drage mame,

imam jedno pitanje. je li ikome od vas, koji imate djecu s nd-om, lijecnik preporucio boravak na moru?

prosle su godine kod nas boravili prijatelji koji zive u amsterdamu. djecak je sad napunio dvije godine i lani je bio, ne znam kako da se izrazim, jako zahvacen neurodermitisom i jos povrh toga poprilicno u krasticama jer se jako grebao mama mi je njegova pricala sto su sve od terapija pokusali i nista nije dalo dugorocnih rezultata (nd bi se redovito pogorsavao prestankom terapije). onda je ona razgovarala sa svojom skolskom prijateljicom koja zivi tu i koja je pedijatar. i ona joj je preporucila da ode s njim na 2-3 tjedna na more, tu kod nas. rekla joj je da je u nasem primorju neurodermitis prakticki nepoznat pojam i da se ustvari ni ne zna pravi razlog tome. pretpostavlja se da je kvaka u kombinaciji mora (soli, joda...), sunca, mediteranske klime...¨ja sam joj rekla da svakako dodju (boravili su kod nas) ali sam, iskreno, bila jako skepticna...

ono sto ja, iz prve ruke mogu posvjedociti je - djecak je dosao i nakon dva dana fleke su se pocele primjetno povlaciti! nakon tjedan dana nd mu se potpuno povukao i ivan je nakon skoro godinu dana prvi put imao potpuno cistu i predivnu kozu, mama mu se nije mogla nacuditi - non stop ga je ljubila i mazila :D

to poboljsanje potrajalo je nekih 6 mjeseci, tako da je tek nakon novegodine ponovno poceo nd izbijati... rekla je da nikad ni na sto nije tako savrseno reagirao i da mu nista nije na takav nacin pomoglo...

sto sam ja sad htjela s tom pricom? pokusajte razgovarati s vasim lijecnicima, pitajte ih o tome, mozda ce vam preporuciti more? ja do lani nisam vidjela kako nd izgleda, i ne bih nikada nikome da ga ima i skroz sam se raspametila kad sam vidjela kako se ivanu stanje naglo poboljsava. :D nakon sto smo prva dva-tri-cetiri dana cesto pricali o terapijama i lijekovima i ceskanju i inom, slijedeca dva tjedna zaboravili smo da je itko od nas imao neurodermitis :D