Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 276

Tema: Obrazovanje kod kuce ili "obr. na drug. nacin"-2

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uh marta...
    mene je prije pocetka skole najvise bilo strah bas likovnog.
    antun obozava crtati, bas to radi s nekim posebnim gustom i uzivljenoscu, ali slike nisu bas onakve kakve crta vecina djece, i nisu bas jako 'uredne'. i ja sam se jako bojala da ce ga pokusati ukalupiti, odn. da ce se on sam pokusati, jer je tome sklon, i da ce se taj spontani gust rasplinuti.
    za sad mi strah popusta.
    bila sam danas na informacijama (pa me uciteljica skroz kupila svojim silnim odusevljenjem po pitanju mog djeteta) i shvatila sam da ona bas cijeni njegov likovni 'izricaj', i onda kad crta dinosure, svemirce i cudovista.
    nije na srecu spominjala nikakve latice i slicno.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

U tome su sve moje nade, a zakaj - da cemo naici na jednu takvu uciteljicu kao vi... Ali - kolike su sanse za to?? :/

Marta, jes li mozda pokusala doprijeti do srca A-ove uciteljice?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    U tome su sve moje nade, a zakaj - da cemo naici na jednu takvu uciteljicu kao vi... Ali - kolike su sanse za to?? :/
    mislim da su veće šanse da ćeš naići na takve učitelje/učiteljice nego na one druge. tj. vjerujem duboko da su ove koje vi potencirate u manjini. meni je nejasan malo taj toliko izrazito negativistički /pesimističan/ stav spram školstvu (opet - uopće ne zanemarujem probleme koje se znaju pojavljivat), kao da stvarno u najmanju ruku tamo rade samo manijaci i kao da iz tih škola izlaze mali roboti. we don't need no education!

kad se sjetim svog školstva - sjećam se samo jednog učitelja (u osmom razredu) koji bi se mogao nazvati kretenom. al susret i s takvim čovjekom me naučio životnu lekciju - da izrazim svoje negodovanje i znam se boriti za svoje znanje i ja. i naravno, zanimljivo mi je bilo vidjeti kolegijalnost mojih vršnjaka, svi do jednog smo zahtjevali ili smjenu tog nastavnika il da promjeni ponašanje. sve to je život.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja pobjegla od mc na ovaj pdf, kad evo nje za mnom :shock:
    pa sto ovdje nije moguce niti posteno politicki emigrirati?

mc, wellcome! :D

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kanga, napisat cu ti pp.

BB, skuzila sam otprilike kad su se stvari pocele raditi "onako kako treba", a ne onako kako su se dosad radile. Andrija ide u skolu rado. To kako se ja osjecam ne utjece, ali osjecam se stvarno jadno i cini mi se da je steta vec stvarno duboka, a on je tek drugi razred.

a zakaj, nemoj mi soliti ranu. ja vise ne idem na informacije, nego ide MM. on to puno bolje podnosi.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

iskreno, ja sam skuzila da su s toncekovim polaskom u skolu kod mene pocele iz nekog potisnutog podrucja izvirati moje stare traume iz skole.
    nisam bila pesimisticna prije polaska.
    ma, nisam ni sad jako pesimisticna, ali neke stvari mi se ne svidjaju - i to na nekom vrlo opcenitom nivou (na osobnom nivou, kad je u pitanju konkretna uciteljica, vrlo smo zadovoljni i sretni).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

inace, moj stav nema veze s ovom ili onom uciteljicom, bas me briga kakva je kad ne zelim nikakvu. ima veze s institucijom koja mi se ne svidja, a na koju me zakon prisiljava. ne vjerujem da je institucionalizirano obrazovanje dobrobit za dijete.

i da, we don't need no education!

ja prva kao da se nisam obrazovala 18 godina. zalud potroseno i vrijeme i novac. ne zelim to svojoj djeci.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja prva kao da se nisam obrazovala 18 godina. zalud potroseno i vrijeme i novac.
    jesi sigurna da se drugačije moglo da ne bi opet bilo zalud potrošeno vrijeme i novac ?!

p.s. mi smo inače tu pjesmu pjevali kad smo jedan dan kao razred štrajkali (ovo je već sad u srednjoj školi ).

nisam bila pesimisticna prije polaska.
    potpuno razumijem, stoga stavljam mali disklejmer: vidjet ćemo kad dođemo u školsko doba što će nam sve predstavljati problem. pesimistična uopćeno nisam (a nije da ne bih trebala imati razloga), svjesna da današnje vrijeme zahtjeva i drugačije načine odgoja i obrazovanja (mislim tu prije svega na moju ulogu kao roditelja).

pa sto ovdje nije moguce niti posteno politicki emigrirati?
    ako toliko uživaš biti emigrant, slobodno. ja sam fakat mislila da ću te barem malo utješiti ako iskreno velim da ne smatram da su sve učiteljice, pa čak i veliki dio njih - babaroge koje drilaju djecu. čim si spremna na povratak u hr, vidim da voliš rizik pa me malo čudi, ako si spremna odgajati dijete u hrvatskoj državi gdje se na ulicama obračunavaju mafijaški klanovi i gdje postoji mogućnost da glavaš uđe u odbor za ljudska prava, da se toliko bojiš hrvatskog školstva. (da ne bude zabune, i ja sam prije nekoliko godina preuzela isti rizik i došla ovdje živjeti, stoga znam itekako o čemu pričam)

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam misljenja da nije za svako dijete bolje skolovat se doma jer nemaju sva djeca roditelje koji bi to mogli posteno odvalit.

Al ona koja imaju, doma bi naucila puno vise i sveobuhvatnije i puno dublje (pa i trajnije) nego sto nauce u skoli.

Skola tjera na kalup, tu nema dileme. I, ako ne ubije, sigurno sputava originalnost. U vecini slucajeva ta zla moramo prihvatiti zbog drugih okolnosti. Al u idealnim okolnostima, skolovanje doma definitivno je superiornije onom u skoli kao instituciji.

Ja zivim u okruzju gdje mogu skolovati svoju djecu doma. I cesto razmisljam kako bi za njih, u smislu stjecanja znanja, to bila najbolja opcija. Al oni su takvi da je njima socijalizacija s drugom djecom i ljudima strasno, strasno vazna (na mamu su) i uskracivanje iste bi ucinilo vise stete nego koristi.

Al da je situacija u skoli da oni u njoj ne napreduju dobro, da su nesretni, da se pojave problemi - vadila bih ih van istog casa.

S druge strane, ima djece kojoj takva kolicina socijalizacije nije potrebna, a neke cak i inhibira, i za njih je puno bolje da se skoluju doma ako su roditelji za to sposobni (i ne mislim tu samo na znanje nego i na njihovu psihologiju). Takvoj djeci sasvim je dovoljna socijalizacija u krugu njihove obitelji i drugih obitelji s djecom koja se skoluju doma, a znanje i zadovoljstvo u ucenju koje dobiju u usporedbi s onim koje bi dobili u skoli je znatno vece.

Ja se nekad ulovim u razmisljanju kako u stvari skoro pa sve sto moji klinci "znaju" naucili su doma ili u okviru nasih obiteljskih aktivnosti. U nasoj situaciji u skolu u ovom trenutku idu samo zbog dva razloga: druzenje s drugom djecom i ucenje jezika (jer su u skoli u kojoj se govori jezik kojeg nisu znali skoropa uopce do prije nekoliko mjeseci). I u ovom trenutku nit ne ocekujem vise od skole jer sam sasvim zadovoljna s onim sto nauce doma u preostalo vrijeme.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fala Ancice. Lijepo si to napisala.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Potpisujem Ancicu u svemu. Svoje prvo dijete (o ostalima cu zakljucivati kad dodu u predskolsku dob) jasno vidim u skupini djece za koju skola (u odnosu na HE) ne donosi nikakve prednosti (a donosi stete). O tudoj djeci, kao i skoli generalno, ne bih se izjasnjavala. Mogu jedino potpisati Martu sto se tice mog skolskog obrazovanja do 14 godine. Osjecam se vrlo sposobnom pratiti Jerkovo obrazovanje kroz osnovnu skolu, ako ne i do fakulteta.

MC, jel bi me podrzala kad bih trazila da mi se zakonom to omoguci?

Naravno da sam prepoznala tvoju dobru namjeru, malo sam se salila. I jesi - utjesila si me! U nemogucnosti da provedem ono sto vidim kao rjesenje svog problema (HE), hvatam se za svaku slamku...

BTW, zvuci nevjerojatno, ali kad se sve zbroji, za nas je povratak u HR znacio manji rizik nego ostanak vani. Mogucnost za Glavasev ulazak u odboru za ljudska prava me doista manje plasi nego skolski sustav, jer me ono prvo pogada manje direktno. Sto ces, roditeljska kratkovidnost... I, da - uopce ne uzivam biti emigrant, pogotovo ne politicki!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Os osnovat udrugu?
    Ocu 8)

A, a, kako se to radi ?

Slicno kao i ti, cini mi se da nemam za to vremena... Ali, spremno bi se upisala kad bi takvo nesto postojalo.

...
    Ako hoćete svjete u vezi sa osnutkom udruge samo se javite,baš sam prije koju godinu osnovala jednu(naravno ,ne sama).
    Ako će te čekati da netko drugi to učini,puno će vode proteći Savom.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ako hoćete svjete u vezi sa osnutkom udruge samo se javite,baš sam prije koju godinu osnovala jednu(naravno ,ne sama).
    Dobro, kako se to radi?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja dođoh samo pozdraviti ekipu

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne bih. da se radi o (konkretnim) poboljšanjima u samom školstvu (izbacivanje vjeronauka iz škole ), vrlo rado. al' o HE nemam uopće dobro mišljenje.

kanga - vidi ovdje sve o osnivanjima udruge, za sve ostalo postoji google. sretno!

a žene, dobrovoljno želi da joj djeca po cijeli dan vise u kući... o tempora, o mores!!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MC, o HE nemas dobro misljenje na nekom teorijskom nivou ili si ga vidjela/koristila u praksi pa na osnovu toga formirala svoje misljenje?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

HE kao pric WIiliam, uvijek , naravno s 5000 do 10000 eura i više mejsečno da organiziram izlete, terensku nastavu ,studijska putovanja

HE u mojoj kuhinji, ne,

zašto?

eto ,tako imam o tome mišljenje isto kao o uzgoju nojeva u Hrvatskoj
    , nisam uzgajala no svejedno imam stav

no, opet dala bih mogućnost svakome da svoje dijete educira kako hoće i da onda to dijete polaže državnu maturu ili neki takav ispit ili da se svi upišu na faks i onda kom obojci kom opanci

vjerujem da svatko ima svoj individualni put obrazovanja

i da niti jedna krajnost ne valja

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    HE u mojoj kuhinji, ne,
    Naravno. Svatko zna najbolje za sebe, ti znas dovoljno o sebi i dinamici tvoje obitelji da mozes pretpostaviti da HE nije za tebe (pa time niti za tvoje dijete).

Moje pitanje MC se odnosilo na sveopci stav o HE za sve i bilo koga, barem sam ga ja tako interpretirala (i moguce da sam u krivu).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    MC, o HE nemas dobro misljenje na nekom teorijskom nivou ili si ga vidjela/koristila u praksi pa na osnovu toga formirala svoje misljenje?
    mada ne kužim čemu takvo pitanje, rado ću ti odgovorit - vidjela u praksi (davno kad sam bila u americi) i formirala svoje mišljenje na osnovu pročitanog.

recimo za početak: kršćani bojkotiraju školu

zanimljivo je što ti ljudi navode kao razlog:
    Sie beriefen sich auf die Bibel und darauf, ihre Kinder von schädlichen Einflüssen fernhalten zu wollen. Die Mädchen hätten Gewalt auf dem Schulhof erleben müssen, klagte der Vater. Außerdem seien sie in der Schule der Gesellschaft von Scheidungskindern ausgesetzt - "das wollen wir ihnen nicht zumuten."
    ovi roditelji su svoju djecu ispisali iz kršćanske privatne škole (sic!) i to ne samo - kao što je za očekivati - iz razloga što smatraju da je biblija dovoljan udžbenik, nego su djeca (osim nasilja u školskom dvorištu) bili izloženi i društvu djece rastavljenih roditelja, što roditelji nisu mogli zahtjevati od njih."

pa kad samo pomislim da onaj otac muslimanske vjeroispovijesti - koji je u švicarskoj uspio izganjati da njegova kći ne ide na obavezno plivanje (naravno opet iz religioznih razloga) - bi najsretniji bio kad bi postojala mogućnost da ju skroz izvadi iz škole.... i kad vidim da je više od polovine tih zahtjeva za HE religiozno motivirana i da je često bojkot usmjeren recimo prema seksualnom odgoju onda si pomislim da - mada svjesna da s ovim stavom sigurno neću biti obljubljena na ovom forumu - nekad treba djecu zaštiti i od previše roditeljske "brige". dijete ima pravo na adekvatno obrazovanje da bi postao razuman građanin zajednice. jer ne rađamo djecu za sebe, nego da budu punopravni članovi zajednice - i to ove u kojoj živimo (kakva god nam bila), a ne nekog fairytale-svijeta u kojem skakučemo kroz žitna polja i pjevamo hare-krišna il let the sunshine in,.... il black boys are delicious. znači upoznaj svoju domovinu, da bi je više voleo, jelte, (dvosmjerna) integracija - još uvijek ne smatram da je to propala riječ (koliko god se i sama nalazi na velikom ispiitu izdržljivosti), barem na zapadu gdje se sve više različitih kultura susreću i gdje nitko ne misli da je stvaranje malih gettoa il "paralelnih svijetova" sretno riješenje za budućnost. naše djece.

a na isti način je argumentirao i sud za ljudska prava u strasbourgu koji je otpilio HE. (ok. nije koristio ovu glazbenu "argumentaciju")

sad, vi naravno možete imati svoje valjane razloge (k'o da gledam sad će doći priča o supereduciranom odvjetničkom paru koji obrazuje djecu bolje nego ijedna hrvatska škola - bujrum!) i smatrati da vi najbolje znate svoju djecu i da ste super pametne i pune znanja (a ako niste, postoji internet ) - moja malenkost, i pored fakultetskog obrazovanja, ipak poštuje znanje i stručnost osoba koji su se učili da bi mogli podučavati - al ne znam jel smatrate da su baš svi roditelji stvoreni da podučavaju svoju djecu, bilo koje znanje il psihološki profil posjedovali ? :? jel bih ja kao roditelj imala pravo podučavati svoju djecu da je batina iz raja izašla ?! il da rode donose bebače ?

volite rađati doma, umjesto u vrtiće, djecu ostavljate doma, sad još i škola doma - za moje feminističko srce malo previše kuće je tu u igri. nisam nikakva kućanica, a ni domaćice previše ne volim. jednostavno nisam za dom spremna.

sve ovo naravno ne znači da se ja neću brinuti o obrazovanju mog djeteta, da ću sjediti skrštenih ruku i da nisam svjesna problema kojima se susreću školarci i da nisam spremna mom djetetu na tom putu pomoći, no naš put nije HE niti recimo konkretno waldorfska škola.

eh, da... za kraj... da ne spominjemo famoznu, a tako prezrenu socijalizaciju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa

Moje pitanje MC se odnosilo na sveopci stav o HE za sve i bilo koga, barem sam ga ja tako interpretirala (i moguce da sam u krivu).
    aha, sad tek skužila što si me pitala, e, ovako, za nas (sigurno) nije, a inače ga ne smatram hvalevrijednim, stoga ne mogu nikoga podupirati u borbi za takav oblik obrazovanja.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa isto kak postoje vrijednosti koje ti ne smatras da bi se trebale prenositi na djecu pod okriljem HE sustava u odredenim zajednicama, isto toliko ima i nebrojeno puno vrijednosti koje se ne bi trebale prenositi na djecu a svakodnevno se prenose, nekad pojedinacno, nekad lokalno, a nekad sustavno, u okviru skolskih zajednica kao institucija (i tu stavljam naglasak na pojam institucija, ne samo ucitelje, programe i/ili slicno).

Ja, za razliku od tebe, medu ljudima koje sam upoznala da provode HE (a mnogi od njih su mi vrlo dobri prijatelji pa i moje poznavanje njihovog pristupa i nije bas povrsno) vidjela sam samo pozitivne primjere. pa valjda i otud fundamentalna razlika izmedu mog i tvog pogleda na temu.

Ne sumnjam da ima "negativnih" primjera (pod navodnicima jer sve ovisi o perpektivi) al takvih puno vise znam iz klasicne skolske institucije nego sto sam nacula iz HE pristupa.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ancice, daj me uputi na stranicu s receptom za provjeru kiselosti vode uz pomoc zelja. Ili mi napisi ukratko ovdje ili na mail.

Za one koje zanima, dobar unschooling blog: http://nurturedbylove.blogspot.com/

Datum pristupanja
    Nov 2003

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ancice,
    moji (loši - dobri) primjer HE (kao ni tvoji dobri) nisu od presudnog značaja koliko pitanje: jel bi svaki roditelj (nevezano za znanje koje posjeduje) trebao biti JEDINI izvor (sustavnog) znanja svom djetetu? (ne znam kako da se bolje izrazim, nadam se da se kuži).

isto toliko ima i nebrojeno puno vrijednosti koje se ne bi trebale prenositi na djecu a svakodnevno se prenose, nekad pojedinacno, nekad lokalno, a nekad sustavno, u okviru skolskih zajednica kao institucija (i tu stavljam naglasak na pojam institucija, ne samo ucitelje, programe i/ili slicno).
    al' u odluci o tome donekle ipak učestvuju više stručnih glava, pod nadzorom države, pa se čovjek nada (i u banana državi kakva je hrvatska) da se donekle izabire ako ne najbolje, a onda barem bolji program, nego što bi ga jedna (dvije), uglavnom nestručne, glave izabrale (il preporučila organizacija poput filadelfijske škole). ono, demokracija, različiti interesi i stavovi - pa nekako da se nađe neko razumno riješenje, koje će donekle odgovarati različitim stavovima...

ja se samo nadam da se neće usvojiti onaj grozdov program, pa da ne osnujem udrugu prije kange

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se samo nadam da se neće usvojiti onaj grozdov program
    Bas sam ga htjela spomenuti kao pravi primjer izbora donekle najboljeg za nasu djecu, pod paskom drzave i vise strucnih glava.
    U nadi je spas, a nada je (gruba rijec)... kaze moj tata.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Sad sam se pocela brijati na to da ako vec nemam slobodu da obrazujem izvan skole svoju djecu, mozda cu je imati za unuke

Pa procitah recepturu za osnivanje udruge (mc, hvala tvoji ce doprinosi biti zabiljezeni). Ima nesto papirologije, ali ne cini mi se nista pretjerano.
    Za pocetak, ajmo se izbrojit. Udrugu mogu osnovati najmanje tri poslovno sposobne fizicke osobe (duzi spisak bio bi poticaj...). Zgodno je znati da i stranci mogu biti osnivaci udruge bez ikakvih ogranicenja (osim da su poslovno sposobni).
    Dakle - tko bi zelio pristupiti udruzi ciji bi glavni cilj bio zalaganje da se zakonski omoguci pravo na provodenje obrazovanja izvan skole?

1. kanga

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

bb, treba mijenjati sustav, a ne bježati iz njega. ja ću se boriti protiv don kačunka i inih, neću mu ustupiti mjesto u školskim knjigama. 8)

tvoji ce doprinosi biti zabiljezeni
    kanga, možete udrugu nazvati mojim nickom. tako ćete se uvijek sjetiti mene (nekima će pozlit, al to je rizik posla u nevladinim organizacijama ), u svakom slučaju sretno!

mislim da je moj posao na ovom topicu završen (što ne znači da se ne mogu vratit kad mi se šune).

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Moram priznati da me ovaj odgovor u prvi tren "strecnuo" (zapekao):

ne bih.
    Valjda sam ocekivala da se senzibilitet za ostvarivanje prava na razlicitost na jednom polju (npr. pitanja vjere) automatski prenosi i na drugo (npr. obrazovanje). Ali, stvari ocito nisu tako jednostavne. Ovo saznanje ipak mi je drago i korisno. Pomoglo mi je da jasnije vidim razliku (da ne kazem kontrast) izmedu onoga sto zelim i onoga sto ne zelim biti. Pa lakseg srca idem dalje... MC, kao sto rekoh - tvoje zasluge bit ce zabiljezene

Always look at the bright side of life

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kanga, nemoj to shvatiti osobno. na toliko polja se "borim", a u ovoj borbi za HE, ja osobno ne vidim smisao, pa je mirne duše tebi i ostalima prepuštam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bb, treba mijenjati sustav
    Sto je nesto u cemu sudjelujem vec sest godina na razlicitim podrucjima roditeljstva.

Sustavi se presporo mijenjaju, a da bi moje dijete od toga imalo koristi danas (a zelim da ima, jer joj sustav ovakav kakav je ne pase, ubija je i sputava, a ni meni kao roditelju ne pase iz puno razloga), a vjerujem u princip "izbora temeljenog na informacijama i znanju" pa bi voljela da imamo legalnog izbora i u ovome.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dijete ima pravo na adekvatno obrazovanje da bi postao razuman građanin zajednice. jer ne rađamo djecu za sebe, nego da budu punopravni članovi zajednice

Kanga, ja cu se rado pridruziti clanstvu, a mozebit i aktivirati
    (ako se uspijem izvuci iz kuhinje, naravno)

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

MC, no frks! I sretno u tvojim "borbama" (vjerujem da cu od nekih i ja imati koristi )

BusyBee, nisam sigurna jesam li te dobro shvatila - bi li se htjela vidjeti na ovoj listi (molim te dopisi se ukoliko da):

Dakle - tko bi zelio pristupiti udruzi ciji bi glavni cilj bio zalaganje da se zakonski omoguci pravo na provodenje obrazovanja izvan skole?

1. kanga

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

:D

1. kanga
    2. Saradadevii
    3.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pasivna podupiruca da, za vise od toga, trenutno nemoguca misija.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Sustavi se presporo mijenjaju, a da bi moje dijete od toga imalo koristi danas (a zelim da ima, jer joj sustav ovakav kakav je ne pase, ubija je i sputava, a ni meni kao roditelju ne pase iz puno razloga), a vjerujem u princip "izbora temeljenog na informacijama i znanju" pa bi voljela da imamo legalnog izbora i u ovome.
    ček, od svih škola, državnih, privatnih, waldorfskih, kreativnih i inih... jedino za čim patite je što nemate i taj posljednji izbor da sami podučavate djecu ? :?

malo mi je neobično na ovom forumu sresti toliko dijece koju sustav "sputava i ubija". :?

Saradadevii, čemu se kliberiš, ako smijem saznati.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni tu stvarno neke stvari nisu jasne...Kao prvo, zašto smatrate da školski sustav zatupljuje djecu?? Ako smatrate da ne daje dovoljno informacija koje vašu djecu interesiraju nije li logično da ćete te informacije vi njima dodatno pružiti mimo škole. Mislite li da škloski sustav ukalupljuje djecu ostavite im prostor doma za slobodno kreativno izražavanje. Netko je spomenuo da je dijete izgubilo svoj posebni likovni izražaj kad je krenulo u školu...vjerujem da taj isti likovni izražaj nije izgubljen nego zametnut, i uvijek se uz dovoljno motivacije i slobode može vratiti bilo putem raznih likovnih radionica bilo doma uz pomoć roditelja. Možda je tom djetetu upravo smetalo to što je drugačiji od druge djece. Ok je biti različit ako si sretan s tim da si drugačiji od drugih ali u većini slučajeva to nije uvijek lako i zaista je potrebno jako puno razgovora i rada s takvom djecom kako bi sami sebe prihvatili onakve kakvi jesu, jednostavno drugačiji. I upravo je tu najvažnija uloga roditelja, prepoznati i pomoći djetetu da se slobodno izrazi bez ikakvih strahova da će biti izopćen od bilo kojeg društva. Ono što po meni nije ok je forsiranje djece od strane roditelja da silom prilika budu drugačiji od drugih i postanu netko drugi prema roditeljevim kalupima. Osim toga ono što neki zovu ukalupljivanje ja bi nazvala prilagođavanje jer će se dijete kad tad morati maknuti ispod mamine suknje i krenuti u "svijet" i mislim da je nerealno očekivati da će se svijet bpočeti nekim čudiom prilagođavati njima. Slažem se da školski sustav nije savršen, daleko od toga, i treba ga mijenjati ali ne vidim nikakvu svrhu HE . Kao što sam rekla sve što djecu zanima mimo školskih sadržaja mogu raditi uz pomoć roditelja dodatno. I još nešto, što je s roditeljima koji rade?? Kad bi oni trebali provoditi HE?? Ima nas koji nemamo niti debelu financijsku pozadinu, niti dovoljno znanja i pedagoških vještina i u čijim se kuhinjama samo kuha hrana.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Kad bi oni trebali provoditi HE?? Ima nas koji nemamo niti debelu financijsku pozadinu, niti dovoljno znanja i pedagoških vještina i u čijim se kuhinjama samo kuha hrana.
    To i nije opcija za sve roditelje! Za to bi se mozda odlucila jedna u 10000 obitelji, ili jos i manje. Ali dobro je da mogucnost postoji za one koji misle da je to za njih najbolje rjesenje. Ne slazes li se?

U vezi ostalih pitanja procitaj malo prethodne postove na ovoj temi, dosta se o tome raspravljalo. I hvala na interesu!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

znači samo oni koji imaju dovoljno para, znanja i vještine mogli bi izabrati ovaj način poduke ?

do kada bi išlo to školovanje ? do kojeg razreda?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kad bi oni trebali provoditi HE?? Ima nas koji nemamo niti debelu financijsku pozadinu, niti dovoljno znanja i pedagoških vještina i u čijim se kuhinjama samo kuha hrana.
    To i nije opcija za sve roditelje! Za to bi se mozda odlucila jedna u 10000 obitelji, ili jos i manje. Ali dobro je da mogucnost postoji za one koji misle da je to za njih najbolje rjesenje. Ne slazes li se?

U vezi ostalih pitanja procitaj malo prethodne postove na ovoj temi, dosta se o tome raspravljalo. I hvala na interesu!
    Hvala tebi draga...nego čitala sam ali nigdje nisam naišla na konkretni odgovor zašto netko upravo HE smatra boljim od škole...osim naravno odgovora o zatupljivanju i ukalupljivanju što je spomenuto kao činjenica ili nisam pozorno pratila.. ali nisam naišla na obrazloženje zašto je škola ta koja zatupljuje i ukalupljuje....zašto bi roditelj bio svom djetetu bolji učitelj od samih učitelja specijaliziranih sa svaki predmet jer ja nemam pojma o atomskoj fizici niti višoj matematici niti masu stvari koje koje bi djetetu trebalo pojasniti...

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ok, moze li ovako:

Aktivni:

1. kanga
    2. Saradadevii
    3.

Podupiruci (simpatizeri - bez ikakvih obaveza, a dobrodosli su i oni koji su sigurni da HE nije rjesenje za njih, ali smatraju da pravo na izbor i postivanje razlicitosti pridonosi sveopcoj dobrobiti drustva):

1. BusyBee
    2.

??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    ček, od svih škola, državnih, privatnih, waldorfskih, kreativnih i inih... jedino za čim patite je što nemate i taj posljednji izbor da sami podučavate djecu ?
    Ja NEMAM sve ove navedene izbore, imam drzavnu skolu i jednu jedinu privatnu koja je provjereno jako losa. Pa cak i ako bi imala sve ove izbore, i unatoc njima u svom zivotu htjela imati izbor da napravim nesto sto smatram i vjerujem ispravnim za svoje dijete, a da time ne cinim stetu drugima, ne kuzim zasto se toliko grcis protiv toga. :/

No zaista nemam viska energije da je rasipam na rasprave unaprijed osudjene na propast (zbog predrasuda, malo ili iskrivljenih informacija i sl.).

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

No zaista nemam viska energije da je rasipam na rasprave unaprijed osudjene na propast (zbog predrasuda, malo ili iskrivljenih informacija i sl.).
    Sorry možda ću zvučati grubo, ali nije li vam ikad palo na pamet da su HE zagovarači ti koji imaju predrasude??

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zašto netko upravo HE smatra boljim od škole ...
    Ima puno razloga zasto to ljudi smatraju. Ali mozda je dovoljno ako prihvatis to kao stvar ukusa, jer ono sto je argument jednome nije argument i drugome..
    HE je krivi izraz, zaotao valjda iz povijesnih ili kojih drugih razloga. Radi se zapravo o obrazovanju izvan skolskog sustava. Ne moraju nuzno biti roditelji ti koji obrazuju, sirok je izbor ljudi koji znaju nesto vise o pojedinim temama.

I - meni je zaista drago zbog tvog interesa, peace...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali nigdje nisam naišla na konkretni odgovor zašto netko upravo HE smatra boljim od škole
    Mislim da tu nema univerzalnog odgovora za SVE obitelji, ni one koje ga vec prakticiraju ni one koje samo razmisljaju o njemu.

zašto bi roditelj bio svom djetetu bolji učitelj od samih učitelja specijaliziranih sa svaki predmet jer ja nemam pojma o atomskoj fizici niti višoj matematici niti masu stvari koje koje bi djetetu trebalo pojasniti
    Nitko normalan ne ocekuje da ce roditelj sve znati i sva znanja prenijeti djetetu. Nekako je za ocekivati da, kad dijete pokaze interes iznad razine u kojoj mu roditelj moze pomoci, da ce mu roditelj pomoci pronaci resurse na razini koja ga zanima.
    Mimo djetetove znatizelje i interesa, pitanje je kolika su nam znanja s kojima smo difoltno zatrpavani, doista potrebna u zivotu (govorim o onoj razini koja prelazi granice mogucnosti prosjecnog roditelja).

Ja sam vec sad imala prekonekoliko primjera u kojima je Ema pokazala prevelik interes za podrucja u kojima sam tanka i gdje smo zajedno pronasle odgovore za ono sto je zanima.. u knjigama, na netu, preko drugih ljudi koji su strucniji u tim podrucijma.
    (npr. jedan primjer koji je nadilazio moje znanje i vrijeme koje sam imala na raspolaganju za pretrazivanje informacija bio je vezan za astronomiju pa sam kontaktirala Korlevica i dobila odgovore koje je Ema trazila)

S druge strane, unatoc skoli i relativno dobroj uciteljici, trebala sam je oduciti (vec!!!) od onoga sto je naucila u jednom predmetu i odraditi s njom osnove od pocetka i potaknuti je da izgradi dobar temelj za daljnje ucenje iz tog predmeta... samo drugacijim pristupom (drugacijim od onoga u skoli) ona je od "mrzim predmet x i glupa sam za njega" dosla do "bas je zabavan ovaj predmet x, daj jos rjesavalica i mozgalica" (sto je i bio njen stav prije skole, a rasturen je vec u prvom polugodistu prvog osnovne).

ali nije li vam ikad palo na pamet da su HE zagovarači ti koji imaju predrasude??
    Samo oni?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ok, moze li ovako:

Aktivni:

1. kanga
    2. Saradadevii
    3.

Podupiruci (simpatizeri - bez ikakvih obaveza, a dobrodosli su i oni koji su sigurni da HE nije rjesenje za njih, ali smatraju da pravo na izbor i postivanje razlicitosti pridonosi sveopcoj dobrobiti drustva):

1. BusyBee
    2. Amalthea
    3.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

svom zivotu htjela imati izbor da napravim nesto sto smatram i vjerujem ispravnim za svoje dijete, a da time ne cinim stetu drugima, ne kuzim zasto se toliko grcis protiv toga
    jer to što ti smatraš da je ispravno za tvoje dijete - uopće objektivno i ne mora biti ispravno za njega. nit bit trebalo biti presudno za državu da promjeni bilo što. jer tako svatko može doći i reći: ja mislim da za moje dijete je najbolja batina, ja mislim da je za moje dijete najbolje da krene s dohranom s 3 mjeseca il da se voza bez sjedalice, ja mislim da za moje dijete je najbolje da ona uopće ne ide u školu i ništa ne uči (ionako će se udati)... na stranu što se divim vašoj samouvjerenosti da mislite da baš VI imate više znanja i sposobnosti sve predmete podjednako dobro znati kao nastavnici i profesori koji se za to školuju (i to uglavnom iz JEDNOG predmeta)... nego, pričamo uopćeno... ne bi ta dozvola bila samo po kroju roda, nego bi to bila opcija koju bi svaka mater i otac, pa s jednim razredom osnovne - mogli sebi uzeti za pravo koristiti. :?

da je rasipam na rasprave unaprijed osudjene na propast (zbog predrasuda, malo ili iskrivljenih informacija i sl.).
    stičem utisak kao da je HE već ovdje na forumu prihvaćeno kao alfa i omega (ako to nije ukalupljivanje ), pa se ne mora uopće propitivati njegova svrha, pozitivnosti i negativnosti. :?

a svi koji se i usude propitivati (inače bilo što što je postalo trendy na ovom forumu) odmah dobiju pečat da to čine iz predrasuda i iskrivljenih informacija. zašto vaše informacije ne bi bile iskrivljene ? zašto vaš pristup ne bi bio poguban za dijete ?

ma u stvari i ne očekujem odgovor. whatever.

što je s roditeljima koji rade??
    pobogu si ga brate! tko je vidio da mater radi!

Ima puno razloga zasto to ljudi smatraju.
    ako ti smijem dati jedan dobronamjeran savjet, ako fakat imaš želju osnovati tu udrugu, onda prvo sjedni pa napiši statut i verbaliziraj (posebice pro-argumente) svoje stavove o ovoj temi. jer ovo ovako: netko ima razloge, netko nema... i da je to stvar ukusa ... što misliš da će takav argument proći u ministarstvu ?

inače, znaš njemački pa provjeri da je Strassbourg donio presudu protiv HE.

Ne moraju nuzno biti roditelji ti koji obrazuju, sirok je izbor ljudi koji znaju nesto vise o pojedinim temama
    preteča školi. izmišljamo toplu vodu. vraćamo se koliko godina (?) u nazad da bi došli do zaključka da se trebamo organizirati... više ljudi il samo jedan određen, stručan, predaje djeci. nije šija, neg je vrat.

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Aktivni:

1. kanga
    2. Saradadevii
    3. Ariens
    4.

1. BusyBee
    2.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ariens, izbacila si me

Aktivni:

1. kanga
    2. Saradadevii
    3. Ariens
    4.

1. BusyBee
    2. Amalthea
    3.
    ______

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na stranu što se divim vašoj samouvjerenosti da mislite da baš VI imate više znanja i sposobnosti sve predmete podjednako dobro znati kao nastavnici i profesori koji se za to školuju (i to uglavnom iz JEDNOG predmeta)... nego, pričamo uopćeno...
    Iz cijeg si posta/cijih postova to zakljucila, nikako mi nije jasno jer ja to nikako ne uspijevam vidjeti.

ne bi ta dozvola bila samo po kroju roda, nego bi to bila opcija koju bi svaka mater i otac, pa s jednim razredom osnovne
    Naravno da ne bi bila po kroju roda (roda ni ne zagovara HE) i naravno da ideja u samom zacetku ima jako puno aspekata koji bi se morali promisliti i regulirati. Na srecu, vec ima jako puno zemalja od kojih bi se mogle preuzeti pozitivne prakse i zastititi djecu iz ovih ekstremnih primjera (iako, sumnjam da bi ih bilo, bas takvih ekstremnih primjera).

pa se ne mora uopće propitivati njegova svrha, pozitivnosti i negativnosti
    Ispricavam se ako je tvojim postovima ovo gore bila namjera, na zalost, ne vidim ih takvima. Poradit cu na tome.

pobogu si ga brate! tko je vidio da mater radi!
    Evo, ja je upravo gledam u monitoru kako se mrsti jer opet sudjeluje u raspravama, umjesto da odradjuje posao. Kidam nalijevo!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Iz cijeg si posta/cijih postova to zakljucila, nikako mi nije jasno jer ja to nikako ne uspijevam vidjeti.
    HE nije učenje doma, od strane roditelja ?! tko bi podučavao tvoje dijete ? marsovac il ti ? :?

(iako, sumnjam da bi ih bilo, bas takvih ekstremnih primjera).
    više od polovine HE u njemačkoj je motivirano na religioznoj bazi... o kolikim se vjerskim ekstremima (fanaticima) radi, teško je reći, al ono što imadoh pročitati nije baš :/

Ispricavam se ako je tvojim postovima ovo gore bila namjera, na zalost, ne vidim ih takvima. Poradit cu na tome.
    u prvom postu ovo jutro sam se potrudila dati po meni sve (koji su mi pali na pamet) razloge zašto sam protiv HE, pa je taj post ostao (skoro) pa neprimjećen. moj stil jest malo vrckast (što si tepam ), al argumenti su ad rem. al kao što rekoh, nebitno je, samo for the record.

Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •