Da, moja beba od 15 mjeseci tiranizira drugu djecu. Inače je uvijek i dok je dojila voljela na silu gurati prste u moj nos, usta, pa uštipnut, pa počupat i tako to. Od nas roditelja je uvijek dobivala i dobiva nježnost, pažnju, zajedničko spavanje, još uvijek dojenje, nošenje. Što se njene braće tiče to je druga priča. Oni nju ne prihvaćaju kao partnera za igru, otimaju od nje igračke, čak i njene, a svoje joj ne daju, osim ako baš nisu zainteresirani. Odguravaju je, izderu se na nju, ali se oni i međusobno svađaju, otimaju i naguravaju. Naravno da ne dopuštam neku tešku nepravdu i reagiram, pa nagovaram da se mijenjaju, da ponude neku drugu igračku, objašnjavam, ali često i viknem jer jednostavno nemam 6 ruku.
Ali evo šta se događa. U zadnje vrijeme sam primijetila da bez ikakvog povoda napada drugu djecu koja joj se približe. Nasrne npr na neku curicu i povlači ju za majicu ili za kosu. A danas sam stvarno propala u zemlju. Šećem ja s njih troje. Lucija u kolicima i prolazimo pored terase kafića. Priđe nam curica malo veća od nje i samo ju gleda, a Lucija ju iz čista mira s obje ruke primi za kosu. Kako ju nisam istog trena uspjela osloboditi dotrči njen tata i ljuto otvori Lucijine šakice. Ja se ispričam , a on šutke ode i čujem ga kako nam psuje ovo i ono. (Nije da mu zamjeram) Nakon ovoga ću definitivno bolje paziti na njene rukice u blizini drugog djeteta, ali ovakva situacija me zabrinjava. Kako da ju naučim da ne bude tako nasilna? Ima li tko iskustva?