sasa, sama pasteriziraš jaja? Prvo pitanje je: kako?, a drugo: koliko to mijenja teksturu kreme?
sasa, sama pasteriziraš jaja? Prvo pitanje je: kako?, a drugo: koliko to mijenja teksturu kreme?
Mislite na pasterizaciju kao grijanje na 60 ili nešto drugo?
Wiki kaže da salmoneli trena 2 minute na 70 da rikne
Kužim da se za majonezu treba pasterizirati, al ovdje je dovoljno malo drugačije raspodijeliti masu.
ima za kupiti u metrou pasteriziranih tekućih svježih jaja u tetrapaku. vidla sam od litre, možda ima i manje pakiranje.
Sama sam paterizirala par puta za domacu majonezu i tiramisu. Nije bilo razlike u okusu niti u teksturi! Napisem kroz dan kako!
Pasterizacija nije 100% sigurna, ali znacajno umanjuje sansu za infekciju u usporedbi sa sirovim jajima
Sent from my iPhone using Tapatalk
Al u ovom receptu se moze to u potpunosti izbjeći bez ikakve zajebancije s ikakvim posebnim postupcima...
dakle, ovo je najzastupljenija torta u mojoj kuhinju i ne izvodim nikakve gluposti već drugi dio smjese prokuham na pari i ispadne odlično
nikakva odvajanja, jaja, maslac i sve što ide stavim zajedno i prokuham
Ovo mi se već sviđa.I vruće ili hladno staviš preko kore?Šta misliš da li bi se moglo samo prokuhati u šerpi(kao puding)?
Previše mi je posla i prljavog suđa dijeliti smjesu,pa prokuhavati.Mislim,nije toliko posla,ali ima i boljih torti ako ću već gubiti vrijeme na duplo vaganje i posebno pravljenje fila.
Ali ovo kao dolega,već bi moglo.
Posljednje uređivanje od silkica : 28.03.2018. at 12:00
ma nema tu mudrosti
sve zajedno sjedinim, pola ubacim u protvajn, drugu polovicu u rajnglicu koju stavim u veću u kojoj kipi voda (nju poslije samo prebrišeš i spremiš, nema puno prljanja)
i kad zakipi maknem.
nemaju se tu što jaja u kajganu pretvoriti jer su pomiješana s maslacem, čokoladom, orasima...
po tome bi se i svaka slastičarska krema od jaja koja se kuha izkajganirala
smjesa se malo ohladi jer biskvitu ionako treba duže da se ispeče nego što se krema skuha
i biskvit ostavim malo da se prohladi i to je to
Ne kužim te, marta, kako misliš drugačije raspodijeliti masu?
Nije samo na ljusci, nego i unutra.
Dolega, pretpostavljam da ako krema vrije, onda je temperatura dovoljno visoka. Kod kuhanja na pari se vjerojatno ne postiže uvijek dovoljno visoka temperatura, jer takvom kuhanju cilj često i jest da krema ne zavre pa to nije potpuna termička obrada.
Sa kuhanjem na pari bez termometea je nemoguce biti potpuno siguran. Jer mora dosec iznad 73, a ako se 73 zestoko premasi onda jaja koaguliraju pa nemamo kremu nego kajganu. Ma joj. Ja isto jedem meko kuhana jaja, obozavam ih, djeca mlate na oko valjda 3 puta tjedno, a onda izvodim s majonezom. Ima jedan super clanak o tome kako doma sizimo ako je piletina malo roskasta, a u restoranu sam spremna pojesti divljeg medvjeda netestiranog na trihinelu... ja sam bas takva.
Sent from my iPhone using Tapatalk
sasa, nije tema, ali oduševljena sam onim mariniranim jajima!
Šta je s ovim forumum, napišem post i onda nestane u vidu magle...
Vertex, mogla sam se i bolje izraziti.
Zutanjke skuhaj na pari.
Smjesu podijeli prije stavljanja tučenih bjelanjaka.
Evo, dolega je to rijesila jos elegantnije, jednim potezom.
sasa, ako i kad stigneš, i dalje me zanima pasterizacija!
hej, sorry, malo mi se jučer zagužvalo.
https://www.wikihow.com/Pasteurize-Eggs
ovo su upute po kojima ja radim. ja imam termometar kuhinjski, ali objašnjeno je kako pratitit ako nemaš.
torta je toliko hvaljena pa sam morala isprobati
ali, problem sirovih jaja, jel...
pa sam malo modificirala i na kraju ispala prefina, ali nova torta
dakle, cijelu smjesu sam ispekla kao biskvit u kalupu promjera 26 cm
kad se ohladilo na to sam stavila kremu - u 500 ml vrhnja za slag istopljeno 30 dag cokolade
i kad se to dobro ohladilo, u mom slucaju sutradan, gore sam stavila slag od 500 ml slatkog vrhnja
da, secer u crnoj torti sam prepolovila, a slag nisam sladila i ispalo je taman slatko
sve skupa je ispalo preeeedobro, a “biskvit”, tj. crna torta je nesto prefino
uf, litra šlaga, dobra si
a kad se ispeče cijela ta čokoladna smjesa, je li sočna, može li funkcionirati bez kreme, samo sa tankim čokoladnim preljevom?
je, litra vrhnja za slag, kaj to neki problem?
i predobra je ispala
moze i samostalno funkcionirati, stvarno je biskvit super, super!
Posljednje uređivanje od Ginger : 03.04.2018. at 08:46
da, ova moja verzija bi bila dobra i bez tog gornjeg slaga, al ovako je, prema rijecima mojih ukucana, savrsena![]()
al to više nije ta torta
nije ni bitno, fino je jako
jbg, rado bih ja probala u originalu, al ne bih djeci bas davala sirova jaja
mozda probam ovo s kuhanjem na pari
al taj biskvit mi je stvarno savrsen
mozda i ovo sto tang kaze, s cokoladnim preljevom
Kako sam zaboravila na ovu tortu! Mislim na originalni recept, mi nemamo problema sa sirovim sastojcima. Jaja toliko dobro i dugo miksam, da ispadnu zdravija nego na pari, hihihi.
Sutra radim.
Htjela sam vam napisat i kako sam riješila pitanje sirovih jaja.
Ispekla sam pola normalno, onda stavila drugu polovicu smjese i opet u pećnicu koja je još ugrijana na 180, ali tada isključim pečenje. Za nekih 8 min izvadim.
Fino je, različite boje, a nisu sirova jaja.
Evo već drugi put naprabljena. Nestane brzinom munje![]()