- srdelice, girice, manulice i drugu sitnu ribu možeš frigati. posoliš, uvaljaš u brašno i na ulje (ko lignjine kolutiće)
- filete oslića možeš pohati, ili ih spremini na "lažni bakalar" (prodinstaš kapulu, baciš luk, peršin, malo mrkvice, podliješ vodom, a još bolje bijelim vinom. Dodaš krumpir izrezan kao za gulaš, ali malo sitnije, dodaš vode da sve pokrije i posoliš po želji. Kad su krumpiri napola gotovi ubaciš filete oslića izrezane na kockice i skuhaš do kraja. Pred kraj možeš uliti malo vina ili prošeka, možeš dodati grančicu ružmarina i sl. Ja nekad radim i verziju s pamidorima)
- od oslića možeš skuhati riblju juhu, a njih poslužiti na lešo s masl. uljem, lukom, peršinom i malo čorbe od juhe ) to se sveprelije preko lešo kuhane i posoljene ribe i služi)
- lignje možeš spremiti i ovako: izrežeš na trakice ili komadiće, izrežeš krumpir na kockice, pomiješaš i jednoj zdjeli sve skupa, dodaš vegete, papra, maslinovog ulja, češnjaka i peršina. kad si sve promiješala, uspeš sve to u tepsiju ili vatrostalnu ili neku drugu (keramičku) zdjelu i ispečeš u pećnici. Ako imaš malo lignji, staviš više krumpira, i eto dobrog obroka za dvoje. Ja umjesto u pećnicu ubacim u teflonsku tavu s poklopcem i "ispečem" na plinu

Od ribe, ja u pećnici ispečem zubace (kad ne mogu na ribarnicu, pa kupim smrznute iz dućana)