Saradadevii, kako funkcioniraju HE djeca u životu kasnije? Ili, da li se ona trenutno u VB testiraju i kako? Sigurno si već odgovorila negdje na ovo, ali predug mi topic, pogubila sam se, ne znam više što je sadašnja praksa a što teorija iz knjiga koje si spominjala.
Ako ne prolaze nikakva testiranja, njihovo znanje se ne mjeri, sve je na roditelju.

I HE djetetu trebaju neka sredstva za život? Kako se on zaposli, ako se za radna mjesta traže određene kvalifikacije? Kako on dokaže da ih ima? Ili ih uopće ne dokazuje jer živi u takvom svijetu? Kako HE dijete prolazi na tržištu rada? Ili ono uopće ne radi na način na koji rade ljudi oko nas? Od čega živi? Čak i da skroz minimalizira svoje potrebe, opet ne može živjeti od zraka, a nemaju svi komadić zemlje i mjesto gdje će uzgajati hranu. Naravno, mislim na netestiranu HE djecu, odnosno na onu koja nisu nakon HE upisala starinski faks.

Stalno nekako imam dojam kao da se piše o dvije vrste djece: HE djeca i ona institucijski školovana. I "školska" djeca uče sve i svašta mimo škole. Ne kužim jedno: kako gledate ne djecu koja se obrazuju u školi, pa nisu to ne-HE djeca? Pa nije njih škola svemu naučila, u količini ukupnog znanja koje dijete ima to je prilično malo, ta djeca su itekako puno naučila/i još uvijek uče mimo škole. To je obrazovanje započelo puno prije škole i traje i dalje.

Kažeš da ga škola zatupljuje i da uči ne razmišljati svojom glavom. Misliš da je stvarno škola tome kriva ili su tome krivi roditelji? Drugim riječima, bistroj i znatiželjnoj djeci je škola tijesna, a još ako roditelji potiču stjecanje znanja, djeca idu dalje. S druge strane, inertna djeca, koju su njihovi inertni roditelji poslali u školu reda radi, jer su školu mora ići bez gladi za znanjem, ne postavljaju pitanja i nezainteresirana su.

Ne tako davno ženska djeca su kod nas prolazila vrlo oskudno školovanje. Rezultat: izrazito ovisna o svojim muževima, obrazovanje im je uglavnom prestalo sa prestankom formalnog obrazovanja.

Znanja koja imaju mimo škole prenosila su dalje, ali ona se prenose bez obzira na školu. Npr. znanja o kuhanju, pletenju, zemljoradnji, ribarenju...

Razumije li me tko, ja sama sebe teško razumijem. Što sam htjela pitati? Gdje je HE dijete na tržištu rada, ne hipotetski, nego sada, u stvarnosti?