Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Srednja grupa - nema spavanja

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Srednja grupa - nema spavanja

Mleita je presla u srednju grupu u kojoj je ukinuto spavanje.
    Ako netko zeli prileci moze se javiti teti koja mu onda rastegne krevetic pa se dijete moze odmoriti.
    Ja mislim da je fakat previse od djece stare 4,5-5 god. ocekivat da ce reci da bi isli spavati... Melita nema sanse da bi se sama sjetila da bi se bilo dobro malo odmoriti...

Imam problem.
    Melita mi svaki dan, oko 5, pol 6 postane doslovno nemoguca jer je uzasno umorna...Ako je stavim spavati onda okine sat ili dva i kad se probudi vec je 8 navecer i nema sanse da jeu pol 10 natjeram opet na spavanje...
    i tak u krug...
    poludicu jer cijelo popdne dok sam s njima doma, ona samo cvilik vristi i nista joj nije dovoljno dobro...

imali smo roditeljski i neki su se roditelji bunili sto je ukinuto spavanje, ali su nam to obajsnili ovako nekako... djeca se moraju "navikavati" na skolske obveze u kojima nemam popodnevnog spavanja sto je meni bilo ono jer ce melita npr. tek za 2 ili 3 god. u skolu, al stalno se ja nekaj bunim i kad je roditeljski nema bas neke podrske pa je tak sve ostalo samo na tome da djeca, ako bas zele, mogu traziti tetu da im pripremi krevetic... i da im u biti niko ne brani da se oni odmaraju... :? eto...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Argumenti o nespavanju su izrazito glupi.
    U našem vrtiću samo nastarija grupa ne spava.Ja bih predložila da se roditelji organiziraju i odu kod ravnateljice na razgovor.
    Stvarno im je dobra fora da dijete koje je umorno može tražiti da mu razvuku krevet.Ha,ha da mi je i taj film gledat dok ostatak grupe banči oko njega.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ona ocito nema potrebu spavati - tada, ali ne moze izdrzati do navecer...
    idi razgovarati s tetama i roditeljima, iskreno - rijetko kad ima logike da cijela grupa radi jednaku stvar na isti nacin - pa i spavanje...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kod nas u vrtiću je varijanta ko neće spavati igra se vani na hodniku, i moj koji je u predškolcima još spava u vrtiću. Teta veli da ne pročita priču do kraja a već spavaju ko klade. Ni oni još nemogu bez spavanja a kamo li manja djeca.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa kako, i u našem vrtiću sve grupe spavaju. ako netko baš ne može zaspati teta ga potiho digne i zabavi nečim dok drugi hrču. mukica, možda da probaš skupit glasove roditelja - vjerujem da će oni kojima treba spavanje biti u većini - i to podastrijeti tetama.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e vis- ovo je i kod nas 'problem' ove godine.
    neki klinci vise ne spavaju.
    neki spavaju prek dana po dva sata.
    nekima (medju njima i Luciji)- svejedno- ak se spava-spavaju, ak ne-ne.

pa su probali ne spavat.
    pa su im neki klinci poceli trazit rupe u koje se mogu zavuc i zahrkat
    tak da sad opet spavaju ili leze i odmaraju- svi.

danas imamo roditeljski pa cemo vidjet za dalje.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nebuloza! U vrtiću u koji idu moji klinci ni u najstarijoj grupi nije ukinuto spavanje, kreveti se naprave svima, a oni koji ne mogu spavati tiho se igraju, pričaju ili slušaju priču s CD-a. Moja Marija uglavnom spava svaki dan, a one dane kad joj se dogodi da radi nečeg nije spavala primijetim već prije 7 da jedva gleda. Zato mi je takav stav o spavanju u Mukinom vrtiću jako čudan, zapravo to je prvi puta da sam čula da u cijeloj grupi nema spavanja. Ne znam po kojem programu, pravilniku ili preporuci je spavanje ukinuto, ima li to stvarno neku podlogu u struci ili je to isključivo njihova odluka iz razloga da njima bude lakše.
    Evo ja predlažem da ovdje navedemo imena i lokacije vrtića i grupe u koju nam idu klinci, te ima li spavanja ili nema, pa da složimo neku statistiku, koja bi i Mukici mogla biti jedan argument u borbi za uvođenje spavanja:

M. : DV Zapruđe, Zapruđe, starija vrtićka, SPAVAJU
    T. : DV Zapruđe, Zapruđe, mlađa vrtićka , spavaju

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je isto tako počela ova godine. F. mi je dolazio doma katastrofalno umoran, odnosno zaspao bi u autu. Popodneva su nam bila prestrašna, no na kraju smo se izborili za spavanje i sada je sve u redu.

Malo sam se rasoitivala kod frendova, poznanika i svi su mi rekla da eventualno ne spava predškolsak grupa. Svi ostali imaju krevete za spavanje i predviđeno je to vrijeme, a ona djeca koja neće (ima roditelja koji inzistiraju da im djeca ne spavaju) rade nešto drugo, al da ne smetaju spavačima.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

M. : DV Zapruđe, Zapruđe, starija vrtićka, SPAVAJU
    T. : DV Zapruđe, Zapruđe, mlađa vrtićka , spavaju
    Dječji vrtić u Krku - sve grupe spavaju

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas najstarija grupa ne spava. Ostali spavaju, a ako neki roditelj veli da njegovo dijete ne spava, onda on ide za to vrijeme u veliku grupu. Dakle, samo ako roditelj traži, onda dijete ne spava.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja mislim da bi u svakoj grupi trebalo biti obje mogucnosti. moje dijete je recimo izbacilo dnevno spavanje sa dvije godine i vec imam strah od toga kako ce to izgledati u vrticu s obizrom da je u toj dobi spavanje uglavnom obavezno. dakle ne bi smjela postojati cvrsta pravila oko toga. tko hoce nka spava, a tko nece neka mu se osiguraju "tihe aktivnosti" bez da im se namece griznja savjest

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

toncek je predskolac, i njegova grupa ide spavati (tihe aktivnosti su alternativa za one koji ne mogu zaspati).
    (DV Vrbik)

iskreno, meni je jako drago zbog toga. on vec nekoliko godina doma ne spava popodne, ali u vrticu uredno zaspi. I primijetili smo da mu se za vrijeme praznika/bolovanja nakon nekoliko dana nakupi umora i postane nemoguc jer ne spava (a mi ga ne uspijevamo nagovoriti - mozda bi uspjelo ovako kao kod mukicine curice, oko 6-7 sati, ali to nam je prekasno pa to ne prakticiramo).

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

E,da ,Mukica po meni je izbacivenje spavanja u tako maloj dobi direktna diskriminacija djece zaposlenih roditelja.
    Jer moje dijete (koje ima 4,5)godine u tjednu se budi prije 7 sati ujutro i on ne može izdržati cijelodnevni tempo bez spavanja.
    Naravno, sasvim je druga stvar sa (ne)spavanjem djece koja ne moraju se buditi za vrtić prije pola devet.Uglavnom,ja bih svakako išla kod ravnateljice.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kod nas su grupe poprilično mješane (djeca dobi 4-6 godina u istoj grupi), tako da ima u njima spavača i nespavača.

u vrijeme spavanja po dvije grupe se spajaju i u jednu sobu idu spavači, a u drugu nespavači.

prvih mjesec dana moraju svi makar leć u podne da se djeca koja imaju potrebu spavat naviknu.

meni jako odgovara da postoje nespavači jer moj sin nikad nije spavao u podne, i da sad zaspi vjerovatno prije ponoći ne bi ni išao spavat.

djeca su različita i treba poštivati različitosti - onih koji spavaju i onih koji ne spavaju.

pitanje je samo kako to organizirat. vrtićke strukture (koliko sam ja primjetila) znaju bit vrlo krute i najlakše je donosit generalne odluke tipa svi spavaju ili svi nespavaju.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Kod nas se u prvom redu poštuje želja roditelja. Oni koji zahtjevaju da dijete legne stavljaju se na "odmaranje", oni koji to ne žele idu na igru, a oni kojima je to svejedno - tu dajemo djeci na biranje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    Kod nas se u prvom redu poštuje želja roditelja. Oni koji zahtjevaju da dijete legne stavljaju se na "odmaranje", oni koji to ne žele idu na igru, a oni kojima je to svejedno - tu dajemo djeci na biranje.
    a koji je to vrtic?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovdje u vrtićima više nema spavanja, vrtići od najmanje pa do predškolske grupe (od 2,5 do 5 godine) spadaju pod predškolski sustav. Spavanje je moguće samo u jaslicama.
    A vrtić je otvoren od pol 9 do pol 6... (znači ne može se dijete dovesti u 7 ujutro)
    Petra će skoro imati tri godine i prije polaska u vrtić (u rujnu o.g.) spavala je redivito po danu, ali od kad je krenula u vrtić naglo je ukinuto dnevno spavanje, tako da nam navečer zaspi već nešto prije 20:00.
    Ali sve skupa dobro se prilagodila, a i mi s njom.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas spavaju svi pa i predskolarci.
    Moja vec vise od 6 mjeseci nema potrebe za dnevnim snom (tj. ako spava, ide navecer tek oko 22.30-23 spavati) pa sam se uz puno muke izborila da ona ne spava.
    I sad ona, i jos jedno, godinu dana mladje dijete, ciji su roditelji isto inzistirali, ne spavaju.

Meni to nema veze sa skolom i buducim obavezama i navikavanjem na te obaveze nego jednostavno pratim potrebe djeteta i vodim se vjerovanjem i osjecajem da je zdravije da spava od 20 do 6,30 nego od 22,30 do 7 (kad je jedva probudim).

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    ja mislim da bi u svakoj grupi trebalo biti obje mogucnosti. moje dijete je recimo izbacilo dnevno spavanje sa dvije godine i vec imam strah od toga kako ce to izgledati u vrticu s obizrom da je u toj dobi spavanje uglavnom obavezno. dakle ne bi smjela postojati cvrsta pravila oko toga. tko hoce nka spava, a tko nece neka mu se osiguraju "tihe aktivnosti" bez da im se namece griznja savjest
    trideset, to budeš tek vidjela. Drugačije je u vrtiću, a drugačije doma. Moja curica od 2g9mj doma nikad ne spava po danu, a u vrtiću uvijek.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas obrnut problem. mi moramo spavat a nama spavanje ne treba i samo zato ih kupim iz vrtica u 12 a placam punu cijenu u slucaju da zaspu sto je gotovo nkada nece mi zaspat do 10 :shock: a ovako smo lijepo u po 9 u krevetu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Citiraj tridesetri prvotno napisa
    trideset, to budeš tek vidjela. Drugačije je u vrtiću, a drugačije doma. Moja curica od 2g9mj doma nikad ne spava po danu, a u vrtiću uvijek.
    da, procitala sam slicno vec vise puta ali stvarno mi nije jasno u cemu je fora i zasto bi dijete spavalo u vrticu, a doma ne?

tim vise sto m. nije na klasican nacin doma, vec je cuva baka i vecinu dana provodi u parku s drugom djecom - trcanje, pjescanik i slicne aktivnosti, pa mi nije jasno ako se ne umori bas niti jednom tijekom dana, nema nikakvih kriza do navecer, sto bi je to moglo natjerati da zaspi u vrticu?

mozda nesto i bi, ali uvjerena sam da bi to onda bilo protiv njenog prirodnog bioritma. to bi vjerovatno izgledalo tako da bi joj se nametala griznja savijest zbog nespavanja pa bi ona mozda nakon nekog vremena i popustila. ali mislim da to nije ok. osim toga na vise mjesta sam procitala da je posve normalno da djeca u dobi od dvije godine potpuno izbacuju dnevno spavanje pa mi zaista nije jasno zasto se u nekim (ili cak u vecini)vrticima jos uvijek inzistira na tome?

ponovno tvrdim da je jedini fer nacin da se u svim vrtickim grupama omoguci i spavanje i nespavanje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vidim da ima svakakvih primjera

moj mali je sad pune 3 godine.. na moru nije niti oka sklopio i bio je odlične volje do 9 navečer. spavao je do 8 ili 8:30 ujutro.
    To je bilo divno, jel smo oboje spavali ujutro 2 sata duže.

Sad u vrtiću /ide tek od 10.9.2006./ malo je spavao, malo nije.
    Neki dan je s tatom krenuo u park, zaspao u tramvaju nakon 2 stanice i odspavao 40 minuta na KLUPI u parku. Mi smo rastavljeni, zamislite što mi je sve mogao reći tata.

Nakon toga sam mu vratila dudu u vrtić i tada sam mu rekla da ako ne može spavati ode u svoj ormarić i uzme dudu /doma navečer zaspe s dudom, a preko dana ju nema/.

Od srijeda /ove/ uredno spava i do 2 sata. Navečer u 21 sat smo u krevetu, legne i zaspe ko kladica.

On je definitivno previše aktivan da ne bi spavao. Jel ako neće oko pol 2, onda će u 5 stojećki zaspati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Prah prvotno napisa
    On je definitivno previše aktivan da ne bi spavao. Jel ako neće oko pol 2, onda će u 5 stojećki zaspati.
    to ti nema veze s aktivnoscu. moja m. cijele dane trci, pa ipak ne spava po danu i zaspi tek navecer iza osam.
    i to nije nesto privremeno. situacija traje vec dva mjeseca, super je dobre volje i zdravlja, dakle njoj je to najnormalniji ritam.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo kupiram tekstic sa stranica babycentera. opisuje razvoj 25-mjesecnog djeteta:

Needs less sleep

Between ages two and three, most children need between nine and 13 hours of sleep a night. Most children also have a nap in the early afternoon, but some give up daytime sleeps entirely. There's no right amount of sleep at this age. Let your child have what sleep she needs to feel alert and rested.

mislim da bi to trebalo dati tetama u vrticima.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo kopiram tekstic sa stranica babycentera. opisuje razvoj 25-mjesecnog djeteta:

Needs less sleep

Between ages two and three, most children need between nine and 13 hours of sleep a night. Most children also have a nap in the early afternoon, but some give up daytime sleeps entirely. There's no right amount of sleep at this age. Let your child have what sleep she needs to feel alert and rested.

mislim da bi to trebalo dati tetama u vrticima.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja vam radim u manjem mjestu gdje imamo jedan vrtić, ali četiri objekta u različitim dijelovima grada. Pratimo sve što se programa i rada tiče, ali kod nas se svi manje-više poznaju, fleksibilni smo i prema djeci i prema roditeljima i maksimalno se trudimo da svi budu zadovoljni. Tako smo i mi lutali u svim tim novinama, ali redovito pratimo problematiku koja se javlja i u suradnji sa stručnim timom odmah djelujemo i prilagođavamo, tj. ispravljamo na neki način nelogičnosti koje se javljaju. Kod ovog spavanja-nespavanja strašno je teško držati se krutih pravila i očekivati da će svi biti zadovoljni. Zato svako dijete treba promatrati individualno i omogućiti takvu organizaciju rada da svačije potrebe budu zadovoljene.

I ovo ne mogu vjerovati da netko kupi dijete doma u 12 i plaća punu cijenu. Kakav je to vrtić koji nema na ponudi barem dva programa i dvije cijene?

Kod nas, osim cjelodnevnog, postoji i program Igra+ručak gdje dijete ide doma u 12 ili 12.30,znači poslije ručka, a oni koji ne žele jesti u vrtiću ili doma imaju kuhano, mogu biti na programu Igre, znači do ručka. I cijene su tome prilagođene.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ovo ne mogu vjerovati da netko kupi dijete doma u 12 i plaća punu cijenu. Kakav je to vrtić koji nema na ponudi barem dva programa i dvije cijene?
    pa eto, ima toga i vise nego sto mislis...nisu svi fer...nego imajucijenu cjelodnevnog programa i provode samo takav program, a ako imas drugaciju potrebu onda je to tvoj problem - zakonski je to ok

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja frendica je odgajatelj u vrtiću i kaže mi da je njima lakše kad djeca spavaju jer ne moraju raditi nikakve pripreme.
    Ali u njenom vrtiću potoje prostori koje djeca poznaju i gdje se mogu odmoriti ako to trebaju, Ona vrdi da dijete koje ima porebu za snom, to jako dobro zna i sigurno koristi ukoliko mu vrtić osigura takve uvjete. A treba.
    Kod nje u početku niko od djece nije želio, a sad se već sama javljaju ona djeca koja žele spavat. A i one ih upoznaju i potiču onu koja stvarno imaju potrebu. Zaprepastila me informacijom da u vrtićima u kojima sva djeca trebaju spavati ima puno više djece koja masturbiraju- većinom zato što ih se prisiljava na san, a oni to ne žele. Na taj način smiruju nervozu zbog prisile . Ili odbijaju vrtić jer moraju spavat.Kaže da se ona puno bolje osjeća kao odgajatelj jer više ne koristi prisilu na koju ju je tjerala nekadašnka politika da svi moraju spavati, a ona sama milion je puta rekla djeci koja su je pitala kad ćemo se dići: još malo, spusti glavu,zatvori oči. Jer su ih mogli dizati tek u 14 ili 14,3o.
    I da sve kolegice koje zastupaju mišljenje da sva djeca trebaju spavati svjesno ili nesvjesno olakšavaju sebi rad. Jer je to jednostavnije nego s njima raditi i ujutro i popodne.
    A i da roditelji traže spavanje svjesno ili nesvjesno zato što sebi olakšavaju neke svoje potrebe

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo ne mogu vjerovati da netko kupi dijete doma u 12 i plaća punu cijenu. Kakav je to vrtić koji nema na ponudi barem dva programa i dvije cijene?

Kod nas, osim cjelodnevnog, postoji i program Igra+ručak gdje dijete ide doma u 12 ili 12.30,znači poslije ručka, a oni koji ne žele jesti u vrtiću ili doma imaju kuhano, mogu biti na programu Igre, znači do ručka. I cijene su tome prilagođene
    pa eto vidis da ima i to me zadovoljstvo kosta 750 kn po djetetu :shock: ali nista se tu nemoze jos, al navodno ce se moci jer uvodjenjem hnosa u vrtic moci ce se birat izmedu spavanja i nespavanja :? no za sada svi prebacuju lopticu pedagogica na tete koje mi to moraju navodno vec sada omoguciti a tete na upravu :?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj lilika30 prvotno napisa
    I da sve kolegice koje zastupaju mišljenje da sva djeca trebaju spavati svjesno ili nesvjesno olakšavaju sebi rad. Jer je to jednostavnije nego s njima raditi i ujutro i popodne.
    ja sam isto takvog misljenja. nema se tu sto zastupati. jer neka djeca naprosto spavaju vise, a neka manje. meni je prestrasan taj nacin razmisljanja i takvo maltretiranje djece.
    moja mama se takodjer snebiva sto m. vise ne spava po danu. ali ona je laik pa joj oprastam. nedopustivno je da tako razmisljaju tete u vrticima. gdje su se te skolovale?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Robi je bio spavanko al sad sasvim OK prezivi bez popodnevnog spavanja. Prekomjerni umor pocinje se odrzavati ponekad u srijedu popodne a obicno do cetvrtka, al zato ide u te dane (a i vecinu drugih) u sedam spavati (znaci, vec hrce u sedam) i to nam dobro funkcionira.

I Petra je isto malo teze prolazila kroz ovaj period prilagodavanja na nespavanje kad je krenula u (pred)skolu s cetiri i pol godine, pa sam bila spremna na Robija ali sam i bila iskusnija, barem po pitanju ranog spavanja.

Ako ga hitim u popodnevno spavanje on zaspe bez problema al onda navecer i kasnije ide spavat. A ja moram prizanti da iz sebicnih razloga ova rutina sa hrkanjem u sedam meni odlicno odgovara.

Muks, kad ti Melita inace ide spavati?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •