Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 177 od 177

Tema: crna torta

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    sasa, sama pasteriziraš jaja? Prvo pitanje je: kako?, a drugo: koliko to mijenja teksturu kreme?

  2. #2
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,224

    Početno

    Mislite na pasterizaciju kao grijanje na 60 ili nešto drugo?
    Wiki kaže da salmoneli trena 2 minute na 70 da rikne

  3. #3
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Kužim da se za majonezu treba pasterizirati, al ovdje je dovoljno malo drugačije raspodijeliti masu.

  4. #4
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    ima za kupiti u metrou pasteriziranih tekućih svježih jaja u tetrapaku. vidla sam od litre, možda ima i manje pakiranje.

  5. #5
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    Sama sam paterizirala par puta za domacu majonezu i tiramisu. Nije bilo razlike u okusu niti u teksturi! Napisem kroz dan kako!
    Pasterizacija nije 100% sigurna, ali znacajno umanjuje sansu za infekciju u usporedbi sa sirovim jajima


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. #6
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Al u ovom receptu se moze to u potpunosti izbjeći bez ikakve zajebancije s ikakvim posebnim postupcima...

  7. #7

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    dakle, ovo je najzastupljenija torta u mojoj kuhinju i ne izvodim nikakve gluposti već drugi dio smjese prokuham na pari i ispadne odlično

    nikakva odvajanja, jaja, maslac i sve što ide stavim zajedno i prokuham

  8. #8
    silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    U srcu daleko
    Postovi
    1,091

    Početno

    Citiraj dolega prvotno napisa Vidi poruku
    dakle, ovo je najzastupljenija torta u mojoj kuhinju i ne izvodim nikakve gluposti već drugi dio smjese prokuham na pari i ispadne odlično

    nikakva odvajanja, jaja, maslac i sve što ide stavim zajedno i prokuham
    Ovo mi se već sviđa.I vruće ili hladno staviš preko kore?Šta misliš da li bi se moglo samo prokuhati u šerpi(kao puding)?
    Previše mi je posla i prljavog suđa dijeliti smjesu,pa prokuhavati.Mislim,nije toliko posla,ali ima i boljih torti ako ću već gubiti vrijeme na duplo vaganje i posebno pravljenje fila.
    Ali ovo kao dolega,već bi moglo.
    Posljednje uređivanje od silkica : 28.03.2018. at 12:00

  9. #9

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Citiraj silkica prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi se već sviđa.I vruće ili hladno staviš preko kore?Šta misliš da li bi se moglo samo prokuhati u šerpi(kao puding)?
    Previše mi je posla i prljavog suđa dijeliti smjesu,pa prokuhavati.Mislim,nije toliko posla,ali ima i boljih torti ako ću već gubiti vrijeme na duplo vaganje i posebno pravljenje fila.
    Ali ovo kao dolega,već bi moglo.

    ma nema tu mudrosti
    sve zajedno sjedinim, pola ubacim u protvajn, drugu polovicu u rajnglicu koju stavim u veću u kojoj kipi voda (nju poslije samo prebrišeš i spremiš, nema puno prljanja)
    i kad zakipi maknem.
    nemaju se tu što jaja u kajganu pretvoriti jer su pomiješana s maslacem, čokoladom, orasima...
    po tome bi se i svaka slastičarska krema od jaja koja se kuha izkajganirala

    smjesa se malo ohladi jer biskvitu ionako treba duže da se ispeče nego što se krema skuha
    i biskvit ostavim malo da se prohladi i to je to

  10. #10

    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    251

    Početno

    Citiraj dolega prvotno napisa Vidi poruku
    sve zajedno sjedinim, pola ubacim u protvan, drugu polovicu u rajnglicu koju stavim u veću u kojoj kipi voda (nju poslije samo prebrišeš i spremiš, nema puno prljanja)
    i kad zakipi maknem.
    smjesa se malo ohladi jer biskvitu ionako treba duže da se ispeče nego što se krema skuha
    i biskvit ostavim malo da se prohladi i to je to
    Evo male modifikacije postupka korištenjem moderne tehnologije: pola smjese sam stavila peći u kalup, preostalu polovicu zagrijala u mikrovalnoj 2 minute (3x promiješala), provjerila termometrom, temp. je bila iznad 70 oC. Stisnulo se i lijepo dalo razmazati.

  11. #11
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ne kužim te, marta, kako misliš drugačije raspodijeliti masu?

  12. #12
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Nije samo na ljusci, nego i unutra.
    Dolega, pretpostavljam da ako krema vrije, onda je temperatura dovoljno visoka. Kod kuhanja na pari se vjerojatno ne postiže uvijek dovoljno visoka temperatura, jer takvom kuhanju cilj često i jest da krema ne zavre pa to nije potpuna termička obrada.

  13. #13
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    Sa kuhanjem na pari bez termometea je nemoguce biti potpuno siguran. Jer mora dosec iznad 73, a ako se 73 zestoko premasi onda jaja koaguliraju pa nemamo kremu nego kajganu. Ma joj. Ja isto jedem meko kuhana jaja, obozavam ih, djeca mlate na oko valjda 3 puta tjedno, a onda izvodim s majonezom. Ima jedan super clanak o tome kako doma sizimo ako je piletina malo roskasta, a u restoranu sam spremna pojesti divljeg medvjeda netestiranog na trihinelu... ja sam bas takva.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  14. #14
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    sasa, nije tema, ali oduševljena sam onim mariniranim jajima!

  15. #15
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Šta je s ovim forumum, napišem post i onda nestane u vidu magle...

    Vertex, mogla sam se i bolje izraziti.

    Zutanjke skuhaj na pari.
    Smjesu podijeli prije stavljanja tučenih bjelanjaka.

  16. #16
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Evo, dolega je to rijesila jos elegantnije, jednim potezom.

  17. #17
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    sasa, ako i kad stigneš, i dalje me zanima pasterizacija!

  18. #18
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    hej, sorry, malo mi se jučer zagužvalo.
    https://www.wikihow.com/Pasteurize-Eggs

    ovo su upute po kojima ja radim. ja imam termometar kuhinjski, ali objašnjeno je kako pratitit ako nemaš.

  19. #19
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Hvala

  20. #20
    Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    12,003

    Početno

    torta je toliko hvaljena pa sam morala isprobati
    ali, problem sirovih jaja, jel...
    pa sam malo modificirala i na kraju ispala prefina, ali nova torta
    dakle, cijelu smjesu sam ispekla kao biskvit u kalupu promjera 26 cm
    kad se ohladilo na to sam stavila kremu - u 500 ml vrhnja za slag istopljeno 30 dag cokolade
    i kad se to dobro ohladilo, u mom slucaju sutradan, gore sam stavila slag od 500 ml slatkog vrhnja
    da, secer u crnoj torti sam prepolovila, a slag nisam sladila i ispalo je taman slatko
    sve skupa je ispalo preeeedobro, a “biskvit”, tj. crna torta je nesto prefino

  21. #21
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    uf, litra šlaga, dobra si
    a kad se ispeče cijela ta čokoladna smjesa, je li sočna, može li funkcionirati bez kreme, samo sa tankim čokoladnim preljevom?

  22. #22
    Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    12,003

    Početno

    je, litra vrhnja za slag, kaj to neki problem?
    i predobra je ispala
    moze i samostalno funkcionirati, stvarno je biskvit super, super!
    Posljednje uređivanje od Ginger : 03.04.2018. at 08:46

  23. #23
    Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    12,003

    Početno

    da, ova moja verzija bi bila dobra i bez tog gornjeg slaga, al ovako je, prema rijecima mojih ukucana, savrsena

  24. #24

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    al to više nije ta torta

  25. #25
    Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    12,003

    Početno

    nije ni bitno, fino je jako
    jbg, rado bih ja probala u originalu, al ne bih djeci bas davala sirova jaja
    mozda probam ovo s kuhanjem na pari
    al taj biskvit mi je stvarno savrsen
    mozda i ovo sto tang kaze, s cokoladnim preljevom

  26. #26
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,295

    Početno

    Kako sam zaboravila na ovu tortu! Mislim na originalni recept, mi nemamo problema sa sirovim sastojcima. Jaja toliko dobro i dugo miksam, da ispadnu zdravija nego na pari, hihihi.
    Sutra radim.

  27. #27
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,295

    Početno

    Htjela sam vam napisat i kako sam riješila pitanje sirovih jaja.
    Ispekla sam pola normalno, onda stavila drugu polovicu smjese i opet u pećnicu koja je još ugrijana na 180, ali tada isključim pečenje. Za nekih 8 min izvadim.
    Fino je, različite boje, a nisu sirova jaja.
    Evo već drugi put naprabljena. Nestane brzinom munje

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •