Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 177

Thread: crna torta

  1. #1

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default crna torta

    Evo, forumasice moje, da kao iskusna majstorica u kuhinji podijelim s vama nasu najdrazu obiteljsku tortu - brzu i jednostavnu za pripremu, ukusnu, osvjezavajuce hladnu....

    6 jaja
    20 dkg maslaca
    20 dkg secera u prahu
    10 dkg mljevenih oraha
    10 dkg rastopljene cokolade za kuhanje
    3 zlice gorkog kakaa
    2 dcl slatkog vrhnja

    Izmiksati zumanjke sa secerom u prahu dok smjesa ne postane svjetlo zuta (cca 6-7 minuta najvecom brzinom). Dodati pjenasto umjesani maslac, mljevene orahe, rastopljenu cokoladu i kakao. Na kraju kuhacom umijesati snijeg od bjelanjaka.

    Smjesu podijeliti na dva dijela; prvi dio uliti u kalup za tortu, peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 st. cca 15-20 minuta.

    Kad se biskvit ohladi, preliti preko njega drugi dio smjese kao filu. Staviti u frizider na par sati da se fila stvrdne. Na kraju staviti slag i vratiti u frizider. Posluzivati hladno.

    Dobar tek! :D

  2. #2

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Viškovo - Rijeka
    Posts
    639

    Default

    Koliki je kalup?
    Čokolada za kuhanje ili mliječna?

  3. #3

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Cokolada je ona za kuhanje, a za kalup stvarno ne znam - cca 25 cm ??? ... imam ga vec godinama, kupljen onako... odoka...

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    166

    Default

    Radila za svoj ročkas, odlično je :D , ali to je recept za onaj manji kalup . Ja imam malo veći kalup, pa mi je torta ispala tanka, za taj moj kalup bi tebalo sve duplo.

  5. #5

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Ovo je najbolja torta, dakle nešto božanstveno
    U jednom restoranu je nazivaju 'viagra'. Cure navalite

  6. #6

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Nani, ttina, drago mi je da vam se svidja :D :D

    nama je to omiljena, nema feste, rodjendana.... da ta torta nije na stolu.

    zao mi je sto nisam znala za kalup, ali eto - sad se zna da kalup mora biti manji. moj je dakle manji jer torta izgleda pristojno visoka.

    Nani, znala si otprije za recept ili sam te ja prosvijetlila 8) :wink: ?

  7. #7

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Probala sam je nedavno, a slušala sam priče i priče o najboljoj čokoladnoj torti!! Jela sam ju u jednoj oštariji na Srdočima i kažem ti tamo se zove 'viagra'. I onda sam ju sama napravila. Ma to je božanstveno

  8. #8
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by ttiinnaa
    ... za taj moj kalup bi tebalo sve duplo.
    Meni svakako treba dupla smjesa... Bez obzira nakalup!

  9. #9

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Viškovo - Rijeka
    Posts
    639

    Default

    Quote Originally Posted by ttiinnaa
    Radila za svoj ročkas, odlično je :D , ali to je recept za onaj manji kalup . Ja imam malo veći kalup, pa mi je torta ispala tanka, za taj moj kalup bi tebalo sve duplo.
    I ja sam radila za svoj rođendan, samo nisam stigla pohvaliti . Isto mi je ispala tanka, ali sam zato napravila duplo šlaga, i sve pet ! Moram priznati da nikome od gostiju nije smetalo to što je torta bila tanka - svi su tržili repete, a samo oni najbrži su i dobili :wink: .

    ttiinna, ti i ja imamo puno zajedničkog - klinci su nam par dana razlike, sad vidim da smo i nas dvije u par dana...

  10. #10

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    166

    Default

    Winnie The Pooh ja sam 05.07.1973. a ti?

  11. #11

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Viškovo - Rijeka
    Posts
    639

    Default

    02/07/77

  12. #12

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Viškovo - Rijeka
    Posts
    639

    Default

    Opet tri dana razlike :D .... i koju godinicu, ali to nema veze!

  13. #13

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    166

    Default

    fakat ima neka veza .... a i već sam ti pisala - da sam rodila curicu bila bi Laura :wink:

  14. #14

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Viškovo - Rijeka
    Posts
    639

    Default

    ...ima neka tajna veza, tajna veza za sve nas...

  15. #15

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    166

    Default

    :D :D :D

  16. #16

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    mmmmmmmm
    fino....... preporučam svim curama....pogotovo onima koje nemaju 'ruku' za kolače... (jedna od njih )

  17. #17
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Imam jedno-dva pitanjca

    Sve gore sam pazljivo procitala, i iskoristila manji kalup. Medjutim, tijesto mi je nakon sto sam gore stavila filu i stavila u frizider da se fila stisne malo "palo". Je li to ok, ili ipak bi trebala dodati malo praska za pecivo u dio koji se pece?

    Drugo pitanje je vezano za slag od slatkog vrhnja. Naime, nikad nisam radila slag od slatkog vrhnja (uvijek koristim Dr. Oetkerov slag s manje kalorija koji se radi s mlijekom), pa ne znam koliko dugo ga trebam miksati, trebam li dodati secera i slagfix...? Help

    Inace, napravila sam tu tortu sinoc (isprobavam neke recepte jer mi uskoro E. i MM imaju rodjendane) i jako smo zadovoljni - MM je dao ocjenu 8 (od mogucih 10), fila mu se jako svidja.
    BTW - nisam imala orahe, koristila sam ljesnjake (mljac!) i umjesto secera stavila tekuci Natreen.

  18. #18

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Elly, ok je da tijesto malo padne. meni u stvari padne odmah nakon vadjenja iz pecnice, ali se onda od teske kreme jos malo spesta. nikakve praskove za pecenje nisam stavljala.

    uzmi bilo koje slatko vrhnje za slag (meni omiljeni je Hopla), ali ima dobar i jedan na kojem je nacrtan slag s jednom jagodom. u pravilu (i unatoc receptu) uvijek stavljam 1/2 litre slaga. mijesaj mikserom cca 5 min. stisnu se dosta naglo, ako imas problema - stavi paketic kremfixa.

    razocarana sam ocjenom tvog muza. u nasoj kuci ona dobiva ocjenu 15 od mogucih 10, stvarno je obozavamo.

    radila sam je pre neki dan u lastijeri za kolace, poduplala smjesu i ispalo je poslovicno - mrak!

    javi kako je ispalo.

  19. #19
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Quote Originally Posted by sandraf
    razocarana sam ocjenom tvog muza. u nasoj kuci ona dobiva ocjenu 15 od mogucih 10, stvarno je obozavamo.
    Nemoj se bedirati radi toga, meni je zato bila 15 od 10 :D :D

    Probat cu s ovim slatkim vrhnjem kojeg si preporucila, i javim sredinom 10. mjeseca sta su gosti na rodjendanu rekli

    Hvala na savjetima

  20. #20

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by Elly
    ...Nemoj se bedirati radi toga, meni je zato bila 15 od 10 :D :D
    ma nije bed... tu mi fale neki smajlici; ovaj , ovaj ili ovaj ili ovaj , pa bi to dobilo pravi smisao. ovako je ispalo kao da sam smrtno ozbiljno razocarana, ali nije tako...

    nadam se da ce ispast mljac. javi rezultat

  21. #21

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    166

    Default

    ...da se biskvit ne spusti, dobro je nakon što ugasite peć ostaviti ga malo u pećnici, a ne odmah vaditi van...

  22. #22

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    I da ti krema ne bi upala u tijesto pusti tijesto da se dobro ohladi.....i onda na to ohlađenu kremu....i opet pusti da se dobro ohladi i lijepo spoji i onda na to šlag (ja isto stavim kremfix jer ga tako lijepo stvrdne) i opet u fridge!!!joj sline mi cure....morat ću je napraviti ove dane....

  23. #23

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    50

    Default

    Radila sam ju mami za rođendan i SUPER JE!!!!
    Ako ne prije, sigurno ću ju raditi i za Ninin rođendan.
    Torta je baš mljac, mljac, mljac :D

  24. #24

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by NinaRea
    Radila sam ju mami za rođendan i SUPER JE!!!!
    Ako ne prije, sigurno ću ju raditi i za Ninin rođendan.
    Torta je baš mljac, mljac, mljac :D

    drago mi je da ti se dopala, NinaRea :D :D

    osjecam se kao da sam je sama izmislila i "pustila u bijeli svijet"...

  25. #25

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    Radit ću je za ovaj vikend!!!

    Super je kaj ne ide brašno, inače volim 'bezbrašne' kolače (najviše takvih radim od kokosa, btw.)

  26. #26

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    U svrhu popularizacije crne torte 8) i u vidu onog prigovora da je torta niska - moze jedan savjet?

    pojacajte sastojke - umjesto 6 jaja stavite 9, 30 dkg maslaca, 30 dkg secera u prahu...itd, itd.

  27. #27

    Join Date
    Jul 2004
    Posts
    19

    Default

    Mi je doma radimo ovako:


    9 jaja
    20dkg oraha
    25 dkg šečera u prahu
    20dkg masla
    20 dkg čokolade (rastopljene)
    vanilija šećer
    3 žlice kakaa

    I na vrh dva šlaga.

    Isto je relativno niska, ali s obzirom na količinu kalorija bolje da je tako.

  28. #28

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    slazem se Boki - mozda sitna, ali dinamitna!

  29. #29

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    O, da, sandraf :D , prava stvar!!!
    jest da sam probala jedan jedini griz (bojkotiram slatko jer me zubi ubijaju), ali su svekrva, teta i MM smazali skoro cijelu tortu, ostatak je za sutra.

    Čak ću idući put ispeći cijelu smjesu kao tijesto, pa između dva lista ubaciti neku finu kremu i gore premazati kremom i šlagom. Tijesto mi je ispalo tanko (prebrzo sam izvadila iz rola ), zalila sam ga s dvije žlice mlijeka da bude saftnije i oduševljena sam!

  30. #30

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    235

    Default

    crnu tortu sam otkrila prije 5-6 godina dok sam listala knjigu Domaći kolači (onu smeđu ), bio mi je interesantan izazov sve izmiksati i pola pečeš, a pola je gotova krema...stvarno brzinski, a kad smo je probali shvatili smo da je to jedan od najboljih kolača koji smo jeli, ta torta je svakako na repertoaru bilo koje fešte u našoj kući...ne može pogriješiti nitko, ni u mixanju (predugo, prekratko) niti u pečenju (ne može biti presirova jer je jestiva i nepečena, a ako je malo jače pečena onda je kao keks)

    sve u svemu, najbolje ocijene, kako za tortu tako i za brzinu kojom se radi

  31. #31

    Join Date
    May 2004
    Location
    varaždin
    Posts
    1,226

    Default

    Probala sam ovaj vikend i torta je dobra.

  32. #32

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    50

    Default

    Moram se opet javiti, jučer je bio Ninin rođendan i naravno da je slavila uz crnu tortu - mljac, mljac, mljac.

    Zadnja dva puta sam ju radila s pojačanim sastojcima (9 jaja, 30 dkg šećera, 20 dkg oraha...) i ispadne super, visina kao da je iz najbolje slastičarnice :D

    Imam samo jedan prigovor, previše je dobra pa sad intenzivno razmišljam o prvoj dijeti u životu

  33. #33
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Mislim da dugujem raport od rodjendana

    Crnu tortu sam u biti pravila kao da je kolac, poduplala kolicinu smjese i slaga da mi bude do vrha tepsije, narezala na kocke i ukrasila cokoladnim mrvicama.
    Bilo je ukusno i hvaljeno - recept se vec razmilio u raznim smjerovima

    Budem je opet radila za Bozic, ali u kalupu za tortu.

  34. #34

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by Elly
    Mislim da dugujem raport od rodjendana

    Crnu tortu sam u biti pravila kao da je kolac, poduplala kolicinu smjese i slaga da mi bude do vrha tepsije, narezala na kocke i ukrasila cokoladnim mrvicama.
    Bilo je ukusno i hvaljeno - recept se vec razmilio u raznim smjerovima

    Budem je opet radila za Bozic, ali u kalupu za tortu.
    a moje srce veeeeeliko ko Kina...

    eh, osjecam se kao da na sva usta hvalite moje dijete.... 8)

    dajte, samo tako, drago mi je da se recept "siri".... kad sirite spoznaje, molim, svakako spomenite da sam to JA, JA, JA!!! stavila na forum... 8)

  35. #35

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    50

    Default

    Sandraf kad ti već toliko gode pohvale ja ću recept odsad širiti s imenom 'Sandraf torta' a kad me pitaju zakaj se tako zove to ću iskoristiti za promociju foruma Rode pa nek bude dupla korist

  36. #36

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by NinaRea
    Sandraf kad ti već toliko gode pohvale ja ću recept odsad širiti s imenom 'Sandraf torta' a kad me pitaju zakaj se tako zove to ću iskoristiti za promociju foruma Rode pa nek bude dupla korist
    jesam li ti vec napisala da si ti meni jedna jako simpaticna forumasica? 8) 8)

    samo daj, ne patim od lazne skromnosti...

  37. #37

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    50

    Default


  38. #38

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Mi smo recept znali i prije, ali ju neko vrijeme nismo pravili pa smo se sada prisjetili. Odlična je za rođendanske torte, jer se može napraviti oblik po želji, a kada dođe slatko vrhnje super ispadne. Mi smo pravili 2 biskvita (svaki od 12 jaja) pa smo napravili oblik zeca. Svi su bili oduševljeni i izgledom i okusom. A sve skupa je jako jednostavno za napraviti.

    [/url]

  39. #39
    egemama's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,301

    Default

    molim hitno odgovor: da li ovu tortu treba napraviti dan ranije ili je dovoljno par sati (ujutro napraviti popodne posluziti)?

    hvala vam, kuharice drage!

  40. #40

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by egemama
    molim hitno odgovor: da li ovu tortu treba napraviti dan ranije ili je dovoljno par sati (ujutro napraviti popodne posluziti)?

    hvala vam, kuharice drage!
    ja, ja cu ti sve objasniti...

    cuj, meni je najbolje kad je ona hladna i zato je uvijek radim dan ranije, a ujutro samo umutim slag i zalijepim preko, posluzujem popodne.

    uvijek pazim da je iz frizidera.

    iako, ne sumnjam da bi bila fina i da je napravis to jutro.

  41. #41
    egemama's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,301

    Default

    ok, hvala, budem ja nju napravila dan ranije.

    bas se veselim ovako jednostavnom a (nadam se) finom receptu!

  42. #42
    lara01's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zgb
    Posts
    1,734

    Default

    Sandraf, ja nisam ni rekla hvala za ovaj recept sorry
    Zato sada vičem HVALA
    za kuharice kao ja (svi mi se smijali prije puno godina kada sam rekla da ću se udati onda kada nađem muža koji zna kuhati, a sada me sve frendice ljubomorno gledaju ) ovaj recept je izmišljen.
    Jednostavno i prefino. Mi se ubijali prošli vikend.

    Ege, može u petak isto ovo ?

  43. #43
    egemama's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,301

    Default

    eeeeeee, lara, jesi me nasla

    vidjet cemo kaj bu iduci petak, ovaj vikend je proba...

    ustvari uopce nisam mislila da bude kolac iduci petak.... ko mi kriv kad se raspitujem ovak javno

  44. #44
    Maggie's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    144

    Default

    Evo, ponukana vašim hvalama, i ja sam se danas ohrabrila i bacila na posao!

    Prvi dojmovi; Ispala je malo niska što je vjerojatno posljedica toga što sam podosta smjese polizala prije djeljenja ( ono; da vidim jel su se dobro izmiksala jaja i šećer, pa da opet vidim jel se sljubila čokolada itd )
    Malo se spustila nakon pečenja i sada se hladi u frižideru i još čeka šlag.

    Ovo što sad imam je malo mljackavo, valjda se to još stisne u frižideru, ne?

    u najgorem slučaju, pojest ću je žlicom!

  45. #45
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default Re: crna torta

    Crna torta je odlicna i u LIGHT VERZIJI:
    Umjesto
    Quote Originally Posted by sandraf
    secera u prahu
    10 dkg rastopljene cokolade
    2 dcl slatkog vrhnja
    moze se koristiti kvalitetna cokolada sa sto visim postotkom kakaa (preko 70%), Natreenom i light slagom, i svejedno okus bude SUPER!
    Provjerila na frendicama, nisu ni skuzili da je na ovaj nacin zasladjena.

    Takodjer sam u jednoj prilici zamijenila orahe LJESNJACIMA - isto je bilo jako ukusno! Kako sam sad u fazi predblagdanskog eksperimentiranja kolacima, probat cu orahe zamijeniti bademima. Javim kako ispadne!

  46. #46
    mama_i_vjeko's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    327

    Default

    Evo da se pridružimo klubu ,Napravila sam tortu ovaj vikend i svi su bilo oduševljeni jedino sam je malo zeznula jer sam se prepala pošto sam napravila u manjem kalupu( cure govore da je niska) pa sam je pekla malo duže ali ipak pojeli smo sve i iduči put ću probati sa većim kalupom i sa više hrabrosti jer sada znam kako bi trebala izgledati!

  47. #47
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    pravila i ja! ostale jos dvije snite, vjerujem da ih sutra nece biti :D

    moj rezime: mozda sam zeznula pecenje kore, nije mi prhka, vec slijepljena. (nije da se bunim :8 ) i jos sam zaboravila kupiti cokoladu, pa sam improvizovala sa milkom u prahu, pretpostavljam da je zato fil malo meksi. uglavnom, ubrzo cu ponoviti eksperiment, MM je odusevljen

    sandraf, sve pohvale na receptu

  48. #48

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    wewa, mum to be, drago mi je da vam se svidja, greske su normalne, na njima se uci

    Elly, hvala na savjetu, odlican je, zanima me samo koliko natrena stavis umjesto secera? i kakav je to light slag (koji proizvodjac)?

  49. #49
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Quote Originally Posted by sandraf
    Elly, hvala na savjetu, odlican je, zanima me samo koliko natrena stavis umjesto secera?
    Ne znam sad tocno napamet, ali na svakoj bocici Natreena ti pise koliko Natreena zamjenjuje koliko secera.


    Quote Originally Posted by sandraf
    i kakav je to light slag (koji proizvodjac)?
    Dr. Oetkerov slag s manje kalorija.

  50. #50
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    Ja sam jučer radila ovu božanstvenu tortu, pola sam odmah pojela sama, a drugu polovicu sam velikodušno podijelila sa mužem i frendom. Zato me zanima; ako radim duplu smjesu, koliko onda dugo pečem biskvit ?! :/

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •