-
Odstranjenje bubrega, molim savjet!
Kćeri moje prijateljice (9 godina) ustanovljen je problem s bubregom. Prva (nepravomoćna) dijagnoza je sljedeća: sužen mokraćovod koji iz jednog bubrega vodi u mokraćni mjehur. Time je uzrokovano slabo otjecanje mokraće iz bubrega. To slabo otjecanje, kako kažu, uzrokovalo je razaranje bubrega, tako da je UZV pokazao da je praktički samo 10% bubrega u funkciji i kao mogućnost je objavljena mogućnost odstranjenja bubrega.
Kad vam netko spomene odstranjenje bubrega, onda je to vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća stvar. Pošto je dijagnoza donesena na razini jedne periferne i provincijske bolnice, roditelji bi voljeli čuti još par mišljenja od kompetentnih medicinskih osoba s područja primorsko goranske županije ili zagrebačkog područja. Molim one koji su imali slične probleme za preporuku pouzdanog nefrologa ili ustanove gdje bi dijagnoza imala "jaču" težinu. Stvar je prilično hitna, a kako kažu, operacija bi se trebala odviti unutar 2-3 tjedna.
-
Virgo, ima privatna poliklinika Helena u Zagrebu (već se dosta spominjala i hvalila na forumu- pa im može to biti jedna od opcija), mi tamo kontroliramo urin. Nadam se da će sve biti OK- vibre i pusa za curicu i roditelje~~~~~~~~~~~ 
link: www.poliklinika-helena.hr
-
Ne mogu ti dati točnu informaciju ali ti mogu napisati kako je išlo kod Svena.
Njemu lijevi bubreg radi samo 5% i nije mu vađen ( za sada).
Prošle godine u 10 mj. su mu ugradili nefrostomu zbog opstrukcije bubrega. Ni tada bubreg nije radio ali nisu odmah spominjali vađenje nego su ga nefrostomom rasteretili. S tim je živio 2 mjeseca kada su ga operirali. Ni pola godine nakon operacije bubreg nije radio više od 5% ali ni tada se nisu odlučili na vađenje nego su mu dali još šansu do njegovog 5. rođendana. Navodno se do tada još može nešto oporaviti a ako ne najvjerojatnije će van. Za sada mu taj bubreg ne radi nikakve smetnje a mi 3 puta mjesečno kontroliramo krvni tlak jer ako on počne divljati to je znak da bubreg smeta. Kuc kuc za sada je u redu.
U svakom slučaju bih im preporučila više mišljenja i čak bih pitala nekog dobrog kirurga (na Rebru su dobri, Klaićevu osobno izbjegavamo u širokom luku jer smo se gadno opekli) za mogućnost proširenja uretera, možda se može. Istina je da je 10% neka granična vrijednost ispod koje u principu vade bubreg, ali to je koliko sam skužila okvirno i ovisi od doktora do doktora. A pitanje je i da li je to stanje trajno ili postoji mogućnost rasterećenja bubrega i popravka njegove funkcije. U svakom slučaju neka se dobro informiraju i traže različita mišljenja. Sretno!
-
Svaka informacija zlata vrijedi. Hvala !
-
mom je ocu (doduše s potpuno drugačijom dijagnozom) prije dvije godine izvađen jedan bubreg u bolnici Dubrava. iako je operacija prilično teška, on sad živi bez ikakvih poteškoća s jednim bubregom.
-
Poliklinika za dječje bolesti Helena svakako- nikako kirurgu u ruke prije misljenja dobrog nefrologa
-
Draga Virgo, moj stariji je imao mokracovod na dva mjesta suzen, a izmedju ta dva suzenja bio je jako prosiren. Time je imao i oslabljenu funkciju bubrega. Dijagnoza je glasila HYDRONEFROSIS ET HYDROURETER. Funkcija oboljelog bubrega je bila 39%, a drugog 61% (idealan omjer je 50 - 50 %).
Uradjen mu je operativni zahvat - zaboravila sam kako se zove ali radi se o plasticnoj operaciji uretera gdje je odstranjen suzeni dio. To smo radili na KC Ljubljana. Nakon toga bubreg je profunkcionireao i sada nemamo problema. Nakon operacije do prve kontrole morao je uzimati PRIMOTREN.
Moj savjet je da se svakako obratite jos nekome za misljenje. Puno srece
-
Primotren je pretpostavljam antibiotska profilaksa da se spriječi infekcija. Koliko sam skužila daje se uvijek nakon operacija mokračnog trakta. Sven je naizmjence (po mjesec dana svaki) pio Sinersul i Ninur.
Mljekarica, napisala si da je operiran u Ljubljani, tko ga je operirao i koji nefrolog ga je tamo vodio?
Netko je spomenuo nikako prvo kod kirurga, ali i tu bi naglasila da ovisi od kirurga do kirurga. Kod nas je nefrolog bio taj koji je spominjao odstranjenje bubrega dok ga je kirurg svim silama nastojao spasiti.
-
Brunda,
poslala sam ti pp
pozdrav,
mljekarica
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma