Iako sam već rodila zanima me ovaj podatak jer je mene doc poslao na kontrolu urina samo jednom na početku trudnoće.
Iako sam već rodila zanima me ovaj podatak jer je mene doc poslao na kontrolu urina samo jednom na početku trudnoće.
prema potrebi i povijesti bolesti
netko nijednim, netko vise puta
Urinokultura se radi samo po potrebi ako je sumnja na kakvu upalu, a ako misliš na kontrolu mokraće, ono kada piškiš po trakici to se radi na svakom pregledu. Radi se još i kontrola sedimenta zajedno sa vađenjem krvi mislim dva puta u trudnoći ako nema potrebe za daljnje pretrage. Tako sam ja.
Mislila sam baš na urinokulturu - nakon što sam u ovoj trudnoći pobrala rubeolu upravo sam saznala da sa pokupila i citomegalovirus koji je prešao i na Filipa. Siptoma nije bilo ili su bili toliko prikriveni da ih nismo primjetili. Mući me pitanje jesam li to moglaspriječiti i da li je moj liječnik propustio ili previdio neku pretragu.
Hm ja sam tu urinokulturu napravila sigurno jedno 5-6 puta jer sam sumnjala na nekakvu upalicu. Nekada sam sama tražila uputnicu, a nekada mi je doktor dao. Možda da si tražila? To ti može prepisati i liječnik opće prakse. No bilo kako bilo bolje se nemoj zamarati s tim što se moglo, a što nije ako je bebač sada ok.![]()
Nisam sigurna da bi se rubeola i CMV mogli vidjeti iz urinokulture. Za to se rade serološke petrage iz seruma, a one koliko znam nisu rutinska pretraga u trudnoći.
Istina, rade se iz seruma ali mene mući pitanje jesam li još skupila koju beštiju od bakterija, ešerihiju i sve ostalo. Odlučila sam da ću napraviti urinokulturu bez obzira na sve. Ako ništa drugo mirno ću spavati
paula, kak to misliš "skupila sam"? kak?di? :?
Koliko je meni poznato, radi se jednom na početku trudnoće, a kasnije prema potrebi. Osobno sam radila dva put jer su mi našli e. coli... I sretna sam da je tako jer već mjesecima nemam upale mjehura, a prije sam imala barem jednu mjesečno - nikada mi nitko za to nije dao antibiotik.
Ja radim jednom mjesečno u dogovoru s doktorom. Desilo mi se da su one trakice kod ginekologa pokazale da je sve u redu, a na nalazu urinokulture bio streptokok b 10 na 4. Ne želim razmišljati šta se sve moglo dogoditi da nisam napravila urinokulturu!
Ja sam radila urinokulturu u 35. tjednu, kad sam bila 5 dana u bolnici, i to su mi je radili bezveze, rutinski. Inače je ne bih ni radila. Dva puta sam radila pregled urina u laboratoriju primarne zdr. zaštite (onaj što se radi kad i krvna slika) i to je oba puta bilo ok, pa me zato gin nije ni slala na urinokulturu.
Paula, imaš pp.
hm, one trakice pokazuju količinu proteina u urinu a ne bakterije.navi prvotno napisa
Čak ni obična analiza urina ne može vidjeti o kojim se bakterijama radi, jedino zasadi urinokult.
Evo Filip se opet malo urazumio pa sad mogu kratko k vama.
anki uopće neznam gdje jer se navodno prenosi kapljično, krvlju, odnosom (kojeg nisam imala zbog krvarenja). Rubeolu sam pokupila preko cjepiva male nečakinje. Jučer smo dobili otpusno pismo ali u njemu ne piše ništa konkretno osim vrijednosti serologije. Hepatitisi su negatini, crijednosti koje su povišene su ispisane kao i vrijednosti ellise (rubeola) gdje je jedna negativna a druga pozitivna. Večeras idem k pedijatrici pa će mi protumčiti. Kako su nam na poslu uzeli knjižice još prije 1 mjesec kao zbog nekih promjena, a nisu nam ih još vratili nemogu niti na redovnu kontrolu a kamo li nešto više![]()