Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 111

Tema: Vjerski odgoj u vrtiću?!

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    Citiraj JBT prvotno napisa
    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Još bih samo primijetila da me jako čudi što, kad god se pojavi neka tema vezana uz vjeru, posebno uz kršćanstvo, iz mnogih poruka izbija netolerancija, pa čak i mržnja, što se po pravilima ne bi trebalo tolerirati na ovom forumu. U protivnom stječem dojam da je tolerancija rezervirana samo za neke svjetonazore.
    Pa zar crkva nije ta koja je netolerantna - umjetna oplodnja, kontracepcija, a o homoseksualcima i seksu da ne govorimo.
    Da se malo bolje informiraš, znal bi da to nije 'netolerantnost', nego striktno držanje Crkvenih propisa.

Zašto nema seksualnog odgoja u školama? Zato jer crkva želi da se djecu uči kako je homoseksualnost nenormalna.
    To je učenje Crkve, nitko te ne tjera da budeš vjernik.

Zašto pop na vjeronauku uči djecu da su sve ostale vjere i crkve sektaši?
    Jesi li siguran da ih uči da su baš SVE ostale vjere i crkve sektaši? Postoje točno određenea pravilo po kojima se određuje je li neka vjerska organizacija 'crkva', ' sekta' ili nekaj treće.

Btw. sve sakramente sam u crkvi radio prema propisima. A i imao sam sreće da mi je jedan roditelj veliki vjernik, a drugi nije vjernik (i još je bio član partije) pa sam vidio dobre i loše strane jednog i drugog.
    Ono što mene najviše muči zašto crkve ne dopušta govoriti o njenim slabostima i greškama, a istovremeno si uzima za pravo mješati se u privatan život pojedinaca.
    Ne postoje propisi za primanje sakramenata, postoji samo slobodna volja vjernika-pojedinca da pristupi nekom sakramentu i minimalni uvjeti koje dotični za to treba ispuniti.
    A Crkva svojim vjernicima dopušta da govore o njenim slabostima i propustima, samo kaj vjernici znaju gdje, kad i kome mogu o tome govoriti. Čisto sumnjam da ijedna organizacija na sviojetu nekom izvana dopušta da ju kritizira sam tak.
    Upravo o tome sam ja pisao. Kad crkva prigovara to je učenje crkve. A kada se nju upozorava na greške i zastarjelost njenih propisa/učenja onda je to netolerancija.
    crkva nikoga ne tjera da bude vjernik, ali ukoliko majka želi krstiti dijete rođeno u braku sa ateistom ne može dok on ne obavi sve sakramente (primjer moje prijateljice). Pop joj je rekao da je trebala ranije misliti :shock:.
    Pretpostavljam da je to učenje crkve, a ne netoleracija.
    Što je nedavna slavna izjava papina (ne zaboravimo da je on izrazito učen čovjek)? Netolerancija ili učenje crkve.
    Bilo bi isto tako lijepo da se crkva striktno drži i državnih propisa kao što se drži svojih propisa.

Ovako možemo do besvijesti; i još malo. I stoga ću samo čitati, a ne komentirati ovaj post koji je, btw, otišao u totalno krivom smjeru.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    Mene su plašili s paklom i vječnom vatrom...

isfrustrirane časne kojima je pljuska još uvijek glavna disciplinska metoda.
    Vidiš, ja sam imala one koje nisu bile isfrustrirane...i što ćeš...svatko sudi po svom iskustvu, Meni je bilo lijepo, žao mi je da nisi imala zu sreću...
    što se tiče crkve kao institucije, ima ona problema, al inače mislim da joj je dobrobit jača strana. Mnogo jača.
    Vezano za temu topica potpisujem Zdenku i Zrinku od riči do riči.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Vjera je u srcu ili nije. U mom definitivno je i nema veze s crkvom, ni svećenstvom , ni s predrasudama.
    Kad bi nam sutra ponudili učenje o kršćanstvu u vrtiću, prvo bi pitala kako to misle činiti. Ako je u duhu tolerancije, ljubavi i mira, Isusa, Bude, Muhameda, Abrahama i ostalih koji nas o tome uče ja sam za.

Crkva je ispolitizirana i ima moć. Moć nije u duhu vjere jer vjera je ljubav. Moć podrazumjeva jače i slabije.

No ako će netko učiti moje dijete o pravim vrijednostima u životu, o duhu blagdana a ne shopingu, o Bogu koji gdje god je, uvijek nam može biti na pomoći; potpisujem takav vjeronauk.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[crkva nikoga ne tjera da bude vjernik, ali ukoliko majka želi krstiti dijete rođeno u braku sa ateistom ne može dok on ne obavi sve sakramente (primjer moje prijateljice). Pop joj je rekao da je trebala ranije misliti :shock:.
    Bilo bi isto tako lijepo da se crkva striktno drži i državnih propisa kao što se drži svojih propisa.

Ovako možemo do besvijesti;
    Vidiš, pop je pogriješio, majka ga može krstit bez obzira na očevu vjeru.
    Bilo bi lijepo da se držao propisa, točno!

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

crkva nikoga ne tjera da bude vjernik, ali ukoliko majka želi krstiti dijete rođeno u braku sa ateistom ne može dok on ne obavi sve sakramente (primjer moje prijateljice). Pop joj je rekao da je trebala ranije misliti :shock:.
    Tvoja prijateljica je, na žalost, naletjela na svećenika-idiota: može se krstiti dijete bez obzira na to kaj mu je otac ateist. I takvi svećenici su isto razlog stalnim napadima na Crkvu!

Što je nedavna slavna izjava papina (ne zaboravimo da je on izrazito učen čovjek)? Netolerancija ili učenje crkve.
    Ako misliš na izjavu o islamu i širenju vjere mačem, moram te razočarati: ono kaj je objavljivano u medijima je samo jedna citirana (papa citira) rečenica potpuno izvučena iz konteksta. Ja, konkretno, nisam o tom slučaju donosil nikakav sud dok se nisam dokopal cijelog govora i pročital ga (to se zove ne nasjedati medijima).

Ma da se barem Crkva striktno drži svojih propisa: onda bi ja imal dovoljnu plaću da MŽ ne mora ostavljati jednogodišnje dijete doma i ići na posel!

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni se osobno vjeronauk u vrtiću i školi niti malo ne sviđa. IMHO, trebalo bi u višim razredima osnovne uvest predmet na kojem bi se učilo o svim religijama. i sve bi bile jednako zastupljene. opće kulture radi. a vjeronauk u crkvu.
    jer ovo, sviđalo se to nama ili ne, itekako dijeli klince.
    sad ću malo skrenuti s teme pošto se ovdje radi o vrtićima a ja se baš sjetila svoje osnovne...
    u prvom razredu je časna banula u učionicu i krenula nas ispitivat kako se zovemo. i sve nas je zapisala na papir. kasnije smo skužili danas je sve upisala na vjeronauk. bez da je uopće pitala želimo li. dvoje se naknadno ispisalo. cijeli razred ih je plašio kako će gorit u paklu zato jer ne idu na vjeronauk. možete si mislit kak im je bilo ugodno slušat takve komentare.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo obecajem tekst na portalo o vjerskom odgoju u vrticima - nije ni priblizno tako strasno i opasno (da ne govoritm o - plasenjima i sl.) kako vam izgleda...
    svaki rod. ima pravo odluciti da li zeli da je dijete ukljuceno - npr. moje nije i nije istina da zbog jednog nema programa (npr. kod nje njih 4 ne sudjeluju a programa ima).

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Svatko od nas ima pravo na svoj stav o crkvi i vjeri, pa i o ulozi vjere u odgoju.
    I pri tome ne treba osuđivati one druge. Moje djete ide u vjerski vrtić jer je to bio naš izbor i imam mnogo argumenata za to s kojim bi se složili ili ne - ovisno o vašem stavu. Usporedimo to s npr. prehranom. Ukoliko jedan roditelj kaže da je njegovo djete vegeterijanac, zar to znači da i svi ostali moraju biti vegeterijanci? Ako je jedan roditelj protiv vjerskog odgoja, zar većina nema pravo glasa? I nije u redu ukoliko se više od 75% ljudi izjasnilo kao vjernici, da oni kao većina "gube". Kakvo li je to pravo izbora? A oslanjanje na sporadične ispade (pljuske kod časnih i plašenje s paklom i vječnom vatrom....)- vjerujem da sličnih i još gorih i češčih primjera ima i u drugim vrtićima. I ukoliko jedan roditelj ne želi strani jezik ili sport ili bilo koju drugu aktivnost, zar to znači da onda cijela grupa nema više mogućnost izbora?
    GLUPOST!
    Jednostavno svatko može odlučiti - hoće li ili neće i to je to.
    Ali istu takvu mogućnost ostavite i drugim roditeljima odnosno djeci.
    I zašto odluku o bavljenju sportom, jezicima ili bilo čim ne ostaviti do 18 godine? Pa djeca sama ne znaju što hoće do tada i ne mogu donjeti razumnu odluku!

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Ako je jedan roditelj protiv vjerskog odgoja, zar većina nema pravo glasa? I nije u redu ukoliko se više od 75% ljudi izjasnilo kao vjernici, da oni kao većina "gube". Kakvo li je to pravo izbora?
    ne radi se o vecini ili manjini. radi se o tome da za razliku od zemalja kao sto je pakistan, afganistan ili slicno, su europske drzave sekularnog tipa, dakle vjera je odvojena od drzave i njeno naucavanje spada u vjerske ustanove, a njeno upraznjavanje ili ne upraznjavanje je privatna stvar pojedinca. (opet za razliku od zemalja kao napr. iran ili pakistan)

ps.
    i jako bih rado da mi netko objasni kakve veze ima izjasnjavanje 75% ljudi kao vjernika, sa uvodenjem vjeronaukom u vrticu i skoli. i njegovo micanje iz vjerskih ustanova?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako je u irskoj ili italiji, recimo?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A da bi dijete bilo samo dok su drugi u sobi - apsolutno ne stoji. Naime, dovoljno je da JEDAN roditelj veli: ja ne želim da moje dijete ima vjerski odgoj, i isto tako ne želim da mijenja grupu ili tetu - i gotovo, cijela grupa nema vjerskog odgoja (hajde mi sad recite kaj je sa slobodom izbora?!)
    Juroslave, ovo postoji negdje kao propis i na to se možemo pozvati? Naime, ukoliko je tako, u našem se vrtiću debeeeeelo krši.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nemam pojma je li to propis ili ne, samo znam da je 90% ravnateljica DV to navelo kao razlog za neuvođenmje vjerskog odgoja.

Inače, meni to zvuči sasvim logično, ipak su to premala djeca da bi se jednog ili dvoje odvajalo iz grupe na sat vremena zbog bilo čega.

Štruca

Početno

seni
    jako bih rado da mi netko objasni kakve veze ima izjasnjavanje 75% ljudi kao vjernika, sa uvodenjem vjeronaukom u vrticu i skoli. i njegovo micanje iz vjerskih ustanova?

To u slučaju naše predrage države nema nikakve veze. Naime, Hrvatska je s Vatikanom potpisala međudržavni sporazum u kojem smo se obvezali uvesti vjeronauk u odgojno-obrazovne ustanove. Eto, to je početak i kraj priče o vjeronauku u vrtićima i školama.

Crkva u Hrvatskoj na to ima pravo i nije luda da to pravo ne iskoristi. Nisu se kao institucija održali 2000 godina bez veze.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Štruca prvotno napisa
    Naime, Hrvatska je s Vatikanom potpisala međudržavni sporazum u kojem smo se obvezali uvesti vjeronauk u odgojno-obrazovne ustanove.
    juroslave?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Točno, taj Ugovor je potpisan (jedan iz onog paketa od 4 ugovora).

I tu je veza s onih 75% katolika: da se katolicima izjasnilo onoliko ljudi koliko ih se katolicima stvarnmo smatra (ne folklorno ili tradicionalno, nego da zbilja žive vjeru!) odredbe Ugovora bi bile bitno drugačije, ako bi svih tih ugovora uopće i bilo.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne kužim kako su se obavezali napraviti nešto što nije predviđeno zakonom te države? kako misle ispuniti tu obavezu?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa da budem iskrena meni se ideja sa uvođenjem vjeronauka u vrtić gadi.
    Kao i svaka druga aktivnost ( strani jezik ili neki drugi sport) vjeronauk se može uvesti izvan radnog vremena vrtića pa tko voli nek izvoli. Ako želiš da ti dijete dobija neko dodatno vjersko obrazovanje ( a nisu niti sva djeca kršćani a kamoli katolici) nema potrebe to nametati u vrtićku rutinu. Kod nas se na vjeronauk išlo subotom u župni ured crkve. MIslim da je tako i najpoštenije. Vjera je slobodni izbor pojedinca i nema potrebe da se nameće kao većinska odluka.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ne kužim kako su se obavezali napraviti nešto što nije predviđeno zakonom te države? kako misle ispuniti tu obavezu?
    Međunarodni ugovor ima snagu zakona onog časa kad ga parlament ratificira, a Sabor je to napravio.

Čak štoviše, zakoni se mogu mijenjati sam tak, odlukom tog istog parlamenta, dok za mijenjanje ili ukidanje međunarodnog ugovora treba suglasnost obje strane (ili slijede sankcije).

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj benji prvotno napisa
    Pa da budem iskrena meni se ideja sa uvođenjem vjeronauka u vrtić gadi.
    Kao i svaka druga aktivnost ( strani jezik ili neki drugi sport) vjeronauk se može uvesti izvan radnog vremena vrtića pa tko voli nek izvoli. Ako želiš da ti dijete dobija neko dodatno vjersko obrazovanje ( a nisu niti sva djeca kršćani a kamoli katolici) nema potrebe to nametati u vrtićku rutinu. Kod nas se na vjeronauk išlo subotom u župni ured crkve. MIslim da je tako i najpoštenije. Vjera je slobodni izbor pojedinca i nema potrebe da se nameće kao većinska odluka.
    Pa ne znam baš da su druge aktivnosti u vrtićima van redovnog radnog vremena. Koliko ja znam, dane su na ponudu i odvijaju se u redovnom radnom vremenu vrtića za onu djecu čiji su roditelji to izabrali.

(Inače, ja svoje dijete najvjerojatnije ne bih dal na vjerski odgoj, jer sumnjam da mu bilo koja teta sa doškolovanjem može dati više od mene koji sam mu roditelj i koji se nisam doškoloval nego redovno školoval za tak nekaj. Ali, smatram da je ova ponuda dobra za roditelje koji s vjerom nisu baš 'na ti', ili jednostavno nemaju vremena ili afiniteta za tak nekaj, a žele da im djeca dobiju neki vjerski odgoj.)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

žao mi je da sam uopće pitala

oprosti što sam tuka, ali daj mi nacrtaj:

- hrvatska je potpisala ugovor o uvođenju vj. odgoja u vrtiće i škole
    - sabor je to nabrzake ratificirao (dok istovremeno imamo vrtićke standarde iz '83. )
    - dakle sad imamo obavezu to napraviti. kako?
    - a sve zato što se 75% stanovništva izjasnilo kao katolici (tu se valjda računa ako te baba naučila očenaš ili ako ti s retrovizora visi krunica - to licemjerje izluđuje i mene, a mogu misliti kako je vjernicima.)

pa o čemu mi tu onda uopće raspravljamo?!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

hvala

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa u gradu odakle sam porijeklom djeca u vrtiću imaju na izbor nekakav oblik rekreacije za klince koji je van vrtićkog radnog vremena i posebno se plaća.... Po meni je vjeronauk za nekoga možda duhovna rekreacija

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

benji, ovo ti je isto kao da si napisala da je svakodnevni odlazak na posao (u školu, vrtić...) rekreacija.

Vjerski odgoj nije nikakva 'duhovna rekreacija' nego ono kaj ime veli: vjerski odgoj!

Duhovna rekreacija je nekaj sasvim drugo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

po struci sam teta u vrtiću. iako ne radim u vrtiću reagirala sam nekoliko puta u večernjem i juratnjem kad se radilo o vjeronauku među djecom.

1. pitanje vjere je vrlo osobno i intimno i prvi koraci u toj mladoj dobi moraju dolaziti iz okoline u kojoj djete živi tj. roditelja. najbolji način da vaše dijete nešto nauči je da svojim primjerom živite onako kako vjerujete da je ispravno.
    2. pitanje religije je pitanje povijesti i kako je netko napisao trebalo bi biti objektivno i realno prikazano u okviru u kojem to dijete može razumjeti. osobno nebi imala ništa protiv da moje djete u najstarijoj vrtićkoj grupi razgovara s tetom o religijama.
    3. vjera se ne poučava, o njoj se razgovara. osoba mora biti vrlo zrela da bi preuzela ulogu sugovornika u dječjem učenju o vjeri. jesu li takve tete koje su završile tečaj, ili je to za njih bio tek pokušaj da lakše dođu do posla, ne znamo.
    4. poruka koju šalje crkva je često drugačija od onog što ljudi osjećaju. jedna draga, topla teta može u djeci probuditi neslućeno bogatstvo, može pričati biblijske priče, baš kao što priča vuka i sedam kozlića.
    ipak, može li itko od nas, za mnoge stvari koje znamo reći sa sigurnošću da su se baš tako dogodile i nikako drugačije?
    5. nikada neću razumjeti zašto je pitanje vjere toliko u vrtiću toliko kruto da se vjeronauk ne nudi kao izborna aktivnost. djeca idu na glazbeni, ples, jezike, dramske.., prema svojim talentima i prema usmjeravanju koje vode roditelji. zašto tako nije i s vjeronaukom.
    ako netko želi imati vjeronauk, a možda nije nedjeljom na misi vrtić bi to mogao omogućiti. ako je aktivnost besplatna tim bolje. bilo bi zaposleno više od 30 teta, nebi bilo razmišljanja o tome kako ćeš svojim odbijanjem zaribati grupu i izbor bi bio slobodniji.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nekoliko ispravaka - tete koje imaju kanonski mandat moraju poloziti 16 ispita pri bogoslovnom-kat. fakultetu, pa je tesko nesto tako opsezno nazvati - tecajem. pogotovo kad se zna da su jako strogi pri izboru kandidata (preporuka biskupa), i u zahtjevima za dolascima na predavanja i aktivnostima.

vjerski program se moze nuditi i kao kraci program - van redovnog ili kraci u redovnom programu, uvijek je besplatan za korisnike(to je zahtjev Vatikana).

slazem se da je pitanje vjere intimno i osobno, kao takvo je i sadrzano u vjerskom odgoju u predsk. dobi - opet napominjem to je oblik odgoja i objasnjenja svijeta - ako roditelji su vjernici onda molitva prije jela ili andjele cuvaru prije spavanja spada u njihovu intimu i njihov odgoj - ovdje se nadopunjuje odgoj obitelji...isto tako prica o Samuelu ili bilo koja druga biblijska prica moze biti kao dio literature i obicaja naroda u programu skupine, ali u vjerskom programu ona ima svoju tezinu i predstavlja dio programa koji prati vjersku godinu... isto tako na pitanje tko stvori ovaj svijet - njihov je odgovor Bog, oni znaju i uce sto je Biblija, pjevaju pjesme s vjerskom tematikom i puno rade na odnosu dijete-vrtic-obitelj.

vjera se ne poučava, o njoj se razgovara.
    mislim da je ipak najtocnije da se vjera - zivi...

da smo vjernici i da zivimo po nacelima vjere, program koji poucava ljubavi prema bliznjima i sl. za covjeka svevremenskim kvalitetama bio bi nas izbor i nadopuna naseg odgoja. osobno prateci rad vj. skupina mogu reci da su one najblize onome sto bi vjera stvarno trebala biti...

meni je demokratski da roditelji koji zive u vjeri imaju mogucnost odgajati svoje dijete i u vrticuu vjeri, a da mi koji to ne radimo i tako ne zivimo imamo mogucnost ne prisustvovanju tom programu - a to je upravo tako, zato svaki rod. mora dati pismeni pristanak da njegovo dijete bude u programu.

oni koji kazu da vj. odgoj minira rad vrtica jednostavno ne govori istinu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

imam priliku svake godine u siječnju biti prisutna na crkvenom sajmu u voćarskoj. srce me boli kad gledam kipove isusa koji nisu ljepši od vrtnih patuljaka, kićaste slike, pozlaćenog kardinala stepinca i hrpetinu ostalog nepotrebnog bla bla.....
    uvijek, baš uvijek se sjetim priče o Isusu, kada je stigao u hram i prevrnuo štandove te tjerao trgovce iz kuće Božje.
    toliko se novca troši na krive stvari, zašto se ne otvaraju vjerski vrtići kako bi vjernici imali gdje upisati svoju djecu?
    navodno u zagrebu postoji alternativni vrtić u kojem djeca meditiraju.
    prakticiraju vjerovanje koje nose iz doma.
    znam da crkva ima dovoljno prostora u vlasništvu. treba se malo reorganizirati, zaposliti časne i vrtići su tu!
    i onako je previše djece na ovo malo kuća koe rade u zagrebu, a u nekima su uvjeti rada kritični.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

časna bi prvo morala diplomirati za tetu (viša)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    časna bi prvo morala diplomirati za tetu (viša)
    pa to je u ok. samnom su na godini bile dvije. i to prije puno godina.
    dapače, nek diplomiraju. zaredile su se jer su valjda osjetile poziv, to ne znači da trebaju zanemariti zemaljske interese. neškolovani i što je još važnije nenačitani odgajatelj je opasan u kakvoj god haljini bio.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    Ako je jedan roditelj protiv vjerskog odgoja, zar većina nema pravo glasa? I nije u redu ukoliko se više od 75% ljudi izjasnilo kao vjernici, da oni kao većina "gube". Kakvo li je to pravo izbora?
    ne radi se o vecini ili manjini. radi se o tome da za razliku od zemalja kao sto je pakistan, afganistan ili slicno, su europske drzave sekularnog tipa, dakle vjera je odvojena od drzave i njeno naucavanje spada u vjerske ustanove, a njeno upraznjavanje ili ne upraznjavanje je privatna stvar pojedinca. (opet za razliku od zemalja kao napr. iran ili pakistan)

ps.
    i jako bih rado da mi netko objasni kakve veze ima izjasnjavanje 75% ljudi kao vjernika, sa uvodenjem vjeronaukom u vrticu i skoli. i njegovo micanje iz vjerskih ustanova?
    Slazem se, vjera mora biti odvojena od drzavne, a drzavni vrtici ne mogu imati vjeronauk. To se uvijek obavljalo pod okriljem crkve.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj marilu prvotno napisa
    Citiraj seni prvotno napisa

ps.
    Slazem se, vjera mora biti odvojena od drzavne, a drzavni vrtici ne mogu imati vjeronauk. To se uvijek obavljalo pod okriljem crkve.
    marilu, to što ti tražiš je OK i šljaka tam gdje živiš, ali uzmi u obzir da ovdje kod nas 50 godina nije bilo vjerskih sloboda i mogućnosti da se sustavni vjerski odgoj za sve dobne kategorije razvije pod okriljem Crkve. Tek sad se počinje raditi na tome konkretno (do sada je to u ovih 15-ak godina sve bilo na teoretskoj razini), i vjerujem da ćemo za kakvih 50-ak godina doći na to da će sama Crkva reći 'nama je (konfesionalni) vjerski odgoj u vrtićima i (konfesionalni) vjeronauk u školama nepotreban/opterećenje, zamijenimo ga religijskom kulturom'.

Dotle, imamo kaj imamo, i to nije idealno, ali kad netko ponudi bolje smatram da će Crkva ozbiljno razmotriti ponuđeno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa evo, netko je napisao meni izvrsnu ideju da se novac upotrijebi u svrhu otvaranja katoličkih dječjih vrtića. Mislim da bi to zadovoljilo i vjernike i nevjernike.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je OK sve sto je Sonja napisala i baca mi malo drugacije svjetlo na ovo pitanje.

Ali ne mogu progutati obrazlozenje da se vjerski odgoj ne moze odrzavati unutar crkve jer je to tolko komplicirano da se nije moglo organizirati u zadnjih 15 godina. Ne vidim kako je danas teze organizirati ili ici na vjeronauk van skole nego sto je to bilo za vrijeme komunizma (a vjeronauka je bilo).

Gdje god sam dosad zivjela vani, svugdje su postojale pri crkvi tzv. nedjeljne skole gdje su djeca ujutro u nedjelju, valjda prije mise, ali mozda i drugim danom (samo se svejedno zove "nedjeljna skola") dolaziti uciti o vjeri u okruzenju drugih malisana te vjeroucitelja, i onih s diplomom i laickih (obicno je to neki roditelj).

Kako je to vani tako jednostavno a u Hrvatskoj komplicirano, to mi nije jasno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Kako je to vani tako jednostavno a u Hrvatskoj komplicirano, to mi nije jasno.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

U Hrvatskoj je to, Ancice, komplicirano zato kaj se to 50 godina nije smjelo (da se išlo imalo šire od onoga kaj se održavalo, bilo bi pendrekom po glavi biskupa, svećenika, redovnica i vjernika). A to kaj se održavalo je bilo minimum minimuma (kao da ti netko, recimo, za polaganje vozačkog traži da znaš gdje se auto otvara, gdje se pali i čemu služe volan, mjenjač i papučice).

A onih 15 godina spominjem zato kaj je vrh Crkve u Hrvatskoj 1991. uočil priliku za ulazak u škole i iskoristil ju. E, onda su 'blaženi' svećenici na terenu pomislili 'a zakaj bi se mi mučili, idemo sve lijepo premjestiti u škole', i sad smo tu gdje jesmo: da se u školama nalazi i ono kaj bi tam spadalo i ono kaj tam ne smije biti.

I 'nedjeljne škole' su odlična stvar, ali da tak nekaj zaživi kod nas trebat će proći barem 15 godina (ja velim da budu stvari došle na svoje kad klinci koji su imali vjeronauk od 1. osnovne do kraja srednje postanu roditelji). A kad stvari dojdu na svoje, onda bude i lakše napraviti reformu i u škole umjesto konfesionalnog vjeronauka (ne samo katoličkog, nego i pravoslavnog, islamskog, protestantskog) uvesti religijsku kulturu, obaveznu i istu za sve.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Hrvatskoj je to, Ancice, komplicirano zato kaj se to 50 godina nije smjelo ...
    Zato je sad došlo do druge krajnosti i hiperprodukcije "vjernika". Vjeruješ li ti, iskreno, da su 80 % Hrvata vjernici i da žive u skladu s onim što im vjera propovijeda? Da je tako, naša bi zemlja bila divno mjesto za život. Letimiča pogled na dnevni tisak i ljude koji me okružuju govori mi, na moju veliku žalost, drugačije.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Eto da se javim i ja koja sam postavila ovaj topic. Dakle situacija se razvija ovako: živimo u maloj sredini i ispada da je uravo to i najveći problem!
    Nakon što su svim roditeljima podijeljeni letci o vjerskom odgoju u vrtiću, sazvan je i roditeljski sastanak. Na sastanku se pričalo o svemu i svačemu, a najmanje o vjerskom odgoju. Kada sam ja potaknula to pitanje, ostali roditelji su me gledali ko da sam pala s Marsa. Kao, što se tu uopće ima raspravljati ili nedajbože pitati, teta je pokušavala djelovati smireno, no bilo je očito da je mojim pitanjima isprovocirana i da bi najrađe skočila na mene. Ostali roditelji su graktali da kakvi smo mi to vjernici i zašto ako smo krstili djecu sad ne želimo da imaju vjerski i sl. Ja sam im na sve moguće načine pokušavala objasniti iz kojeg razloga sam protiv toga, no sve je bilo uzalud, jer me upće nisu shvaćali i gledali su me ko neku zločestu aždaju, zbog koje njihova djeca neće slušati pjesmice o Isuseku! Situacija se razvila do te mjere da je teta (ova ''dobra'' koja će djeci imati vjerski) otišla sve do velečasnog i tužakal kako smo mi jedini protiv i uzurpiramo cijelu stvar. Pa je onda velečasni zvao nas doma i pola sata tupio istu priču: pa zašto ste onda krstili djecu, pa kakvi ste to vi vjernici, pa jeste vi svjesni da samo zbog vas djeca neće imati vjerski, ...
    Ljudi moji, pa jel to normalno?!
    Ko je sad tu lud? Pa zar ja nemam pravo odlučivati o svojoj djeci?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

manijaci...eto to ja mislim o nepoznatim ljudima koji te zovu doma da te uvjere da promijeniš stavove

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    manijaci...eto to ja mislim o nepoznatim ljudima koji te zovu doma da te uvjere da promijeniš stavove
    ma neka se taj svecenik samo javi na ovaj forum pa da pokusa tu svoje stavove progurat'...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Eto što vam je selo! Nećete vjerovati do koje razine ide ovo s vjerskim! Već me kontaktirao i jedan novinar lokalonog lista s pitanjem jesam li spremna ići u medije sa svojom pričom?! Ma meni sve to nije normalno!
    Ja uopće nism toliko protiv svega toga, al do kuda je to došlo.... :?
    Ja samo želim da me svi puste na miru i da me više ne maltretiraju zbog toga! Ako potpišem ''za'' onda gazim sebe i svoja uvjerenja, ako potpišem ''protiv'' moja će djeca postati u tom vrtiću ''crne ovce'' a isto tako i ja i MM.
    I sad ti budi pametan!

I nakon svih vaših dobrih i loših komentara ( HVALA SVIMA!), ja još uvijek nemam pojma što napraviti...

Na kraju ću potpisati za, samo radi klinaca, jer ne želim da se na njima prelamaju konflikti i nerazumijevanje nas blesavih i zatupljenih odraslih!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

[quote="tepi"] Situacija se razvila do te mjere da je teta (ova ''dobra'' koja će djeci imati vjerski) otišla sve do velečasnog i tužakal kako smo mi jedini protiv i uzurpiramo cijelu stvar. Pa je onda velečasni zvao nas doma i pola sata tupio istu priču:/[quote]
    :? :shock:
    u velikom gradu je lakše izraziti svoj stav nego u maloj sredini. jako mi je žao da si u ovakvoj situaciji. možete plivati kontra struje, ako imate snage za to i ako vas zaista baš briga što cijeli svijet misli o vama.
    ipak, možda je mudrije potpisati, pratiti što djeca na vjerskom odgoju rade i korigirati teme koje vam smetaju unutar četri zida.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj tepi prvotno napisa

Na kraju ću potpisati za, samo radi klinaca, jer ne želim da se na njima prelamaju konflikti i nerazumijevanje nas blesavih i zatupljenih odraslih!
    Joj Tepi, samo to nemoj, jer ćeš time stvarno pogaziti svoje stavove. Ja na tvom mjestu definitivno ne bih. Kaj te briga za druge, neka idu na vjeronauk u crkvu, nećeše se ti zbog njih osjećati loše.
    Ja sam bar takva. Ako sam nešto rekla ne onda je to ne i nema nagovaranja. Zapravo što me više nagovaraš to ću biti odlučnija u svojim stavovima ako ne odustaneš onda ću se ozbiljno naljutiti. I sada se oni ne mješaju u tuđe živote. Mislim...Ako si ti nešto rekla, zašto to ne poštuju? Reci im da te ne zovu da neka te ostave na miru i kraj priče!

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ana i ja ali nismo svi isti...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tepi - ne razumijem bas najbolje, a voljela bih pomoci.
    u vasem je vrticu samo jedna skupina djece? i u toj skupini jedan odg. ima mandat za vj. program? ti za svoje dvoje djece ne odobravas da oni budu ukljuceni (sto je tvoje pravo)? i zato oni tvrde da nitko nece imati vj. program i da si ti za to kriva?

...ako je tako - onda ti imas osnovu za svaku tuzbu...ono sto ta skupina moze napraviti je da se vj. program provodi kao kraci program u sklopu radovnog programa i to u doba kad su preklapanja odgojitelja - najcesce je to od 10.00 do 12.00 (znaci od voca do rucka) - kada ce jedna odg. provoditi vj. program a druga biti s tvojom djecom i raditi nesto drugo (sto god u skladu s redovnim programom) - djeca nece biti crne ovce ako im to prezentirate kao njihovu prednost za ind. radom...

ili se taj program moze nuditi nakon radnog vremena vrtica - pa da ostanu ona djeca koja to zele.

velecasni nema pravo upliva u organizaciju rada dj. vrtica.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    U Hrvatskoj je to, Ancice, komplicirano zato kaj se to 50 godina nije smjelo ...
    Zato je sad došlo do druge krajnosti i hiperprodukcije "vjernika". Vjeruješ li ti, iskreno, da su 80 % Hrvata vjernici i da žive u skladu s onim što im vjera propovijeda? Da je tako, naša bi zemlja bila divno mjesto za život. Letimiča pogled na dnevni tisak i ljude koji me okružuju govori mi, na moju veliku žalost, drugačije.
    Luna, ja vjerujem da je Hrvata-vjernika (katolika) oko 20%, dakle nekaj malo više od onog koliko ih vjeru prakticira.
    Ostatak do 80% su 'folklorni' vjernici (Božić, Uskrs, bor, šunka, krštenja, vjenčanja, sprovodi...)

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tepi, žal mi je kaj si u takvoj situaciji, ponajviše kaj poznajem tvoju sredinu (ja sam ti iz susjedstva rodom - Bedekovčina).
    I još mi je više žal kaj se župnik, koji je inače čist OK, išel petljat u ovu situaciju, i još na takav način.
    Mogu samo reći: Crkva je sveta, ali ljudi od kojih je sastavljena su, pa, ljudi, sa svim svojim nedostacima i manama.

I ja na tvojem mjestu zbilja ne bih potpisal 'za', pa nek škvadra priča kaj hoće. Smirili se budu, čim dobe drugu, noviju temu (i o meni se svašta pričalo, no zbog toga se malo nervirala samo moja mama, a i ona ne dugo).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Luna, ja vjerujem da je Hrvata-vjernika (katolika) oko 20%, dakle nekaj malo više od onog koliko ih vjeru prakticira.
    Ostatak do 80% su 'folklorni' vjernici (Božić, Uskrs, bor, šunka, krštenja, vjenčanja, sprovodi...)
    Juroslav, ti si jedan vrlo razuman crkveni čovjek!

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Uz ovakav otpor prema vjeronauku u školama (i vrtićima) vjerujem da će se u dogledno vrijeme vjeronauk definitivno vratiti u crkvu.
    Meni je osobno žao kad čitam kolika netrpeljivost prema crkvi isijava iz većine postova.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Uz ovakav otpor prema vjeronauku u školama (i vrtićima) vjerujem da će se u dogledno vrijeme vjeronauk definitivno vratiti u crkvu.
    Meni je osobno žao kad čitam kolika netrpeljivost prema crkvi isijava iz većine postova.
    Meni je općenito žao što se vjera ne poistovjećuje sa crkvom i svećenicima, politikom koju vode, predrasudama a ne sa naukom koji se nalazi u Bibliji i uz malo otvorenosti u srcima svakog od nas.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm a ja opet kontra svih imam problem. naime u nasem ga veeeeeeeeeelikom gradskom vrticu nema :/ i to me bas razalostilo, jer bih htjela da ga imaju, ili bar neku igraonicu... i trenutno se bas bavim istrazivanjem kako to uvesti u nas vrtic :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •