Results 1 to 18 of 18

Thread: Što kada ...

Default Što kada ...

... grudi postaju tvrde. Filip polako produžuje periode između sisanja i sada sa prijašnjih 30 - 40min zna produžiti i na 2 do 3 sata. Kao da mi grudi nisu spremne za tako dugi period pa se napune i postaju jako tvrde, Flip nakon što par puta povuće počinje negodovati jer mlijeko jako curi, toliko da na kraju ne vuće već samo drži cicu i još se uspije zagrcnuti pa plače. Pokušala sam s izdajanjem ali onda teško zaustavim curenje mlijeka. Da li da se izdojim do kraja nakon 1h - hoće li biti premalo mlijeka kad bude sisao i koliko dugo to mlijeko smije stajati u zamrzivaču i kod odmrzavanja je li dovoljno staviti u (kršitelj koda)ov grijač i pričekati da se zagrije?

Sun's Avatar

Mislim da ti nije baš dobro izdajati se ako bi htjela da ti se malo smanji ponuda prema njegovoj potražnji. Ja bih na tvom mjestu izdojila prije samog podoja toliko da cica malo omekša i bebaču bude lakše cikiti.

Frida's Avatar

Paula izdoji samo onoliko koliko treba da se dojke opuste, izdajanjem do kraja samo potičeš proizvodnju.

On nema problema s povlačenjem - i kad su tvrde grudi to ga ne smeta - smeta ga ako mlijeko počme jako curiti pa on ne stigne piti već se svako malo zagrcne a mene muće tvrde grudi. Koliko se sjećam i s malom sam imala problem s tvrdim grudima - jednostavno nemogu izdržati dulje od 3h. Noću ga budim da mi pocica jer me bude bolne grudi. Dok siše svakih 2h nemam nikakvih problema. Da li je to povezano s velićinom grudi (koje kod mene nisu zavidne )?

Sun's Avatar

hehe ne znam da li to ima veze s veličinom jer i mene mučilo na početku, ono dok se nije sasvim uspostavila ponuda i potražnja. A ja isto imam male cice

zrinka's Avatar

Quote Originally Posted by Paula
    On nema problema s povlačenjem - i kad su tvrde grudi to ga ne smeta - smeta ga ako mlijeko počme jako curiti pa on ne stigne piti već se svako malo zagrcne a mene muće tvrde grudi. Koliko se sjećam i s malom sam imala problem s tvrdim grudima - jednostavno nemogu izdržati dulje od 3h. Noću ga budim da mi pocica jer me bude bolne grudi. Dok siše svakih 2h nemam nikakvih problema. Da li je to povezano s velićinom grudi (koje kod mene nisu zavidne )?
    procitaj ovo
    meni se cini da imas prejak let down refleks

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1295

magriz's Avatar

Quote Originally Posted by Paula

ja sam se s F mučila do njegovog 4-tog mjeseca - svaki put kad bi mi krenulo mlijeko jako, on je izbacivao bradavicu i udri u plač. a ja podmetala tetru pod cicu. tek kad bi mi mlaz iscurio (koja minuta), a on se smirio nastavio bi normalno cicati.
    što se tiće veličine - uvijek sam imala povelike, a sad su XXL 8)

Frida's Avatar

Nema veze s veličinom dojki nego sa ponudom i potražnjom, kako je Sun već napisala.

Što se tiče pohrane mlijeka vidi ovaj tekst

Frida's Avatar

Dok ja napišem... Pokušaj dojiti u položaju nogometne lopte ili potrbušnom (tako da ti ležiš na leđima, a Filip na tebi).

zrinka's Avatar

evo par savjeta
    Postoje položaji kod dojenja kojima možete smanjiti prejaku navalu mlijeka u bebina usta. Možete pokušati dojiti bebu tako da ležite na leđima, a beba leži na Vama, na trbuščiću, tako da joj pridržavate glavicu i leđa. Na taj način bebina se glava nalazi iznad dojke. Možete također pokušati i položaj nogometne lopte, a bebu ponovo pokušajte što više uspraviti tako da joj se glava nalazi iznad dojke.
    Kad prilikom dojenja osjetite da mlijeko nadolazi, trebate maknuti dijete s dojke - to možete učiniti tako da nježno stavite prst u kut bebinih usta. Ako ste pripremili pelenu ili neku sličnu krpicu, možete pustiti da mlijeko koje prska iscuri u nju. Takva kratka pauza bolja je nego puštanje bebe da plače i istovremeno doji jer će se beba tako nagutati još više zraka.
    Pokušajte bebu uspraviti da podrigne. Možete zatim pokušati promijeniti položaj jer će predah i promjena položaja usporiti gutanje i tako smanjiti i količinu zraka koju beba proguta. Zatim možete staviti bebu na tu istu dojku i pustiti je da doji dok se spontano ne odvoji od dojke.
    Ako znate da "patite" od preaktivnog refleksa otpuštanja mlijeka, možete neposredno prije podoja prvih par najjačih mlazova rukom izdojiti u npr. ručnik ili pelenu - nakon toga će se mlaz smanjiti, i beba će biti u stanju normalno gutati mlijeko koje će nadolaziti.
    Dobro je pokušati povećati količinu masnijeg mlijeka koju beba uzima, u odnosu na prvo, vodenastije mlijeko. Prilikom obroka, ne treba mijenjati stranu, nego treba pustiti bebu da doji na istoj dojci, a drugu stranu ponuditi tek ako beba želi još dojiti nakon što se sama odvojila od dojke. Ako beba traži podoj tijekom sljedeća 2-4 sata, dobro je prvo ponuditi istu dojku na kojoj je prethodno dojila.
    Promatrajući bebino ponašanje, uočit ćete da Vam ona daje znakove da želi dojiti i prije nego što zaplače: možda mljacka ili gura šačice u usta, možda traži dojku dok je držite u naručju. Bebu treba pustiti da doji često, bez pokušavanja uvođenja vremenskog ograničenja obroka, jer će otpuštanje mlijeka biti manje intenzivno što beba bude češće dojila. Kada prepoznate bebine znakove i preduhitrite plač zbog gladi, ona će sisati manje intenzivno i tako neće gutati zrak.

6,841

Što se tiče tvrdih grudi, ja se sama budim otprilike svaka 3 sata ako A. spava dulje, i moram se malo izdojiti jer su mi cice skroz tvrde i boluckaju na dodir. Ali čisto malo se izdojim. Doduše, nemam nakon toga problema sa prejakim let downom.

mi smo ukrotili naš "let down" nakon predane borbe :D
    osjetim u slobodnoj siki kad nadolazi jaki mlaz (peckanje, trnci) i vidim već po njemu da li će ga uspjeti svladati ili ne. ako je jako gladan posisa bez problema, a ako nije izvadim i ispustim mlaz u tetru, pa nastavimo dalje. on je već na to sad navikao i strpljivo ju čeka, samo nekad uz nešto malo negodovanja.
    ako je jaki let down i kod tebe, izdajanje ne pomaže, morate se nositi s tim

Mum2Be's Avatar

Izgleda da smo mi jedini s ovakvim problemom; moj sin jedino voli jaki let down. Ako mu bude prejak, on samo makne glavicu na par sekundi, saceka i onda opet navali!
    Mi imamo problema s prestankom let downa, onda se tek on ljuti i udri u plac sto mu ne ide! Lijen je vuci. To kad ide kap po kap ga ne interesira. Sto znaci da se vecinu vremena provedenog na cici on ljuti! Kako rijesiti taj problem?! :?

Mamita's Avatar

jeste li samo na siki?

Mum2Be's Avatar

Koristimo i bocicu, ali rijedje nego ciku! Znam da bi to mogao biti problem, ali on i kad je na bocicu mora vuci, ne ide mu samo od sebe!

Mamita's Avatar

slažem se. ne curi. ali...
    rupice na bradavici su puno puta manje nego rupice na bočici. a malac se navikao na lakše

ako smijem priupitati zašto si se odlučila na uvođenje bočice? je li bilo nekih problema?

Mum2Be's Avatar

U principu nije.. na pocetku sam se izdajala jer sam imala previse mlijeke i jako bolne bradavice, pa mi se tako nekako cinilo lakse... Kasnije smo se ustimali, ali sam mu ja i dalje znala dati na bocicu, nekako sam bila sigurna da se najeo. Glupo, znam. A onda, kako je bilo lipo vrime i mi smo puno bili vani, ja bi mu napunila bocicu i nosila sa sobom.
    A i caj pije iz bocice... Eto...

Mamita's Avatar

a jesi li razmišljala o povratku na isključivo dojenje?