Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: krpelj - što dalje?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno krpelj - što dalje?

imali smo slučaj krpelja u obitelji, u pitanju je četrnestogodišnjak

samo vađenje je išlo dosta teško ukopao se dosta. zatim pukao i jedva smo izvadili glavu, barem se nadam da je sve vani.
    mjesto ugriza je u početku nabubrilo, i drugi dan se malo ognojilo. ali sada 3 dana kasnije oteklina prolazi.

doktorica je rekla da sljedečih mjesec dana pratimo promjene, konkretno simptome lymea.

zanima me kakvih ste iskustva imali sa krpeljima, kako se zaštiti od meningitisa, koji su uopče simptomi, na što treba paziti??

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi zivimo na selu pa je moj Marko imao ih vec par puta (ima 7 godina) i svaki put ih je moj muz izvadio i nije bilo problema, osim jednom. Taj mu je bio u pupku i nismo mi sami nikako mogli biti sigurni da ćemo ga cijelog izvaditi (a koliko znam, to je najvaznije, da se izvadi CIJELI, da nista ne ostane) - pa smo isli u Klaicevu. I tamo ga je izvadio kirurg i rekli su da je dobro da smo dosli.

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moj brat je imao krpelja Prije desetak godina.. Nakon nekih mjesec dana su mu se po cijelom tijelu pojavili crveni krugovi, promjera oko 10cm. Popio je turu antibiotika i do dana današnjeg je sve u redu. Ono što želim reći je da to nije ništa zbog čega sad ne bi trebali spavati, ali malo obratit pažnju na takve i slične simptome i u slučaju da se pojave otić liječniku koji će već znati kako dalje.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dorin, a gdje ti je sin pokupio krpelja? To je važno jer samo sjeverno od Save i samo izvan gradova su krpelji nosioci krpeljnog meningoencefalitisa. Dakle, ako ste ga pokupili južno od Save ili u zagrebačkom parku, o KME ne trebate brinuti.
    A ako ga je pokupio tamo gdje ima zaraženih krpelja, šansa da oboli od KME je jako, jako mala.
    Što se tiče specifične zaštite od KME nakon uboda, nema je. Jer cijepljenje koristi samo preventivno, a ne može se cijepiti naknadno radi sprječavanja bolesti.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

krpelj je pokupljen na izletu u zagorju, sad neznam kakvo je tamo stanje što se tiče KME.
    ima sam dosta priča vezanih uz taj meningits i probleme i posljedice nakon bolesti, tako da opreza nikad dosta.

čuo sam za cjepivo, ali kako kažeš to je preventiva.
    nego mene zanima kako se manifestira KME? na što treba obratiti pažnju?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo u Zagorju, ispod Sljemena. Ovi sljemenski prenose KME, pa ćemo mi Rinu cijepiti, evo ovaj tjedan nam je stiglo cjepivo.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

pametna je to preventiva, cjepivo. samo nekako se to uvijek sijetiš kad je več kasno. nikad nismo imali problema sa krpeljima u 14 godina i sa odjednom eto ti malog vraga.
    danas u firmi sam čuo za jednu ženu koja je preminula od KME, pokupila krpelja, kasno uočila simptome i došlo do komplikacija...
    tak da mi to baš i nije nešto bezazleno, pošto je krpelj pokupljen u dosta rizičnom području.

po podacima sa interneta najvažniji je oprez u prvih 2-4 tjedana nakon ugriza krpelja, kad se javljaju simptomi lyme ili KME.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam preboljela Lyme. Pojavljuje se crveni plik, NE NUZNO NA MJESTU UBODA. Plik se s vremenom siri i postaje u sredistu svijetliji, a rub izrazajan. Druga faza su bolni zglobovi, a treca su promjene na srcu. Ja sam dosla do zglobova (zbog krive dijagnoze i neadekvatnog lijecenja). Dobila sam kuru Sumameda (nazalost primjenjuje se invazivna terapija), no svi su se simptomi povukli.
    Mi smo cjepljeni protiv KME-a, ponajvise jer smo blizu sume.

Ariana avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

i u osječko-baranjskoj ima kme a i borelioze, a bogami i piroplazmoze-ovo zadnje se odnosi samo na pse

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj dorin prvotno napisa
    nego mene zanima kako se manifestira KME? na što treba obratiti pažnju?
    Na ovim stranicama ima malo o KME
    http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12673
    i ovdje o krpeljima
    http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12672

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj jbistrica prvotno napisa
    Ja sam preboljela Lyme. Pojavljuje se crveni plik, NE NUZNO NA MJESTU UBODA. Plik se s vremenom siri i postaje u sredistu svijetliji, a rub izrazajan. Druga faza su bolni zglobovi, a treca su promjene na srcu. Ja sam dosla do zglobova (zbog krive dijagnoze i neadekvatnog lijecenja). Dobila sam kuru Sumameda (nazalost primjenjuje se invazivna terapija), no svi su se simptomi povukli.
    Mi smo cjepljeni protiv KME-a, ponajvise jer smo blizu sume.
    dal si je bilo kakvih drugih tipičnih simptoma poput glavobolje, temperature, povračanja ili samo taj crveni flek?

koliko su intenzivni ti bolni zglobovi?

@mujica hvala za linkove

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •