Bravo za velikog dečka, držim fige da ni sutra ne bude suza![]()
Bravo za velikog dečka, držim fige da ni sutra ne bude suza![]()
Nadam se da će faza privikavanja proći bezbolno! Držim fige!
Nama je danas bio drugi dan u jaslicama. Jučer sam ga ostavila na petnaest minuta samog i bio je super, danas je bio sam pola sata , od toga je plakao 15 minuta. Mislim da je najveći problem što su svi sada na privikavanju pa svi plaču, nitko se ne igra , atmosfera je najblaže rečeno plačna. Suitra ću ga opet ostaviti samo na kratko. Neki klinci su tamo cijeli sat i cijeli sat plaču. Stvarno ne znam kako to rješiti možda bi bilo bolje da dolaze dva po dva nova klinca, ali kaj kad ljudi moraju raditi.
Evo, samo da se odusevimo malom brojacu AA i malom Jeluskinom srceku!![]()
Malom misu Filipu jos pusa ozdravilica, i naravno, drzimo fige malom jaslicaru Ivanu!
Mi smo se borili s proljevom skoro 3 tjedna, i izgleda da je napokon proslo, pa smo sad veseli!![]()
jutros smo se napokon izvagali, a vaga kaze 12 kg
sama sam ga mjerila pa sad ne znam koliko je tocno ali visina je negdje oko 84 cm
broj obuce 22
i drugi dan je prošao bezbolno, ostao je sam sa tetama i još jednim malcem na pola sata i nije uopće plakao, čak su ga tete pohvalile da je predobar![]()
enga, kod nas je jučer u isto vrijeme bilo troje djece (dvoje plakalo), a danas dvoje i nitko nije plakao, doita je grozno kad su svi u isto vroijeme, pa kakva je to adaptacija?!
sutra ostajemo i na ručku, odnosno ostaje ivan, u slučaju da neće plakati (moramo doći provjeriti nakon sat vremena, bude li plakao, ostat ćemo snjim i nahranit ga pa onda zajedno doma
nadam se da će i sutra proći bez suza!
ma nisu svi u isto vrijeme. Danas ih je bilo 3.
Jedan malički plače stalno, jedan skoro stalno, a Jakob ponekad.
Tete ih nose i tješe, ali meni se čini da bi bilo bolje da se nekako igraju s njima( mislim neko skakanje, loptanje, pjevanje=
Meni veli teta da su tako rasplakani da ne uspjeva. Osim toga kad vide nekoga na vratima svi plaču.
Velim, možda bi bilo lakše kada ovaj malički nebi baš cijelo vrijeme plakao, jer je atmosfera u grupi tužna, a ne vesela. Umjesto da se igraju oni plaču , a tete ih tješe. Koma!
Nadam se da će to za još koji dan ipak biti malo bolje.
Malim jaslicarima drzim fige da sve prodje bezbolno ili bar najblize tome.
Yasmin, u kom ste vrticu, tj. gdje?
Filipa jos cuvaju bake, plan je da ga cuvaju do 3. godine, pa tek onda u vrtic. On inace obozava klince, vec je isao i sam s djecom na ulicu.![]()
Nije da smo mi neodgovorni, nego je MMova mala sestricna pitala da ga izvede. Ona 7. razred, obozava cuvati klince, a nasa ulica slijepa, gotovo bez prometa. On je uzivao. Ja izvirim, a F. se igra nogometa s klincima (njih 5-6).
Wow, malo socijalno biće! Moje se sinak približi drugima samo kako bi im oduzeo igračke![]()
Ovo radi i Lovro.mommy_plesačica prvotno napisa
Danas smo bili na kontroli u neurorazvojnoj, svaki put sam snuždena nakon nje. Lovro lijepo napreduje mada je zaostatak od par mjeseci još uvijek tu, ali uvijek kada pročitaju nalaz ct-a, ne daju dobre prognoze. I to sve vezano uz psihu.![]()
Paulita, baš mi je žaoKakve to prognoze daju?
Što god da kažu, ništa od toga ne mora biti istina. Moja sestra je 10 dana nakon rođenja već bila 2 puta klinički mrtva, imala je meningitis i na svim kasnijim kontrolama su govorili da će biti doslovce biljka jer su u pitanju bila teška oštećenja mozga i živaca u rukama i nogama. Mama se nije dala smesti, vježbala je s njom, nije ju dala u Brezovicu i seka je prohodala sa 6 godina, ubrzo nakon toga i progovorila, a dovoljno govori činjenica da je baki prije par godina čitala titlove meksičkih sapunica. 8) Naravno, nije ozdravila do kraja jer je njezin slučaj bio stvarno težak i oštećenja mozga su bila velika, ali njezin napredak nije imao nikakve veze s njihovim prognozama.
Držim fige da je tako i kod vas!
Paulita![]()
Sta su ti rekli?
Možda ja malo i preuveličavam. Pa uglavnom, oštećenja su na frontalnim rogovima i to najčešće utječe na inteligenciju, tj. pamet. Sad, nije mi bitno da li će njegov IQ biti 120 ili 110, ali ako bude neki ispod 100, pa da mu se druga djeca rugaju...a joj, dođe mi da plačem.A oni to uspoređuju ovako: možda neće kužiti matematiku
Ma hebes matematiku, koliko djece ima loše ocjene iz nje. To što on još nema neku komunikaciju sa nama i nije neki problem, vidi se da kuži.
paulita, znam neku dječicu sa niskim IQ-om , a i neke ljude. Vjeruj da ta inteligencija nije najvažnija niti presudna za uspjeh i sreću u životu, a pogotovo ne za komunikaciju s drugim ljudima. Sa malo više truda može postizati super rezultate,.
Vazno je da ti imaš vjere u njega.
Paulita![]()
Ne brini se, L. je voljen, pažen i mažen i to je najvažnije, bit će sve ok.
Šta kaže fizijatrica, jeste bili tamo u zadnje vrijeme?
Paulita, draga moja, takvo razimšljanje ti može samo naškoditi.
pa ja nigdje u tvojim postovima nisam zaključila da lovro kasni za nama, i da kasni (kao prohodavanje), sve stigne kada tada, ja se ne bi zamarala tablicama i kvaziprognozama.
meni je bedasto predviđati kvocijent inteligencije djeteta koje ima jedva godinu i pola.
mislim, meni je to sveukupno bedasto, jer se razvijamo dok smo živi, i ne rađaš se i ne umireš isti.
ma gluposti-oni će ti reći da neće kužiti matematiku?
pih- ni ja je nisam kužila dok nisam došla na faks jer nisam razimšljala na takav način.
baš sam se sada uzrujala- jesu li neuropedijatri proroci ili što?
ma pljusku bi im odmah složila- ja znam da tvoj lovro nije glup i nedaj da itko ikada to kaže za tvoje dijete jer to jednostavno nije istina!
paulita, samo srcem naprijed...
sad si pod dojmom blebetanja doktora pa te razumijem ali nemoj dozvoliti da te to ponese... to bi tek moglo naskoditi... a jos nosis bebicu u sebi...
osjeti radost sto imas dva mala bica da im dajes ljubav...
odgojimo sretnu djecu...
Ma vjerovatno sam to malo previše uzela srcu, još sam sad i trudna pa sam malo osjetljivija. Slažem se s tim da je IQ zapravo nešto što nadograđuješ cijeli život. A što se tiče matematike, u 5. osnovne sam imala jedinicu i onda sam malo mućnula glavom i prebacila se na peticu.
Danas sam izbedirana od strane ginekologice. Morat ću jedno tjedan dana prije termina u bolnicu jer je takav postupak sa caricama. I nije sigurna da li ću moći na stolčić.
Zaključak: dosta mi je doktora jedno vrijeme!!
Fizijatrici idemo 28. 9. i inzistirat ću da me ostavi na vježbama. Lovro se počeo dizati uz namještaj i tako hoducka, ali mu je desna nogica još uvijek ukočena i malo mu ide stopalo na van dok hoda. Bolje da to malo izvježba.
Hvala na podršci!![]()
Paulita drži se i razmišljaj pozitivno!!!![]()
![]()
Cure, dolazi li itko na Rodinu feštu sutra?
Mi planiramo...
Mi smo bili na festi, ali samo kratko, dosli tek oko pol 1, jer smo u petak i subotu bili na svadbama pa smo ujutro dugo ljencarili. Bilo je krasno, probali smo policijski motor, vatrogasno vozilo, a F je malo cagao uz muziku. Na zalost nismo dobili balon, vec je bilo prekasno.
Paulita, ne brini se previse, mozak je ipak promljenjiljiv organ i veze se svakodnevno stvaraju, tako da je moguce da ti malac nadoknadi gubitak. Ako te zanima postoji i sustav koji je usmjeren za poticanje inteligencije i rano ucenje, postoje na netu knjige-How to teach your baby to read, How to teach your baby math i jos par slicnih naziva, ako upises jednu naci ces ih sve. Korisno je iako trazi dosta truda s tvoje strane. Mi smo nesto slicno radili, ali ne sustavno, vec vise kao igru, slike zivotinja, rijeci i npr. primjecujem da Filip prepoznaje mnoge zivotinje u Zoo vrtu.
Mi smo na Rodinom rođendanu upoznali lijepu mamu yasmin i preslatkog velikog dečka Ivana (koje oči!), malo hopsali na Zle bubnjare, proučili vatrogasce i oko pol 1 krenuli doma jer je moje čudo(vište) bilo pospano.
ivan vam šalje pusu! vas je bilo nemoguće ne zamjetiti i baš nam je drago da smo se i u živo upoznalimommy_plesačica prvotno napisa
![]()
mi smo malo kraće ostali, Ivan je non-stop išao gore dolje po štengama...bilo mi je već dosta a i bio je gladan
(stalno vrtim film oko štapića, ne volim previše nuditi jer ne znam tko što jede, možda sam samo trebala napomenuti da su to Alnaturini štapići od pira... da je moj Ivan bio na mjestu AA to nebi prošlo bez plača)
tanja ds, da si bar ranije javila da dolaziš-mogli smo imati mini skup!
A ja sad već 5 minuta razmišljam o kakvim štapićima ti pišeš i kakve to veze ima s namaMa AA nikad nije ni probao štapiće pa zato ni nije bilo problema - da ih je htio uzeti i probati, ne bi mi bio nikakav problem, ali ga sama nikad ne nudim. Nadam se da nisi oko toga previše razbijala glavu.
![]()
Ma joj, bilo mi ih je glupo izvaditi kad si već rekla da ih nije nikada ni probao, (pretpostavljam da bi ipak uzeo barem jedan), a onda si opet mislim kak je to ispalo jer sam pitala a nisam izvadila i ponudila...
![]()
ma zapravo sam to gledala iz perspektive nekog tko mrzi kad ljudi bez pitanja počnu iz vrećica sipati slatkiše...
kao npr. moja mama koja ni ne uđe a već viče gle Ivaniću što ti je baka kupila i pritom joj iz vrećice ispadaju tri paketa krokiće i 83 bananka
ja tu baš i nisam naročito stroga, dopušteno je manje više sve ali u razumnim količinama i ne prije nego što se pojede ručak, večera i sl.
Mi smo se upravo vratile sa plaže! :D
Lea je uživala iako more i nije najtoplije i sad spava kao top......
Novost je da priča ko navijena, jasno izgovara riječi i sve točno ponavlja a hoda i trči tako da čovjek ne bi rekao da je prohodala samostalno tek prije mjesec dana, totalni skok u razvoju!
Bravo za Leicu, veliku curicu!
Moj F. je poceo psovati.
Psuje, naravno na hrvatskom, pa je jasna stvar da to nije mogao pokupiti od MM-a, nego od mene.![]()
Ja sam stvarno mislila da sam kulturna i fina, ali eto, nekad mi izleti pa ispada da sam prostaca!
bravo npričalicama!
mi vam nismo niti do koljena, još ne znamo hrvatski![]()
nego, novo kod nas je da jakov ne želi da ga se hrani.
odlučio je da je dovoljno veliki da sam jede iz svog tanjura na veliku žlicu i doista pojede dosta potpuno sam, ali kaos koji ostavi iza sebe, na sebi i oko sebe je mjerljiv s nuklearnom katastrofom.
rijetki su trenutci kada mu ja uspijem napuniti usta žlicom.
kako vaši mališani?
joj josie tvoj post kao da sam ja pisala
sa Kristijanom je isto, ujutro se sam hrani a popodne jedva da mu nesto strpam u usta (ovisi sta mu skuham)...
sto se tice govora mislim da bi se Jakov i Kristijan super mogli razgovarati![]()
Nama ta faza traje već 10-ak dana, s tim da ne pojede apsolutno ništa, već hranu razbacuje oko sebeI k'o za vraga, dobio je prije 2-3 dana na poklon prekrasnu žličicu i vilicu pa sada kod svakog obroka urla IIIICAAAA dok mu ne dam da sam jede...
Filip tu i tamo pokusa sam, za sad samo ljepljive stvari uspije zadrzati na zlici dovoljno dugo da stignu do usta. Znam da bih ga trebala pustiti, ali mi se bas ne da cistiti za njim, tako da zasad jos dobija hranu od mene. Dok ne odluci drugacije. Koliko ga znam, kad mu pukne da bas hoce sam jesti, nitko mu nece uspijeti odvuci paznju od toga. Sam jede kifle, kekse i sl.
Ivan već dugo jede sam...no otkada ide u vrtić želi da ga ja hranim...
valjda mu je dosta kaj tamo mora jesti sam iako su tete po tom pitanju stvarno super i trude ih se i same hraniti...svaki dan mi točnmo kažu koliko i što je pojeo...
moram reći da po mom mišljenju (svejed koji pazi da jede zdravo, a nezdravo u ograničenim količinama) hrana i nije tako loša
svaki dan imaju voće i svaki drugi jogurt, dva puta tjedno varivo, jednom ribice, pašteta svaki drugi tjedan jednom i hrenovke isto ( nije loše)
ujutro mliječni namazi ili cornflakes i čokolino, nema salama...bar nije bilo do sada
prekjučer su imali grah sa ječmom a prošli tjedan prosenu kašu sa piletinom...
inače ivan se super adaptira, rasplače se kad ga ostavljamo, ali zadnje dane se intezitet smanjio, čim se vrata zatvore više ga ne čujem, a tokom dana uopće ne plače
zaspi bez problema, kad dođemo po njega super je raspoložen, maše tetama pa-pa, i grli ih :D , tete su nam stvarno super...
ništa loše nisam na njemu primjetila otkada je krenuo, jedino malo teže zaspi uvečer i naravno rano se budi ujutro pa i ja sada prolazim adaptaciju!
neki dan sam uranila po njega a on, sunce mamino, sjedi za stolom, podbradak oko vrata i žlicom grabi bioaktiv... a doma ga kumim, molim, prosim i jedva popije pola :?
Sve isto i kod nas!!!josie prvotno napisa
Jede sama a najveći kaos je kad jede juhu mada se prilično izvježbala pa sve manje završi po njoj (barbajol joj više ne mogu staviti ni pod razno)
Pije sama iz čaše ali tu nije tako vješta pa se zna zaliti i onda se smije.
Yasmin, super za vrtić! Mi ćemo kako stvari stoje tek iduću jesen....
LJUDI HELP!
Sto im dajete jesti? Posebno za dorucak. Salmonela nas je upropastila, puno toga nije smio, a sad vise nece. Nece voce, osim banane, nista kiselo, nece krumpir, nece sirne namaze, marmelade, vecinu kasica.
Ja mu ne dajem suhomesnate proizvode, ali razmisljam da pocnem. Pol dana provede uz kruh i banane.
Za doručak obično jedemo žgance s jogurtom/vrhnjem ili sa zobenim mlijekom, zobene pahuljice skuhane sa suhim voćem, nekad sir i vrhnje s domaćim kruhom, kajganu ili kuhana jaja... Danas je jeo uštipke (malo deblje palačinkice od integralnog brašna) i jogurt.
Za užinu najčešće pojede malo voća ili jogurta, nekad mini sendvič s kozjim sirom (danas sojin puding od vanilije "razblažen" sa sojinim jogurtom).
Ručak i večera su nam slabe točke. Juhe je obožavao, sad im neće ni prismrditi. Nekako pojede ribu, a neki dan je sitterici pojeo pola pilećeg odreska koji je kupila u Konzumu. Voli salate, masline, integralnu rižu, alge, mrkvu u svim oblicima, pire krumpir... Ali to se mijenja iz dana u dan.
Tanjads, jesi mu probala skuhati juhu od povrca, pa unutra palente, prosa ili rize?
Moj F isto bas nece voce, ali zato obozava karfiol, brokulu, tikvice, korabicu, kelj, mrkvu i svo ostalo povrce u juhi. Smaze pun tanjur i trazi jos!
Mada zadnja dva dana nece ni to :/ .
Izlaze mu dvije petice, jucer je imao temperaturu i evo, vec drugi dan nece nista osim cice.
Lea za doručak najradije ne jede ništa, ali ako je baš od volje onda prolazi pecivo i kiselo vrhnje kao npr. jutros kad je pola vrhnja sama pojela.
Za ručak danas ima mahune i piletinu i čekam da se probudi pa da vidim hoće li htjeti.
Kupovne voćne kašice više ne kupujem, nakon što sam bacila 5 za redom nego joj usitnim nektarinu, bananu ili krušku i to smaže.
Bile smo danas kod dr na redovnom pregledu i ima 11 kg, sve inače ok.
a mi smo vam bubani![]()
sinoć je bila nemoguća noć, uopće se ne sijećam kada smo zadnji put tako probdjeli noć.
imao je temperaturicu 38, 1
nono-stop se nacicavao, kenjkao, pričao, valjao, a ništa sna.
jutros otišli doc. i ispada da jakov ima neko predangino stanje, dobili sirup i kapi za nosić.
doma nismo još stigli a već je nosić procurio, sad eno spava napokon 20 min u komadu, siroče moje bubano![]()
jedva nešto malo pojede, a strašno je gladan jer vidim da hoće jesti a ne može - čas zbog grla a čas zbog toga jer mu je izbila groznica na usnici.
nas kad krene onda stvarno krene...
dajte nam vibrice da sve u tri dana prođe![]()
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~i puse ozdravilice Jakovu!
![]()
Jakovuza brzo ozdravljenje!
Inače,pita me danas doktorica tko čuva Leu, ja joj kažem da se snalazimo, bake, dide, tete......Ona reče da samo nastavimo, barem do 4. godine i da je vodimo u igraonice da se socijalizira. Sva dječica jutros kod nje bili su mali jasličari s anginama, temperaturama, šmrkavim nosićima.
Puse Jakovu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~![]()
Za hranu jednostavno ne znam, nadam se da će Filip doć na svoje.
Lovro inače sve jede, sve mu je fino. Kuc-kuc. Ali još uvijek mu ja dajem jesti. Jedino za doručak i onda kada jedemo nešto s kruhom pa mu dajem prstima, potrpi jedno vrijeme, a onda hoće da mu dam u ruke da sam jede. E onda on čupa, baca, gnječi itd. Dobro je da imamo psa koji jedva čeka da nešto padne na pod.
S klopom nemamo problema, jedino u vrtiću slabije jede
JOSIE I JAKOVE puuusaaa i držte se, čini se kao da mu je malo pao imunitete...probaj sa Echinaceom od Child Life, preventive radi
Tanja ds vjerojatno mu se nije povratio apetit , ma doći će sve na svoje...
Mi kuc-kuc (i tako milijon puta) ušli u treći tjedan jaslica zdravi, čili i veseli![]()
pusice i vibrice jakovu (i mami)~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~
i luki curka nosic, pocela s ehinaceom (al bas me davor nesto plasi da se ne daje kad je temperatura, no na svu srecu luka u nema) i ispiremo fizioloskom... nadam se da nece prerasti u nesto jace...
Desetkovalo nam ZPB-ićeDržimo fige da sve prođe brzo, bez visokih temperatura i zaštopanih nosića.
Jelena, hvala Bogu pa ne ide u vrtić, jer ne znam kako bi to izgledalo. Ima VUR IIb stupnja i malo-malo pa je nešto spopadne. Čuva ju moja tetka. Obožava ju. Dobro je i to što ju MM odveze tek kad se ujutro probudi ili ako se desi da on mora ići rano onda ju umota u deku i onaku pospanu odveze kod tetke u krevet!
Još jednom Hvala Bogu, što nam je dao tako divnu tetku!
pusa ozdravilica svim bolesnima!
što je VUR II b??Jeluška prvotno napisa
nije da se hvalimo, ali ovdje jedini koji ide u vrtić zapravo nije bolestan..
:? :D
još jednom pusaaaa svima bubanim mišićima i da što prije![]()
VUR II b stupnaj, je vezikoureteralni refluks, laički rečeno: urinarni refluks (vraćanje mokraće prema bubrezima i proširenje kanala).
Od VUR-a boluje puno djece i uglavnom ne bude potrebna operacija, nego se sve samo od sebe rješi, ali pod uvjetom da je dijete stalno na profilaksi. Jelena je stoga podložnija urinarnim infekcijama. Potrebno je često mijenjanje pelena. Ni slučajno biti ukakana nego odmah presvlačenje. Ja sam ju iz toga razloga naučila na nonu čim je mogla samostalno sjedit i mogu se pohvalit da kod nas to jako dobro funkcionira. Zato sam sretna što imam tetku, jer me strah kako bi to sve izgledalo u vrtiću!
super za ivana- našeg jasličara!
ja danas opet prijavljujem lošu noć a bome i prošli dan.
uz sva ona čudesa i užase od zadnjeg posta, temp nam je sinoć porasla na 39 a usta su pretrpana aftama.
ništa ne može jesti, samo cica, jer ga sve užasno boli.
usna šupljina mu je sva prokrvavljena i krcata afticama, od usnica , zubnog mesa preko nepca.
ma strava!
ali on je više-manje dobro raspoložen, što mi je najbitnije.
siroče moje malo, želim vam svima da nikada nemate posla s ovime što mi proživljavamo jer je prestrašno!![]()