-
ionizatori zraka, plijesan u kući
koristite li ih? kakva su vam iskustva? mi bismo kupili heaven fresh jer imamo problema sa plijesni, a buduće da nismo u prilici izolirati kuću i riješiti se u potpunosti plijesni pokušavamo barem ublažiti utjecaj plijesni na zdravlje ili to nije moguće...
-
Zar ne utječu ionizatori samo na prašinu, ali ne i na plijesan?
-
Najveći problem s plijesni su spore, dakle prašina. Ionizatori prašinu "zalijepe" na sve površine, a najviše na zavjese i zidove. Dobar je jer zrak čini vodljivim (ne preskaču velike iskre dok se presvlačiš), a površina zidova i zavjesa je ipak veća nego površina ljudi.
O čemu se radi?
Ionizator ispucava negativne ione u prostor kojima čestice prašine budu nabijene. Elektrostatski nabijene čestice budu privučene česticama suprotnog naboja, međusobno se slijepe i postanu krupnije. To je dobro.
Veći broj čestica bude privučen krupnijim neutralnim predmetima i nakupljaju se oko njih poput oblaka, a na kraju se slijepe i uzemlje - eto prljavih zavjesa i zidova.
Ekstreman slučaj. Dijete u izoliranim papučama, elektrostatski nabijeno: privlači na sebe SVE čestice suprotnog naboja i veći broj neutralnih. Prati ga oblak nevidljive prašine kud god se makne, a udiše koncentriranu prašinu. Ovaj oblak je to veći i gušći što je probojna čvrstoća zraka veća (što su veće iskre dok se presvlačiš).
Alternative?
U suhim stanovima ovlaživanje zraka povećava vodljivost zraka.
U vlažnim stanovima redovito grijanje smanjuje količinu plijesni. UV lampa dezinficira i ionizira zrak, ali se u nju ne smije gledati.
I zadnje, ali možda najvažnije: plamen.
Plamen svijeće emitira podjednako pozitivne i negativne ione, privlači nabijene čestice koje potom izgore, povećava vodljivost zraka i izjednačava elektrostatske potencijale metrima uokolo. Djeluje čak i na duhanski dim.
-
Navodno heaven fresh nema "efekt crnog zida". Da li bi možda kombinacija ionizatora i svijeće bila dobra solucija. I koje svijeće? Čitala sam da znaju dodavati neke štetne tvari ili slično, te da kod izgaranja nastaje čađ koja baš i nije poželjna. Nešto u tom smislu
-
Pa... u pravu si, postoje "bezdimne" svijeće, a najjednostavnije su lučice za aroma lampe. U slučaju ionizatora, možeš smatrati da su crni zidovi OK. Ako spomenuta naprava ispucava podjednako pozitivne i negativne ione - učinak joj se ne razlikuje od plamena svijeće.
-
kupili smo. možda je učinak isti, ali miris svježeg zraka svijeća ipak nema. pravo osvježenje u kući.
hvala Davore na odgovorima
-
Imamo iste probleme s kućom, ali i astmu.
Ne mogu sada shvatiti, da li je priča za ili protiv Heaven Fresh-a tj.ionizatora. Osim toga shvatila sam da je Heaven Fresh i pročistač zraka, pa molim ako ste ga kupili da mi objasnite da li je samo ionizator ili i pročistač.
-
-
Za crnu pljesanj u pevecu sam kupila muffa killer. To je plava bočica i stvarno djeluje, sve crno se povuće, a košta oko 30 kn.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma