Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 111

Tema: Vjerski odgoj u vrtiću?!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Vjerski odgoj u vrtiću?!

Ostala sam malo 'paf' kad su mi jučer tete u vrtiću uručile promotivni letak o uvođenju vjerskog odgoja u vrtić. Totalno sam zbunjena i uoće nemam neko konkretno mišljenje o tome! Treba li to uopće mojoj djeci (3 i 2 god) i koliko to oni uopće kuže? Osobno, nisam vjernik i ... Ma ne znam ni što napisati vezano uz predloženu temu i zato molim par pametnih... kako bi lakše donijela odluku 'potpisati pristanak ili ne'. :? :/ :shock:

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Vjerski odgoj u vrticu nije ni slican onom u skolama.
    U biti oni uce samo neke osnove i sve je to kroz igru.

Ako ste vjernici, pa makar samo i tradicionalisti ja bih potpisala pristanak

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pitaj tko će držati taj odgoj,
    da ne bi bila neka aždaja s strašenjem pričama o paklu i sl.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u kojem si gradu? btw. ja bi odmah potpisala ne, al to ne može nitko osim tee odlučit

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    u kojem si gradu? btw. ja bi odmah potpisala ne, al to ne može nitko osim tee odlučit
    Ja sam u Oroslavju (hrv. Zagorje.). Dosta je mala sredina i znam da bi me svi grdo gledali kad ne bi potpisala, a i ne želim da mi klince isključuju iz zajedničkih aktivnosti u vrtiću ( samo zato jer mama baš i nije 100% sigurna treba li ili ne učiti o vjeri!), tako da ću najvjerojatnije potpisati.
    Vjerski odgoj će im imati teta na koju su već naučeni, tako da to za njih i neće biti neka promjena.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne moraš potpisivati, ako nećeš.

Osim toga, pitaj ih kako uopće mogu nuditi vjerski odgoj za klince ispod 3 godine.

Inače, znam tu tetu, i nije aždaja (kod upisa teta na doškolovanje za vjerski odgoj u vrtiću pazi se na to da slučajno ne bi bile aždaje!).

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Vjerski odgoj u vrtiću?
    Ja bi da vjeronauk ostane tamo gdje mu je i mjesto, znači u crkvi. Pa tko želi nek da svoje dijete na vjeronauk. Ovako kao da nas prisiljavaju na to.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Adrijana prvotno napisa
    Vjerski odgoj u vrtiću?
    Ja bi da vjeronauk ostane tamo gdje mu je i mjesto, znači u crkvi. Pa tko želi nek da svoje dijete na vjeronauk. Ovako kao da nas prisiljavaju na to.
    A molim te lijepo, tko te to prisiljava?
    Okolina koja će te gledat 'onak'? Boli me đon za takve!
    Starci? Riješi to s njima!
    Župnik, jer ti dijete neće moći primiti sakramente? Kaj će ti djetetu sakramenti ako ga ne želiš upisati na vjeronauk?
    Dražava ili Crkva? Na anketnom listiću piše 'Želite li da vam dijete pohađa vjeronauk'. Meni to baš ne liči na prisilu!

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Vjerski odgoj u vrtiću?

Potpisujem.

Jesam vjernik, ali mi je dosta tog guranja vjeronauka u svaki kutak.

Potpuno ce duhovni smisao vjere izgubiti smisao, ako vec i nije :/

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mogu vjerovati da se uvodi i u javne vrtice?!?

Ako je vrtic katolicki (ili koje druge vjere), ali ne javna, sekularna ustanova, onda OK.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U našem vrtiću je jedna takva odgojna skupina i tu su djeca od 2-6 godina.
    Roditelji ih svojevoljno upisuju ( možda neki zbog toga kaj se u tu grupu direktno upisivalo, nije bilo liste čekanja) i tete su također odgajatelji koje su završile još neki dodatni tečaj.
    Kad su na roditeljskom sastanku govorili o toj grupi, rekli su da oni rade po redovitom vrtićkom programu, ali s većim naglaskom na obilježavanju blagdana, uključeni su u rad župne crkve, zajedno idu na mise ( to ništa nije obavezno).

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    Vjerski odgoj u vrtiću?
    Župnik, jer ti dijete neće moći primiti sakramente? Kaj će ti djetetu sakramenti ako ga ne želiš upisati na vjeronauk?
    Dražava ili Crkva? Na anketnom listiću piše 'Želite li da vam dijete pohađa vjeronauk'. Meni to baš ne liči na prisilu!
    vidiš meni baš liči na prisilu i to pokvareno suptilnu!

jer ako nisi vidjeo odgovor tepi - ona će dijete upisati zbog male sredine, neki jer dijete ne želi biti samo dok su druga djeca u sobi, neki zbog osude - nismo svi isti,a neki jer idu svi pa hoće i njihov klinac

ja NEĆU da mi dijete ide na vjeronauk, a pogotovo ne u školi, o vrtiću neću ni pričat, a ako on izjavi u školi da bi išao jer mu idu frendovi - bit ću opasno naživcirana na državu

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ispisala bih ju iz takvog vrtica...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

[quote="chani"]ispisala bih ju iz takvog vrtica...[/
    Ma bravo. I kaj onda? Ko da mjesta u vrtiću rastu na drvetu.
    Pa neće ih učit mrzit, psovat niti će klečat na kuruzi.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Vjerski odgoj u vrtiću?
    vidiš meni baš liči na prisilu i to pokvareno suptilnu!

jer ako nisi vidjeo odgovor tepi - ona će dijete upisati zbog male sredine, neki jer dijete ne želi biti samo dok su druga djeca u sobi, neki zbog osude - nismo svi isti,a neki jer idu svi pa hoće i njihov klinac

ja NEĆU da mi dijete ide na vjeronauk, a pogotovo ne u školi, o vrtiću neću ni pričat, a ako on izjavi u školi da bi išao jer mu idu frendovi - bit ću opasno naživcirana na državu
    Kao što napisah, boli međon za reakcije okoline na moje stavove i radnje, pa ma o kakvoj se sredini radilo.
    A da bi dijete bilo samo dok su drugi u sobi - apsolutno ne stoji. Naime, dovoljno je da JEDAN roditelj veli: ja ne želim da moje dijete ima vjerski odgoj, i isto tako ne želim da mijenja grupu ili tetu - i gotovo, cijela grupa nema vjerskog odgoja (hajde mi sad recite kaj je sa slobodom izbora?!)

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

'međon' = 'me đon'

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[/quote]
    Naime, dovoljno je da JEDAN roditelj veli: ja ne želim da moje dijete ima vjerski odgoj, i isto tako ne želim da mijenja grupu ili tetu - i gotovo, cijela grupa nema vjerskog odgoja (hajde mi sad recite kaj je sa slobodom izbora?!)[/quote]

otkud ti to?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Naime, dovoljno je da JEDAN roditelj veli: ja ne želim da moje dijete ima vjerski odgoj, i isto tako ne želim da mijenja grupu ili tetu - i gotovo, cijela grupa nema vjerskog odgoja (hajde mi sad recite kaj je sa slobodom izbora?!)[/quote]

otkud ti to?[/quote]

Iz prakse na terenu.
    Zbog toga od cca. 150 odgojiteljica koje su završile doškolovanje (i platile to) samo na području ZG-nadbiskupije, radi njih svega 30-ak.

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Vjeronauku nije mjesto u vrtiću.
    Ako želim da mi dijete raste uz vjeronauk vodim ga u crkvu, kao što ako želim da moje dijete nauči plivati vodim ga u školu plivanja.
    Ako crkva baš želi imati vjeronauk neka se organizira kao sportske grupe ili škole za strane jezike, koje u određeno vrijeme skupe djecu po vrtiću i održe nastavu u posebnoj prostoriji.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj JBT prvotno napisa
    Ako želim da mi dijete raste uz vjeronauk vodim ga u crkvu, kao što ako želim da moje dijete nauči plivati vodim ga u školu plivanja.
    Ako crkva baš želi imati vjeronauk neka se organizira kao sportske grupe ili škole za strane jezike, koje u određeno vrijeme skupe djecu po vrtiću i održe nastavu u posebnoj prostoriji.

Definitivno bih potpisala

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

E vise mi je pun kufer guranja crkve svugdje. . . . ko' zeli vjeronauk ici ce u crkvu, po mom misljenju nema kaj raditi u vrticima i skolama!
    Ovako djeca ciji roditelji ne potpisu came u nekoj zbornici, gdje sigurno djeci nije mjesto, prepusteni tamonekome . . . nek barem naprave to zadnji sat (kad su se vec ugurali) pa ona djeca koji ne idu na vjeronauk mogu ici doma.
    Moje je dijete jos malo i toplo se nadam da ce te bedastoce ukinuti do tada.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Juroslava sloboda izbora je da mi dijete ide u crkvu ako mi to želimo

a ne da crkva dolazi meni tamo di joj nije mjesto

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa

potpisuje

pun mi je kufer Crkve
    radi njihovih gluposti su ljudi otkaze dobivali (radna nedjelja), kao da je lako naći posa, pa sad i ovo

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

tebe mozda boli dzon, ali tvoje dijete nece ako ce ga svi gledat onak'.
    to sto si ti mozda extra otporan na konformizam, ne znaci da su to i drugi ili tvoje dijete. tesko je ici protiv struje cak i kad si jako siguran/na da si u pravu, a jos ako zivis u maloj sredini...
    mislim da vjeronauku nije mjesto u vrticu, jer ne mislim da ce im pricat samo o malom isuseku i radostima slavljenja bozica i uskrsa nego ce ih ne/namjerno istraumatizirati pricama o vragu i grijehu (a mozda sam i ja pun predrasuda...)
    vjeronauk bi se mozda trebao zabranit' prije srednje skole. tad bi klinci trebali bit' vec dovoljno zreli da ne uzimaju svaku izjavu vjeroucitelja zdravo za gotovo. valjda...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

pun mi je kufer Crkve
    radi njihovih gluposti su ljudi otkaze dobivali (radna nedjelja), kao da je lako naći posa, pa sad i ovo
    a istovremeno ljudi u nekim crkvama rade nedjeljom na kioscima s tiskom (glas koncila i co.)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Slažem se u potpunosti.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

[quote="magicbright"]
    Citiraj chani prvotno napisa
    ispisala bih ju iz takvog vrtica...[/
    Ma bravo. I kaj onda? Ko da mjesta u vrtiću rastu na drvetu.
    Pa neće ih učit mrzit, psovat niti će klečat na kuruzi.
    Moje dijete na vjeronauk nece ici.

Vjeronauku je mjesto u crkvi,sinagogi,dzamiji i sl.
    te obiteljima onih koji vjeruju u to.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

U našem vrtiću nema organiziranog vjeronauka, u smislu neke posebne pouke i satnice. Budući da je vrtić gradski, nema niti molitve. Ali djeca obilježavaju glavne vjerske blagdane i to ne samo u stilu "kićenje, iće, piće", nego im npr. dođe sveti Nikola iz župe, svećenik im dođe blagosloviti kruh na njihove Dane kruha. I tako još par puta u godini. To mi je jako lijepo i zadovoljna sam što se vrtić angažira oko toga. To stvara lijepo ozračje koje ne smeta djeci ne-vjernika, a kod djece vjernika podržava odgoj koji dobivaju u kući.

Moj sin dobiva vjerski odgoj kod kuće i ja vidim koliko to pozitivno utječe na njegov duhovni i duševni razvoj. U vrtiću točno zna koja djeca su vjernici, koja nisu i kao takve ih prihvaća. Prijatelje ne dijeli po tome tko ide u crkvu, a tko ne ide, ali mu je vjera bitna za njega samog.

Meni je smiješno da netko svoju vlastitu slabost da živi po svojim stavovima proglašava pritiskom i prisilom sa strane. Tko se ne usudi živjeti i postupati onako kako sam misli (u skladu sa zakonom, naravno), sam si je kriv.

Još bih samo primijetila da me jako čudi što, kad god se pojavi neka tema vezana uz vjeru, posebno uz kršćanstvo, iz mnogih poruka izbija netolerancija, pa čak i mržnja, što se po pravilima ne bi trebalo tolerirati na ovom forumu. U protivnom stječem dojam da je tolerancija rezervirana samo za neke svjetonazore.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slazem se, zdenka

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

otkud ti to?[/quote]

Evo kod mene je takav primjer.

Prosle godine u nasoj grupi su isto nudili vjerski odgoj.
    Mi smo bili jedini koji nismo potpisali pristanak i vjerskog odgoja nije bilo.
    Ove godine je opet postavljeno pitanje i mi smo samoinicijativno razgovarali sa tetom i trazili da nam objasni sto vjerski odgoj ukljucuje.
    U biti cilj je samo da se djecu upozna sa Bozjom ljubavi, nema ucenja molitvi ni nista slicno.

Posto smo mi protestanti pristali su na male modifikacije.
    Npr. mislili su napraviti mali vjerski kutic sa slicicama, nasa grupa ga nece imati.
    Nece biti spominjanja svetaca, samo Bog i Isus i to je to.

Pristali smo.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ninochka, žao mi je kaj to ne znaš (ako si vjernica) ali dužnost je Crkve ići među ljude, davati svoju ponudu.

A konkretno, u Hrvatskoj, Crkva ide u škole, vrtiće i sve ostale javne ustanove i javna mjesta zato kaj se na popisu preko 75% stanovništva izjasnilo katolicima. Kad budu ljudi pošteni, pa na popisu rekli 'mi nismo katolici, nama Crkva ne treba', pa popis pokaže da je u Hrvatskoj 15 ili 20% katolika, onda se Crkva ne bude gurala u sve javne ustanove i na sva javna mjesta, nego bude svoju ponudu davala u svojim prostorima i tamo gdje ju budu prihvaćali.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

potpisuje

pun mi je kufer Crkve
    JHesu li ljudi dobivali otkaze radi Crkve ili radi pohlepnosti i nepoštenja poslodavaca?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj antun tat prvotno napisa
    tebe mozda boli dzon, ali tvoje dijete nece ako ce ga svi gledat onak'.
    to sto si ti mozda extra otporan na konformizam, ne znaci da su to i drugi ili tvoje dijete. tesko je ici protiv struje cak i kad si jako siguran/na da si u pravu, a jos ako zivis u maloj sredini...
    mislim da vjeronauku nije mjesto u vrticu, jer ne mislim da ce im pricat samo o malom isuseku i radostima slavljenja bozica i uskrsa nego ce ih ne/namjerno istraumatizirati pricama o vragu i grijehu (a mozda sam i ja pun predrasuda...)
    vjeronauk bi se mozda trebao zabranit' prije srednje skole. tad bi klinci trebali bit' vec dovoljno zreli da ne uzimaju svaku izjavu vjeroucitelja zdravo za gotovo. valjda...
    Dijete je otporno na konformizam onoliko koliko ga naučiš (ako ne vjeruješ, dođi pa razgovaraj s mojim triipolgodišnjakom).

Kaj se tiče sadržaja vjerskog odgoja u vrtiću, vidi kaj je napisala Marsupilami (koja ima baš dobar nick ).

A tebi bitko ne brani da svoje klince upišeš na vjeronauk tek u srednjoj školi (ako ih uopće želiš upisivati). Kaj se tiče uizimanja izjava vjeroučitelja (i svih drugih učitelja) zdravo za gotovo, moje je mišljenje da je opet riječ o obiteljskom odgoju (moj malac već sad preispituje i naše izjave).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I moj sve preispituje. I ne bih potcjenjivala inteligenciju djece i njihovu sposobnost promišljanja i donošenja vlastitih stavova. To se njeguje od djetinjstva, a ne da ih se tek u srednjoj školi "pripušta" informacijama.

A ove priče o vragu i plašenju, je li to vama netko iz Crkve stvarno govorio? Idem na vjeronauk od ranog djetinjstva i nikada me nitko vjerom nije plašio, naprotiv, to je odgoj u nadi i pouzdanju. I hrabrosti.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ninochka, žao mi je kaj to ne znaš (ako si vjernica) ali dužnost je Crkve ići među ljude, davati svoju ponudu.
    Juroslave žao mi je kaj to ne znaš, ali ljudi upisuju djecu na vjeronauk iz krivih razloga.

Dužnost Crkve može biti da ide među ljude, ali to može biti sat u školi pa nek vele kaj imaju i onda pozovu djecu u školu. ne bi li to bilo ok?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

što se tolerancije tiče, prisjetite se histerije koja je nastala kad je učiteljima ponuđen rekreativni program joge!

pomislio bi čovjek da će istog trena svi odletjeti na tibet meditirati u pećini.

a bi li se tolerantno govorilo o vjerskom odgoju koji je predominantno muslimanski, pravoslavni ili nešto treće? :retoričko pitanje:

moje dijete neće ići u židovski vrtić, neće ni u katolički, i ne želim da bude izložen vjerskim sadržajima u svjetovnom vrtiću. u školskoj dobi primjereno je upoznati djecu s religijama, ali objektivno i neutralno. svakom vjeronauku mjesto je u vjerskoj ustanovi. my 2c.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    što se tolerancije tiče, prisjetite se histerije koja je nastala kad je učiteljima ponuđen rekreativni program joge!

pomislio bi čovjek da će istog trena svi odletjeti na tibet meditirati u pećini.

a bi li se tolerantno govorilo o vjerskom odgoju koji je predominantno muslimanski, pravoslavni ili nešto treće? :retoričko pitanje:

moje dijete neće ići u židovski vrtić, neće ni u katolički, i ne želim da bude izložen vjerskim sadržajima u svjetovnom vrtiću. u školskoj dobi primjereno je upoznati djecu s religijama, ali objektivno i neutralno. svakom vjeronauku mjesto je u vjerskoj ustanovi. my 2c.
    Ms. Ivy, mogu te u potpunosti potpisati, osim u dijelu slanja djeteta u ovaj ili onaj vrtic, to mogu samo hipoteticno.
    No, ako ikada budem imala dijete za poslati u vrtic, to sigurno nece biti neki "opredijeljen" za vjeru. Zelim da dijete uci o vjeri od mene i od ljudi koji se samo vjerom i bave, a skolovani su iskljucivo za vjeronauku.

Ne odobravam trend uvodjenja vjeronauke u drzavne odgojno-obrazovne institucije, jer se i moja, a i vasa zemlja po svojim ustavima definiraju kao sekularne.

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

potpisuje

pun mi je kufer Crkve
    JHesu li ljudi dobivali otkaze radi Crkve ili radi pohlepnosti i nepoštenja poslodavaca?
    Pa radi crkve koja je protiv rada nedjeljom. Kao poslodavac koji je radio 7 dana u tjednu i imao 12 zaposlenih mogu ti reći da nije bila u pitanju moja pohlepa nego čista ekonomska računica, nedjelja je nosila 30 % prometa (duplo više od prosjeka). Ljudi koji su radili nedjeljom (dvije smijene po troje ljudi) imalo je slobodan ponedjeljak. Ponedjeljkom i nedjeljom smo radili sa po troje ljudi, umjesto šest. Idealno je bilo četvero po smjeni, što znači otkaz bi dobilo 4 ljudi, jer bi svi imali slobodnu nedjelju i nema problema.
    Inače u razgovoru sa ljudima koji rade nedjeljom 70-ak % posto ih nema ništa protiv rada nedjeljom (naravno uz veću plaču).
    A i o poštenju popova i njihovih sestara se isto tako može govoriti. Sadašnji moj posao u većini se sastoji od kontakta sa crkvom (da napišem što sve čujem iz usta popova uzelo bi cijeli dan i sumnjam da bi mi dali toliko prostora na netu).

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Juroslave žao mi je kaj to ne znaš, ali ljudi upisuju djecu na vjeronauk iz krivih razloga.

Dužnost Crkve može biti da ide među ljude, ali to može biti sat u školi pa nek vele kaj imaju i onda pozovu djecu u školu. ne bi li to bilo ok?
    Ja se mogu složit s tobom, ali oni koji odlučuju rekli su 'vjeronauk ide u školu i vjerski odgoj u vrtiće kao ponuda za one koji to žele', i ja na to mogu samo reći 'OK. Ja hoću/neću da moje dijete to ima'

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ovo pitanje nije mi sasvim jasno. Misli li se na toleranciju prema drugoj vjeri, prema mogućnosti da vjernici drugih vjera imaju svoj vjeronauk ili prema muslimanskom ili židovskom ili pravoslavnom ili bilo kojem drugom vjeronauku kao većinskom vjeronauku?

Što se tiče prvog i drugog, za mene tu nema nikakve dileme: poštujem tuđu vjeru jednako kao i svoju i pravo svakoga da ima svoj odgoj u vjeri.
    Ako se radi o ovom trećem, ovisi - ako bi pravoslavni vjeronauk bio većinski, tu ne bi bilo velikih razlika, to je kršćanstvo. Kada bih živjela u zemlji s većinskim muslimanskim ili židovskim stanovništvom, koristila bih slobodu izbora i svoje pravo da ne dam dijete na takav vjeronauk, ako bih takvu slobodu imala. Ako bi takva vjerska pouka bila prilagođena vjerski šarolikoj publici, svakako bih dala dijete, jer se radi o monoteističkim religijama, a kod judaizma i o kršćanskoj tradiciji. Kada bih živjela u nekoj zemlji gdje prevladava budizam, hinduizam itd. dala bih dijete na manjinski vjeronauk i dopustila bih mu da se pouči o većinskoj vjeri, jer mislim da čovjek treba poznavati religije, a pogotovo one koje imaju tradiciju i veliko značenje u zemlji gdje živi.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da, šteta zbog toga, trebalo je to dopustiti pa tko hoće, nek izvoli (ili je ipak bilo da svi moraju?)

Za tvoju informaciju, sve to postoji (barem u osnovnim i srednjim školama), i također se radi o principu 'mi nudimo, tko hoće nek uzme'.

OK, tvoje pravo, i nitko te ne prisiljava na bilo što drugo.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

potpisuje

pun mi je kufer Crkve
    Pa radi crkve koja je protiv rada nedjeljom. Kao poslodavac koji je radio 7 dana u tjednu i imao 12 zaposlenih mogu ti reći da nije bila u pitanju moja pohlepa nego čista ekonomska računica, nedjelja je nosila 30 % prometa (duplo više od prosjeka). Ljudi koji su radili nedjeljom (dvije smijene po troje ljudi) imalo je slobodan ponedjeljak. Ponedjeljkom i nedjeljom smo radili sa po troje ljudi, umjesto šest. Idealno je bilo četvero po smjeni, što znači otkaz bi dobilo 4 ljudi, jer bi svi imali slobodnu nedjelju i nema problema.
    Inače u razgovoru sa ljudima koji rade nedjeljom 70-ak % posto ih nema ništa protiv rada nedjeljom (naravno uz veću plaču).
    A i o poštenju popova i njihovih sestara se isto tako može govoriti. Sadašnji moj posao u većini se sastoji od kontakta sa crkvom (da napišem što sve čujem iz usta popova uzelo bi cijeli dan i sumnjam da bi mi dali toliko prostora na netu).
    Ne misliš da bi se onih 30% prometa raspodijelilo na druge dane kad bi nedjeljom bilo zabranjeno raditi? Mislim, ljudi budu ono kaj moraju kupili onda kad im je to omogućeno.
    Inače, kad bi svi poslodavci bili kao ti, sumnjam da bi i Crkva toliko jašila na neradnoj nedjelji (skidam ti kapu i šešir i sva ostala pokrivala za glavu!).
    Ako tebi ne bi dali dovoljno prostora na netu za iznošenje svih nebuloza kaj ih čuješ u kontaktima s Crkvom, mene bi doživotno banali s kompletnog neta zbog prevelike potrošnje prostora.

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Još bih samo primijetila da me jako čudi što, kad god se pojavi neka tema vezana uz vjeru, posebno uz kršćanstvo, iz mnogih poruka izbija netolerancija, pa čak i mržnja, što se po pravilima ne bi trebalo tolerirati na ovom forumu. U protivnom stječem dojam da je tolerancija rezervirana samo za neke svjetonazore.
    Pa zar crkva nije ta koja je netolerantna - umjetna oplodnja, kontracepcija, a o homoseksualcima i seksu da ne govorimo.
    Tu bi još došlo na red i kršenje javnog reda i mira zbog buke uzrokovane zvonjavom, ali to ne ide na savjest samo crkve nego i naše države koja to tolerira. Zašto nema seksualnog odgoja u školama? Zato jer crkva želi da se djecu uči kako je homoseksualnost nenormalna.
    Zašto pop na vjeronauku uči djecu da su sve ostale vjere i crkve sektaši?
    Btw. sve sakramente sam u crkvi radio prema propisima. A i imao sam sreće da mi je jedan roditelj veliki vjernik, a drugi nije vjernik (i još je bio član partije) pa sam vidio dobre i loše strane jednog i drugog.
    Ono što mene najviše muči zašto crkve ne dopušta govoriti o njenim slabostima i greškama, a istovremeno si uzima za pravo mješati se u privatan život pojedinaca.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uvijek iste rasprave o vjeri i crkvi i /ne/toleranciji

:/

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nažalost niti jedna strana nema razumijevanja za onu drugu.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa prema tome, nema ni svrhe od rasprave

uvijek je zahukta a na kraju nista ne zakljucimo...

cak bi i facilitator rekao dalje nema

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Pa zar crkva nije ta koja je netolerantna - umjetna oplodnja, kontracepcija, a o homoseksualcima i seksu da ne govorimo.
    Da se malo bolje informiraš, znal bi da to nije 'netolerantnost', nego striktno držanje Crkvenih propisa.

Zašto nema seksualnog odgoja u školama? Zato jer crkva želi da se djecu uči kako je homoseksualnost nenormalna.
    To je učenje Crkve, nitko te ne tjera da budeš vjernik.

Zašto pop na vjeronauku uči djecu da su sve ostale vjere i crkve sektaši?
    Jesi li siguran da ih uči da su baš SVE ostale vjere i crkve sektaši? Postoje točno određenea pravilo po kojima se određuje je li neka vjerska organizacija 'crkva', ' sekta' ili nekaj treće.

Btw. sve sakramente sam u crkvi radio prema propisima. A i imao sam sreće da mi je jedan roditelj veliki vjernik, a drugi nije vjernik (i još je bio član partije) pa sam vidio dobre i loše strane jednog i drugog.
    Ono što mene najviše muči zašto crkve ne dopušta govoriti o njenim slabostima i greškama, a istovremeno si uzima za pravo mješati se u privatan život pojedinaca.
    Ne postoje propisi za primanje sakramenata, postoji samo slobodna volja vjernika-pojedinca da pristupi nekom sakramentu i minimalni uvjeti koje dotični za to treba ispuniti.
    A Crkva svojim vjernicima dopušta da govore o njenim slabostima i propustima, samo kaj vjernici znaju gdje, kad i kome mogu o tome govoriti. Čisto sumnjam da ijedna organizacija na sviojetu nekom izvana dopušta da ju kritizira sam tak.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Mene su plašili s paklom i vječnom vatrom...

A kaj se tiče vjerskog odgoja u odgojnim ustanovama, radije bih da moje dijete tome poučavaju tete koje su išle na tečaj/doškolovavanje nego isfrustrirane časne kojima je pljuska još uvijek glavna disciplinska metoda.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ne mogu vjerovati da se uvodi i u javne vrtice?!?

Ako je vrtic katolicki (ili koje druge vjere), ali ne javna, sekularna ustanova, onda OK.
    Apsolutno potpisujem.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

naše je dijete u vrtiću išlo na vjeronauk, a sada ne ide. ja sam vjernica, mm nije. zajedno smo odlučili da je za naše dijete od 3 do 6 godina dobro da sudjeluje u vrtićkom načinu upoznavanja s Bogom, u pričama iz Biblije, u bojanju sličica, izradi nakita za Božić, pjevanju crkvenih pjesama i slično - dakle odgojnom aspektu.
    no, školski program u kojem vjeronauk postaje školski predmet i kojem se dakle gradivo uči, odgovara za ocjenu, za domaću zadaću se ide na misu i slično - ne odobravamo. zato što je on kao školski predmet postavljen kontradiktorno - s jedne strane ima metodiku gradiva koje barata činjenicama i tu se postavlja egzaktno kao, npr. kemija, a s druge strane računa na neegzaktno sudjelovanje dječjeg intimnog prostora vjere i ljubavi. mislimo da bi ovakva apsurdna situacija mogla samo naštetiti razvoju našeg djeteta kao slobodne osobe.
    na žalost, vjeronauka u crkvi (barem u našem gradu) više nema, što smatram iznevjeravanjem moje potrebe da crkva sudjeluje u odgoju mog djeteta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •