Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: zasto drugorotke uglavnom izbjegnu epiziotomiju?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno zasto drugorotke uglavnom izbjegnu epiziotomiju?

sad mi je to palo na pamet. ne kuzim u cemu je fora? imala sam lateralnu epiziotomiju te 15-ak savova od kojih sam se dosta dugo oporavljala. jos i dan danas me to zateze, a ponekad i boli na promjenu vremena. oziljak doduse lijepo izgleda (ne vidi se) ali je to tkivo dosta tvrdo tj. cvrsto.
    nemam nikakav osjecaj da mi je ona stvar rastezljivija ili drugacija zato sto sam rodila i jedino sto mi pada na pamet je da ce mi taj sav pri slijedecm porodu popucati zbog te cvrstoce.
    zato mi nije jasno kako to da u nasim rodilistima gdje prvorotke rezu rutinski, drugorotke uglavnom uspiju izbjeci epiziotomiju? koji je konkretan razlog za to? da li se iapk radi o nekoj vecoj rastezljivosti tkiva? ili?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

rutina
    da ubrzaju porod koji kod prvorotkinje traje duže

istina je da što si stariji tkivo je manje rastezljivo

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: zasto drugorotke uglavnom izbjegnu epiziotomiju?

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    nemam nikakav osjecaj da mi je ona stvar rastezljivija
    e, a koja to stvar?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nama je babica na trudničkom tečaju rekla kako nas recnu malkice kad rađamo prvi put, a još manje kad rađamo drugi put. Za treći put nije ništa rekla.
    E od tog njenog malkice prvi put mi je trebalo mjesec dana da sjednem, a od malkice drugi put ne znam kako će biti. To ću vidjeti za mjesec dana.
    Možda mi se posreći, a svakako ću tražiti da me ne režu. Možda bude po onoj narodnoj kako sreća prati hrabre.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja bih rekla da drugorotke ZNAJU kako izgleda i koliko traje "oporavak" od epiziotomije pa se na licu mjesta više i glasnije bune protiv reckanja

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

drugorotke znaju sto ih ceka, pripreme se bolje nego za prvi porod i udju pripremljene u onaj obruc vatrenog kruga, koncentriraju se maksimalno i ne tiskaju u pravom trenutku i eto.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa nisam izbjegla
    ali je manji rez nego prvi put

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Izbjegla epi. ali ne i šivanje , sestre su bile super(SD),tanka međica, masaža, kontrolirano tiskanje, al je dijete bilo glavato pa zapelo i popucalo.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj pikulica prvotno napisa
    ...al je dijete bilo glavato pa zapelo i popucalo.
    Koliko cm mu je bio opseg glave?
    Ne znam dal' da se uopće nadam nepucanju/nerezanju slijedeći put, ako bi mi i druga beba imati veliku glavicu.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam drugi put tiskala ko luda, svi su se derali i nisam uopće bila čula kad treba prestati tiskati i popucala sam, prema dolje (prema guzi).
    Šav od prve epi je držao, ali me poslije malo i on bolio.
    Rađala sam u najšugavijem položaju, skroz na leđima.

Poanta je da iako sam popucala to mi je zaraslo jako brzo i nisam bila invalid ko prvi put s epiziotomijom. Dakle one strašne priče "popucat ćete i onda ste gotove", "bolje da vas režemo nego da popucate" ne stoje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dalm@, Kaleb je imao opseg glave 37 (!!), dok se djeca obično rađaju s 33-34. Uz kontrolirano tiskanje i masažu međice pukla sam tek toliko da mi naprave 2 mini šava i istu sam večer sjedila u turskom sjedu.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

OG je bio 36,5, s tim da sam ja rodila na drip, bilo je nekih 5-6 šavova, zatezalo (izgleda su prejako zategli konce) ali nije bilo otečeno kao kod epi.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    ...Kaleb je imao opseg glave 37 (!!)
    Moje dijete pak 38.5 cm (!!!).
    Ali, vidim, ima nade. Super.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vodimo sa 39. 2. i 3. dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ajmeeeee :D

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

marino je imao 31,5 cm
    svejedno su me papci rezali, al "samo" 4 sava

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Marta, znači nije bilo pucanje ni epiziotomije?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma je, 2. porod na zadak, obavezno rezu kod zatka, 3. pukla po savu za 2 vanjska.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    marino je imao 31,5 cm
    svejedno su me papci rezali, al "samo" 4 sava
    Papci, stvarno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma je, 2. porod na zadak, obavezno rezu kod zatka, 3. pukla po savu za 2 vanjska.
    Zaboravila sam reci, da nije tog sava od prethodnih epiziotomija, sigurna sam da ne bih pukla.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

k. je imala opseg 36 cm, niti jednog savica, savrseno sam to odradila.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    ja bih rekla da drugorotke ZNAJU kako izgleda i koliko traje "oporavak" od epiziotomije pa se na licu mjesta više i glasnije bune protiv reckanja
    jest, ovo je definitivno razlog broj 1.

kod mene je na drugom porodu bilo ovako isto, a beba je bila 4550gr:
    Poanta je da iako sam popucala to mi je zaraslo jako brzo i nisam bila invalid ko prvi put s epiziotomijom. Dakle one strašne priče "popucat ćete i onda ste gotove", "bolje da vas režemo nego da popucate" ne stoje.
    Cure, prema mom iskustvu bolje popucati nego epiziotomija. Jest da je njima teže šivati, ali fućka mi se živo. I nemam sada nikakav ožiljak, barem ga ne mogu pronaći, a onaj od epi se osjeti valjda i preko gaća.

Početno

Citiraj asta prvotno napisa
    Nama je babica na trudničkom tečaju rekla kako nas recnu malkice kad rađamo prvi put, a još manje kad rađamo drugi put. Za treći put nije ništa rekla..
    Zato treba ići na sigurno i reći da rađaš 4 put

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marta i dalm@ x1000 do poda
    moj je bio 36,5cm i malo je zapeo glavicom, ali to sto sam popucala nije smetalo da iduci dan sjedim na stolici.
    39cm je imao sa mjesec dana i bas se sjecam da sam ga gledala i mislila si e da je toliku glavu imao na porodu, bome bih se namucila

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moj je imao 37cm, a to je jako uska i dugačka glavica na njegovu dužinu i težinu od 4550.
    Ja mislim da mu se glavica tako suzila prolaskom kroz porođajni kanal. Jel' moguće ?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa ja sam zapravo jedna sretnica...moja m. je imala samo 33 cm! doduse i njoj je bila jako spljostena i izduzena (ko faraon) ali i kasnije je uvijek imala malu glavicu. inace je po visini i tezini uvijek na vrhu tablica, ali glava malena.
    nadam se da ce i druga bebica imati tako.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

:shock: A ja mislila da je 37 jako puno (i da su me zato morali rezati i uz masažu međice).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma je puno je...
    htjela sam reći da je i ta glavica izgledala malo u usporedbi kako je inače on velika beba bio. Ali slušajte ovo: nisam puknula kod prolaska glavice, nego su ramena zapela (ipak je to bilo 4,5kg), pa je primalja nalegla na trbuh, a zna se kaj nakon toga slijedi ... pucanjee.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ajme, ja sam onda mogla na usta roditi!
    moje dijete je imalo OG 30,5.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

al naravno da su te rezali
    inace vele da je kod nas kao prosjek 32-37 cm.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

L je rođen na carski. Bebu se nadam roditi vaginalno i ne bi voljela da me režu. A počeo me hvatati strah od toga da ću užasno popucati :/ Kako mi radi prethodnog carskog vjerovatno neće dozvoliti potpuno prirodni porod, tj. vjerovatno ću ležati, interesira me da li je ipak bolje da odbijem epiziotomiju. Planiram masirati međicu i nekako se nadam da će mi to pomoći.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moja prijateljica je isto prvo rodila carski, drugo vaginalno - dobila lateralnu epiziotomiju (to je ona veca, dijagonalna, koja vise boli) i jos je uz to i popucala. oporavak joj je kako kaze bio gori nego nakon carskog.
    ne kazem ti ovo da te preplasim nego da te potaknem da svakako pokusas pronaci doktora i jos vaznije babicu koja ti je voljna kontrolirati medjicu. cak i ako moras radjati lezecki, svakako bi trebala kontrolirano tiskati. imaj na umu da ti to uopce nije uobicajeno u nasim rodilistima i da se za takav tretman na porodu svakako moras ranije pobrinuti.
    masaza medjice je uvijek dobrodosla, ali to nikako nije dovoljno. netko ti, da prostis, treba stajati medju nogama i gledati kad da tiskas i koliko, kako da dises i sl. prema potrebi stavljati obloge na medjicu itd.
    ovisi naravno i o velicini djeteta i glavice. znam i cura koje su radjale male bebice (ispod 3 kg) na ledjima, sa nogama u stremenima (sto je obicno najgori polozaj za medjicu) pa nisu ni rezane i jedva pucnule za savic, dva.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam odbila i popucala, i oporavila se 4 puta brže nego prvi puta nakon divne epiziotomije od koje sam ostala invalid (ožiljak od pucanja ne mogu pronaći a onaj od epizotomije se valjda osjeti i preko traperica, debeo, izbrazdan, ma užas).
    A popucala sam iz samo jednog razloga (glavica je izašla bez pucanja), ali ramena su zapela, primalja mi je legla na trbuh i tada sam pukla. Da sam bila na stolčiću ili čučečki, stojećki, nadam se da bi me probali okrenuti na četvoronoške da se odštekaju ta ramena (ako je pametna ekipa na porodu, a ako je ona ekipa kaj su učili iz knjiga iz prošlog stoljeća, onda nisam sigurna).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Paulita, probaj odavde povaditi primalje koje su hvaljene od strane rodilja, pa dogovoriti razgovor i pitati sve što te interesira:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=25588

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

TinnaZ, hvala!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni je prvi put bilo koma, nadam se da ću drugi put imati više sreće i pameti. A Janko je imao glavicu 36. Meni je to onak nekak srednje.
    Meni su rekli da sam uska :? . Da li to znači da ću se automatski morati i drugi put napatiti?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa i ja sam uska, nosim broj 36 , pa se drugi puta nisam napatila iako sam rađala bebu od 4580gr. (prvi porod neću spominjati)

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

moram reći da ja imam prvaka, moj sin je imao opseg glave 40, a cura 37. rezali me oba puta, ali ja sam se zaista brzo oporavila i sjedila odmah drugo jutro po porodu. s obzirom na dobro iskustvo nemam ništa protiv, ni treći put (ako bude!!)

pipi1 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Moja obojica su imali Og 38 cm i oba puta su me rezali i oba puta imala 5 šavova

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

evo jedne lijepe vijesti- moja prijateljica je prije dva dana rodila na Svetom duhu, prvi puta, nije rezana, nije pucala-i nema šavova! :D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bravo Sveti Duh, idemo mišjim koracima naprijed, polako ali izgleda sigurno ...
    mislim da tu veliki dio ima internet, forumi, mladi liječnici koji čitaju forume, primalje koje čitaju, žene koje traže, bravo, baš mi je drago ... a velikim dijelom se u svemu tome pronalazi Roda :D

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

i bez dripa, bez epiduralne......

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

34 cm i rezali me u Rijeci... Bila sam tako bijesna jer nisam mogla ni sjediti ni ići na WC mjesec dana. Uzas!!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a jesi rekla da te ne režu?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Meni su rekli da sam uska :? . Da li to znači da ću se automatski morati i drugi put napatiti?
    pa i ja sam uska, nosim broj 36 , pa se drugi puta nisam napatila iako sam rađala bebu od 4580gr. (prvi porod neću spominjati)
    a cure kaj to znaci "uska"? ja sam isto po izgledu uska, u smislu da nosim br. 36 (ili cak i br.34 kad postoji), da nemam siroke kukove, ali mi je doktor jedan put rekao da sto se tice moje zdjelice, mogu roditi dijete i do 5 kg. zato me zanima o cemu to "pacenje" zapravo ovisi? o sirini glavice, o polozaju djeteta?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja mislim da ne treba mijesati uskocu zdjelice s rezanjem, jer se rezanje odnosi na medicu!

meni je sad medica definitivno puno sira nego prije poroda, stalno osjecam kao neki propuh

ivakika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvo-epiziotomija
    drugo-nisam dala da me rezu, ali nisam imala ni dobru babicu-popucala
    treci puta-sve pripreme-perinealna masaza, izvrsna babica, koja je prvo izmasirala medjicu i zatim u potpunosti vodila glavnu rijec-rezultat 4100 beba, ogromne glave(iako ne znam promjer)-0 savova!

dakle pripremite se, imajte dobru babicu i ne dajte da vas rezu!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •