TinnaZ prvotno napisa
Hoćeš čuti našu kombinaciju..
Odlučili mi prodati stan i kupiti kuću.
došlu kupci za stan, hoće iskeširati lovu, a mi nismo još našli kuću; kažemo strpite se malo. Dok smo mi našli kuću, oni kupili drugi stan.
Prodajemo mi stan ponovo ... dolaze ljudi, gledaju i ništa, i tako mjesecima, ja se upravo porodila. Kad su prvi rekli kupujemo - mi prodali stan, i dogovorili 3 mjeseca rok za iseljenje. Tražimo kuću, ništa ne nalazimo.
Kupcima smo dali dozvolu upisa hipoteke na naš stan, ali uz dogovor sa objema bankama, da kad se oni upišu na naš stan i banka nam uplati dio njihovog kredita, naša banka skida našu hipoteku, i oni nam isplaćuju preostali iznos kredita (nisu imali niti kune keša).
U međuvremenu smo našli kuću, dio novaca koji nam je ostao od stana (prvo smo isplatili do kraja naš kredit za stan) - uplaćujemo prodavateljima kuće da oni skinu svoju hipoteku sa kuće (njih troje, svi posvađani jedni sa drugima).
Kad je kuća ostala čista, upisujemo hipoteku na kuću, za dizanje novog kredita s kojim do kraja uplaćujemo iznos za kuću.
Prvo se dogovaramo sa Hypo bankom, dobili sve papire za njih, prodavatelji kuće nas mole da dignemo kredit u Privrednoj jer oni tamo imaju hipoteku na kuću. Ok, predajemo papire u Privrednu (moj poslodavac se buni, ne želi mi dati dvije potvrde o iznosu plaće, rješavam to), kad onda ovi u PBZ-u nas počnu ucjenjivati da ne žele naše police života, nego da moramo raditi još jedne.
Pukne nam film, znamo da postoji odluka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da to ne smiju, telefoniram, pišem mailove (sve sa malim bebačem na cici), kažu nisu banke više pod našom ingerencijom, zovite HNB. Zovem HNB, ovi tamo ne mogu naći odluku; nađem sama na njihovim web stranicama. Nosimo u PBZ, šefica odjlea kaže da ne želi to pogledati; da ona ima svoja interna pravila. Tražimo da nam iskopira primjerak tih pravila, kaže da su interna i nisu za javnost.
Zovem nazad HNB, dogovorim da napravimo prijavu ako se ne skorigiraju. Zovem, odnosno pišem dopis Upravi PBZ-a, ovi se jave nakon mjesec dana sa isprikom, da se nismo dobro razumjeli sa šeficom odjela, da može naravno i bilo čija polica života (hebote ko da smo rockfelleri pa možemo imati 4 police živta). Nama istejče rok, moramo iseliti iz stana, istejče nam i rok za isplatu do kraja prodavateljima kuće.
E da, još nam u međuvremenu procjenitelj PBZ-a, procijeni cca 20.000€ manje kuću , koju je isti taj procjeniteljski ured prošle godine procijenio na 20.000€ više. Razgovaramo: kažemo da se ne miješamo u stručnost procjene, ali jedna od te dvije ne može biti točna. Kažu oni nama: vas se ne tiče kako smo mi tu kuću procijenili prošle godine. Oooo itekako nas se tiče, jer procjena treba biti nazavisna i realna, a ne prilagođavana strankama. Ako ne iskorigirate jednu od tih procjena, prijaviti ćemo vas vašoj komori. Osim toga nisu nam izdali račun na 2500kn koliko smo platili procjenu. Zovem inspekciju, izdaju račun. Nakon 7 dana dolazi nova procjena, korigirana.
U međuvremenu smo otišli nazad u Hypo banku - digli tamo kredit za 7 dana, dok su nam se ovi iz Uprave i iz ureda procjenitelja javili sa svojim kerekcijama - lijepo smo im zahvalili i rekli da ih ne trebamo više.
Na procjeni je pisalo da ne vraćaju novac, ali našla sam neke izvatke iz zakona, po kojima sam to protumačila također kao protivno tržišnom natjecanju, jer su nas prisilili da idemoraditi procjenu prije nego su nam zaprimili papire za kredit. A tek onda ti izlože uvjete kredita, s kojima ako se kojim slučajem ne slažeš - nema povrata novaca od procjene. Dakel moraš se složiti - ili gubiš 2,500kn. Kad sam to sve lijepo izelaborirala i iscitirala u dopis - vratili nam novce od procjene.
Hoćeš dalje: izrenovirali kompletno struju, vodu, parkete, izolacije ispod parketa, premjestili kupaonu u sobu (razbijali glazure da možemo staviti podno grijanje), kuhinju u kupaonu, zazidali neke prozore, požbukali neke zidove, pogletali, pofarbali - sve u mjesec dana i preselili se za Božić.