Sinoc sam na RTS2 (Radio Televizija Srbija) gledala BBC-ev dokumentarac MPR cjepivo i autizam. Je li netko hvata tu stanicu? Mame i tate iz Srbije jeste li gledali? Ja nisam znala sto cu mislit nakon dokumentarca.

Da skratim pricu, unatoc velikom broju istrazivanja koja su bila potaknuta cinjenicom da je autizam porastao nakon uvodjenja MPR cjepiva, nije se mogla naci veza izmedju autizma i cjepiva. Radjena su razna istrazivanja od kojih su spomenuta ona na velikom broju djece provedena u Danskoj, Americi (Boston) i UK (London).

Jedna od teorija iz dokumentarca prezentirana je u "The Lancet" (vrlo cijenjen medicinski zurnal u svijetu) i govori kako je virus rubeole odgovoran prvo za crijevnu infekciju kod djeteta a potom za autizam. Virus rubeole iz cjepiva uzrokuje tesko (i do tada neopisano) zapaljenje debelog i tankog crijeva koji zatim dovodi do neuroloskih poremecaja, a svi simptomi zajedno svrstavaju se u autizam.

Meni je ova veza stomak-mozak bila malo nerazumljiva ali su je lijecnici psihijatri, neurolozi i gastrointestolozi u dokumentarcu tumacili kao logicnu. Medjutim nije jasno da li je prvo nastao neuroloski poremecaj koji je utjecao na crijeva ili obrnuto.

Medjutim, nemogucnost dokazivanja virusa rubeole kao uzrocnika crijevnog zapaljenja (i autizma) lezala je u tome sto je virus rubeole, osim sto je izoliran u crijevima autisticne djece, bio izoliran i u crijevima djece bez autizma (ali ne kod sve djece bez autizma). Virus rubeole je bio izoliran u crijevima kod vecine djece s autizmom koji su cjepljeni s MPR ali bilo je djece s autizmom kod kojih u crijevima i u krvi nije izoliran virus rubeole.

Vecina roditelja prikazanih u dokumentarcu su uvjereni da iako istrazivanja pokazuju da ne postoji veze izmedju MPR i autizma, da su njihova djeca zrtve cjepiva i da im ne trabaju raznorazna istrazivanja jer da pred sobom imaju zivi dokaz. Misljenja su da se treba naci veza izmedju MPR-a i autizma, a da je nesumnjivo da cjepivo izaziva autizam.

Jedan od roditelja, lijecnik, koji ima autisticnog sina, misli da MPR nije uzrok autizma njegovog djeteta. Rekao je da se studiozno bavio ovim pitanjem i pratio istrazivanja te da smatra da veza izmedju MPR i autizma ne postoji.

U svakom slucaju, odlican dokumentarac sa oprecnim misljenjima i teorijama i voljela bih da se prikaze na HRT-u.