priča je....
naišla sam i na ove stranice Association of American Physicians and Surgeons:
http://www.aapsonline.org/
http://www.aapsonline.org/vaccines/aapsopp.htm
http://www.aapsonline.org/brochures/vaccine.htm
priča je....
naišla sam i na ove stranice Association of American Physicians and Surgeons:
http://www.aapsonline.org/
http://www.aapsonline.org/vaccines/aapsopp.htm
http://www.aapsonline.org/brochures/vaccine.htm
evo nešto shttp://www.vran.org/news-art/articles/need-know.pdfVRAN - Vaccination Risk Awareness Network is a not-for-profit educational society. Formed in response to growing parental concern regarding the safety of current vaccination programs in Canada.
Trebam info - čeka nas revakcinacija s diteper (inaktivirani per.) -opv cjepivom (već kasnimo, skoro ima 5 godina) - kakve su opasnosti od nuspojava u toj dobi?
Priča je inače grozna. Da sad imam bebu, mislim da bi odgodila cijepljenje bar do 6 mjeseci.
Svakako inzistirati na inaktiviranom pertusisu - po novom kalendaru zadnja doza ide s cjelostaničnim (!?), a sa svakom slijedećom dozom se vjerojatnost reakcije povećava. Nekakav deadline za pertusis je 5 godina, upravo radi reakcija. U kasnijoj dobi zbog toga daju DT.
vidim da svi pisu da se komponenta Pertusisa ne daje poslije 5. godine zbog reakcija, madjutim kad sam konkretno to pitanje postavila na cybermedu dr. richter je odgovorio da to nije zbog reakcija nego zato sto tada hripavac vise nije tako opasan. e sad se zapravo pitam zasto on to tako kaze, jer svjesno ne zeli "plasiti" ljude grdim reakcijama (jer ioanko kad spomenem nuspojave svi se nasmiju i kazu ma nista vam to nije) ili.......
pa i ijedno i drugo je tocan odgovor. hripavac je opasan samo za male bebe. a nakon 5.-te godine cjepivo ima puuuuno jace reakcije nego ranije.
ma da to sam i ja mislila, samo nekako mi se nije svidjelo da jedan dr nije htio reci da je to zbog rekacija vec je kao jedini razlog naveo to da vise nije opasan. kad se svugdje moze procitati da su nakon 5. godine reakcije gadne
Nema šanse da dobije obični, moja pedijatrica onima koji su do sad bili na inaktiviranom (Luka je neurorizičan pa je bio) i dalje daje taj. Evo danas pitala sestru, imaju cjepivo, sutra idemo to odraditi kad je već doma na praznicima. Nije do sad imao nikakve reakcije na to cjepivo.
Cijepili smo se, di te per, infanrix, da sam pričekala još mjesec i pol bilo bi samo di te... (mlotek smajli). Opv nije bio, ni hib, ne idu sad.
Dva sata nakon cijepljenja javlja mi teta čuvalica da mu curi nos... grrrr... sad ne znam da li je od cijepljenja, ili je nešto friško uhvatio, ili zato što mu je malo upaljeno oko od jučer (vjerojatno pokupio od mene).
Ja sam na mukama![]()
Taman sam se ponadala da smo mirni do skole, i onda me Nika podsjeti da kasnimo s cjepljenjem.. Pucat sam si u nogu htjela od muke.
Al ne bi to bilo tak problematicno da ne planiramo ovih dana upisati limu u vrtic. I sad fakat pojma nemam sto cu. Gradski vrtic je u pitanju i znam da su nemilosrdni sto se cjepljenja tice. Pedijatrica je isto pro-cjepljenje, i sumnjam da ce nam dati potvrdu ak ne bi cijepili sa svim komponentama di-te-per.
Per zelim izbjeci pod svaku cijenu, Di bi jos mogla progutati, idealno bi bilo da ga cijepimo samo sa Te (MM se slozio s tom varijantom). I sad, kakve su mi sanse da se izvucem na to da smo blizu 5 godina (mislim, sad smo 4, nije to tak daleko od 5) pa da izbjegnemo cijepljenje sa Per. To stvarno al stvarno zaista ne zelim. Jel moguce uopce cijepiti samo za Tetanus (pretpostavljam da ima takvo cjepivo, ne vidim zasto ne bi bilo)?
Sto uopce u gradskim vrticima traze - knjizicu cjepljenja ili samo potvrdu od doktora da je dijete cjepljeno?
Ajte pomazite, fakat nemam pojma kak da se iscupam iz ovog![]()
postoji registrirano cjepivo samo za tetanus, mislim da je Smokica time cijepila svoju kćer.Jel moguce uopce cijepiti samo za Tetanus (pretpostavljam da ima takvo cjepivo, ne vidim zasto ne bi bilo)?
mislim da ti to sve skupa previše ovisi o pojedinom vrtiću i pedijatru a da bi ti netko sa strane mogao dati savjet koji će vama koristiti.
recimo klmama je normalno upisala dijete koje nije bilo cijepljeno nečim(mislim MopaRu), uz pismenu izjavu o preuzimanju odgovornosti.
najbolje bi bilo nekako pronjuškati kako se taj konkretan vrtić odnosi prema tome.
za ped. ne vidim razloga da bi radila beš neke velike probleme oko toga što ne biste cijepili protiv per.
za njega već vrapci na grani znaju da je najproblematičnija komponenta tog cjepiva (ako zanemarimo aditive) i da su šanse za reakciju tim veće što je dijete starije.
osim toga, to je vaša odluka.
više je upitno kako će se vrtić tu postaviti.
i privatni vrtići imaju zapravu sliučnu politiku, ali su ipak neki znatno fleksibilniji od drugih.
Anchie, je li do sad cijepljen s običnim ili inaktiviranim (infanrix)pertusisom do sad? Meni je prvo bilo krivo što je dobio, a sad si opet mislim, nije to tak loše, jer pertusisa ipak ima po Zagrebu (po školama u principu, ali klinci u vrtiću imaju i stariju braću/sestre). A ovaj moj tak kašlje u svakoj banalnoj prehladi da bi s p. sigurno završio u bolnici.
Iza 5 godina se ne cijepi jer se računa da p. više nije tako opasan. Iako je zapravo dosta čest u školskoj dobi, Ameri planiraju (ili su već i počeli?) docijepljivati i stariju djecu. Infanrix ne radi reakciju ni iza 5 godine. Možda da isposluješ to cijepivo, pa vuk sit i koza cijela... njega imaju u ambulantama, s njim se cijepe neurorizična djeca, ne plaća se ako ima indikacije.
s ovim se ne mogu složit. reakcija ima uvijek.Infanrix ne radi reakciju ni iza 5 godine.
osim toga, nije samo da se s Per nakon 5. g. ne cijepi zbog incidencije, nego i zbog češćih burnih reakcija.
Mene zanima u kojim se cijepivima nalazi fenol (phenol,carbolic acid).
Nekako sam sumnjala na BSG ,ali nikako ne mogu naći njegov točan sastav.Molim pomoć ,ako netko zna.
Mama Ju, burne reakcije na Per su kod "živog" cjepiva, a ono se vani valjda više ni ne koristi. Samo smo mi zaglibili s tim "žesticama".
imas tu http://www.imz.hr/proizvodi.htm navedena i opisana pojedinacna i kombinirana cjepiva imunoloskog zavoda.anchie76 prvotno napisa
Zao mi je sto ih ovako reklamiram ( :/ ), ali i mene je zanimala slicna stvar.
Ja ću poludit. U srijedu smo se cijepili, danas navečer počeo kašljati. Gledala sam sve moguće siteove, nigdje kašalj kao nuspojava. Valjda je pobrao u ambulanti. (onaj nos je presušio) Bila je neka mlada sestra, valjda na praksi, onak prilično šmrckavo-kašljava.
Sorry kaj kukam na ovom općenitom topicu.
A možda smo danas predugo gledali kometu![]()
zika, kako nije :? ??Gledala sam sve moguće siteove, nigdje kašalj kao nuspojava
imam kutijicu infanrixa, jasno se spominje između ostalog i kašalj kao nuspojava (zbog pertusis komponente), jednom sam to negdje na forumu prepisala iz kutije, idem potražit...
našla http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=otitis :
mamma Juanita prvotno napisa
Ovo su bili neki strani siteovi, nije bilo ovih rijetkih (iako 3% baš i nije rijetko). Nije mu ništa gadno, samo mu moram dati navečer nešto protiv kašlja, prek dana se i šećemo, ali izbjegavamo napore i druženja i otkazali smo Sljeme za sutra![]()
Jesu li homeopatski lijekovi (dajem mu Homeolabov cough&cold) efikasni ako se radi o nuspojavi cijepljenja? Inače mu stvarno koristi.
Tjah, samo 3% je ipak 3 000 / 100 000. Jedino gripa ima toliku incidenciju u slučaju velike pandemije.
Ne. Treba nabaviti antidot cjepiva, odnosno potencirana cjepiva. Mogu se naruciti od Heliosa (UK)mamazika prvotno napisa
...a koliko sam čitala na forumu, kad god se netko javio pedijatru nakon cijepljenja s pričom da dijete kašlje, nikad još nisu željeli priznati da to ima veze sa cijepljenjem...nema veze što je to navedeno i na samom proizvodu kao moguća nuspojava :/ .Davor prvotno napisa
zika, daj mu neko vrijeme i dosta c-vitamina, ne znam točno koliko se preporuča, ali to inače preporučuju neposredno nakon cijepljenja.
za homeop., nisam sigurna dal antidot ili klasični lijek za tu tegobu, trebalo bi pitati nekog homeopata.
Pogledajte zvanicni dokument za cjepljenje u Svedskoj. Mislim da su realno prikazane i pozitivne i negativne strane.
http://yarre.polygonized.com/swedenhr.pdf
Dokument je OK. Prilično je realističan u opisu bolesti i krajnjih dometa cjepiva. Nuspojave su opisane u udjelima koji se uobičajeno pojavljuju, jedino su preskočili kašalj kao čestu nuspojavu :? Ključnno je:U Švedskoj, pak, ne postoji obaveza vakcinacije, već svaki roditelj sam odlučuje da li će se njegovo dijete vakcinirati ili ne.
Ni moja ne priznaje. Al dobro, nije ništa strašno, ja mu ipak dajem te granulice, više ne kašlje ni po noći.mamma Juanita prvotno napisa
Da li znate tko cijepi samo ospice, pedijatar, školska (radi se o školarcu) ili HZJZ s uputnicom? Nama su tako preporučili nakon moparu-mupsa.
postavila sam vec ovo pitanje na topicu o trudnoci i cijepljenju starije djece.
kopiram i ovdje:
trudna sam, a mm mi upravo javio da se zbog poslovnog puta u yemen mora cijepiti protiv citavog niza bolestina ukljucujuci polio, hepA i B, ospice...
sad nemam pojma sta da radim. da se maknem i odem u zg na par dana u vrijeme cijepljenja... ako da na koliko dana? zna li netko?
ili da nagovaram muza da se ne cijepi...
kakve su mogucnosti da pokupi neku od bolesti obzirom da ce citavo vrijeme boravka u yemenu provesti na naftnoj busotini?
hm, evo u ova dva sata saznala sam da firma za koju radi mm ne trazi cijepljenje pod obavezno, vec samo preporuca.
stigla sam na pola puta do nagovora mm-a da se ne cijepi, ili barem da se ne cijepi protiv svega sto se preporucuje.
biste li se vi da idete u yemen cijepili protiv neke od slijedecih bolesti:
hep a, polio, tifus, ospice (najvise me zanima ovo za tifus)
bas se fino razgovaram sama sa sobom![]()
gdje ste ljudi?
nazovi Hzjz pa ih pitaj. nama su rekli da nakon mumpsa vise uopce ne dajemo moparu.mamazika prvotno napisa
gledam sad, kad sam vec u tom filmu koja cijepiva se preporucuju za putovanja u pojedine zemlje, sta preporucuju amerima za put u hrvatsku:
http://www.mdtravelhealth.com/destin...e/croatia.html
![]()
a za italiju, kao i sve ostale drzave zapadne europe i usa:
http://www.mdtravelhealth.com/destin...ope/italy.html
no, da, predpostavljam da u americi i zap. europi, za razliku od hrvatske, ne postoji hepatitis B, pa se onaj tko ide tam ne mora cijepiti tim cjepivom cak i ako namjerava ostvarivati intimne kontakte sa stanovnistvom.
![]()
hocu li uopce ikada procitati nesto u vezi poticanja na cijepljenje sto ima smisla.
Marta, je li tvoj dobio mumps nakon ili usprkos cijepljenju?
Mamasita, protiv tifusa bi se sigurno cijepila ako tamo hara, ali ne znam kakva je situacija s zaraznošću nakon cijepljenja. NO ako je tamo kratko, možda postoji mogućnost zaštite uzimanjem antibiotika. Hepatitis B cjepivo sigurno nije zarazno ali mu treba dosta da postane efikasno a i ne treba ti za normalne kontakte, za hepatitis A ne znam. Polio opv sigurno je zarazno, a za ipv (to je ono u injekciji) ne znam, vjerojatno nije. Rubeola je zarazna, a za mumps i ospice ne znam.
Najbolje da TM pošalješ na neki put u civilizirane zemlje između cijepljenja i Jemena.![]()
hvala ti mamazika![]()
voljela bih cuti i "drugu stranu": saradadevii, davor, huanita...
osobno mislim da bi bilo dovoljno da mozda jos malo nabilda imunitet prije nego krene, iako mu je i ovako dosta dobar (ne pamtim kada je bio prehladjen), i da tamo izbjegava sirovu hranu i naravno, vodu iz pipe. to bi bilo to sto se tice tih "bolesti prljavih ruku", poput hep A, tifusa, polia...
za hep B i sam kaze da mu ne treba cijepivo.
kaze da bi se mozda cijepio protiv bjesnoce, ali ja sam i protiv toga, ne vidim s kojim bi to zivotinjama mogao doci u kontakt na busotini i oko nje...on kaze sta ako ima nekakvih stakora :/
zna li netko nesto o tom cijepivu protiv bjesnoce?
ostaje mjesec dana, a bit ce u kontaktu s vrlo malim brojem ljudi.
sori sto sam udavila.
Teško. Apsurd je prilično teško obrazložiti jednostavnim razlozima.Mamasita prvotno napisa
Razmisli, svaka normalna stvar u životu se može objasniti. Čak se i djeci bez korištenja muljaže može objasniti kako dolaze djeca na svijet. Samo se cijepljenje nikako, ali baš nikako ne može normalno objasniti. Uvijek nekakva muljaža.
Pitaj nekog veterinara, ali meni se čini da glodavci nisu neki prenosioci bjesnoće, glavne su zvijeri (mesojedi). Mislim da je to cjepivo prilično gadno i rizično (bar je nekad bilo) ali s druge strane, bolest je 100% smrtonosna. No uvjek se stigne cijepiti i nakon ugriza.
Moji prijatelji su prije par godina bili poslovno u Egiptu, i to u de lux hotelu, ipak su se nastojali zaštiti s velikim dozama Linexa, no nije uspjelo - uhvatio ih proljev, ali su ga sredili s antibiotikom (Cypro-nešto, nisam zapamtila).
Mislim da u Jemenu nema polija (bilo je u Nigeriji), a za hep.A se raspitaj kakvo je cjepivo - ako je proizvedeno genetskim inžinjeringom kao ovo za hep. B, onda nije zarazno.
Inače, obavezno treba izbjegavati led u piću (upitna voda od koje je napravljen), ali i hladna pića općenito, jer ometaju lučenje želučanih sokova koji ubijaju bakterije i viruse.
Postoji yahoo grupa "Truth about vaccines" koja se primarno bavi ljubimcima i za bjesnoću tvrde da sve cijepljene životinje postanu živčane i pate od koječega. Ne znam koliko je to primjenjivo na ljude.
hvala ljudi,
nakon sto sam mm-u prilozila isprintane materijale o pojedinim cjepivima, sastojcima i mogucim nuspojavama, te nakon razgovora s kolegama koji su vec bili u yemenu, odlucio je ne cijepiti se. :D
Davor napisa:
Vidjeli iz vlastitih primjera: prva mačka koju smo po redovnom kalendaru još davno cjepili (s 2,5 mjeseca starosti) bila je poslije toga neuobičajeno divlja i živčana - cijeli život -i stalno nešto bolesna; druga - bez ijednog cjepljenja - nježna, umiljata, nikad bolesna ...Postoji yahoo grupa "Truth about vaccines" koja se primarno bavi ljubimcima i za bjesnoću tvrde da sve cijepljene životinje postanu živčane i pate od koječega. Ne znam koliko je to primjenjivo na ljude.
Psi nakon cjepljenja protiv bjesnoće naprosto podivljaju - grizu voćke - oglobaju im koru - to psi ne rade pod normalno...svi labradori već u prvim godinama starosti dobivaju reumatoidne artritise!!!
Može biti kombinacija svačega, ali nevjerojatno je kako uvijek ignoriramo taj elemenat CJEPIVA!
Evo da ne ispadne da pišem u vjetar, na stranici Truth about vaccines nalazi se popis linkova na članke, prvo vezano za životinjska, potom ljudska cjepiva:
http://www.truthaboutvaccines.org/articles.html
Tamo je i neispravan link na tekst "The Big Scam - Rabies Vaccination - Dr. John Fudens, D.V.M.", a ovdje slijedi ispravljeni:
http://www.naturalrearing.com/articl...ABIESSCAM.html
Što se bjesnoće tiče, dobri stari whale.to održava stranicu i na tu temu:
http://whale.to/v/rabies.html
mamazika prvotno napisa
Moj je dobio mumps unatoc cijepljenju...
Da li ste jučer u Jutarnjem čitali o mogućnostima cjepljenja kroz hranu...tako je sve 'znanstveno' lijepo smišljeno...grozim se...i mislim si - eto mi borbe protiv vidljivoga, kad za nešto neću ni znati da sam primila kroz hranu!!!!