Results 1 to 21 of 21

Thread: Sok od grožđa

  1. #1

    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    3,520

    Default Sok od grožđa

    Za vikend idemo u berbu grozdja i napravili bi si sto vise sokova, ali kako zaustaviti vrenje (bez kemikalija)? Neki prirodni recept nam treba.

    Hvala! 8)

  2. #2
    cekana's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Karaula na granici s Mađom
    Posts
    2,424

    Default

    Mi uvijek samo prokuhamo i stavimo u boce kao paradajz... Jedino ako si mislila bez prokuhavanja onda ne znam

  3. #3

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    372

    Default

    Ja imam jedan lonac baš za pravljenje soka, ispod vri voda,a gore u loncu je još jedan rupičast u koji se stavi grožđe i sok kroz nastavak curi van. Uglavnom zakon mi je, napravimo po 40 litara soka od grožđa.

  4. #4

    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    3,520

    Default

    Ma mislim da je m-mama iskuhaipak poceo vriti. je vala prosle godine Zato sam pitalapa.

  5. #5

    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    3,520

    Default

    Iz nekog razloga sve se pobrkalo.
    Htjedoh reci kako je prosle god. m.mama prokuhavala sok ali je ipak nastavio vriti!

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    372

    Default

    U mom ne zakipi, kipi samo voda u loncu ispod grožđa, sok izađe vruć, al, nije prokuhan!

  7. #7
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Moja baka je skuhala sok u sokovniku. Sok je gust ko krv, dodam malo vode, ali nakon 4-5 dana ipak malo postane opor ko mošt, iako se kuhao.

  8. #8

    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    3,520

    Default

    Quote Originally Posted by Matilda
    Moja baka je skuhala sok u sokovniku. Sok je gust ko krv, dodam malo vode, ali nakon 4-5 dana ipak malo postane opor ko mošt, iako se kuhao.
    Da, evo, u tome je i problem! Ja bi napravila hrpu zaliha tog soka jer ga svi volimo, ali nikako da nam to uspije! :/

  9. #9
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Divlji kvasci umiru već kod pasterizacije, a to znači 60°C na 20 minuta (za svaki slučaj). Dobar konzervans je C vritamin, a stavlja se pola grama na litru.
    Najnoviji štos sa C vritaminom je da je ključan za zdravo srce pa eto opravdanja za korištenje.

  10. #10

    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    3,520

    Default

    Ok. Tako cemo napraviti. C vitamin u kojem obliku? Limunska kiselina (za nju znamo da NIJE dobra) ili sto?

  11. #11
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Imaš ga po svuda za kupiti u vidu bijele prašine, recimo u encijanu.

  12. #12

    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    3,520

    Default

    Ali nije to valjda limunska kiselina!

  13. #13
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Yok, C vritamin, askorbinska kiselina.
    Dakle, ne E330, nego E300

  14. #14

    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    3,520

    Default

    A-ha! A to je kao ok?

    nemoj poludjeti sa mnom

  15. #15
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pa... prema Linusu Paulingu (vidi link), količine oko 1 gram dnevno su OK kad te lovi prehlada, a najnoviji štos je da su (pazi sad) svi koronarni problemi povezani s nedostatkom vitamina C. Konvencionalna medicina nije sklona niti jednoj od ovih ideja, ali se isto tako slaže da je ovaj vitamin uglavnom koristan i bezopasan. Znak pretjerivanja, a to znači gadnog pretjerivanja je da ti krene krv na nos.
    Pola grama na litru možeš smatrati korisnom i bezopasnom količinom.

  16. #16
    egemama's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,301

    Default

    anita, moj bivsi svekar taj sok zaledi pa vadi po potrebi. jesi li to probala?

  17. #17

    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    3,520

    Default

    Quote Originally Posted by egemama
    anita, moj bivsi svekar taj sok zaledi pa vadi po potrebi. jesi li to probala?
    Nisam! U sto ga stavi? Staklo? Ne? Vrecice? Sjecam se da moja baka ledi paradajz-sos u vrecicama....

  18. #18
    egemama's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,301

    Default

    u plasticnim flasama, sad sam zaboravila u cemu je stos da moraju biti pune do cepa ili bas da ne smiju... pitam pa javim sutra, prekosutra...

  19. #19
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ako možeš nabaviti ziploc (www.ziploc.com) vrećice, u njima možeš čak i pasterizirati. Apsolutna preporuka.

  20. #20

    Join Date
    May 2005
    Posts
    322

    Default

    Quote Originally Posted by egemama
    u plasticnim flasama, sad sam zaboravila u cemu je stos da moraju biti pune do cepa ili bas da ne smiju... pitam pa javim sutra, prekosutra...
    ne smeju, jer se tečnost u boci zaledi (i širi)

  21. #21

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    52

    Default

    kako pravite taj sok? Da li je to sirup?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •