Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: porod na SD - pitanja o bebi

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno porod na SD - pitanja o bebi

otprilike imam sliku za koliko se svojih zelja glede intervencija mogu izboriti na samom porodu na SD, ono sto me zanima sto se dogada neposredno nakon poroda;

- koliko sam shvatila bebu odmah stavljaju na trbuh?
    - da li netko probao traziti da ne rezu pupkovinu dok ne prestane pulsirati?
    - da li je neki tata prerezao pupkovinu?
    - da li bebu bas moraju odmah uzeti na vaganje/mjerenje/kupanje?
    - nakon sto mi vrate bebu, koliko dugo moze biti samnom?
    - koliko vremena mora minimalno proci da mi je donesu u rooming-in?

kad citam kako je na porodu u rijeci, vidim da je sve moguce tako ljudski... ima li sanse za SD?

molim cure da mi opisu svoja iskustva (najcesce price s poroda tu prestaju)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: porod na SD - pitanja o bebi

- nakon sto mi vrate bebu, koliko dugo moze biti samnom?
    - koliko vremena mora minimalno proci da mi je donesu u rooming-in?

Bebu stavljaju na trbuh nakon mjerenja i kupanja Ali, možeš tražiti da bude odmah - i ja bih, da opet idem rađati, tražila da ne režu pupčanu vrpcu odmah (nisam se ni sjetila ), ne samo da je dobro za bebu, nego je i manja vjerojatnost da će ti ostati komad posteljice, kao što se meni dogodilo. :/
    Tata može prerezati pupkovinu, ali neka to kaže na vrijeme - MD se nije snašao, prerezala je babica i nakon toga mu je dugo bilo krivo zbog toga.

Ovo s kupanjem i tehnikalijama isto možeš odgoditi ako zamoliš, ali bojim se da neće ići ako bude onakva gužva kakva je bila kad sam ja rađala (doslovce žena za ženom u boks, neke su rodile i u predrađaoni). Isto vrijedi i za ostanak bebe s mamom neposredno nakon poroda - Maji je uspjelo, ali vjerujem da SD nije bio pod opsadnim stanjem zbog broja trudnica (NE opravdavam ih, ali gledam iz njihove perspektive).

Rooming in mislim da možeš dobiti odmah, tj. nakon što protekne onih 2 sata što si "pod nadzorom" - ako ti uspije prolongirati vrijeme s bebom nakon poroda tako da se obuhvati što veći dio ta dva sata, onda postoji dobra šansa da bebu odnesu samo na one testove ili što već rade novorođenim bebicama u dječjoj sobi i da ti je vrate. Meni je K. pola sata nakon poroda osobno došla (čula je da želim 24-satni rooming in - to napomeni više puta, jer to mame rijetko traže - u principu, samo cure s ovog foruma :/ ) i obećala mi ga dati istu večer bez obzira na njegovu pothlađenost, moju kiretažu i nedostatak mjesta na babinjačama.

Može se na SD svašta, mislim da je trenutno najveći neprijatelj ovakvih zahtjeva ta prenatrpanost (i rađaone i babinjača)...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: porod na SD - pitanja o bebi

Tvoja dva pitanja u mom postu su zaostatak neobrisanog quota, slobodno preskoči.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

1. Zapravo ne baš odmah, prođe možda par minuta (mislim da je tu išlo kupanje , vaganje).

2. i 3. Ja sam za obje stvari rekla Naski da želim, još ujutro, ali MM nije prerezao pupkovinu, a za pulsiranje nisam sigurna . Kako to zapravo izgleda? Imam snimljen izgon i rezanje pupkovine, ali ne znam kako prepoznati. Žao mi je što nisam bila prisebnija i podsjetila Nasku. :/

4. Ma sigurno ne moraju, ali sve to treba inzistirati puno prije, čim dođeš gore. Ja ću na idućem porodu izvaditi ciku i bebu staviti na nju, pa nek me pokušaju spriječiti. Ma puno toga namjeravam s drugim djetetom, tad ću znati kako sve to izgleda.

5. Misliš to nakon kupanja i vaganja? Pa meni je u tom trenutku pojam vremena bio stran, ali mislim oko 5 minuta. I čim su mi je dali, tražila sam da ju još daju MM-u. I dali su (prvo su joj opet nekaj radili).

6. Ja sam rodila u 19:20, morala još gore ležati neko vrijeme zbog epiduralne, na odjel sam došla oko 23h. Dobila Janu ujutro mislim u pola 6 (ali nisam sigurna, to mi je u magli). E sad, da sam bila bolje upućenija, tražila bih 24h rooming (sram me reći kako sam ja taj rooming shvatila), mislim da bih ju dobila ranije.

Pitaj ako te još kaj zanima. Nažalost, većina cura s foruma koje su nedavno rodile su bile na carskom pa nema puno iskustava

P.S. Trebalo mi je da ovo napišem pola sata jer Jana spava na meni i ja pišem s jednom rukom.

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa zar bebu ne stave odmah, isti cas nakon poroda prvo na trbuh, pa tek kad se prereze pupkovina (porodi posteljica), onda nose na vaganje/mjerenje/kupanje, pa onda donesu ponovo na grudi?

meni su ukrali sve ovo na prvom porodu jer sam bila toliko osamucena od lijekova da skoro nicega ne sjecam... sve u nekom bunilu, fale komadi price

u svakom slucaju, vama objema je na porodu bila Naska (i meni je s eugenom) i nadam se da ce i meni biti... a kakve su ostale? sta mogu ocekivati ako mi bude neka druga?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kod mene ne (ja sve ovo ne bih znala da MM nije snimao). Kad je izašla, N. ju je podigla, meni pokazala i rekla curica (nama bilo bitno jer nismo znali što je). Onda je na pupkovinu stavila onu štipalicu i dalje sam ti rekla.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

E da, za druge sestre ne znam, s početkom Naskine smjene ja sam dobila trudove, a sa završetkom (20 min. kasnije, ali ona je of kors ostala ) sam rodila. Tak da nisam imala prilike upoznati druge sestre.

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pih...

ove stvari ne kostaju bas nista a tako puno znace...

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

htjela bih prvo pohvaliti svo osoblje na sv duhu. iz priča sam očekivala svašta, ali sam jako ugodno bila inenađena kako su svi ljubazni, strpljivi - u predrađaoni i rađaoni. nisam čim sam stigla urlala o svojim zahtjevima nego sam čekala vrijeme, pa kada su ponudili injekciju protiv bolova sam hrabro odbila (iako sam nakon sat i pol pristala), kada su me spremali za box sam babicu pitala hoće mi ona biti na porodu i da sam se masirala i da sam upoznata sa kntroliranim tiskanjem i da me preobamo sačuvati na što mi je odgovorila da oni režu samo ako moraju. druga mi je bila na porodu i ponovila sam joj isto, masirala me cijelo vrijeme i na kraju me nisu rezali :D !

kada je mali izašao odmah su ga stavljali na mene ali su mi obje ruke bile zgrčene i nisam ga mogla primiti pa su ga sredili i za manje od dvije minute mi ga stavili, oni su me razgolitili, gurali mu sisu u usta i pustili nas nekih 10-15 min da se mazimo.

bebe donose od 5 ujutro do 7, 10-14, 14.30-15,30; 17-ponoći samo ga jednom odnesu na prematanje. ako dobijaš krevet u tom vremenu odmah ti donesu bebu. ja sam rodila oko 21 ali sišla na odjel tek iza 13h jer nije bilo mjesta morala sam spavati u predrađaoni i mali mi je došao ni 10 min nakom što sam stigla.

za rezanje pupkovine nisam ni pitala, kao ni ono da ga ne uzmu odmah. zapravo, nudili su mi ga ali ga nisam mogla uzeti pa su odmah vagali i ostalo.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Tonja_1 prvotno napisa
    oni su me razgolitili, gurali mu sisu u usta i pustili nas nekih 10-15 min da se mazimo.
    :shock: Genijalno! Za svaku pohvalu osoblju!

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tonja, bas si mi ulila nadu

...a od cega su i ruke bile zgrcene?

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa zar bebu ne stave odmah, isti cas nakon poroda prvo na trbuh, pa tek kad se prereze pupkovina (porodi posteljica), onda nose na vaganje/mjerenje/kupanje, pa onda donesu ponovo na grudi?

egemama, meni je prije 2 i pol mjeseca točno tako bilo...to, valjda ovisi o primalji... ili o nekim višim silama

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Rodila na Sv. Duhu, prvi put. I kao mnoge prvorotkinje toliko toga mi je promaknulo i danas mi je jako žao zbog toga. Drugi put će sigurno bit sve drugačije(nadam se svim srcem). Porod mi nije bio težak i uvijek ga se sjetim kao lijepo iskustvo(vjerojatno sam rijetka). Isto mi ju nisu odmah stavili nego poslije kupanja i mjerenja, a na cicu nisu uopće niti pokušali. Ja jadna mislila kako valjda tako treba biti. Ja inače spadam u Petrovu ali sam se odlučila za Sv. Duh. Nakon poroda koji je završio u 3 ujutro u sobu sam došla u 14 sati a sve do tada sam bila na hodniku radi naravno, prebukiranosti. Nije mi bilo teško, glavno da je sve u redu i da je prošlo, pa da su me izbacili i na cestu...ja sam bila toliko sretna da mi ništa nije bilo važno. Uglavnom, pitali su me da li hoću malo dripa ja sam rekla da neću i to su ispoštovali(ako je nekome važno). Htjela sam epiduralnu ali je brzo išlo pa nisu dali. U svakom slučaju, lijepo sam se gore osjećala i opet bih tamo rodila, ali naravno pod malo drukčijim uvjetima!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •