Zo,

za pocetak mislim da bi bilo jako dobro prvo provjeriti razinu B12 iz krvi; koliko znam tu pretragu rade Rebro, Vinogradska a moze se obaviti i u Brayeru. Mozda tebi vece doze dodatnog B12 nisu potrebne jer kalcij cini svoje (iako su preporuke cim se dodatno uzima folna da bi uz nju trebao ici i B12 i B6 - i to: folne 400mcg, B12 6mcg i B6 2mg). Drugi test koji postoji je odrediti razinu homocisteina, no buduci da uzimas folnu kiselinu taj test ne bi dao relevantne rezultate (jer i folna spusta homocistein).

Ukoliko se dokaze da imas manjak B12 vezano uz terapiju metforminu sam nasla slijedece: Vitamin B12 deficiency is associated with metformin treatment, and can result in raised plasma homocysteine, a well established cardiovascular risk factor. The mechanism of vitamin B12 deficiency in these patients is not well defined, but has been linked to relative hypocalcaemia. The question of oral B12 replacement has been raised, and studies have shown that oral replacement with high doses (1000- 2000mcg/day) may be necessary for normalisation of B12 and homocysteine levels. While this has not been directly assessed for diabetics with metformin-induced B12 deficiency, we would recommend a trial of replacement with high dose oral cyanocobalamin, with calcium replacement if appropriate. Patients in whom this treatment strategy fails should be treated with standard intramuscular hydroxycobalamin replacement as for pernicious anaemia.

Izvor: http://www.rila.co.uk:80/site/module...d=4847&iid=397

Oni kazu doze do cak 1000 do 2000 mcg/danu cyanocobalamina oralno - to je jako jako puno, npr. Marilyin Glenvile u knjizi Povecajte svoju plodnost spominje 50mcg po danu; Lynus Pauling institut spominje 6-30mcg dnevno za osobe starije od 50, vegetarijance i zene koje planiraju trudnocu, a za populaciju na lijekovima koji intrerferiraju s apsorpcijom B12 (kao sto je metformin) kazu moze i vise (za anemiju uzrokovanu losom apsorpcijom B12 spominju dozu od 1000mcg oralno iz koje onda organizam upije 10mcg).