Cure, molim Vas da se držite teme, svako vrijeđanje, prozivanje ili skretanje ću sankcionirati! Hvala.
Cure, molim Vas da se držite teme, svako vrijeđanje, prozivanje ili skretanje ću sankcionirati! Hvala.
monte je probao neki dan kupili ga zbog sličicai zaključio da
to nevalja i prosljedio tati
više neznam kada točno ali oko 1g smo počeli s običnim jogurto sa kravicom i znam da kad su u predblagdansko vrijeme umjesto kravice stavili bor i djeda božićnjaka, vikao je di mi je kavica
svi su nam se čudili u dućanu kad bi ga pitali šta češ i očekuju da izabere
smoki,čokoladu i sl a on po jogurt s kravicom
oko 2g san mu počela davati dukatino misleći da je između montea,pudinga i ostale ponude to kao ok ali očito san pogriješila![]()
sada već jede i smoki i čips i pije colu i cocktu ali ponekad to su stvari koje u 99% slučajeva nemamo doma
Ja moram priznati da je meni osobno monte fini, probala sam ga kad je Tea dobila od nekih gostiju pa nije htjela jesti. Ja smazala sva 4 u pakiranju, a njoj ne valja. Al recimo voli domači puding iz vrečice, onaj koji se kuha, a meni to dođe nekak slično...
Jogurte obožava, al ne mogu se uopće sjetiti kad smo ih joj počeli davati.
tocno. ALI to nije razlog da im ta ista s.r.a...a dajemo dok su bebe, dok je utjecaj hrane puno veci na njihove organizme. ako ce jesti cips sa 4 godine (a vjerujem da hoce), bit cu mirna jer cu znati da ga s godinu i pol jos nije jeo. i sto se s godinu i pol igra cokoladicama ni ne pokusavajuci ih staviti u usta. radije ce susene brusnice.Originally Posted by iridana2666
zato ti je (pretpostavljam) ninocha odgovorila s pivom - mozemo mi djeci braniti alkohol, ali cinjenica je da ce ga kad tad probati. slijedom tvoje logike, mogu ga probati i odmah...
Ja sam blizancima radila kiselo mlijeko po receptu za male bebe. Problem je što sam točne omjere zaboravila, ali otprilike ovako: dvije litre domaćeg kravljeg mlijeka se zakuha i stavi (?) žlica brašna prethodno razmućenog u malo hladnog mlijeka i sve zajedno se prokuha (?) minuta. Mislim da ide i malo šećera, ali nisam sigurna. Uglavnom, mlijeko se mora naglo ohladiti (posudu s vrelim mlijekom uranjala sam u hladnu vodu). Kad se ohladi, doda se sok od jednog limuna. U ovom trenutku se rijetka tekućina počne naglo zgušnjavati. Čuva se u hladnjaku, prije posluživanja se lagano zagrije, odnosno smlači, a ja sam dodavala i smiksano svježe voće.
Ako netko ima točan recept, jako ću biti zahvalna.
Evo, iz požutjele sveske jedne penzionisane pedijatrijske med. sestre. Citiram:
Zakiseljeno punomasno kravlje mlijeko
Na pola litra punomasnog kravljeg mlijeka uzima se 10g (2 kavene kašike) brašna ili majdine* i 25g (5 kavenih kašika) šećera. Brašno/majdina se zamuti u maloj količini nekuhanog mlijeka. Ostala količina mlijeka se kuha, i prije nego što zakipi dodaje se razmućeno brašno. Kuha se još 10-15 minuta, a potkraj kuhanja doda se šećer. Zatim se mlijeko skoro potpuno ohladi, te se kapa prašak limunske kiseline razmućen u malo vode (1,3g praška na pola litra mlijeka) uz stalno miješanje. Umjesto praška može se sipati i limunov sok, koji mora biti svjež, i to 2 ipo kavene kašike soka na pola litre mlijeka. Ako je čitav postupak proveden kako treba, mlijeko se zgruša u sitnim pahuljicama.
Najbolje je odjednom pripremiti čitavu dnevnu količinu zakiseljenog mlijeka i držati u zatvorenim sterilnim flašicama u frižideru - koliko flašica, toliko obroka - pa flašicu samo podgrijati u vrućoj vodi prije samog obroka.
* majdina je, mislim, kukuruzni škrob, ali nisam sigurna, neka neko napiše šta je to tačno, da ne bi bilo zabune
Recept je autentičan, i onomad korišten za pripremu obroka vještački hranjene dojenčadi, u nedostatku adaptiranog mlijeka, kao osnovna mliječna ishrana. Takva se ishrana više ne koristi kao osnovna ishrana, ali mislim da ne smeta da tako pripremljeno mlijeko jedu djeca na dohrani, koja su već usvojila gluten.
Ovako sam ja hranjena.Originally Posted by vještičica
![]()
i većina djece u bivšoj Jugi (barem onaj ruralni dio)
eto vidite da nisu formula i agresivni marketing za sve krivi![]()
je, oni su počeli s agresijom `70.
do tada je bilo brašno.
Vještičica hvala! To sam ja radila blizancima samo sam dodavala svježe voće. Ali nije im to bila osnovna hrana.
A cure, ja se baš ne bih složila da je kupovni obični ili voćni jogurt kao nadohrana za desetmjesečnu (dojenu) bebu bolja varijanta od ovog. Dvije kavene žličice brašna na pola litre mlijeka su problem? A u kupovnom jogurtu umjetne kulture i ostali dodaci nisu? Što mislite, kako jogurt može imati vijek trajanja po nekoliko tjedana?
ljiljana,mislim da nitko nije rekao da je ovaj recept gori/bolji od kupovnih jogurta i sličnog kao dohrana. Komentari su na ovu činjenicuRecept je autentičan, i onomad korišten za pripremu obroka vještački hranjene dojenčadi, u nedostatku adaptiranog mlijeka, kao osnovna mliječna ishrana
Zaboravila sam napisati (možda sam i prije) da ja smatram da mojoj djeci ne uskraćujem apsolutno ništa ako im ne kupujem monte, danone i slične proizvode. I uopće ih ne mislim kupovati dok me oni sami ne zatraže.
Koji jogurt ima takav rok trajanja? Ja još nis naišla na tako nešto.Originally Posted by ljiljan@
A o ovom receptu osim brašna sporan je i šećer, pa limunska kiselina ili sok :/ ...
Sori ako sam napravila pometnju.
ljiljan@ je tražila recept za to starinsko kiselo mlijeko, koji sam ja slučajno imala, pa sam i napisala.
Ispod sam napisala da je to nekad bilo, i da se više ne koristi za ishranu dojenčadi. Iz njenog posta sam shvatila da je htjela takvo mlijeko dati starijem djetetu, jer joj se čini da je bolje nego kupovni jogurt.
Ako se post kosi sa pravilima foruma, ja se izvinjavam, i molim moderatoricu da ga briše.
@vještičica: neću brisati tvoj post, napisala si ga u najboljoj namjeri, a ne kosi se sa pravilima.
Jasno mi je da je old school, zato mi je i čudno što netko želi tako nešto ponuditi djetetu, danas se zaista mogu pronaći proizvodi kojim mogu biti dostojna zamjena ovoj "formuli", a kravlje mlijeko definitivno nije potrebno dojenoj 10mjesečnoj bebi.
Eto, my 2 cents.
ja isto zapravo ne vidim zašto bi 10mjesečna beba uopće jela jogurt, ovakav ili onakav :/
Moji su probali oko 1.rodendana,sto bi im se svidjelo kupovala bi i davala kao desert.
Odkad su veci(9 i 6)sami odaberu neki puding kad smo zajedno u kupovini,a to je rijetko.
Ne branim i nemislim nista lose o monte i danone ako se jedu u granicama.
Pa i mi odrasli volimo ponekad pojesti puding(baram ja) i ne smatram da je to nezdravo.
Sto se tice gore navedene coca cole,ja sam dala da probaju kad je bila otvorena boca na stolu i to je bilo sasvim dovoljno da skuze da nije zabranjeno a i da nije Bog zna koji napitak.
Nemamo cesto colu u kuci jer i mi je jako rijetko pijemo ali kad ima naspem im po casu,sta ce im biti.
Nas djecji doktor, vec star i iskusan mi uvijek kaze kad imaju proljev da dam po casu kole.
Jela sam domaće kiselo mlijeko, Ivan je bio kao i uvijek jako zainteresiran za sadržaj zdjelice. Malo sam mu dala misleći da će se kiseliti, ali bio je oduševljen okusom. Malo me je frka davati mu domaće, jer ipak nije riječ o prokuhanom mlijeku, pa sam se sjetila da sam blizancima u starijoj dojenačkoj dobi sama pravila voćni jogurt.Originally Posted by Lutonjica
Ako dijete voli, zašto ne? Ali postoji još jedna varijanta - domaće mlijeko može se ukiseliti i prokuhano, samo od sebe, bez brašna i šećera. Pokušat ću to.
najobičniji jogurti traju min 2 tjedna (možda i preko 3, nisam točno proučavala), svježe mlijeko 7 danaOriginally Posted by Frida
i ja se pitam što se to promijenilo u sastavu mlijeka od vremena kad su mliječni proizvodi trajali 2-3 dana :?
pa pasterizacijom se uništavaju mikroorganizmi i bakterije koje uzrokuju kvarenje, jel tako?
ali pasteriziralo se i prije x godina
pa, npr. konzervansi su jako napredovali u zadnjih x godina![]()
pa to i ja slutim da nešto mućkaju, ali ništa nije deklarirano, ne znam jel zakon to dozvoljava :/
nikako ne bi smjeloOriginally Posted by Ailish
Meni je frendica koja je prehrambeni tehnolog rekla kako u svim tim jogurtima i pudinzima se koristi želatina. A za Cedevitu mi je bratić koji je urolog, još davno rekao ako želim kamence u bubrezima samo neka pijem Cedevitu. :/
zato što se kravlje mlijeko i proizvodi od kravljeg mlijeka nikako ne preporučuju prije navršene godine danaAko dijete voli, zašto ne?
Lutonjice, po tablici dohrane iz knjige MPG granica je 11 mjeseci. Ali, netko ne jede sir i kiselo mlijeko cijeli život, a netko voli eto i s 10 mjeseci. Ne mislim pretjerivati, već mu samo prehranu pomalo činiti raznovrsnijom.
A što se tiče kupovnih proizvoda, htjela bih s vama podijeliti jedan događaj. Prije nekoliko godina u jednom dućanu u prijepodnevnim satima se odjednom stvorila gužva oko blagajne. Nezadovoljni dečki u radničkim odijelima došli su reklamirati kiselo vrhnje koje su kupili za "gablec". Pokazuju otvorene bijele čašice, a u njima tekućina rijetka poput mlijeka. Prodavačica ih uvjerava da je kamion upravo stigao iz mljekare i da je to regularno i svježe kiselo vrhnje, nije pokvareno. Dok su se oni prepirali s prodavačicom, gle čuda, tekućina rijetka poput mlijeka iznenada se zgusnula. Pred našim očima odvijala se proizvodnja mlijeka u kiselo vrhnje. Ali ne onako kako mi to činimo kod kuće.
Što ćete, kad u malom gradu kamion prerano stigne iz mljekare do dućana.
Tijekom bolesti sam bakama i inima izričito zabranila da mu daju išta što bi iziritiralo mali želudac...inače se trudim da jede zdravo, a bake, tete i ostali kupuju, ja biram što smije, bombone i lizalice još ne jede(osim Kiki kad vidi drugu djecu jednom u 2 mjeseca-recimo da se tako potrefi). Puding ja skuham, ipak ne češće od 1x mjesečno. Monte on poželi pa dobije svoju porciju kad se ide u veliku kupovinu 1x mjesečno. Tamanimo Životinjsko carstvo.
Ovo sve što i koliko dopuštam je počelo kad je imao skoro 2 godine.
pa daj se prebaci na burzu za razmjenu slicica.Originally Posted by makita
![]()
Voćne jogurte papamo od 7og mjeseca također i monte. Još malo pa ćemo i puding!!!
A sta je to Monte? Svi o tome pricaju, ali ja ne znam sta je to.
A sto se tice pudinga, moja ga jos uvek nije probala. Nekako mi je draze da za uzinu pojede voce nego puding. Ima vremena i za puding, probace ga sigurno jednog dana, ali sada dok mogu i vidim da voli sve da jede, zelim to da iskoristim i hranim je sto zdravije mogu, a na taj nacin joj stvorim i zdrave prehrambene navike.
Sara, nezam dali u Italiji ima Monte, proizvođač je Zott, to ti je nešto kao slatki desert/puding.
Mislim da nema bas Monte, ima nekih drugih takvih kremica, ili kako da ih nazovem, ali ja to mojoj jos uvek nisam davala.
Moj Janko obožava monte i ja mu ga kupim. Ne jede ga svaki dan. Probao ga je, uf sada se stvarno više ne sjećam, možda s negdje dvije godine.
Osim montea još i više voli dukatino (onaj sir s voćem) i onaj novi kaj reklamiraju nekakav muuuuužitak. To je to. Pudinge mu ne kupujem, skuham mu ga doma ali jaaaaaaako rijetko.
Ali on pije i kravlje mlijeko.
I jede lino.
moglo je bit i gore, brasno s vodomOriginally Posted by Luna Rocco
iridana2666 podržavam te.
Valjda se ne može reći svoje mišljenje bez da se s njim ne sprda.
Moj maleni još nije probao ništa od navedenog i to je moja stvar. A da sam mu i dala... ma boli nekog briga što ja radim sa svojim djetetom.
Zaboravih, jedemo lino i plasmon keksiće koje obožava. Voli i kifle i kruh. Čokoladu još nije probao, iskreno ni ne znam od kada se smije davati. Jel zna možda netko?
dala si sama sebi odgovor:Originally Posted by Fairy
i kako sad ocekujes da ti neko odgovori? :?Originally Posted by Fairy
vezano je za 2 posta s prethodne strane, bila sam ljuta što se ne može u miru reći svoje mišljenje i podržala iridanu2666.Moj maleni još nije probao ništa od navedenog i to je moja stvar. A da sam mu i dala... ma boli nekog briga što ja radim sa svojim djetetom.
Pitam kad su drugi počeli davati čokoladu, pa ću sama promisliti i odlučiti kad ću mu je dati.
Stvarno nisam mislila loše nikome niti imam namjeru nekog uvrijediti.
mi smo čokoladu dali sa dvije godine.
ali, moje dijete još nije probalo lino, ni plazmon kekse, ni monte... pa ti ja baš i nisam neki parametar.
a iridanu nitko nije sprdao, dapače: ona je nama nabijala na nos kako su njezina djeca lijepa da se svi za njima okreću, da govore tri jezika... a sve, valjda, jer su jela monte.
e, pa, moje dijete ne govori tri jezika.
ali ja govorim četiri.
pa ću joj valjda prenijeti i nešto svoje "soli".
![]()
Moje dijete ne govori ni materinji. Od sutra krećem s Monteom!![]()
Šalim se, tko voli neka izvoli. Probao je čoksu, prvi put točno na prvi rođendan kad je umočio ruke u čokoladnu tortu, a sljedeći put kojih 3 mjeseca kasnije. Dajem mu tu i tamo komadić čokoladnog muffina kad ga ispečem i Životinjsko jednom u desetak dana. Jeo je i sladoled par puta. To bi bilo to od slatkog. Aha, smije jesti i domaće kolače kad ih bake naprave (isto ispadne jednom u dva, tri tjedna i pojede malo). No, Monte i slično proizvodi mi ne spadaju u istu skupinu - krcati su raznoraznim shitevima (barem po mom shvaćanju zdrave prehrane) i njih nije probao, niti će tako skoro.
Moja nije probala monte ni danone, a sto se pudinga tice probala jednom od mene neki kupovni rizin pudig i ispljunula.
S obicnim jogurtom krenuli nakon navrsene godine.
Sladoled nije probala. Cokoladu dobije onu sedamdesetpostotnu (ili vise), ali to rijetko jerbo ja to uvijek zaboravim kupit..jerbo ja nikak da se naviknem na kvalitetu kad sam odgojena na seceru. Eto!
Zdravi smo(kuc-kuc-kuc)..lijepi i govorit cemo tri jezika!![]()
ajme moram se umišat!!![]()
suludo mi je govorit o monteu i mjesecima...koliko sam skužila, jedna se hvalila s domaćom hranom direkt ubrano iz vrta, domaće meso i sl...a onda napisala da je dala ditetu od cca 6mj monte...neće mu škodit kad je ionak na ekstra domaćoj preharni...šljiviš domaću preharnu kad je ista prije izjavila "nisam dojila...moje tijelo moj izbor"... što mi vrijedi domaće kad nisam dala ono najvrijednije od sebe...![]()
![]()
moj je počeo dohranu s 8mj...sad ima faze kad oće, neće...i nemrem sebi doć da netko ditetu od 7mj daje slatkiše....![]()
Originally Posted by apricot
![]()
Sorry, očito nisam shvatila poantu. Tako mi i treba kad sam brzopleta.
Mozete li jos malo o Cedeviti?
Mi koji zivimo vanka pozelimo te domace okuse i svaki pu sa sobom ponesemo kilu limuna i kilu narance(cedevite) ili kad neko ide van sezone narucimo kilu vegete,kilu cedevite,bajadere i runolist cokse.
Vi bojkotirate i cedevitu i vegetu,mi ni neznamo.
Jel stvarno tako strasno?
Joy, ovo je topic u kojem se govori o monteu, danonu i pudinzima. Ako imaš pitanja o cedeviti molim te da otvoriš novi topic. Hvala!