o tome. Jedan od njih je odbio cijepiti svog sina uopće! I mogla bih dijeliti brošurice, pošto poznajem dosta žena koje će uskoro postati majke, i onih koje to već jesu, a djeca im nisu još primila sva cjepiva.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Davor, Luna Rocco - dajte mi please sve što pronađete na hrvatskom ili prevedete, pošaljite na mail. 01.09. nam je dan D, htjela bih do tada imati hrpicu tekstova pripremljenih i isprintanih.
    Ili stavljajte redom ovdje na forum, pa ću sama dalje slagati i printati. Nemam vremena čekati brušuru.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok.
    Krenulo jeeeeeee! :D

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ono što hoću reći je da ovo nema smisli. Kukamo, bojimo se, zgražamo se nad strašnim slučajevima, i što činimo? Ama baš ništa.
    ipak se nesto zbiva, skuplja se kriticna masa...
    vjerojatno je najbolje prvo krenuti u prevodjenja.

a propos toga, ima li ovdje nekoga tko bi prevodio s engleskog, onako lijepo i tecno u hrvatskoj sintaksi, radje nego engleskoj?
    Meni se vec neko vrijeme mota po glavi Comparing Natural Immunity with Vaccinations....da se skupi nekoliko ljudi, podijeli tekst i prevede na hrvatski.
    ne znam kako vama, ali meni je najjaci argument trenutno u mojoj glavi protiv cijepljenja taj da narusava zdravlje, potencijalno jako narusava zdravlje a da je istovremeno potpuno neucinkoviti jer se osniva na odredjenom pogledu na genezu bolesti koja meni vise nije prihvatljiva.
    Dakle, cijepiti jer dijete ide u vrtic/zemlju u kojoj ima slucajeva nekih od tih bolesti/ jer se pojavila epidemija menengitisa u gradu itd... mi je potpuno besmisleno.
    Zato mi je ova knjizica dobra jer osim ovih drugih argumenata baca svjetlo na to koliko je teorija nastanka bolesti zbog klica nedostatna i kako i zasto je postala u povijesti popularna.

Danas sam opet citala neke dijelove Primal Health, od Michela Odenta i on opet spominje istu stvar kao i Gunn....sikaniranje Bechampa iz povijesti medicine, glorifikacija Pasteura i poruka je opet ista:
    Zdravlje je stanje koje se stvara i odrzava, kada postoji, ne moze ga narusiti nikakva klica itd...

Dakle, tko bi prevodio?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

1. Saradadevii
    2. mamma juanita

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moze i meni za prevodenje

bas sam u fazi odlucivanja, cijepiti ili ne :/

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

super!

1. Saradadevii
    2. mamma juanita
    3. meda

rad na tekstu pomaze donosenju odluke

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

babyiris, ako se ne varam (iako svaki doktor ima svoje ideje) ako dijete ima malo težu reakciju na cjepiva ne mora se uopće cijepiti.
    To je meni rekla jedna ped. kad sam ja odbijala cijepljenje djeteta jer sam kao mala imala reakcije. Kao da, ako dijete,osobno ima reakciju da onda ne treba nastaviti s programom.
    Moj argument je jednak Tininom-nek ti daju 100% garanciju da neće biti nikakvih nuspojava odmah nakon cijepljenja, ali i 30 god. nakon. :/

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

To da ne moram cijepiti teško ću dokazati jer u zakonima je u tom području nedorečena stvar.

Konkretno, koji pravni argument mogu izvući da bih odbila cijepljenje uopće? Stvarno me strah jer je malena i prije ovog s MPR imala reakcije pa i na 5u1,na koji većina malaca ne odreagira.

.....
    .........
    Svi koji ste se angažirali, oprez s izrazima tipa komplikacija,reakcija, posljedica, nuspojava i slično. Jako su osjetljivi na nijanse.

I da vam iskonkretiziram. Roditelji koji i prijave reakcije ili bilo što od navedenog, ne mogu dobiti informaciju je li njihov slučaj uistinu prijavljen ili je tek bilješka na papiriću koji završava u košu. Odgovor koji sam dobila kad sam inzistirala na dokumentu koji potvrđuje da je komplikacija prijavljena bio je da se to mene ne tiče jer je to relacija dr. - HZZJZ i njihova povjerljiva stvar(u prijevodu poslovna tajna :? ).

Mislim da bi u tu brošuricu bilo dobro staviti i par iskustava iz prakse koja ilustriraju te gole činjenice kako bi roditelji shvatili da se to ne događa negdje tamo - daleko od nas već tu u njihovomsusjedstvu, možda u istoj zgradi. Onako neagresivno, ali u srž.

I na kraju,nije stvar u roditeljima koji ne prijavljuju jer svaki će roditelj skočiti i na najmanju promjenu u djetetovu ponašanju i sasvim savjesno s konkretnom situacijom upoznati doktora koji će sve to (u većini slučajeva) pripisati panici roditelja ili njihovoj mladosti.

Još je gore to što sami pedijatri(neki i s visokim akademskim titulama) ne uspiju prepoznati reakciju,komplikaciju, posljedicu ili kako već što hoće nazvati. U našem im je slučajutrebalo 14 dana kada sam im ja došla s mogućom dijagnozom- do koje se došlo na ovom forumu

Voljela bih vam se aktivno priključiti, ako ikako mogu pomoći jer za samostalnu pravnu borbu protiv sustava nemam snage, a ni podrške izvan ovog virtualnog svijeta. Konkretno, MM je protiv tužbe.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Konkretno, koji pravni argument mogu izvući da bih odbila cijepljenje uopće? Stvarno me strah jer je malena i prije ovog s MPR imala reakcije pa i na 5u1,na koji većina malaca ne odreagira.
    Ne znam tocno gdje sam to procitala, ali sjecam se da je bilo na hrvatskom...mozda netko drugi ovdje to zna, ali mislim da sam procitala da ako je dijete imalo neku jacu reakciju na cjepivo, tada se cijepljenje opcenito (a ne samo tim odredjenim cjepivom) ne provodi.

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

mogu ti predložiti samo ovo.Razgovaraj sa svim pedijatrima i pitaj to pitanje.Kakva je njihova praksa nakon loše reakcije na cijepljenje, ali prije tog pitanja im daj do znanja da si informirana. I nih se može uplašiti. Mene je jedna ped. odbila s objašnjenjem da ima previše pacijenata (i to ta koja mi je spomenula to s necijepljenjem). Neki su arogantno sigurni u sebe jer možda nisu imali loših iskustava,ali zato treba ispitati sve. Možeš reći da si od jednog pedijatra čula da je to praksa da se ne cijepe djeca s burnim reakcijama i dal je i kod njih takav slučaj...
    Tvoj strah je dovoljan argument. Činjenica da je došlo do burne reakcije je također dovoljan argument. Vjerujem da ćeš naći doktora koji će potvrditi sve tvoje sumnje vezane uz slučaj. I više njih. Ima ih svakakvih.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Treće cjepivo

:(
    Imam sina starog 2.5 mjeseca primio je prvo cjepivo u bolnici, drugo kod pedijatrice. Za 2 tjedna bi trebao primiti i trece cjepivo pa me zamima je li se to nadoplacuje i je li mozda sada vec treba primiti to 5u1 cjepivo? :?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

"DiTePer, Polio, Hib

Ovo cjepivo se daje u drugom, trećem i četvrtom mjesecu života i njime se cijepi protiv sljedećih bolesti: difterija, tetanus, veliki kašslj, 3 vrste poliomijelitisa (dječje paralize) i infekcije hemophilus influenzae B.

Sastojci: toksoid tetanusa, toksoid difterije, toksoid velikog kašlja, pertaktin (membranska bjelančevina), formaldehid, aluminij, polio tip 1 (Mahooney), polio tip 2 (M.E.F. 1) i tip 3 (saukett), 2-fenoksietanol, tween 80, bjelančevina albumin ljuskog porijekla, kravlji serum, ljudske diploidne stanice (porijeklom iz pobačenog ljudskog fetusa), polimiksin i neomicin (antibiotici).
    (Navod prenešen iz Compedium of Pharmaceuticals and Specialities, 1999)."

inace, ovo je topik roditelja koji su, blago receno, skepticni ili potpuno neprijateljski nastrojeni prema cijepljenju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    ljudske diploidne stanice (porijeklom iz pobačenog ljudskog fetusa)
    Sad imam i moralni razlog za odbiti cjepivo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa ne bi li i Crkva trebala biti protiv toga, odnosno katolici ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="Saradadevii"]"DiTePer, Polio, Hib

Ovo cjepivo se daje u drugom, trećem i četvrtom mjesecu života i njime se cijepi protiv sljedećih bolesti: difterija, tetanus, veliki kašslj, 3 vrste poliomijelitisa (dječje paralize) i infekcije hemophilus influenzae B.

Sastojci: toksoid tetanusa, toksoid difterije, toksoid velikog kašlja, pertaktin (membranska bjelančevina), formaldehid, aluminij, polio tip 1 (Mahooney), polio tip 2 (M.E.F. 1) i tip 3 (saukett), 2-fenoksietanol, tween 80, bjelančevina albumin ljuskog porijekla, kravlji serum, ljudske diploidne stanice (porijeklom iz pobačenog ljudskog fetusa), polimiksin i neomicin (antibiotici).
    (Navod prenešen iz Compedium of Pharmaceuticals and Specialities, 1999)."[quote]

Sara, ima li ovo i na netu (ja pokušavam naći, ali mi ne ide)?

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mogu ti predložiti samo ovo.Razgovaraj sa svim pedijatrima i pitaj to pitanje.Kakva je njihova praksa nakon loše reakcije na cijepljenje, ali prije tog pitanja im daj do znanja da si informirana. I nih se može uplašiti. Mene je jedna ped. odbila s objašnjenjem da ima previše pacijenata (i to ta koja mi je spomenula to s necijepljenjem). Neki su arogantno sigurni u sebe jer možda nisu imali loših iskustava,ali zato treba ispitati sve. Možeš reći da si od jednog pedijatra čula da je to praksa da se ne cijepe djeca s burnim reakcijama i dal je i kod njih takav slučaj...
    Tvoj strah je dovoljan argument. Činjenica da je došlo do burne reakcije je također dovoljan argument. Vjerujem da ćeš naći doktora koji će potvrditi sve tvoje sumnje vezane uz slučaj. I više njih. Ima ih svakakvih.
    Odmah nakon prošle hospitalizacije taj sam razgovor i obavila. Bila je sva nabrijana i opovrgnula mogućnost necijepljenja tek je malo odgodila datum, tako da možemo legalno odugovlačiti... Pa mogli bi joj u karton kod alergija upisati i cjepiva, ali to se tako ne radi.
    Tražila sam neki pravni argument da kod predstojećeg takvog razgovora mogu imati adute u rukavu. Inače, pedijatricom sam u svim drugim slučajevima super zadovoljna. U kritičnim se situacijama pokazala iznimnom osobom.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odgovor Crkve: http://www.cogforlife.org/vaticanresponse.htm

Therefore, doctors and fathers of families have a duty to take recourse to alternative vaccines13 (if they exist), putting pressure on the political authorities and health systems so that other vaccines without moral problems become available. They should take recourse, if necessary, to the use of conscientious objection 14 with regard to the use of vaccines produced by means of cell lines of aborted human foetal origin. Equally, they should oppose by all means (in writing, through the various associations, mass media, etc.) the vaccines which do not yet have morally acceptable alternatives, creating pressure so that alternative vaccines are prepared, which are not connected with the abortion of a human foetus, and requesting rigorous legal control of the pharmaceutical industry producers.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

može točan prijevod ?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

marta, od kuda ti je citat?

They should take recourse, if necessary, to the use of conscientious objection 14 with regard to the use of vaccines produced by means of cell lines of aborted human foetal origin
    u tekstu na linku koji si dala je citav ton malo drugaciji
    Ja bih ga sumirala ovako: cijepite djecu s cjepivima koja nemaju stanice abortiranog djeteta, ali kada nema alternative, tada radite pritisak na zdravstvene i druge autoritete da ju sto prije omoguce. U medjuvremenu, slijedeci nacelo proporcionalnog razloga, roditelji Katolici mogu prihvatiti takova cjepiva, jer necijepljenje moze imati ozbiljne posljedice na zdravlje njihove djece, ili , jos vaznije, na javno zdravlje.

Mislim da je to oficijelni stav Katolicke crkve, sto se cijepljenja tice.
    Nije da nema doktrinarnih problema u njemu...
    Mislim da nema zagovaranja ili nagovaranja na prigovor savijesti, iako je moguc.

Ovakva rasprava otvara niz drugih stvari.
    Postoje ljudi koji na isti nacin gledaju na abortiranu telad ili bilo koji sastojak zivotinjsog porijekla (plus krave za Hindue, svinje za Muslimane itd...)

Netko je bio jednom spominjao prigovo savjesti iz religijskih razloga kao opciju odbijanja cijepljenja i u Hrvatskoj. Zna li netko nesto vise o tome?

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •