Citiraj Ljubica prvotno napisa
Cure podizem malo ovu temu.

Danas po prvi put u toku cackanja po forumu sam naisla na ovu temu terapiju Metforminom kod PCO.
I ja sam jedan od slucajeva PCO i vec tri godine pokusavamo doci do trudnoce al nam ne ide. Naime nikada me niko od ljekara ginekologa nije poslao na testiranja da vidimo uzrok mog PCO. JA bih pocetkom decembra trebala ici na drugu inseminaciju sa istom terapijom kao u potpisu.
S obzirom da u mojoj familiji ima clanova koji boluju od povisenog secera u krvi mene zanima dali je uredu da mojoj MPO dr. predlozim da uradimo testiranja na inzulinsku osjetljivost?
Nekako mi neprijatno da ja njoj sugerisem sta da radimo a ona mi ni ta testiranja na inzulin ni hormone stitne zlijezde za sada nije spominjala.
Prije dvije godine sam radila polne hormone i svi su mi u granicama normale i po njima se nebi reklo da imam PCO ali po maljavosti i izgledu mojih jajnika na UZV dijagnoza je PCO i to jos od moje 20-te godine.

Pored toga zanima me dali se u toku terapije metforminom moze ici u blaze stimulacije za sazrijevanje JS u folikulima ili to ne ide u kombinaciji zajedno?

Ljubice, tvoje stanje je identično mome stanju. I kod mene su svi hormoni ok, ali jajnici su policistični i baš sam maljava i gojazna naravno. Moj prijedlog je da odeš kod endokrinologa koji je naravno jako dobar i da porazgovaraš detaljno. Ja sam nakon 10 godina obilaženja ginekologa, konačno slučajno po preporuci naišla na doktoricu koja me je uputila na vađenje nalaza i ne samo polnih hormona nego i još mnogo mnogo drugih. Čim me je prvi put vidjela (rekla je da zavrnem maicu i pogledala mi stomak, maljavost i strije) rekla je da je 99% u mom slučaju insulinska rezistencija i da su moji jajnici zbog toga policistični. Naravno pitala je da li iko u porodici ima dijabetes i slično.
Uglavnom, insistiraj na OGTT nalazu i svim ostalim pretragama da bi se provjerilo da li imaš insulinsku rezistenciju.