Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: strah od mraka?

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno strah od mraka?

Ok, znam da se kod vecine djece javlja oko trece godine zivota, no zanima me da li se vasi malisani boje mraka?

Naime, F je od nedavno poceo da izbjegava mrak i mracne prostorije.
    I sinoc kad smo posli da spavamo, na zidu je vidio sjene i ponavljao "boji, boji, boji, mak" i ja mu objasnim da nema radi cega da se plasi i pocnem se igrati sa sjenama...rukama, praviti oblike. Bio je malo skeptican, pa onda poceo da se sam igra ali vrlo brzo odustao.
    Htio je da idemo u drugu sobu da tamo spava jer tamo nije mrak.
    Onda je ustao i popalio sva svjetla i bio happy.

Malo sam guglala i nasla da sam u prinicpu napravila gresku. Umjesto da odmah upalim sva svjetla ja sam se slomila objasnjavajuci da nema cega da se boji u mraku. Ok, znam za drugi put.

Nije sad da se panicno boji mraka, no mene bas zanima odakle taj strah jer ga niko ne plasi mrakom, kao ni bilo cim drugim....

Kakva je situacija kod vas?

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slično nam je...
    Leona se odnedavno sve lošije osjeća u mraku i boji se sjena...
    Ja sam napravila istu grešku kao i ti...odnijela sam je do zida da vidi da je to samo sjena od lišća koju radi ulična lampa, ona je to opipala, bila zadovoljna sve dok se nismo vrati u krevet, a onda se oprezno okrenula i opet zajaukala "Mama, kaje to???" i pokrila se dekom preko glavice...mišek moj mali...

Eto, sad i ja naučih...upaliti svjetla i otjerati strah...ok...fala Njojza

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: strah od mraka?

Citiraj Njojza prvotno napisa

Malo sam guglala i nasla da sam u prinicpu napravila gresku. Umjesto da odmah upalim sva svjetla ja sam se slomila objasnjavajuci da nema cega da se boji u mraku. Ok, znam za drugi put.
    Baš sam čitala u knjizi o snovima, od S. Brown, koja doduše govori o strahu od mraka kad djeca stvarno nešto vide, pa ona kaže i ima mi smisla ne paliti svjetla. Jer čak i da nema ničega, da nas plaše sjene, paljenje svijetla ne pokazuje ništa, jer naravno da straha nema kad je svijerlo upaljeno, ne odagna se mrak. Kad ga ugasiš isti se strahovi javljaju.

Ja se bojim mraka povremeno, a nikada nisam imala nekih zastrašujućih iskustava. Ono što je meni pomagalo jest osjećati se sigurnom. Da je netko uz mene, da se stisnem uz njega...
    Tako i Mia. Držim je za ruku, spava s nama...

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aaaaaaaaaaa...dva suprotna savjeta u pet minuta...pa da sad radim

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Sjedi uz djete i čekaj da zaspi. Miu sad muče ti strahovi, ima 4 god, a do prije godinu dana je bez problema zaspala sama u mraku.

Ako bude ko ja, budeš spavala s njom do 15.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Aaaaaaaaaaa...dva suprotna savjeta u pet minuta...pa da sad radim
    ono sto mislis da je ok
    ja cekam da se jos ljudi javi a i da konsultujem literaturu...
    citala sam da ako se ne upali svjetlo onda se vremenom moze razviti prava fobija...no kako jos uvijek nisam dobvoljno proucila sta kazu strucnjaci, necu da govorim....

Mislim, vecina ovih strahova iscezne, pa se ne brinem ali zelim da pripremim teren za djelovanje ako zatreba

spavamo skupa, nije nikad sam, tu smo za njega...pricamo, objasnjavamo, grlimo, mazimo.....
    valjda ce ti biti dovoljno da se prevlada i ta faza

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako bude ko ja, budeš spavala s njom do 15.
    Ja tak i tak planiram spavati s njom do 15-te
    Još uvijek mi je nešto najdivnije na svijetu probudit se usred noći i poljubit te mirisne obrašćiće

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislav se opce ne boji mraka
    spavao s nama do 4,5 godina
    ne znam ima li veze, ali u mrklom mraku je sad sam u svojoj sobi (nesto malo svjetla dolazi mu kroz grilje od ulicne svjetiljke)...

a kad god bi lezali u mraku, dok smo spavali skupa, kad bi pricali, slusali glazbu, molili se, nikad nije trazio da upalimo svjetla...

ja sam mislila da je to zato sto ga nikad nismo plasili mrakom, ali vidim da je kod vas drugacije, nadam se da ce sttrah sto prije proci

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

dino se još uvijek ne boji mraka (nadam se da će tako i ostati) kada je prostorija mračna onda kaže vidi maka i to je to. Ako uđemo u lift i mračno je onda kaže isto i traži ruku. Nekada kada mu baš smeta onda fino ode upaliti svijetlo i kaže dino palio

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •