Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: dojenje i alkohol

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno dojenje i alkohol

evo jedno glupo pitanje:

čitam da se može popiti malo vina poslje obroka, ali da se ne preporuča dojiti do 2 sata nakon konzumacije

naime , meni nije jasno:
    1. zašto bi alkohol uoće bio "prebaćen" u mljeko
    2. ako je to istina, šta se desi poslje ta 2 sata ?! alkohol "ishlapi"? mislim, zar su sise "paropropusne"?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja ne znam kako to fiziološki funkcionira, ali mislim da mi je jedna prijateljica medicinske struke bila rekla kako tijelo itekako pazi da smeće ne ide u mlijeko, osim kada se stvarno nakrcaš tim nekim smećem pa ga tijelo ne uspijeva razgraditi. Možda pričam enormne gluposti, ali meni se čini da možeš tu i tamo popiti par gutljaja nekoga kvalitetnog vina ili piva. No, savjetnice će znati...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ubrzo nakon konzumacije, alkohol prelazi u majčino mlijeko (nalazi se u istoj količini kao u krvi), mijenjajući mu miris i okus. Umjerena, ali redovita konzumacija alkohola, kod majke djeluje na smanjenje proizvodnje mlijeka i na refleks otpuštanja mlijeka te ga može i blokirati. Kod djeteta može poremetiti raspored spavanja (bebe su pospanije, lakše zaspu, ali se brže bude), usporiti rast i motorički razvoj.

Ako bi se majka povremeno i u posebnoj prilici odlučila konzumirati lagano alkoholno piće, to vjerojatno neće štetiti njenoj bebi, a naš je savjet da piće uzme nakon dojenja i izbjegava podoj sljedeća tri sata, da jede prije i nakon konzumacije alkohola i da nikako ne pije alkohol ukoliko je njena beba mlađa od tri mjeseca (zbog nezrelosti bebine jetre). Ukoliko majka ima u hladnjaku spremljene doze «bezalkoholnog» mlijeka za planiranu zabavu, trebala bi znati da već dva pića imaju utjecaj na njenu pažnju i sposobnost prosuđivanja, čime može naštetiti djetetu.
    Preporuka: potpuno izbjegavati alkohol u trudnoći i razdoblju dojenja.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Alkohol se s vremenom razgrađuje (ako me dobro sjećanje služi, u aldehid pa u kiselinu), prema tome koncentracije mu se smanjuje s vremenom. Zato valjda ta pauza od 2 sata.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Re: dojenje i alkohol

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    šta se desi poslje ta 2 sata ?! alkohol "ishlapi"?
    Na ovo pitanje sam i ja davno postavila pitanje, ali bez odgovora. Ako mi je liječnik rekao da nakon dobivene anestezije ne smijem 24h dojiti dijete i da se tokom tog dana moram izdajati i baciti to mlijeko, pretpostavljam da treba izdojiti i mlijeko cca sat-dva nakon konzumacije alkoholnog pića. Ako ne treba, koji je to tjelesni mehanizam zbog kojeg alkohol nestane iz mlijeka? Uvijek se savjetuje da ne radite žešću detoksikaciju organizma ako dojite jer toksini završe u mlijeku - dakle, odlaze u sve tjelesne izlučevine.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa kada ne bi postojao kemijski proces u kojemu alkohol nestaje iz tjelesnih tekućina, cijeli svijet bi bio uvijek pijan. Znači, jednom pijan - zauvijek pijan

Ovako kako je MartinaP rekla.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

MartinaP odgovorila dok sam ja pisala

Naravno da mi je jasno da se alkohol iz tijela izluči mokraćom, ali nisam znala da se s vremenom izluči i iz mlijeka (mislila sam da je isto kao i ovo s detoksikacijom i nakupljenim toksinima).

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Alcohol passes freely into mother's milk and has been found to peak about 30 to 60 minutes after consumption, 60 to 90 minutes when taken with food. Alcohol also freely passes out of a mother's milk and her system. It takes a 120 pound woman about two to three hours to eliminate from her body the alcohol in one serving of beer or wine...the more alcohol that is consumed, the longer it takes for it to be eliminated. It takes up to 13 hours for a 120 pound woman to eliminate the alcohol from one high-alcohol drink. The effects of alcohol on the breastfeeding baby are directly related to the amount the mother consumes.
    http://www.lalecheleague.org/FAQ/alcohol.html

ali i ovo

Dr. Jack Newman, member of the LLLI Health Advisory Council, says this in his handout "More Breastfeeding Myths":

Reasonable alcohol intake should not be discouraged at all. As is the case with most drugs, very little alcohol comes out in the milk. The mother can take some alcohol and continue breastfeeding as she normally does. Prohibiting alcohol is another way we make life unnecessarily restrictive for nursing mothers.
    i ovo

Important Considerations
    Your baby's age
    A newborn has an immature liver, and will be more affected by alcohol
    Up until around 3 months of age, infants metabolize alcohol at about half the rate of adults
    An older baby can metabolize alcohol more quickly than a young infant
    Your weight
    A person's size has an impact on how quickly they metabolize alcohol
    A heavier person can metabolize alcohol more quickly than a lighter person
    Amount of alcohol
    The effect of alcohol on the baby is directly related to the amount of alcohol that is consumed
    The more alcohol consumed, the longer it takes to clear the mother's body
    Will you be eating
    An alcoholic drink consumed with food decreases absorbtion

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Zrinka, hvala!
    A heavier person can metabolize alcohol more quickly than a lighter person

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

puno hvala sad mi je jasnije

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

:/ menijoš uvijek nije.
    Naime, tijelo majke koja doji se za nekoliko sati očisti od jednog pića (ja sam našla na općeniti podatak 1 piće - 4 sata, to vrijedi za vožnju), ali povišena koncentracija alkohola koja je prešla u mlijeko više ne kruži tijelom, tj. ne prolazi kroz jetru, bubreg i pluća (a to su jedini načini da se razgradi, odnosno jetra razgrađuje većinu, a bubreg i pluća izlučuju, i to jako male količine alkohola). Mislim da jednom kad ode u mlijeko, teško da će se vratiti natrag u krvotok...ili sam u krivu?
    Da li je netko baš mjerio alkohol u mlijeku, i to ne da se izdoji mlijeko nakon 1 sat pa onda opet nakon 2 pa se kaže nema (nema jer je izašlo) nego jednom 1, pa drugi put 2 ili 3 sata nakon pića?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako sam vec rekla: ako si pila onda vrijedi jedino pump and dump, pogotovo ako je dijete mladje od tri mjeseca.

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da ne otvaram novi topic,tu bi pitala..pa lijepo molim koju savjetnicu za strucno misljenje. Unaprijed hvala!
    A sto je s alkoholom u hrani,ono ako kuham skampe i u taj paradaj sos dodam malo vina? Jel to kuhanjem ishlapi..koliko onda ode u mlijeko?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

koliko ja znam sav alkohol kuhanjem ishlapi,ostane samo aroma

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

koliko ja znam sav alkohol kuhanjem ishlapi,ostane samo aroma

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

otprilike 15 min je dovoljno da ishlapi alkohol iz vina dok se kuha, za svaku sigurnost kuhaj 30min
    po mirisu para se osjeti kad je ishlapio

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

alkoholu je vreliste na ~86°C...treba mu par minuta kuhanja da ishlapi

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Puno hvala!
    Tako me savjest pekla zbog tih dobro (oko 20tak min) skuhanih par kapi bijelog vina.. Sad mi je lakse da nisam nemajka.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj retha prvotno napisa
    Puno hvala!
    Tako me savjest pekla zbog tih dobro (oko 20tak min) skuhanih par kapi bijelog vina.. Sad mi je lakse da nisam nemajka.

prvo dijete...

rekla moja mama:
    prvo paziš ka kap vode, non-stop skačeš oko njega
    drugo malo opuštenije
    a treće se samo odgaja

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

malo podižem..
    sutra nakon sto godina idem van.. :D
    mali ostaje s tatom, nakon što ga nadojim..
    on po noći spava u prosjeku 7 sati u komadu.. 10.09 će imati 2 mjeseca

ja planiram popiti jednu čašu vina..
    dal da izdojim i bacim to mlijeko jer će proći više od 5 sati dok on ne bude gladan ili ga slobodno mogu nadojiti u 4 ujutro?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ja ne kužim još nešto - znači, ti popiješ čašu vina i izdojiš se. i daš bebi cicati. ali - to novo mlijeko se u tijelu stvorilo dok još uvijek ima alkohola u krvi. da li onda ima i u novom mlijeku?

i ja bih vani, i ja bih na čašu-dvije vina

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    a ja ne kužim još nešto - znači, ti popiješ čašu vina i izdojiš se. i daš bebi cicati.
    izdojis se prije nego sta popijes alkohol pa das bebi, kad se napijes onda je vec gotovo, kroz neko vrijeme alkohol udje u krv a onda i u mlijeko, pise ti gore koliko mu treba.

isto tako pise i da jedna casa nije problem ako se pije nakon dobro obroka i ako se ne doji neko vrijeme.

ja mislim leni da u ovom tvom slucaju nije problem ako nakon vecere popijes casu vina i dijete podojis par sati nakon toga, alkohol ce se u organizmu razgradit i nece ga vise bit u mlijeku ili ce ga bit u tragovima, a toliko i bebina jetra moze razgradit.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    a ja ne kužim još nešto - znači, ti popiješ čašu vina i izdojiš se. i daš bebi cicati.
    izdojis se prije nego sta popijes alkohol pa das bebi, kad se napijes onda je vec gotovo, kroz neko vrijeme alkohol udje u krv a onda i u mlijeko, pise ti gore koliko mu treba.
    ma to kužim, al ovo od ivarice pump and dump :?

ova tvoja opcija mi ne paše - jer ona ne cica zbog mlijeka nego zbog cice - dobro je kad nešto klizi niz grlo, ali može ona i na suho cicati

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i ja tako mislim..

mali će jesti oko pola 9, i on spava do 4 ujutro..
    ja ću popit vino poslije podoja njega..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •