Terrible two je odavno iza nas kad smo imali svakodnevne cirkuse i naša je curica uglavnom na dobrom tragu da shvati kaj u životu ide a kaj ne ide...i tete u vrtiću je hvale da je jako "razumna"![]()
I tako ja uljuljkana u to da se s njom uglavnom sve da lijepo dogovoriti, nekad popusti ona, nekad ja, no igra kompromisa joj je postala prihvatljiva...
Ali ne lezi vraže, još uvijek nas iza grma zna zaskočit ovakva situacija.
Spremamo se spavati i još slažemo slagalice za laku noć. Pa složimo jednu, dvije, tri i rekoh: ovo je zadnja i gotovo. Veli Leona: dobro dogovoreno...aložimo nju, a ona tret, trept: mooooolim te još jednu. Ajde dobro još jednu. Složimo i nju kad dođe iduća molba: mooooolim te još samo malo gledati Dorothy.
Ja si mislim koji joj je vrag, obično nema ovakvog dugotrajnog moljakanja, stvarno su odlasci na spavanje veseli i opušteni, ne moram je štrikom vleč u krevet, ajd nek joj bude još malo Dorothy.
Pogledamo par frejmova i ja velim: još 5 minuta i onda, zaista, zaista idemo spavati...dogovoreno? Dogovoreno!
Hehehe..pogađate, prođe to ona cvili da hoće još.
Pa sam joj objasnila da smo se dogovorile i da se dogovor mora poštovati. U većini slučajeva kad me dovede do toga da je podsjećam na dogovor ona skopa facu, još malo protestira ali mlako i reda radi, pa ipak pristane, to je kvalitativni skok koji je obavila u ovih godinu dana![]()
Ali sad se nakon duuuuuuugo vremena bacila na pod i udrila u takvu deračinu da je to bilo strašno za gledati…
Nije mi dala blizu, vikala makni se od mene, pa sam joj rekla da ja idem u kuhinju a ona nek dođe kad se smiri…nije se smirila 20 min, a ja sam uspjela prilično kulerski to slušati dok sam spremala kuhinju…no onda je počela lupat po ulaznim vratima i zvati tatu…lupala je tako jako da bi digla pol zgrade na noge pa sam je morala zauzdati jer je bila totalno histerična...
Na kraju sam je uzela u krilo i čvrsto stisnula da se ne bacaka, ljubila je i nježno govorila da se smiri…šizila je tako još pet minuta, kozle malo iz petnih žila se pokušavala osloboditi, ali je nisam puštala jer fakat mislim da bi ili ozljedla sebe ili polomila nekaj u kući…
A onda je počela vikati: smirila sam seeeeeeeee, smirila sam seeeeeeeeeeee, pusti meeeeeeee…aha, ak je to smirenost ja sam Petar Pan![]()
I onda je prilično mirno rekla: Ma, smirila sam sam se ozbiljno, pusti me da si idem obrisati nos![]()
I fakat, kad sam je pustila otišla je u wc po papir i obrisala nos iz kojeg su virili šmrklji do koljena…
Popela mi se u krilo i rekla: bila sam jako, jako ljuta…
Ja sam rekla: znam zlato, svako se ima pravo ljutiti, ali nema pravo tako vrištati i lupati nogama po vratima! Možeš plakati ako će ti biti lakše, ali ti ne mogu dozvoliti da uništavaš stvari!
Klimnula je i uzdahnula: nije lijepo vikati! pa se sklupčala se uz mene, šapnula mi da me volite zaspala u roku odmah…
Ajme iscrpljena sam, ali sam sjela napisati vam ovo jer se moram bezočno hvaliti...
Sjećate se možda da sam Leonu kad je imala oko dvije dvije i pol godine nalupala par puta po guzi kad bi došlo do ovoga, no tako sam sretna što mi je zlostaljački gen potpuno zakržljao i svu energiju bacam na to da smirim i sebe i nju..prvo sebe, pa onda nju - i to radiiiiiiiiiiiii :D
Nakon svega, ona zna da je pogriješila i nije bilo potrebe da joj držim još litanija o tome, a njeno nježno volim te me uvjerilo da radim dobru stvar, da mogu "voditi dijete na pravi put" a da za to nisu potrebne ni batine, ni vika ni ljepljenje etiketa zločestoće, samo beskrajna strpljivost i ljubav![]()