Dok nije gotovo... ... probaj, kod te torte je najbolje što nikako ne mošež pogriješiti...premalo nije jer ti je ionako pola smjese služi kao fil....a izgoriti ti valjda neće---
Dok nije gotovo... ... probaj, kod te torte je najbolje što nikako ne mošež pogriješiti...premalo nije jer ti je ionako pola smjese služi kao fil....a izgoriti ti valjda neće---
jednako dugo kao i s "normalnom" smjesom.andrea prvotno napisa
andrea, cestitke na velikodusnosti 8)
ja sam ovaj vikend htjela napraviti ovu hvaljenu tortu, ali sam na svoj uzas u frizideru otkrila samo 4 jaja :/
probat cu obavezno u subotu.
sad možda nisam nekaj dobro shvatila u receptu ali da li ste svi vi jeli tortu u kojoj su sirova jaja?
da :/ :/pituljica prvotno napisa
mi dobijemo salmonelu čim pogledamo sirova jaja :/
ima li da je netko probao radit tako da u kremu nisu išla jaja ili je kremu posebno kuhao na pari? mene zanima takva varijanta
I mene zanima jer sam odlučila više ju ne raditi zbog tih jaja.... :/ :/ :/
sorry girls, ne mogu vam pomoci.
ma napravit ću ja nju ziheraški samo što je prtljavo-odvojim pola jaja i napravim smjesu za tijesto, ispečem i onda drugu polovicu jaja smiksam i skuham na pari pa dodam ostale sastojke.
nadam se da će biti vrijedno truda, javim rezultat kad isprobam
A da umjesto jaja staviš topljenu čokoladu i malo tučenog vrhnja.
Tako sam ja radila u božićnim kolačima.
Ja uvijek prokuham taj dio koji ostavim za kremu!
Što se okusa tiče, nema razlike, samo što onda krema bude malo tamnija pa se skoro i ne kuži gdje je biskvit, a gdje krema.
Kada sam pravila tortu Janu za rođendan nismo dobro odmjerili polovicu, nego smo ostavili više smjese za kremu. Kako je bilo previše kreme, smrznula sam ju i nakon nekih mjesec i pol dana napravila novu torticu Pola ispekla, drugu polovicu još malo prokuhala i uopće se nije kužilo da je odmrzavano!
Evo i ja juce probala ovu tortu,
(toliko ste je nahvalile da nisam mogla da odolim, iako me mrzilo da kuvam).MM je trazio odmah repete.
Za ovu pricu oko sirovih jaja se i ja slazem. Ja sam dobar dio gornjeg krema napravila sa slatkom pavlakom u koju sam dodala nesquik, i bilo je naravno jako ukusno.
Krem se moze napraviti ovako da termicki bude obradjen:
posto pola smjese ide u fil, 3 jaja izmiksati dobro sa 10dkg secera pa staviti na paru da prokljuca i kuvati na pari da se stegne, u to dodati 50gkg oraha, pola cokolade, i malo kakaoa. Prohladiti i to izmiksati sa umucenim masalcem.
Ne moze da ne valja, posto je ovo receptura za vecinu tih filova na pari
drage moje forumasice, samo da vam kazem, dupla mjera pukla u sekundi
im ala sam velike goste i sve sam ja to servirala i svima se svidjelo i kad su trezili jos, odem ja u spajzu da izvadim kad tamo sjede od moje prijateljice dvije curice i "kasikaju" moju crnu tortu i govori jedna
boli me stomak
a druga pa ne moj vise jesti
kaze ova mala, ma jos cu malo
poslije sljedece kasike kaze, povraca mi se
kaze starija, hajde povrati pa se vrati,
kaze mala sva zamisljena, a dal ce mi dati kuci da ponesem ono sto bih pojela da me nije stomak zabolio
inace ni jedna ne jede skoro nista tako da smose mi cjepali od smjeha
ocjena je 20 od sviju.
thanks sandra
Jucer pravila tortu. S kuhanom kremom.
Mogu reci samo jedno NJAMNJAM NJAM.
bas mi je drago da je ovaj topic jos uvijek aktualan, kao da sam sama recept izmislila.
a imam jedan novi kolac slican brownisima, sa 40 dkg cokolade i 20 dkg oraha, moram vam ga prepisati...
pituljica prvotno napisa
pala sam sa stolice od smijeha!
ja sam prekjucer radila tortu, i naravno, ista mi je stvar pala na pamet. no posto mi je kalup bio prevelik, ja sam fino sve ubacila da se pece. pekla sam nekih 50-tak minuta, jer mi se onaj unutarnji dio nikako nije htio ispeci. kad je skoro bila ispecena (svejedno mi je ostala malo prisna - da li tako treba?) izvadila sam je iz rerne i pustila da se ohladi.
posto ne znam raditi kreme, koristila sam dolcelinu slag kremu sa okusom vanilije (2 vrecice) i sa njome namazala tortu.
drugo jutro sam izmiksala slag i bacila na nju.
popodne je to bio orgazam!!! ocjena 100!!! svima se svidja unatoc tome sto mi je slag ostao mekan (MD ga je jeo sa zlicom).
torta super i izgleda jer je biskvit tamno smedji, krema zuta i slag bijeli.
drugi tjedan ju radim kad Jan ima rodjendan!!!
mmmmmmmmmm.........
ajde, ajde!!! sta cekas!!! :Dsandraf prvotno napisa
ja u petak pečem tortu lei za rođendan.
toliko nam je fina da smo je dosad bar 10 puta jeli
glede sirovih jaja-ja kremu skuham na pari.
Ako vas je frka sirovih jaja kao i mene možete probati i ovu tortu
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ght=crna+torta
Nama je ta torta apsolutni favorit i tko god ju proba se oduševi.
A dobra mi je još i ona u koju se doda samljevena naranča.
Ako se dobro sjećam isto je prije par godina bio recept na forumu.
U Metrou ima za kupiti steriliziranih jaja u tetrapaku. Ja još nisam probala, ali idealno je za ovakve torte jer su tetrapaci prilično veliki.
Malo podižem, pravila bih je...
Recept je bez praška za pecivo. Jel stavljate malo u dio kreme za pečenje?
ne, nimalo - fora je u kvaliteti i temperaturi jaja, a nekad i brasnu, pobaj ga prosijati. znaci jaja sobne temperature, jako cvrst snijeg i bice superASTRA prvotno napisa
Brašno? Sad si me zbunila...zar nije bez brašna? :?
:D
eto koliko sam je skoro pravila, da ne znam ni jel ide brasnoASTRA prvotno napisa
da, mislim da je fora i u granulaciji oraha - meni se ne da mljeti orahe u masini namijenjenoj za njih, nego ih sjeckam u multipraktiku, od toga smjesa zna biti manje vazdusasta.
nadam se da ces biti zadovoljna rezultatom
Jaaaaako smo zadovoljni rezultatom, prefina, dupla mjera, ostao samo komadić!
wewa, !
tražim recept za svoju prvu tortu, za valentinovo moja ljubav ima rođendan, pa si mislim- budući da ovu zovu i viagra, hmmm. odlučeno je! praviti ću ovu tortu, a tko zna, možda za 9 mjeseci, budem i na topiku za pelene
jednostavno zvuči, a jako ju hvalite. nadam se da će mi uspjeti - ne smije biti teže nego zamutiti pavlovićevu kremu za guzu (to mi je dio posla, ali tortu nikada nisam pravila
javim se ja još, kako je prošlo.
hvala na receptu
Nećeš požaliti!
A gde se dodaje vrhnje? U sastojcima se navodi a u receptu ne
vrhnje za slag se umuti mikserom i stavi na vrh torte.ivananeda prvotno napisa
Ovo je i moja najdraza torta ali ja uzimam duplu smjesu i kalup 26cm, mislim da je to prava mjera
Pridružujem se pohvalama za ovu tortu (tek sam sad skužila topic), i nama je ona najčešće na stolu! Ne znam nikoga da ju je kušao, a da ju nije pohvalio! Apsolutna preporuka!
nisam citala sve pa mozda vec ponavljam ali moram naglasiti da je ova torta prefina i ako se umjesto oraha stave przeni ljesnjaci
Prefina torta, ja jedino ovaj dio koji se stavlja kao krema prokuham još oko 10-ak minuta na pari (ipak su to sirova jaja). I onda stavim na biskvit i premažem šlagom.
Klinci ovu tortu jednosatvno obožavaju.
Prefina torta, ja jedino ovaj dio koji se stavlja kao krema prokuham još oko 10-ak minuta na pari (ipak su to sirova jaja). I onda stavim na biskvit i premažem šlagom.
Klinci ovu tortu jednosatvno obožavaju.
evo i ja sam danas napravila ovu tortu i ODLIČNA JE!!
p.s. dajte još ovako finih recepata!!
Jučer sam pravila ovu tortu. Mljac, mljac...
Na fil sam stavila ono smrznuto miješano voće (maline, kupine, jagode, ribiz, višnje) i gore namazala šlagom za žlicom nutele. Ajoj koja finoća.
(A ja kao na dijeti.)
ja radila u nedjelju!
moram priznati da mene ne baca u nesvijest, nekako mi ne paše kakao!
ali ostatak probača je oduševljen!
ostao je jedan mali komadić a bilo nas je četvero!
tražile su se deblje šnjite!
u svakom slučaju, brzo, jednostavno i svima fino!
Ispalo je fenomenalno, mada sam mislila da imam mali pleh, ispalo je da je neki srednji. šlag mi se nije htio umutiti i onda sam u 11h, kao luđak trčala u konzum po šlagfix i za svaki slučaj sam još pokupovala sve vrste šlagova x2
bilo je veselo, poučno i jako slatko.
hvala što ste podijelili recept
Radila ju za Uskrs. Prvo sam posebno napravila smjesu za biskvit. Budući da nisam radila duplu dozu, činilo mi se premalo smjese za kalup pa sam ju pekla u zdjeli obloženoj namazanim pek papirom. Pekla sam ju nešto više od pola sata jer mi se činila pregnjecavom. Izvadila ju pomoću tog papira i taj dio je prošao zadovoljavajuće.
Što se tiče kreme. Miksala sam na pari jaja sa šećerom, pa dodala kraš expres i čokoladu. MAkla s pare i stavila orahe i kad se ohladila umutila sam margarin. I taj dio je prošao zadovoljavajuće.
I onda sam stavila kremu preko biskvita i dobro ohladila sve u frižideru i bez nekih prevelikih očekivanja zagrizla u taj božanstveni kolač. Ma stvarno me oduševio. Iznad svih mojih očekivanja.
Prije sam ju cesce (citaj: jako cesto ) radila dok me nije ulovio strah od sirovih jaja :/
A bas sam ju se zazeljela, posebno kad iscitavam ovaj stari topik od samog pocetka.
Imam samo par pitanja:
koliko se dugo treba drugi dio smjese kuhati na pari
te:
ostane li i dalje u obliku kreme ili se previse stvrdne?
Ja sam ju kuhala na pari točno 13 minuta i onda još ubacila kraš expres i čokoladu sve na pari. Sveukupno se kuhala nekih 15 min. Nije uopće ispala pregusta. Pretpostavljam jer sam stavila cijela jaja, a da su sami žumanjci bila bi gusta.
ja kuham dok ne zakipi
Ako se taj drugi dio kreme ukuha na pari, jel se onda stavlja na ohladjeni biskvit ohladjena krema ili na ohladjeni biskvit topla krema ili sve toploKad se biskvit ohladi, preliti preko njega drugi dio smjese kao filu.