Citiraj juju prvotno napisa
evo iz prve ruke o kremi elidel koja sadrži pimekrolimus, a to je imunomodulator koji lokalnim djelovanjem utječe na imunološki sustav.
ja sam o njoj saznala na webu, koga zanima, može pročitati dobar i informativan tekst na stranici našu sam dermatologinju pitala za tu kremu, rekla mi je da je taj lijek relativno nov na tržištu (mislim da tek 3-4 godine) i nedovoljno ispitan.
kako smo nedavno bili u njemačkoj i malome je bilo loše (jako crvenilo i osip na jamama koljena i na obraščićima) i češao se, jedan nam je njemački pedijatar preporučio elidel. ja sam tu kremu od 100 grama platila 125 eura u njemačkoj. dakle, oko 800 kn.
cure ovdje spominju neku cijenu od 400 kn ali nisu rekle o kojoj se količini kreme radi, jer postoje pakovanja od 50 i 30 grama.

da skratim, mom malome je krema pomogla. bolja je od kortikosteroida jer ne uništava kožu niti ima druga štetna djelovanja. navodno kod neke djece može izazvati smetnje u dišnim putovima ili proljev (to mi je dr. richter napisao na cybermed-u), ali moj mališa nije imao nikakvih neželjenih reakcija, niti sam to negdje drugo pročitala.
toplo vam preporučujem elidel, nemojte pustiti djecu da se muče, taj svrbež zna bit nesnosan, a da ne spominjem mogućnost infekcije ili sepse ako si dijete češanjem stvori otvorene ranice.

preporučujem mamama koje doje svoju djecu s neurodermatitisom da se ne izluđuju djetama. meni su ovdašnji dermatolozi sugerirali sulude djete, izbacila sam mlijeko i mliječne proizvode, paradajz, čokoladu, agrume, ribu i školjke, pšenično brašno, svježe voće i povrće (jer je prskano)... a malome uopće nije bilo bolje.

neurodermitis je opća osjetljivost djetetova organizma, ne mora bit da je dijete alergično na nešto konkretno, odnosno u jednom periodu može bit alergično na ovo ili ono, a kasnije na nešto skroz deseto.

mislim da je najbitnije osigurati mu normalan svakodnevni život, bez frustrirajućih situacija i stresa i pokušavati prirodnim metodama pojačati njegov imunitet. nekoj djeci paše more i mediteranska klima, nekima je bolje u planinama, treba pokušati pronaći što djetetu odgovara.

eto. raspisala se ja, a htjela sam bit kratka.
Draga Juju!

Nekako sam se tek danas dokopala tvog posta. Može li se Elidel krema dobiti bez recepta? Je li to baš krema ili mast? Koliko si često nanosila Elidel na kožu djeteta, tj. koliko se često dnevno smije nanositi? U koliko dugom periodu, npr. tjedan dana. dva tjedna i sl.?

Mi smo sada na terapiji ribljom mašću ili Jecodermom. Nije bolje ni lošije. Isprobavamo.

Pozdrav.