evo iz prve ruke o kremi elidel koja sadrži pimekrolimus, a to je imunomodulator koji lokalnim djelovanjem utječe na imunološki sustav.
ja sam o njoj saznala na webu, koga zanima, može pročitati dobar i informativan tekst na stranici
našu sam dermatologinju pitala za tu kremu, rekla mi je da je taj lijek relativno nov na tržištu (mislim da tek 3-4 godine) i nedovoljno ispitan.
kako smo nedavno bili u njemačkoj i malome je bilo loše (jako crvenilo i osip na jamama koljena i na obraščićima) i češao se, jedan nam je njemački pedijatar preporučio elidel. ja sam tu kremu od 100 grama platila 125 eura u njemačkoj. dakle, oko 800 kn.
cure ovdje spominju neku cijenu od 400 kn ali nisu rekle o kojoj se količini kreme radi, jer postoje pakovanja od 50 i 30 grama.
da skratim, mom malome je krema pomogla. bolja je od kortikosteroida jer ne uništava kožu niti ima druga štetna djelovanja. navodno kod neke djece može izazvati smetnje u dišnim putovima ili proljev (to mi je dr. richter napisao na cybermed-u), ali moj mališa nije imao nikakvih neželjenih reakcija, niti sam to negdje drugo pročitala.
toplo vam preporučujem elidel, nemojte pustiti djecu da se muče, taj svrbež zna bit nesnosan, a da ne spominjem mogućnost infekcije ili sepse ako si dijete češanjem stvori otvorene ranice.
preporučujem mamama koje doje svoju djecu s neurodermatitisom da se ne izluđuju djetama. meni su ovdašnji dermatolozi sugerirali sulude djete, izbacila sam mlijeko i mliječne proizvode, paradajz, čokoladu, agrume, ribu i školjke, pšenično brašno, svježe voće i povrće (jer je prskano)... a malome uopće nije bilo bolje.
neurodermitis je opća osjetljivost djetetova organizma, ne mora bit da je dijete alergično na nešto konkretno, odnosno u jednom periodu može bit alergično na ovo ili ono, a kasnije na nešto skroz deseto.
mislim da je najbitnije osigurati mu normalan svakodnevni život, bez frustrirajućih situacija i stresa i pokušavati prirodnim metodama pojačati njegov imunitet. nekoj djeci paše more i mediteranska klima, nekima je bolje u planinama, treba pokušati pronaći što djetetu odgovara.
eto. raspisala se ja, a htjela sam bit kratka.