Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Djeca i psi

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Djeca i psi

Dok su roditelji u konstantnom strahu, a vlasnici pasa odbijaju prihvatiti primisao o tome da su njihovi ljubimci potencijalna opasnost, događa se sukob na svim područjima od zajedničkog interesa. Djeca vole životinje, a vlasnici pasa vjerojatno isto tako vole djecu. Jedni i drugi vole prirodu.
    Otvaram ovaj topic sa željom da postane mjesto konstruktivne razmjene ideja o tome kako djecu uputiti u tajne sigurnog prilaženja psu, kao i na riskantne obrasce ponašanja.
    Sukob je apsolutno besmislen. U Zagrebu ima oko 30 000 registriranih pasa, a godišnje se rodi manje od 7 000 djece. Dakle, predškolaca ima otprilike jednako kao i pasa. Postoji pravilnik o držanju opasnih pasa, a svakodnevno vidimo kako se provodi. Svaljivati krivnju za incidente na tamo neke neodređene neodgovorne vlasnike nije dovoljno dobro.

Pretraživanjem wikipedije našao sam nešto malo informacije o sigurnosti djece u interakciji s pasima: http://en.wikipedia.org/wiki/Dog_attack#Child_safety, ali je isto tako ponašanje pasa http://en.wikipedia.org/wiki/Dog#Behavior skoro prazno poglavlje. "TruthAboutVaccines" je Yahoo grupa na kojoj vlasnici kućnih ljubimaca razmjenjuju informacije o cjepivima - situacija je vrlo daleko od blistave, a vlasnici primjećuju promjene u ponašanju životinja nakon cijepljenja.

Bilo bi sjajno kad bi ovo bilo mjesto razmjene informacija kojima bi suživot postao ugodan svima.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Djeca i psi

Kako očekuješ konstruktivnu raspravu nakon ove izjave?

Citiraj Davor prvotno napisa
    vlasnici pasa odbijaju prihvatiti primisao o tome da su njihovi ljubimci potencijalna opasnost
    Koliko sam ja primijetila, to nikad nitko na ovom forumu nije rekao. Ili si mislio samo na ljude izvan foruma?

Mislim da nitko normalan ne može tvrditi da psi nisu potencijalna opasnost. (Kao, uostalom, ni mačke, ali njih se ovdje ne spominje.)

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vlasnici pasa odbijaju prihvatiti primisao o tome da su njihovi ljubimci potencijalna opasnost
    Za moje dijete ili za drugu djecu?

Ja sam svoje dijete naucila da nikad ne trci prema psu, da uvijek pita vlasnika smije li pogladiti psa i da, nakon sto vlasnik dozvoli, dodje pred psa (nikad s ledja), pruzi ruku malo ispod njuske i dozvoli da je pas prvo ponjusi.
    I opet, neki ju je dan hrt jako isprepadao jer je cimnuo prema njoj i jako zalajao (ne znam je li ju htio ugristi pa je dovoljno brzo maknula ruku ili vlasnik potegnuo povodnik). Dogadja se.

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mene najviše smeta u ovim raspravama što se govori samo o opasnosti od pasa (da nebi bio krivo shvaćen ne preferiram pse kao kućne ljubimce). Moju djecu, a i mene kao klinca, jedino su mačke napadale i greble, i to tako da sam bio 3 dana u bolnici. Na meni ožiljci fizički se vide i danas. O mom "strahu" od mačaka neću ni govoriti. Kada vidim mačku ne prilazim na manje od 1/2 metra.
    Koliko godišnje u RH umire ljudi od bolesti koju prenose papige i druge leteće životinje? 10-ak, podatak je od prije 7 godina kada sam izgubio prijatelja zbog bolesti koju mu je prenijela njegova papiga. Mislim da od pasa ipak umire manje ljudi?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam zapravo što bi se tu posebno imalo za reći jer ovo mi je sve logično samo po sebi:

zara zna da ne smije pristupiti psu/ mački dok ne pita njegovog vlasnika za dopuštenje, da mu prvo mora pružiti ruku da ju pomiriši, a zatim ga pomaziti na način na koji joj vlasnik pokaže (neki psi ne vole po glavi, neki ne vole po guzi...).

zna da mora biti mirna, nježna, polagana, i da mora ekstra paziti da životinji ne stane na rep ili šape, jer sve su to situacije u kojima pas iz straha ili boli može agresivno reagirati. e da, zna i da ne smije s hranom ili s plišanim igračkama mahati oko psa.

plus što NIKADA nije sama sa životinjama, pa ni s našim starim njemačkim ovčarom koji je divan i koji ju dobro poznaje.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ima neodgovornih vlasnika pasa a i neodgovornih roditelja.
    Mi smo svoje dijete naučili kako se ponašati prema našem psu ali i prema ostalim psima/mačkama i tuđim kućnim ljubimcima.
    Ovo da kao vlasnik nisam svjesna da je moj pas potencijalna opasnost- pa i automobil je potencijalno sredstvo ubojstva pa ako se držiš pravila ne znači da ćeš nastradati.
    Važno je da osim nas vlasnika životinja- koji se bez pogovora moramo pridržavati određenih pravila, i ostali dijelovi društva nauče osnove ponašanja prema životinjama općenito.

Naše diejte smo naučili da se psa ne smije gnjaviti (govorim o našem psu), potezati ga za uši,rep, dlaku, da se prema njemu treba odnositi s ljubavi i poštovanjem, ako spava- pustiti ga da spava, ako jede ne ga smetati.
    Prednost je da su "odrasli" zajedno, ustvari još odrastaju tako da je taj proces "odgoja" paralelan i teče bez problema.
    Kako i djede imaju svaki svog psa, od početka se uči suživotu sa životinjom i to ide skroz prirodno. Nikada nije bilo nikakvih problema.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OK, evo malo i mene. Opet.
    Do sada smo doznali da se psu prilazi sprijeda, polako i uz asistenciju vlasnika, ili nikako. Normalno - i životinja ima nekakva očekivanja na privatnost.

TeddyBearz, vidiš, može se. Uz procijenjeni broj od 50 000 pasa u milijunskom gradu - to je jedan pas na 20 stanovnika - jedva bi prošao izborni prag. Jedini način za razbiti eventualne predrasude je predstaviti se

(To da ima luđaka za volanom i makarsvakakvih drugih životinja je - OT.)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mislim da je jako bitno da djetetu pružimo mogučnost da stekne iskustvo u odnosu prema životinjama i da smo aktivni u tom procesu. moja trogodišnjakinja od najranijih je dana u kontaktu sa životinjama. ja joj komentiram ponašanje životinja (npr. ovaj pas se ljuti jer je na lancu, a želio bi biti slobodan, ili ovaj je zločesti i mogao bi te ugristi, ili naravno ovaj je dobričina...) Učim je da se psima ne prilazi ako su ljuti ili zločesti, da se pred psima ne trči jer će i oni potrčati i u igri je srušiti, da su mladi psi bedasti i da ne znaju da je i ona mala pa mogu skočiti na nju ili je u igri gricnuti. kad prilazimo novim psima, uvijek ja prilazim prva, pružam mu svoju ruku da je ponjuši (da se upoznamo) i tek kad to obavimo sljedi maženje (a zaim se na isti način upoznaje s njom).
    životinje su različite, baš kao i ljudi. treba naučiti djecu da prepoznaju te različitosti i da se u skladu s njima ponašaju!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •