Results 1 to 33 of 33

Thread: beba preko granice s potvrdom od bilježnika?

Default beba preko granice s potvrdom od bilježnika?

MI bi samo u Sloveniju. Sad smo dobili neku info da beba (3mj.) može dobit potvrdu od bilježnika (preko rodnog lista) da množe ić s mamom. Jel netko možda zna točno? I da li se još uvijek može u Slo samo s osobnom?

sa mup-ove stranice. . .

Republika Hrvatska i Republika Slovenija

Državljani Hrvatske i Slovenije, mogu državnu granicu prelaziti i uz posjedovanje osobne iskaznice.

DJECA

Hrvatska i slovenska granična policija počinju dosljedno primjenjivati odredbe Sporazuma o ukidanju viza iz 1997. godine prema kojima državljani dviju država mogu prelaziti granicu samo uz posjedovanje putovnice ili osobne iskaznice.

Naime, do sada su granične policije obiju zemalja dopuštale prelazak granice djeci i uz predočenje rodnog lista, zdravstvene iskaznice i dr..

Djeca-hrvatski državljani moći će prelaziti hrvatsko-slovensku granicu isključivo uz posjedovanje osobne iskaznice ili putovnice, a ako ne putuju u pratnji roditelja ili zakonskog zastupnika i uz posjedovanje punomoći.

Punomoć se preporučuje uz osobnu iskaznicu ili putovnicu od 14. godine do punoljetnosti zbog različitog zakonodavstva trećih država.

Puno ti hvala, Pina. Meni je nešto MM rekao da zbog ovog zadnjeg natezanja sa Slovencima preko granice (u zadnja tri tjedna) nešto muljaju s osobnim iskaznicama preko granice.

Prema ovome - mala bi mogla s nama, ako sestra uz svoju osobnu ponese od male rodni list i to je to. !!

Mislim da ćemo ić, pa valjda nas puste....

Beba MORA imati putovnicu, a ako ide s nekim drugim, onda treba i punomoć roditelja.
    Ja sad zvala MUP jer i mene isto to zanima. . . Odrasli mogu ici sa osobnom.

Irchi's Avatar

A zar nije nedavno ukunuta mogućnost prelaska samo s osobnom? Kao ulazak u Slo je ulazak EU itd.

Quote Originally Posted by Irchi
    A zar nije nedavno ukunuta mogućnost prelaska samo s osobnom? Kao ulazak u Slo je ulazak EU itd.
    Mi bili u 6mj sa osobnima.

i mi planiramo ici u austriju...preko slovenije. zvala sam i ja MUP pa su mi rekli da mora djete imati putovnicu (rodni list ili izvadak iz matice rodjenih ne vrijedi kao osobna). ako netko drugi ide s djetetom mora imati izjavu oba roditelja ovjerenu kod javnog biljeznika i to vrijedi 6 mjeseci.
    btw, totalno je smijesno da smo mi naseg bebaca slikali sa 5 mj. i ta ce mu slikica biti na putovnici do 5 godine. nije mi jasno kako na carini skuze da li je dijete od 5 god. isto ono sa fotke :?

Ma lopovi, samo da izvuku 200 i cca kuna. . .

sranje, znači - za otić do H6M-a moramo za malu vadit putovnicu. Dvjesto kuna i dva tjedna čekanja. Ne znam jel nam se taj šoping isplati

Pina, bas ti hvala kaj si zvala MUP

jadro's Avatar

Quote Originally Posted by andiko
    (gruba rijec), znači - za otić do H6M-a moramo za malu vadit putovnicu. Dvjesto kuna i dva tjedna čekanja. Ne znam jel nam se taj šoping isplati

pa ici cete u 5 godina jos koji put u shoping, na skijanje, u toplice, kod tetke u Njemacku i sl.

Quote Originally Posted by jadro
    Quote Originally Posted by andiko
    (gruba rijec), znači - za otić do H6M-a moramo za malu vadit putovnicu. Dvjesto kuna i dva tjedna čekanja. Ne znam jel nam se taj šoping isplati
    pa ici cete u 5 godina jos koji put u shoping, na skijanje, u toplice, kod tetke u Njemacku i sl.
    Na zalost uz ovu crkavicu od porodiljnog koju dobijam nemam namjeru davati 2xx kn za bebinu putovnicu, a i za benzin do Maribora . . . . radije ostavim Emu mami i skocim do Brezica i za te novce koje bi potrosila za put kupim djetetu nesto, natankam jeftiniji benzin pa sam na 0 . . . nije ko' H&M, ali je ipak bolje nego kod nas. Kad bude malo veca i financije bolje dat cemo joj raditi putovnicu

Podižem da ne otvaram novi topic.
    Koliko sad traje izdavanje putovnice? I šta mi sve treba za Zaru? A i meni je istekla (bar se tješim kako sam prešla 27 god. pa će mi je dati na 10 god.)

www.pu-zg.mup.hr/putna-isprava.php

Čekali smo 2 tjedna. Išla sam u pol 8, odmah kad se otvara i bio je red po Petrinjskoj. Kad su otvorili ljudi su se zaletili po brojeve i onda brzo u prizemlje uzeti obrasce i platiti. Dok su se gurali oko aparata za brojeve ja sam ušetala direkt po obrasce, platila i otišla u šaltersku dvoranu. Tam nije bilo nikoga, a prošlo je bar 30 brojeva na svakom šalteru. Bila sam gotova brzinom svjetlosti.
    I ne trebaju više ići oba roditelja.

Quote Originally Posted by spock
    I ne trebaju više ići oba roditelja.
    Da ako jedno podnese zahtjev, a drugo podigne putovnicu

valy

Podižem ovu temu jer nema novijih postova...
    U 7. mjesecu putujem s djetetom (2,5 god) u Njemačku, pa me zanima da li mi sad treba neka potvrda s dozvolom drugog roditelja za prijelaz djeteta preko granice. Inače, muž mi već je u Njemačkoj, tamo radi, i njemu idemo...
    Sad za putovnicu više ne moraju doći oba roditelja, pa me zanima traže li zbog toga nešto na aerodromu...

lucij@'s Avatar

Ne moraš imati, prelazila sam nekoliko granica sama s djetetom.
    Doduše, to je bilo autom, ali ni avionom ne bi trebalo biti drugačije.
    Nazoveš aerodrom i pitaš, za svaki slučaj.

icyoh's Avatar

mene nisu ništa pitali, a išla sam sama s L (avionom, na veću udaljenost).
    Muž je također išao sam (u Hercegovinu i Slo).
    Čak su i moji roditelji jednom išli sami (doduše samo kroz Neum) i nisu ih ni tražili našu potvrdu.

mašnica's Avatar

Podizem! Zanima me za Sloveniju da li ima kakvih promjena.
    Last edited by mašnica; 22.02.2011 at 19:30.

Administratorica puntica's Avatar

baš sam danas provjeravala na stranicama mup-a
    Djeca-hrvatski državljani moći će prelaziti hrvatsko-slovensku granicu isključivo uz posjedovanje osobne iskaznice ili putovnice, a ako ne putuju u pratnji roditelja ili zakonskog zastupnika i uz posjedovanje punomoći.
    http://www.mup.hr/52.aspx
    dakle, dijete ne može bez putovnice

mene zanima ima li netko iskustva s punomoći za prelezak granice? moja putuje s bakom preko granice, i moramo napraviti punomoć. dao nam je javni bilježnik šprancu
    mene zanima, treba li taj dokument prevoditi na jezik zemlje u koju se ide, ili ne? javni bilježnik kaže da ne, ali meni je malo čudno...što zna tamo neki npr. švicarac što piše na tom papiru?
    kako to uopće ide?

Osoblje foruma laumi's Avatar

prilično sam sigurna da punomoć treba prevesti
    pitat ću svoje na bivšem poslu pa ti javim

Quote Originally Posted by laumi View Post
    prilično sam sigurna da punomoć treba prevesti
    pitat ću svoje na bivšem poslu pa ti javim
    thx, pitaj pa javi, please

samo ne znam na koji jezik, jer će prolaziti kroz više zemalja (švicarska, italija, austrija, možda slovenija, možda njemačka?!) - ne pitajte LOL

mislim da je onda najbolje na engleski
    ako bude trebalo prevoditi, možeš si i sama to prevesti pa ti moja bivša kolegica udari žig
    sutra ću je nazvati

pitala sam, definitivno treba punomoć prevesti
    pretpostavljam da bi ti svagdje prošlo na engleskom, ali je možda bolje da još provjeriš u veleposlanstvima, tamo će ti znati sigurno reći
    javi mi se na pp ako to želiš kod nas napraviti

Quote Originally Posted by puntica View Post
    samo ne znam na koji jezik, jer će prolaziti kroz više zemalja (švicarska, italija, austrija, možda slovenija, možda njemačka?!)
    ne razumijem, kakve veze ima kad će prijeći samo 1 granicu (hrv.-slo.)?

laky's Avatar
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

ima jer bilo gdje ih moze policija kontrolirati posebno ako nemaju isto prezime..nije jedina kontrola na granici

bambus99's Avatar

molim vas, ako koja zna da javi.
    dali za bebu od 4 mj, teba isto ovjerit punomoc kod biljeznika za prevest preko granice Hrvatska- BiH?
    jer da radimo putovnicu za bebaca, mislim da nema smisla jos dok je ovako mali.
    pa neznam sta nam triba a vodili bi ga sa sobom u Bih.

Boxica's Avatar

bambus I. mora imati putovnicu odnosno neki dokument sa slikom, a klinci mogu jedino imati putovnicu!
    punomoć je dodatno potrebna ako preko granice ide s nekim tko nema isto prezime kao i dijete!

Quote Originally Posted by miha View Post
    ne razumijem, kakve veze ima kad će prijeći samo 1 granicu (hrv.-slo.)?
    ide avionom zagreb-zurich
    i onda preko švicarsko-austrijske granice (koja je dosta 'easy' ali svejedno)
    i onda najvjerojatnije još i u italiju i u njemačku, di ne mora prelaziti granicu, ali me frka ako ih netko iz nekog razloga zaustavi negdje da ne bude neka frka. iako, imaju isto prezime
    Zvala sam švicarsku ambasadu (ili konzulat, štoveć) i rekli su da ne treba prevoditi

poslala sam prijatelja na granični prijelaz švic-au kroz koji će prolaziti moje dijete da pita carinike. rekli su da ne treba nikakva prevedena punomoć da oni to ne gledaju, da vide žig s naše granice i da im je to dovoljno

pa kakav žig stavljaju, to je valjda onaj normalni uobičajeni žig koji ti stave u putovnicu? jel to dokaz da dijete može preko granice s bilo kim?

ne kužim, ja bih radije da su mi svi rekli da trebam prevoditi punomoć na 100 jezika, jer ovako imam dojam da svatko može prošvercati dijete preko granice?!

mislim da ću svejedno prevesti punomoć na engleski, nek se nađe. nije neki trošak ali bit ću sigurnija. jer dok mi dijete bude na putu s bakom ja ću biti preko bare, nije baš da će mi biti usput trčati negdje i dokazivati da mi nitko nije oteo dijete?!

puntica, trebaš imati ovjeru sudskog tumača na prijevodu

lukab's Avatar

imam ja jedno pitanje...
    moje dijete i ja nemamo isto prezime, sto bi po ovom tu procitanom znacilo da mu treba punomoc oca da bi samnom isao nekud???
    to mi nema smisla... pa ja sam mu majka, dovoljan je valjda rodni list za to... mogu cariniku ispricat svih 12 sati poroda?

Quote Originally Posted by lukab View Post
    imam ja jedno pitanje...
    moje dijete i ja nemamo isto prezime, sto bi po ovom tu procitanom znacilo da mu treba punomoc oca da bi samnom isao nekud???
    to mi nema smisla... pa ja sam mu majka, dovoljan je valjda rodni list za to... mogu cariniku ispricat svih 12 sati poroda?
    ma ne treba ti punomoć
    samo djetetova putovnica, a ako misliš da će biti problema zbog različitog prezimena, onda ponesi i rodni list, nek se nađe

ili mu ispričaj svoj porod u detalje, garant će te pustit preko granice bez problema