Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Da li se može ispisati dijete iz 1. razreda?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Da li se može ispisati dijete iz 1. razreda?

Moja frendica ima sina u 1. razredu. Mali je rođen u 2. mjesecu i
    bio je školski obaveznik ove godine.
    Ona ga je htjela ostaviti doma još godinu jer je još jako djetinjast i nema koncentracije. Na upisima su joj rekli da mora ići i po procjeni stručnog tima
    bio je spreman.
    Sad u školi se slabo snalazi. Nikad nije zapamtio domaći rad , dok oni nešto rade iz knjige on bulji u plafon. Stalno zaboravlja knjige i stvari .
    Sad , ona bi ga ispisala iz škole i da ide još ovu godinu u vrtić.
    Učiteljica neće ni da čuje , kaže ako mu ne bude išlo može ponavljat godinu,
    da bi imao traume ako ga ispišu....
    Jel ona to može napraviti i bez pristanka učiteljice?
    Inače , učiteljica svaljuje krivnju na roditelje .

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne moze prvasic ponavljati godinu.
    mislim da se moze ispisati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma točno , rekla im je da će ponavljati drugi razred jer ne može prvi

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Onako laički, mislim da bi mu veća trauma bila da ponavlja ijedan razred u školi (pogotovo osnovnoj), nego da ga sad ispišu i da pričeka sljedeću godinu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: Da li se može ispisati dijete iz 1. razreda?

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    meni je "super" kako se oni bave pitanjem tko je kriv, umjesto da traze nacin kako da pomognu djetetu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam kako je sada, ali kad sam ja kretala u školu, davne 77, nakon mjesec dana jednog dečka su ispisali iz škole i vratili u vrtić jer nije bio zreo za školu - nije mogao sjediti na satu, nije ga interesiralo šta učiteljica radi, nije pisao zadaće...
    Iduće godine je opet krenuo u prvi i bio OK.

Početno

dijete moze ponavljati prvi razred ako roditelj na tome inzistira i kod ravnatelja potpise neku izjavu, to znam iz vlastitog iskustva jer sam i ja imala takvih problema sa najstarijom princezom.
    tada je ponavljala prvi razred, dobila drugu razrednicu i sve super, sve pet... danas je u petom i cijelo vrijeme je vrlo dobar đak (iako na malo prilagodjenom programu)

pregledi za skolu su jedno veliko sr*** jer ako dijete zna nacrtati covjeka i napisati svoje ime onda se misli da je spremno za skolu. nije uvijek tako a mi kao roditelji najbolje poznajemo svoju djecu i znamo za sta su spremni a za sta ne.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod kikice je u prvom razredu bio dječak koji je stalno plakao. nakon mjesec dana plakanja - mama ga je ispisala iz škole.

naravno da se može. manja trauma je ispis pa kretanje s novom djecom, nego ostavljanje sadašnjeg društva i ponavljanje razreda.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj seni prvotno napisa
    meni je "super" kako se oni bave pitanjem tko je kriv, umjesto da traze nacin kako da pomognu djetetu.
    Ne bave se tim pitanjem , nego je jučer učiteljica napala mamu da je ona kriva što dijete ne piše domaći , što zaboravlja knjige...
    Mislim , pa otkud da mama zna što ima za domaći ako mali ne zna ,i nema
    nigdje zabilježeno.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

naježim se kad ovako nešto pročitam.
    gdje se to događa, u africi? jel to učiteljica ili zločesta guvernanta iz filmova?
    moze se ispisati. tko kaze da ne moze. znam roditelje koji su to napravili. da li je ostavilo kakve posljedice, ne znam...
    treba dobro razmisliti, razgovarati sa psihologom, pedagogom, ponovo sa uciteljicom...
    otkriti problem. jer je očito da dijete ima nekih problema. pa raditi na rješavanju tih problema...

inace, dijete ne pada, prelazi u viši razred s jednom negativnom...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da će to dijete imati većih trauma ako nastavi školu, nego ako ga sad ispišu, pa počne slijedeću godinu.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad u školi se slabo snalazi. Nikad nije zapamtio domaći rad , dok oni nešto rade iz knjige on bulji u plafon. Stalno zaboravlja knjige i stvari .
    no, ne bi li se djetetu moglo dati i malo kredita, pa skola i sluzi da se neke stvari nauce, netko ce to prije,netko poslije. Sto je loše u tome što nakon tri tjedna škole nije počeo pamtiti što je za zadaću, znam učiteljica koje ju još nisu niti zadavale jer daju djeci vremena da se prilagode na školu i školske obaveze...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja bi svojim prvašima otipkala zadatak za domaći rad, isprinatala, iskopirala i svima podijelila. svaki dan. oni su to drzali u "biljeznici za obavijesti".
    sve dok nisam ocijenila da mogu sami zapamtiti.
    neki su buljili u plafon, neki su se igrali, neki su htjeli svaki čas piškiti, neki su stalno bili gladni, neki su me dugo zvali "teto"....
    pa to su prvašići... tek su počeli....
    gdje je strpljenje?

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je to stvarno bez veze da se dijete muči kad očito nije spremno za školu. Pa nismo mi ljudi laboratoriski eksperimenti da sazrijevamo po predviđenoj šemi i da nas se sve mjeri istim metrom.
    Tužno mi je to...tko ima sreće da se razvija "po knjizi" njemu će sve bit super, a tko odstupa ovako ili onako je odmah problem.

I ja se pridružujem mišljenju da je bolje ispisati ga i dati uškolu kad će dorasti do toga i kad će mu predstavljati radost i uzbuđenje, a ne muku i nevolju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanjaa prvotno napisa
    ja bi svojim prvašima otipkala zadatak za domaći rad, isprinatala, iskopirala i svima podijelila. svaki dan. oni su to drzali u "biljeznici za obavijesti".
    sve dok nisam ocijenila da mogu sami zapamtiti.
    neki su buljili u plafon, neki su se igrali, neki su htjeli svaki čas piškiti, neki su stalno bili gladni, neki su me dugo zvali "teto"....
    pa to su prvašići... tek su počeli....
    gdje je strpljenje?
    ja bih primijenila ovo, ako je stvar samo u zaboravljanju ...

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo mi je tako lijepo

BTW, ja sam najcesce priklonjena majcinskom osjecaju da nesto nije u redu (u ovom slucaju, ona je htjela odgoditi skolu).

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Naravno da može.
    Ne treba čak ni potpisivati nekav papir, već se to zove odgoda koju potpisuje pedagog(da bi imao to dijete u vidu sljedeću godinu).
    U mom dosadašnjem radu dva puta se dogodila odgoda nakon mjesec dana. I obje su prošle bez trauma.
    Makar po ovome pročitanome ne vidim razloga za odgodu i mislim da bi se učiteljica trebala više potruditi.
    Ja sam danas svakom učeniku u bilježnicu zapisala što je za zadaću, za kada i nije nikakav problem(to pisanje).
    Djeca/učenici su onakvi kakvima ih mi stvorimo i kako se odnosimo prema njima.
    Oni su naša zrcala.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je to zapisivanje i printanje svakom prvašiću super. mislim, pa tko još može pored svih uzbuđenja zapamtiti i zadaću.
    a ova učiteljica po meni ima malo problemam sama sa sobom. tako ružno komunicirati s roditeljima i negativno ocjenjivati dijete koje tek prve dane korača školom, mi je u najmanju ruku neprofesionalno.
    nekako mi se čini da ja ne bi voljela ostaviti dijete kod tako negativno nastrojene osobe.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moj stariji ide u treci i uvijek dobiju domaci rad u jednoj fajli, napisano tocno sto se i kako radi. Ako se nesto ne razumije, onda se moze pitati uciteljica drugi dan. Ako nesto i ne napisu kako treba, to ispravu u skoli.
    Nisam jos dozivljela da netko mene za nesto krivi, uvijek se prvo gleda kako nesto rijesiti, a ne kako napaviti jos veci problem.
    Usput, ako netko zeli ispisati dijete iz skole, pa zar to ne moze uvijek napraviti i nastaviti skolovanje negdje drugo, privatns skola ili cak kod kuce!!??

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Školska godina je tek počela, čemu žurbe. Voljela bih vidjeti koliko ima djece koja su u stanju na početku 1. razreda prihvatiti sve svoje obveze bez problema. Ja bih sugerirala bolju komunikaciju s učiteljicom. Treba dogovoriti kako se označava što je za domaću zadaću. Ako nije isprintano, napisano na ploči ili sl. može biti zaokruženo u knjizi.
    Kada je meni dijete došlo da je zaboravilo što je za domaću zadaću, sam je trebao nazvati svog prijatelja iz razreda i saznati. Njegova je obveza da se snađe, kako zna, ako nije pratio na nastavi.
    Ispisati iz škole može biti pozitivno, ako će dijete stvarno sazrijeti u tu godinu dana, ali mu to isto tako može biti primjer kako odustati kad se naiđe na problem :/ .
    Smatram da ih postepeno treba učiti njihovim obvezama. Ako je u pitanju razred sa manjim brojem učenika, cijela prilagodba će ići brže i lakše. Ako je u pitanju veliki broj učenika, onda je to prije tvornica nego škola i problema će sigurno biti.
    Treba čim prije uspostaviti dobar odnos s učiteljicom i zajedno odraditi tu prilagodbu djeteta. To je nas spasilo u prilično šokovitom polasku u školu.

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

majka ima pravo biti sa svojim djetetom na nastavi mislim prva 3 mjeseca ako mu teže ide prilagodba (npr, nemirno, plače itd)

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ne, roditelj nema prava prisustvovati
    (čisto teoretsko pitanje...pitate li kirurga... mogu li gledati vašu operaciju????), ali u dogovoru s učiteljicom čuda se mogu postići.
    Svaka škola ima dane otvorenih vrata kad roditelj postaje aktivni sudionik, pa neka mama sazna kad su ti dani u njenoj školi.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sandra14 prvotno napisa
    Ne, roditelj nema prava prisustvovati
    (čisto teoretsko pitanje...pitate li kirurga... mogu li gledati vašu operaciju????), ali u dogovoru s učiteljicom čuda se mogu postići.
    Svaka škola ima dane otvorenih vrata kad roditelj postaje aktivni sudionik, pa neka mama sazna kad su ti dani u njenoj školi.
    Nema (zakonsko) pravo da prisustvuje ili ne bi lako dobio dopustenje od ucitelja?

Ovo sa operacijom isto ne stoji jer se u nekim slucajevima to cak i moze (mm je prisustvovao mom carskom). Osim toga, ako se vec usporeduje s kirurskom operacijom, objektivni uvjeti u ove dvije situacije su malo drugaciji.

ovo sto je nadica rekla se lako moze izvesti u mnogim skolama (vani, barem). pitanje je cesto jel ucitelj/ica voljna biti promatrana od strane roditelja. trebaju se pratiti potrebe djeteta. neka djeca bi se osjecala nelagodno da je roditelj u ucionici, nekima bi, barem u pocetku, jedino to dalo osjecaj sigurnosti i ugode.

naravno, prisustvo roditelja u ucionici donosi sa sobom neke negativnosti ali ako prevagnu pozitivne strane u rjesavanju odredenog problema, onda se ono ne bi trebalo sprjecavati niti bi trebalo biti neko cudo koje je roditelj uspio postici.

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Gle, meni su vrata salno otvorena.
    Ali to je moja stavr(kako me upozorila ravnateljica)
    Uglavnom, škole NE stoje iza toga, čak roditelje zaustavljaju na ulaznim vratima i nema dalje(sad usporedba sa sudom....šećete li se od sudnice do sudnice da vidite tko kako radi)
    Htjela sam pomoć; da je u ovom trenutku najvažnija komunikacija roditelj - učiteljica. Jer razgovorom se može postići mnogo.

U mom razredu je dijete koje je emotivno JAKo vezan uz majku, čak ide i na razne opservacije zbog tog problema.
    Nisam tome pristupila kao problemu. Jednostavno sam zažmirila dok je mama dijete pratila čak u razred. U razredu sam nastojala stvoriti ugodnu atmosferu za njega i sve njih.
    Mama je ponekad ostala 15 minuta sata, nekad samo par sekundi, a ovaj cijeli tjedan on ponosno sam dolazi u razred.

Zato ne vidim zašto puno filozofirati oko nekih stvari.
    Svi smo različiti, različitih karaktera, različitih sklonosti....ONi su još uvijek djeca, mali ljudi kojima sam ja trenutno"zamjenska" mama i vodim se principom....prema njima sam onakva kako bih htjela da je netko drugi prema mom djetetu...
    A stav škole je drugačiji(piše u svakom kućnom redu škole), ali kao što sam napisala, može se zaobići na jednostavan i učenicima/roditeljima prihvatljiv način.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

no, to ne znaci da nije vrijeme da se skole (kao sustav) ne počnu otvarati roditeljima...

ne mogu odoliti, ali nije uspjela niti ova usporedba sa sudom sudnice su otvorene prema javnosti (uglavnom) i vrlo često posjećivane od medija, novinara a kamo li ne od članova obitelji...

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Navela sam samo primjere koje stalno naša ravnateljica navodi roditeljima. Nemam pojma kak se radi na sudovima i na operacijama

A za ostalo, mijenjajte sustav... :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Navela sam samo primjere koje stalno naša ravnateljica navodi roditeljima. Nemam pojma kak se radi na sudovima i na operacijama
    pozdravi ravnateljicu i reci da nas ima podosta koji mijenjamo sustav i doći ćemo i do nje

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

pozdravi ravnateljicu i reci da nas ima podosta koji mijenjamo sustav i doći ćemo i do nje
    Ne volim osvetničke tonove i zaustavljam svaku daljnju komunikaciju s moje strane.
    Ako srolate malo mišem više, shvatit ćete da sam htjela pomoći, a ne tražiti osvetnike koji će prijetiti sutra ćemo doći i do vas.

Nažalost(ili na sreću) ne zanima me gdje vi radite, kako radite i da li ste danas napravili vaša zaduženja.
    Moje je bilo da vam objasnim neke stvari, pružim pogled iznutra i olakšam prve dane prvašićima.(bar sam tako mislila)
    Očito se traži nešto drugo.
    Ostajem u tišini raditi ono što volim i biti s djecom koju volim.(dok ne krenete u pohode"križarske ratove" i ne ostanem bez posla, zato što sam htjela pomoći)
    Ovdje se u ovakvim tonovima ne osjećam ugodno.
    Pozdrav svima![/quote]

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne volim osvetničke tonove i zaustavljam svaku daljnju komunikaciju s moje strane.
    Ako srolate malo mišem više, shvatit ćete da sam htjela pomoći, a ne tražiti osvetnike koji će prijetiti sutra ćemo doći i do vas.

Nažalost(ili na sreću) ne zanima me gdje vi radite, kako radite i da li ste danas napravili vaša zaduženja.
    Moje je bilo da vam objasnim neke stvari, pružim pogled iznutra i olakšam prve dane prvašićima.(bar sam tako mislila)
    Očito se traži nešto drugo.
    Ostajem u tišini raditi ono što volim i biti s djecom koju volim.(dok ne krenete u pohode"križarske ratove" i ne ostanem bez posla, zato što sam htjela pomoći)
    Ovdje se u ovakvim tonovima ne osjećam ugodno.
    Pozdrav svima!
    [/quote]

Pozdrav i tebi! Daj se malo opusti i ne shvaćaj svako slovo toliko osobno i doslovno.

I ja sam dugo vremena radila u nastavi, svašta sam doživjela, ali poučena iskustvima iz inozemstva gdje se u nekim europskim zemljama na školu gleda malo drugačije uvodila sam polako neke promjene i svi smo bili zadovoljni - pa i danas toliko moderan dan otvorenih vrata je u mnogim slučajevima čista varka za roditelje, a da ne pričam o toliko hvaljenom HNOS-u ... Oni koji žele raditi na takav način su radili i prije nego što se ministar rodio

Tvoja pomoć je hvalevrijedna, ali sama si započela u tom tonu citirajući vlastitu ravnateljicu i spominjući sudnicu i kirurške dvorane s očitim narazumijevanjem toga značenja (op. kao što je već rečeno smije se i u sudnicu i u kiruršku dvoranu). Ujedno si nas i pozvala da mijenjamo sustav! Ja to osobno i činim, a koliko sam upoznata i sama udruga RODA ima program i djelatnost koja obuhvaća zalaganje u promjenama i izmjenama školskog sustava Republike Hrvatske.

I baš bih voljela vidjeti članak školskog pravilnika/kućnog reda gdje se izričito navodi da je roditeljima zabranjen pristup školi i da se zaustavljaju pred vratima?!?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je jako drago da je Sandra objasnila kako se gleda na ovakvu situaciju iz njene perspektive kao uciteljice (i rekla bih jako pohvalno) te iz perspektive sustava, tako da, ako se stvari zele mijenjati i na osobnom nivou i na opcem nivou, lakse se odluciti koje korake poduzeti. Ono sto je Sandra sugerirala, i to nekoliko puta, a to je da se pristupi ucitelju ili uciteljici i kroz razgovor i dogovor pokusa rijesiti problem je u stvari zaista prvi korak koji bi svaki roditelj trebao uciniti, a u velikom broju slucajeva biti ce i dovoljan za razrjesenje problema. Kada nije, onda se krene vise, al o tom se treba tek tada razmisljati.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Po novom roditelj je dužan prisustvovati nastavi u terminu kad se dogovori sa učiteljicom i pomaže joj držati nastavu. Postajete dio nastavnog procesa i dobivate znatno boji uvid što se u školi događa,kakvo je znanje vašeg djeteta u usporedbi s drugom djecom i kako je učitelju kad stoji pred 30 učenika,60 roditelja i izračunajte koliko njihovih rođaka i prijatelja...i svi Vi imate svoje stavove,mišljenje o odgoju,životu i svi Vi mislite samo na svoje dijete ( što je normalno ) ,ali mi učitelji pokušavamo svima Vama udovoljiti i uskladiti sve Vaše stavove-što je nemoguća misija sudeći po ovome što ovdje čitam. Pitate li se kako je nama ? Imamo li mi pravo na loše dane,privatne probleme,osobne stavove i pogreške ? Moramo li biti IDEALNI ? Postoji li to ? Sahranila sam sina prije par mjeseci,a u isto vrijeme moram se smješkati roditeljima koji su u tri godine, 4-5 puta pregledala djetetovu zadaću ili sjeli s njim učiti! Ovdje niti jedna od Vas nije rekla bilo što pozitivno o nama učiteljima,a ima nas desetak tisuća u RH-a. Zar smo svi baš toliko loši ? Zar ste svi Vi toliko dobri?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jumbina nemoj se sad ti povesti za lakim osuđivanje. Ja defitivno ne mislim da su svi učitelji "tako" loši, čak štoviše oduševljena sam iskustvima koje dosad imam sa obje učiteljice. I svima je jasno da učiteljima nije lako i svima je jasno da ima zaista prestrašnih roditelja kao što zaista ima i prestrašnih nastavnika. Ništa nije crno i bijelo pa tako ni roditelji ili nasttavnici.

zato mislim da bi bilo super da ne postoji mi = učitelji i vi = roditelji i obratno, nego mi = koji se trudimo i učitelji i roditelji i oni = kojima nije stalo kako roditelji tako i učitelji. I onda kad bi mi udružili energiju slika bi bila puno puno bolja za našu djecu

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Ona ga je htjela ostaviti doma još godinu jer je još jako djetinjast i nema koncentracije. Na upisima su joj rekli da mora ići i po procjeni stručnog tima
    bio je spreman.
    Kako je završila priča? Je li dijete ostalo u školi ili ne?

Inače, ne znam za ispisivanje, ali ako je dijete školski obveznik i stručni tim je procijenio da je spremno za školu, roditelj ga može ostaviti kod kuće na vlastitiu dogovornost. To znači da škola po sili zakona mora prijaviti roditelje centru za socijalni rad koji onda poduzima određene mjere, a prva je da oba roditelja plate kaznu. To znam jer je pred par godina slično napravila poznanica (učiteljica inače) jer je procjenila da joj kći nije za školu. Platili su (nemalu) kaznu, a od kada je mala krenula u školu odlična je učenica.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jumbina prvotno napisa
    Ovdje niti jedna od Vas nije rekla bilo što pozitivno o nama učiteljima,a ima nas desetak tisuća u RH-a. Zar smo svi baš toliko loši ? Zar ste svi Vi toliko dobri?
    ja javno pohvaljujem učiteljicu marinu čulin, oš matije gupca!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •