TakođerRomina prvotno napisa
TakođerRomina prvotno napisa
A da li se tko pitao kako moze necijepljeno dijete donositi "opasnost" kad bi cjepljena djeca morala biti sigurna jer su cijepljena (cak i kad bi necjepljeno dijete imalo tu bolest...)?!!! Teorija im ne stoji!Kejt prvotno napisa
Iskorijenjenost odredenih bolesti nisu rezultat cjepljenja vec promjena uvjeta zivota, tako da taj argumenat gore ionako ne stoji.Janoccka prvotno napisa
Na kraju zbog upisa u jaslice. Na početku po inerciji.Mamita prvotno napisa
Ne vjerujem da je zaštićen.Mamita prvotno napisa
Raspravljam, ali bez učinka. Da, radije bih izbjegla cjepljenje.Mamita prvotno napisa
Odlučili smo se na 5u1 i Priorix. Mislim da imaju manje nuspojava. Manje je uboda. U učinkovitost baš ne vjerujem, ali to vrijedi za sva cjepiva.Mamita prvotno napisa
Nismo odgađali značajno (ako ne računamo da smo 2 tjedna čekali Priorix).Mamita prvotno napisa
Da, to ni meni nije jasno. Kako zaraženi zarazi zaštićene? Pa sam zaključila da cjepljeni nisu zaštićeni. Što drugo zaključiti?Anita-AZ prvotno napisa
Cijepili smo iz neznanja i gluposti (nisam uopce razmisljala o mogucnosti da su cjepiva bas toliko losa, nije mi jasno zasto jer i tada sam bila sklona teorijama konspiracije)... Onda smo odlucili odgadjati sljedece (MPR). Cijepili smo s odgodom, u totalnom strahu, opet iz neznanja i nesigurnosti (vracala sam se na posao, nisam imala hrabosti spomenuti varijantu ostanka kod kuce, u vrtic nije mogla necijepljena).
Skupljam znanje, samopouzdanje i podrsku sire obitelji da s docjepljivanima ne nastavimo.
Vidis, moja ne. I to mi je jos gore.a s druge se pedijatri poslovično zaklinju u korist istog
možeš necijepljen u vrtićKejt prvotno napisa
moja bruna nije cijepljena, i ide normalno u vrtić
nakon par poziva na razgovor, odustali su i rekli da donesem potpisano od pedice da nisam htjela cijepiti
Privatni vrtić?klmama prvotno napisa
po inerciji... sve do MPR...
citajuc prvo o MPR a onda i o drugima donjeli odluku o odgodi barem pola godine dok se bolje educiramo...
i sad je odgovor NE vise...
i uopce me nije strah, dapace...
sad bi me bilo vise strah dozvoliti da ga cijepe...
i cak me strah da i ovo sto je cjepljen ne bude uzrokom neke bolesti u buducnosti koju mozda niko od 'nadleznih' ne bi povezao sa cjepljenjem ali bi ono itekako moglo biti uzrokom... no, eto...
pazim na zdravu prehranu luke, i svoju (trudim se) jer dojim i dalje...
ucim jos vise o prirodnim nacinima osnazivanja organizma... i sto priroda ima za ponuditi na svom neiscrpnom repertoaru za nase zdravlje...
jedna od dvije temperature koje je luka do sada imao u zivotu je bila poslijedica cjepljena... druga je bila od normalne djecje bolesti - rozeole... ova od cjepljenja je bila gora...
Mi smo se cijepili ali nikad, stvarno nikad nisam pomislila da je to loše, naprotiv. A kaj ja znam, to nam je bio+lo po normalno, iskreno, nisam nirazmišljala o tome da ga ne bih cijepila. :/
Goga, Bruna ne ide u privatni vrtic.
KLmama, tebi je to trece dijete u istom vrticu - znaju te i bilo im je lakse pustiti te.![]()
![]()
Cijepljeni mogu biti prenosnici uzročnika bolesti, a da sami ne obole jer su cijepljeni.Goga40 prvotno napisa
Mamita, kako je Marisi?
koji su simptomi hripavca ?
dobrog je raspoloženjaSaradadevii prvotno napisa
![]()
još nos curi (malo manje)
i kašlje
Špotala me sestra u jaslicama jer Matija nije cijepljen s MPR. Kaže da takav ne bi uopće smio u kolektiv. Ali nije ga izbacila.Načelno, čekam Priorix, ali zlo mi je i od pomisli na cijepljenje iako ni jedan ni drugi nisu imali baš nikakve posljedice od do sada primljenih pikica. Nije cijepljenje bez veze i stvarno može jako koristiti, no pitanje je koliko ima stvarne potrebe za tim, odnosno koliko je neka bolest učestala u populaciji. No neka od naših cjepiva su nonsens - npr. polio - davno izumro.
Btw, jel znate kako je došlo do saznanja o učinkovitosti cijepljenja? U ono vrijeme kad su Europom harale velike boginje, jedan je liječnik, mislim da se zvao Jefferson, al me nemojte držat za riječ, primijetio je da djevojke koje muzu krave nikad ne obolijevaju od te opake bolesti. Krave su naime, često obolijevale od nekog osipa po vimenu i te bi ga djevojke dobile po rukama. No bolest bi brzo prošla. Čovjek je ispravno zaključio da je uzročnik kravljih boginja vrlo sličan uzročniku velikih boginja i da preboljena bolest muzarica donosi imunitet i protiv njezine smrtonosne rođakinje. Napravio je pokus - izmrvio je kraste uzete s oboljelih i dao, ako se dobro sjećam priče, vlastiom djetetu da ušmrče - i bolest se nije pojavila. No to je bila dosta riskantna "operacija" - nije mogao znati koliko je i kako snažnih uzročnika u krastama. No, postupak imunizacije pomoću oslabljenog uzročnika bolesti nazvan je prema otkriću dotičnog liječnika - vakcinacija, što dolazi od latinske riječi vacca - krava.
Lijepo molim ako ima neki doktor koji ovo čita ili neki moj mlađi kolega biolog da mi ispravi greške u tekstu. Ipak sam ovo učila prije dosta godina.![]()
Znači necijepljeni nisu opasni za cijepljene, već obrnuto.martinaP prvotno napisa
Da, i mislila sam kako mora biti neko obrazloženje, jer to ipak nije po zakonu (kako bi rekla glavna sestra u L. jaslicama).BusyBee prvotno napisa
goga, busy i ja se znamo, pa to ona mene maloGoga40 prvotno napisa
![]()
nije obrazloženje da su mi tete pustile, nego sam ja na roditeljskom, gdje je došla pedijatrica koja ima naš vrtić, a koji mi je taman sjeo, lijepo pitala moram li ili ne.
odslušala zašto bi se trebalo cijepiti, opet lijepo pitala moram ili ne.
na kraju je nevoljko priznala da ne moram, i ne mogu me prisiliti. i tražila famoznu potvrdu, odnosno potpisanu izjavu od ped.
a za ovo što me busy zeza, sad me podsjetila da otvorim poseban topic. mojim tetama se iplati muka samnom, ja im sve trostruko vratim
![]()
mamita, pomalo ti skrenuh topic
puta pet za malenu
Dijete krene kašljati ( nalik na lavež psa ),TinnaZ prvotno napisa
ovori usta i nekoliko sekundi se bori za zrak , koji put i poplavi..
Onda se ispovraća.
Traje mjesecima al nakon 15 dana polako slabi intenzitet.
Tako je bilo kod nas.
IDEŠ!!!!Jel se med.sestra školovala u Sibiru????Špotala me sestra u jaslicama jer Matija nije cijepljen s MPR. Kaže da takav ne bi uopće smio u kolektiv.
Vidiš Goga, tak su se lijepo isto dosjetili kako će napraviti HIV! Malo su uzeli bubrega majmunskih kao podlogu za oralni Polio pa je majmunski SIV ,kao nečistoća u cjepivu, lijepo mutirao u ljudski HIV! Ali kažu nije...možda se omaklo SAMO!!! Ili još bolje kako 'oni' tvrde SIV je skočio s čimpanza na čovjeka...IDEŠ!!! Sam od sebe, ničim izazvan...Btw, jel znate kako je došlo do saznanja o učinkovitosti cijepljenja? U ono vrijeme kad su Europom harale velike boginje, jedan je liječnik, mislim da se zvao Jefferson, al me nemojte držat za riječ, primijetio je da djevojke koje muzu krave nikad ne obolijevaju od te opake bolesti. Krave su naime, često obolijevale od nekog osipa po vimenu i te bi ga djevojke dobile po rukama. No bolest bi brzo prošla. Čovjek je ispravno zaključio da je uzročnik kravljih boginja vrlo sličan uzročniku velikih boginja i da preboljena bolest muzarica donosi imunitet i protiv njezine smrtonosne rođakinje. Napravio je pokus - izmrvio je kraste uzete s oboljelih i dao, ako se dobro sjećam priče, vlastiom djetetu da ušmrče - i bolest se nije pojavila. No to je bila dosta riskantna "operacija" - nije mogao znati koliko je i kako snažnih uzročnika u krastama. No, postupak imunizacije pomoću oslabljenog uzročnika bolesti nazvan je prema otkriću dotičnog liječnika - vakcinacija, što dolazi od latinske riječi vacca - krava.
Mi se jućer cjepili i to sa Hexavac . To je kao 5 u 1 i hepatitis b. MM u Austriji kupio. Za sad malešna nema nikakve reakcije.
ovako i ja,uopće nisam razmišljala o cijepljenjuana.m prvotno napisa
jednostavno sam prihvatila to kao nešto normalno![]()
a nisan ni znala ništa o negativnim posljedicama dok nisam ovdje naletljela na virtualno pleme
moje dijete nije imalo nikakvih posljedica ni temperaturu,ni prehladu
ništa i ne nisam mu dala antipiretik preventivno to mi je ipak bez obzira na moje nerazmišljanje totalno bezveze
Mi smo se do godine dana cjepili normalno (sva sreca nije bilo nikakvih reakcija). U meduvremenu se desilo ono sa MoPaRu i onda sam promijenila misljenje, pa cemo se cjepiti sa Priorixom. Buduci da ga nema, cekat cemo ga, a i L. ce biti veci i jaci.. kak je dok rekla, nejde u jaslice a i tak i tak je vecina djece cijepljena pa se ne moramo zuriti (sto je i moje misljenje)..
Cijepila ga jer ga volim.
A i puno znam.
Doduše, birala cjepiva.
bibai prvotno napisa
Vrlo nezgodan post. Ispada da neki ukljucujuci i mene, nit sta znamo, nit volimo svoju djecu.
Moja mama je nas vrlo malo cijepila (čitaj izbjegla je koliko god je mogla)..ali ona je pomalo paranoična strašljivica, pa je ja nisam uvijek uzimala ozbiljno ..
mama oprosti !![]()
![]()
Sad sam je zvala i rekla mi je da je ona donijela takvu odluku je se naslušala groznih priča ljudi čija su djeca cijepljena i nakon toga tajanstveno obolila (npr. paraliza zbog cijepljenja) i strašno se bojala. Navodno tih dana veliki broj ljudi nije cijepio svoju djecu, a tek krajem osamdesetih je mama dobila i ŽUTI poziv za cijepljenje ili će u pržun ! Onda došla druga sr..., pa ništa nije bilo od toga.
Sve u svemu, kasno mi je sve to rekla..a i da nije već sam bila cijepila Lucu jer je to bilo obavezno, vjerovala sam da je potrebno i da se mora. Cijepili smo je s običnim cjepivom, jer je naša pedijatrica tvrdila da je bolje, odnosno da dugogodišnjaaaaaaaaaaa praksa stoji iza njega, za razliku od novih, modernih i većinom uvoznih cjepiva.
Nudili smo da ćemo i kupit-ali ona je bila za obično.
Hvala Bogu, Luce nije imala čak ni fibru, a kamoli šta drugo. Istina je da ja i dan danas strahujem zbog toga, pogotovo nakon brojnih tekstova, posebno na našem forumu.
Najviše me u svemu zbunilo to što posljednje cjepivo nismo primili (nekako se razvuklo,a nije bila bolesna), a na kraju je naša simpa pedijatrica rekla da je neće ni cjepit, kao pravit ćemo se da je sve o.k., namignula i odmahnula rukom)..
Nisam još uvijek supjela porazgovarat s njom o tome, ali čini mi se da sam sve bliže tome da drugo dijete (nadamo mu se) ne cijepim
Sigurna sam da ih volite. To nije upitno. I sigurna sam da im želite najbolje.
Ali i da, na žalost, znate puno manje od mene.
Jer, u protivnom, virtulano pleme ne bi postojalo.
potpisujem martumarta prvotno napisa
možeš li ovo pojasniti ?bibai prvotno napisa
Da, baš sam znatiželjan. Iz ovih par postova dalo bi se zaključiti da ćemo sada nešto naučiti. Potpuno sam otvoren i čekam.
Mogu!MajaMajica prvotno napisa
No to ionako nije bitno.
Jer vi više vjerujete onome što pročitate na netu, ako je senzacionalno i/ili lijepo zapakirano.
Uvijek si kažem da neću otvarati ovakve topice....
No onda se osjetim poput nekoga tko pobjegne s nesreće u kojoj je bio svjedok.
Bože bibai, pa tek sad ispadaš neutemeljena. Pa kako možeš reći da vjerujemoo nečem senzacionalističkom ?
Uvijek se premišljam, mučim, kad i kad su mi podastrijeti dokazi crno na bijelo..
Zato te molim, kao i većina mam vjerovatno ovdje, da nam pomogneš činjenicama..za dobrobit naše djece
biba bitno je, ako znaš nešto što mi ne znamo, a misliš da bi nam to što znaš moglo pomoći u boljoj skrbi za našu djecu - kako nije bitno?
Daj ti samo istresi.
bibai, evo i mene jako zanima...
mozda je tesko sve napisati, naci ali uzmi si remena samo nemoj drzati to za sebe...
bilo bi lijepo od tebe da s nama podijelis svoje znanje...
ja bi ti bila jako zahvalna... a eto, kako kazes, mozda i moje dijete koje nisam vise cijepila bas zbog dostupnih saznanja koja tvrdis da su kriva...
pliz...
Potpisujem. Vrlo rado ću saslušati argumente kako se to točno dokazuje ljubav prema svom djetetu tako da mu se tijelo nafila dokazano štetnim supstancama koje sprječavaju (iako, ako imaš peh, mogu i izazvati) pojavu bolesti od kojih je većina iskorijenjena? :?TinnaZ prvotno napisa
STVARNO me zanimaju argumenti i navodi relevantne i smislene literature, možda sa mnom doista nešto nije u redu, pa ne volim svoje dijete i želim mu da umre u mukama od tih opasnih boleština.
Ovaj pridjev bih prije dodala propagandi ZA CJEPLJENJE (nuspojave su zanemarive, cjepivo je najbolja stvar koja se dogodila čovječanstvu, obavezno cijepite svoje dijete, pjevajte glasno lalalala i zaboravite da vam u dijete ubrizgavamo živu, formaldehid i slične kancerogene ljepote).bibai prvotno napisa
Ja sam ZA da se bibai ohrabri na pristupanje plemenu. Mislim da u samom plemenu ima jako malo roditelja koji su a priori protiv svih oblika cijepljenja. Pleme nije ni monarhija ni demokracija - plemenu pristupi kome to paše, a ode kad hoće.
Bibai?
Ja se slažem, ako je doista potkovana krucijalnim informacijama o kojima mi ništa ne znamo, kao što je dala naslutiti. Mene svakako zanimaju informacije o dokazanoj koristi cjepiva koji nisu uvredljivo transparentna propaganda HZZO-a.
Cijepili smo zbog zastite...mislim da je rizik ipak dosta veci kod NEcijepljenja.
JMHO
Stellu sam normalno cijepila po kalendaru ali sa plaćenim cijepivom zato što je i pedica rekla da je bolje jer nema reakcije- ono temp, proljev i sl... Inače cijepljena je zbog svega pomalo, tada još i neznanja i jer svi to rade i "mora se"...
Mia se cijepila prekjučer, od danas smo na antibiotiku. Nema nikakve veze s cijepljenjem- ja bar vjerujem jer je i prije malo kašljucala i Stella i susjedi i eto svi skupa završili na antibiotiku, a kod dok smo sreli još nekoliko s istim simptomima nevezanim uz cijepljenje
Za Miu sam malo više čitala i malo više vagala za i protiv, pa obzirom da osobno ne znam nikog s negativnim iskustvom, osim ono pisalo se i pričalo se...
Ja sam svoje dijete cijepila jer uistinu vjerujem u imunizaciju (bolje rečeno znam što imunizacije jest i kako nastaje imunološki odgovor), a pritom sam birala cjepivo i ne bih je dala cijepiti s bilo kojim cjepivom. Smatram da je dužnost nas roditelja zahtjevati najbolje cjepivo za svoju djecu i ujedno se boriti za ukidanje cijepljena protiv onih bolesti koje su već iskorijenjene ili onih koje su doista benigne po svojoj naravi.
Pa kad si već zazvala kolege biologe, premda nisam sigurna da sam mlađaGoga 19 prvotno napisa
, evo ti ispravak:
Liječnik se zvao Edward Jenner, godina bijaše 1796., a mali dečko nije mu bio sin već jadničak iz sirotišta imenom James P(kršitelj koda)s, i on je zapravo pravi junak otkrića vakcine. Njemu je Jenner inokulirao gnoj iz rane jedne mljekarice oboljele od kravljih boginja i nakon 6 tj ga izložio boginjama. Ostalo je bilo kao što si napisala, dječak nije obolio. Jenner nije imao pojma o virusima i bakterijama kao uzročnicima bolesti, tada se za njih nije niti znalo. Njegov je pokus bio prvi pravi imunološki eksperiment.
Mene je recimo zapanjilo koliko je ljudi sklono povjerovati članku iz Nexusa na temu štetnosti cjepiva, a da nitko pritom nije primijetio da je intervju dala anonimna osoba!!! Da li se je netko zapitao je li ta osoba uopće stvarna osoba?bibai prvotno napisa
Mislim da niti bibai niti bilo tko drugi tko posjeduje znanje neće održati kratak tečaj iz imunologije za široku publiku foruma, jer bi to bilo nemoguće i neizvedivo, a široku publiku foruma ionako rijetko kad zanima stvarno znanje. Kad te nešto zanima, onda se potrudiš to i doznati, umjesto da dopustiš da ti netko drugi puni glavu svojim probranim informacijama i instant-google-(ne)znanjima.
moja su djeca cijepljenja jer se više bojim posljedica da ih nisam cijepila.
bibai je,ako se ne varam,liječnica i mislim da je puno bolje upućena u cijepiva od nas kojima kapne tek pokoja informacija za ili protiv.
Meni je zao sto uvijek tako pocne i zavrsi "rasprava". Porukom "ja znam vise od tebe, al ti necu reci" i "moji su izvori bolji od tvojih, ali opet ti nista necu reci".![]()
Potpisujem dolegu i Anvi.dolega prvotno napisa
Ma jasno. U stvari me uopće ne zanima nešto što je direktno povezano s dobrobiti i zdravljem mog djeteta. Odlučila sam biti ovca kojoj internet-gurui pune glavu glupostima, a dijete nisam cjepila zato što se ove godine u kolekciji jesen/zima ne nosi DiTePer.Anvi prvotno napisa
Kao što rekoh, prste u uši i pjevaj lalalala, HZZO nam želi samo dobro. 8)
Tjah, ispada onda da je sve na Internetu gola bedastoća. Hmm... pa... u slučaju HZJZ-ovog izvještaja o nuspojavama - potpisujem
S druge strane, pronaći bilo kakav stručni članak medicinske tematike je u prosjeku Mission impossible 4. Osim sažetaka - ništa.
Umjesto toga postoje službeni dokumenti CDC-a i WHO-a i sasvim su jednaki na Internetu i u pisanom obliku. Ne bih nikoga htio vrijeđati, ali ljudi, dajte se informirajte, čak i kod nas (zaostalih i izvan EU) po zakonu vrijedi elektronski potpis i elektronski dokumenti su punovrijedni. Mesić potpisao.
Žalosno je živjeti s deset godina zaostatka, a očito je da nam se upravo u području imunizacije to događa. Ne vjerujem da je to samo radi straha od google-a. Prije deset godina nije bilo google-a. Lijenost? Bahatost? Nešto treće?
S druge strane, čak se i u papirnatom tisku (vidi link, čak možeš naručiti knjigu, bit će papirnata) može naći vrlo jasno opisana situacija sa stručnim člancima objavljenim u vrlo cijenjenim British Medical Journalu i Lancetu kao katastrofično loša, pristrana i netočna. Zapravo nije ni čudo da skrivaju sadržaje članaka. Vjerojatno ih je sram.
Imam stvarno ozbiljno pitanje biolozima (ne medicinarima!): na koju foru toksoid difterije sprječava epidemiju? U zadnjim izvještajima HZJZ-a se provlači takva tvrdnja i ja se ubi guglajući i ne nađem odgovor. Moj zaključak je - nikako.
Mislim da je ovo što je Anvi napisala jako bitno, jer su mnogi od nas (ne svi, naravno) skloni uzeti zdravo za gotovo bilo koju informaciju koju pronađu na netu ili nekom forumu (pa i ovom našem), a pri tom zaboravljaju da na internetu svatko, ali baš svatko može napisati što god želi, osobe nekompetentne na dotičnom području, oni koji su jednako tako negdje nešto čuli ili pročitali iz nepouzdanih ili posve nepoznatih izvora i to ne nužno u zloj namjeri, što iz neznanja, a što iz vlastitog uvjerenja koje naravno ne mora uvijek biti ispravno.Anvi prvotno napisa
Mi smo naše dijete cijepili (birali najbolja cjepiva) i ne tvrdim da smo sigurno postupili ispravno, ali smo postupili u skladu s informacijama i trenutno važećim preporukama od strane ISKLJUČIVO kompetentnih osoba. Slažem se s mamom koja je napisala da je rizik od necijepljenja veći od eventualnih nuspojava (naravno da je suludo cijepiti dijete i izazivati vraga s potpuno nepotrebnim cjepivima poput ovog protiv kozica ili karijesa (i njega će izmisliti, samo je pitanje vremena).![]()
Naravno.Svenovamama prvotno napisa
Zato obratiš pažnju na izvore.
Ako Pero Djetlić napiše da je cjepivo štetno, ja mu neću vjerovati.
Ali ako postoji niz relevantnih linkova koji upućuju na relevantnu literaturu i navode neke stvari crno na bijelom (npr. sastav cjepiva - kad sam to pročitala, odmah sam nazvala pedicu koja mi je to potvrdila i rekla da sastav nije tajna - dakle, to nije nagađanje i oslanjanje na opskurne izvore) onda ću ih uzeti u obzir i mućnuti malo glavom - ako na jednoj strani vage imam cjepivo protiv gotovo iskorjenjenih bolesti (polio) dokazano kancerogenih sastojaka, a s druge strane vage zdravo necjepljeno dijete koje od te bolesti vrlo vjerojatno neće oboljeti, onda je (barem meni) jasno na koju stranu vaga prevaže.
Meni je cjepljenje protiv mumpsa ili rubeole (koje onda kad je bolest opasna - u reproduktivno doba - više ne djeluje) jednako suludo kao protiv karijesa. Štoviše, ovo s karijesom ima više smisla. Vodene kozice su dječja bolest kao i bolesti koje pokriva MoPaRu - te smo bolesti kao djeca većinom prebolijevali i stjecali trajni imunitet, što mi se čini pametnije od izlaganja cjepivu sumnjivog sastava i učinka čija zaštita nije doživotna.Svenovamama prvotno napisa
No, cijenim tvoju retoriku - ti bar ne proglašavaš ljude koji se odlučuju ne cijepiti, odgoditi cijepljenje ili barem posumnjati u to "sveto pismo", neukim zlotvorima koji žele nauditi svom djetetu.