-
Ja sam već u nekoliko topića napisala da nisam apriori protiv cijepljenja. Zapravo ja sam svog M. sve redovno dala cijepiti, a nisam ni znala da postoje neke velike dileme oko toga. Nikad nismo imali nikakvih nuspojava.
Dala sam ga cijepiti još protiv krpeljnog meningitisa i protiv varičela, ali o tome sam se puno raspitivala.
Što se krpelja tiče, pedijatrica je rekla da treba razmotriti vjerojatnost zaraze. U zagrebačkim zelenim površinama je zanemarivo mala, ali zagorska strana Medvednice je dosta zaražena, Zagorje i, mislim, dio Slavonije. Ako često odlazimo tamo, kao planinari ili izviđači, savjetuje cijepljenje, a ako ne, onda ne savjetuje. Naglasila je da ona svoje unuke nije cijepila iako su često u prirodi. Mi smo dosta po prirodi, a presudno je bilo što se ta bolest liječi simptomatski tj. lijeka nema.
Što se varičela tiče, svugdje su nam naglasili da za to cjepivo dijete treba dobro pripremiti: 7-10 dana prije mora biti temeljito zdravo, spriječiti doticaj sa zarazom sljedećih dvadesetak dana, osigurati da ne dobije neku drugu zarazu. Pedijatrica je rekla da je cijepila unuke. M. nije dobio varičele kad su poharale cijelu vrtičku grupu. Jedna je majka dala cijepiti svog klinca čim je čula da je prvo dijete dobilo koze, ali ga je i dalje slala u vrtić. Taj mali je imao najgori tijek bolesti od svih u grupi. Kod nas je bilo presudno to što smo saznali da se cijepljenjem prevenira i herpes zoster u kasnijoj dobi. Osigurali smo sve tražene uvjete i ispalo je dobro.
Želim naglasiti da ja nisam ni apriori za cijepljenje. U naslovu stoji "osviješteno", a to za mene znači "objektivno", "znanstveno utemeljeno", "odvagnuto", "afirmativno", "obrazovno" i "ne-isključivo". Jesam li ja kandidat za pleme? 8)
Još nešto: je li ikad objavljena ona knjižica o kojoj se govorilo kad se još otvorila ova tema?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma