Vedrana, mislim da usporedba nije dobra.
jer kod nedonosenog djeteta, nije majka ona koja je svojom voljom odlucila da ce se dijete ranije roditi.
kod nepotpunog dojenja, majka najcesce (osim u slucaju vise sile) jest ta koja je odlucila da treba prestati. a prestankom ona odgovorno uskracuje djetetu nesto sto bi ono inace i dalje htjelo i imalo.
inace, i mene zanima isto sto i
ivy.
ja nisam procitala nijednu knjigu o dojenju, sve pametno sto o njemu znam potjece iz osobnog iskustva i s ovih stranica

pa je moguce da ne vidim cijelu sliku.
ali onako laicki, moje misljenje je ipak da kod 'velikog' djeteta u konacnici nije bitan faktor nacin na koji ce dojenje zavrsiti - tu mislim, da li spontano ili na blagu majcinu inicijativu. po meni je to samo jedna nijansa koja relativno i nema neku tezinu, osim u kontekstu jednog mnogo cjelovitijeg, 'prirodnijeg' pristupa odgoju. a taj se bitno razlikuje od onoga kojeg u nasem drustvu djeci mogu priustiti objektivnim okolnostima ograniceni roditelji, makar i uz najveci trud, ljubav i educiranost.
u ovom, realnom kontekstu ja zbilja ne mogu shvatiti zasto bi bilo nepovoljno za, npr., petogodisnje dijete da prestane dojiti jer se tako dogovorilo s mamom, a na njezinu zelju. odnosno, koja je kljucna dobrobit za dijete ako ta ista mama, iako joj dojenje vise nije ugodno i rado bi prestala, ipak pristaje dojiti i dalje.
ponavljam, stalno imam osjecaj da u ovoj prici ne vidim cijelu sliku i voljela bih da mi netko sve ovo razjasni.