Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Curice pobjegle iz vrtića-tko je kriv???

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Curice pobjegle iz vrtića-tko je kriv???

Priča je od prije nekih 3 tjedna. Radi se o kćeri kolegice s posla i njene dvije vrtičke prijateljice. Curice imaju po 5 godina.
    Curice su jedan dan odlučile otići do jedne od njih na igranje koja živi u blizini vrtića, pa su odlučile otići do bake od druge 10 km udaljeno od vrtića. Hodale su uglavnom uz cestu, švrljale svuda unaokolo, prepješačile su 3 km i na kraju ih je spazila žena kojoj je bilo sumnjivo što su same na cesti. Sjedile su na podu i pričale. Ona ih je odvela k sebi i nazvala vrtić da pita da li im fali dijece (manji grad blizu Zgb). A u vrtiću su 15 minuta prije toga skužili da dijece nema (znači oko sat i pol nisu kužili da dijeca fale). Pedagogica je došla po njih i vratila ih.
    Mame su naravno podivljale. Kako su dijeca otišla iz vrtića, kako tete toliko dugo nisu skužile da ima fali djece i da stvar bude gora, teta je curice kad su se vratile lupila po guzici i počpala za kosu :shock: . Vrtić je napao roditelje a roditelji vrtić. Roditelji su zvali medije, zatražili da se teta koja ih je "kaznila" makne iz njihove grupe.Dva dana nakon toga sjetili su se vrtić osigurati ogradom, novim bravama i sl. Ali i ono što je mene najviše šokiralo pozvali su rodteljima socijalnu službu! Kad su ovi ustanovili da je u obitelji sve ok, roditelji su im rekli da bi bilo dobro da odu malo i u vrtić i da malo preispitaju tetu koja si je uzela za pravo da ih tuče, oni su rekli da ne mogu ništa jer teta to negira, a i direktorica je na njenoj strani. Teta kojoj su djeca nestala je rekla toj mojoj kolegici dan nakon toga,da kaj ona nju napada, da je li ona zna da je sad zbog toga na tabletama i na bolovanju i da ne znam ti ja kaj sve ne! Meni je sve to skupa prestrašno. Dijete im pobjegne, istuku ga i još ti pozovu socijalnu službu. Da se meni to dogodilo, osjećala bih se jadno, iznevjereno i ne znam kako bih i dalje ostavljala dijete u takvom vrtiću. Po meni tu roditelji nisu krivi.
    Molim vas kaj vi mislite o ovome...Meni je postupak djelatnika vrtića preprestrašan. A kaj da je tu djecu negdje na cesti pokupio auto???

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Dok sam radila u vrticu mojoj kolegici se dogodilo isto to, ali ona nije skuzila da djeteta nema dok roditelji nisu dosli po dijete. U svemu tome sreca je bila sto je dijete stanovalo u istoj ulici gdje je vrtic. Zbog tog dogadjaja, ali i nekoliko drugih stvari sam se zarekla da moje dijete nece u vrtic.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malo mi je nevjerojatno da se sve to desilo i da su pozvani mediji, a da nista nigdje ne pise o tome? ili ja nisam dobro gledala :?

vrtic je kriv - po odgovornosti - teta, pa str. sluzba i ravnatelj, mogu se goniti na osnovu zanemarivanja djeteta ali i na osnovu zlostavljanja s obzirom na fizicki napad

ne vidim osnove za izlazak str. sluzbe centra - neobicno mi je to - oni su slobodniu svojoj procijeni, na osnovu cega su zakljucili da trebaju napravit uvid u obitelj?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Teško mi je osuditi nešto o čemu nemam pojima,i kao što flower kaže, čudno je da mediji nisu ništa pisali, sjećam se skandala u novinama nakon svakog bijega djeteta.
    U tučnjavu djece neću ulaziti, ako je to istina, za svaku je osudu, ali ja ne smatram da su krive tete, već velike vrtićke grupe. Sjećam se kada su moji bili manji, trebala mi je velika koncentracija da ih držim na oku, a često (npr. na plaži) i pomoć oko njih troje. Ne mogu niti zamisliti kako je čuvati dvadesetak zvrkova.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

vrtić, odnosno tete . Ako je liječnik kriv kada bolesnik ( odrastao , psihički zdrav ) pobjegne iz bolnice ,onda su krive tete iz vrtića, ne vidim kakve veze imaju roditelji s bjegom djevojčica iz vrtića . Nisu djeca pobjegla od kuće , nego iz vrtića.

Sva sreća pa se djeci nije ništa dogodilo !

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa
    vrtić, odnosno tete . Ako je liječnik kriv kada bolesnik ( odrastao , psihički zdrav ) pobjegne iz bolnice ,onda su krive tete iz vrtića, ne vidim kakve veze imaju roditelji s bjegom djevojčica iz vrtića . Nisu djeca pobjegla od kuće , nego iz vrtića.

potpisujem kinder i dodajem kako me stvarno strah toga

neki dan sam našla L. na klupici u hodniku kako oblači patike, nitko tih 5 min. nije primjetio da je nema, tako je mogla izići i vani-šta je najgore, rekla mi je:"Mama, oblačim patike da mi ti brže dođeš"

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kad djeca dođu na neku suludu ideju, teško ih je zaustaviti. svi znaju da će skrivečki i u tajnosti pokušati izvesti ono što su naumile.
    odgovornost odgajatelja je svakako velika, ali mislim da je odgajatelj u ovom slučaju imao i loše uvjete rada. ako je vrtić nakon tog događaja postavio u dva dana novu ogradu itd., onda je greška što se na sigurnost i takve "izlete " nije mislilo prije.
    ovaj put su djeca otišla sama, no mogao ih je možda netko i odvasti, ako dvorište nije dovoljno osigurano. :/
    teta ima dva oka i tridesetero djece. prije nego bacite kamen, zamislite sebe s njih 30-ak i dvorištu.
    što se tiče fizičkog kažnjavanja, nema opravdanja.
    ipak, da se to dogodilo mom djetetu mislim da bi najveća šteta koju mogu napraviti bila da pred njom ocrnim tetu i time umanjujen djetetovo neodgovorno ponašanje!!!
    to je ipak teta s kojom dijete ima višegodišnji odnos, a mijenjati zbog toga grupu ili tetu u predškolskoj dobi i nije neka ideja. a
    ko na tetu do sad nisam imala prigovora rekla bi joj sve što imam, a imala bi, u četri oka. isto bi napravila kod kuće s svojom kćeri, a teta i moje dijete bi morale predamnom razgovorom riješiti nesuglasice između sebe.
    dijete s 5 godina mora znati da ne smije samo napuštati vrtić i da se s ovakvim idejama mora javiti teti!!!

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa

slažem se

i najgori mi je argument ona jadna sama a njih 30
    pa šta, onda bi mogli reći joj on jadan sam ginekolog a njih 10 želi prirodan porod,naravno da nema opravdanja
    to im je posao,ja ne bi mogla čuvati djecu pa zato se nisam ni školovala za taj posao jer je meni preodgovoran i prenaporan

Početno

Mnogo je propusta u sigurnosti u vrtićima zbog toga jer u velikom broju vrtića djeca nisu koncentrirana u svojim matičnim skupinama nego mogu šetati iz grupe u grupu, a i grupe su samo nominalno definirane. Vjerujem da to ima svoje pedagoške i raznorazne prednosti, ali sigurnosne nikako ne. Baš kad sam upisivala dijete u vrtić zaprepastila sam se ugledavši jednog dječačića koji se uspentrao na ulazna vrata kraj kojih, visoko, je postavljen šalter za otvaranje vrata..i dečko ih je bez problema otvorio i izašao, na samo desetak metara od vrlo prometne ceste. Bio je u pratnji mame, ali bilo kad - kad mu se hoće, može tako izletiti.

U jednom područnom vrtiću, u Istri, dijete je izašlo iz svoje matične skupine u drugu, ali je u međuvremenu malo skrenuo u kuhinju, gdje je ugledao detergent za pranje suđa, kuharice u datom trenutku nije bilo jer je preuzimala narudžbu od dobavljača, i malo si popio detergenta misleći da je sok....Jedna teta je mislila da je u susjednoj sobi, a druga teta mislila je da je u matičnoj sobi.

I jednu stvar neću shvatiti ni za milijun godina. Nije mi jasno zašto djeca u vrtićima jedu u svojim sobama, a ne u vrtićkim blagovaonama koje u velikom broju vtića postoje. Moja svekrva je kuharica i mora udovoljavati prilično stroge sanitarne uvjete za pripremu hrane. Isti takvi uvjeti morali bi se zadovoljiti i za prostore konzumacije hrane, a to sobe u kojima djeca borave cijeli dan zasiguno nisu s instaliranim otiscima katkad prljavih ruku ili cipela naspram blagovaona koje se mogu mnogo lakše održavati. Pa na kraju krajeva ni doma ne jedemo u dnevnom boravku (osim ako imamo fancy loft, pa je sve all in one na nekom finjak stolu za blagovanje...)

Vjerojatno, kažem, ima to svoje odgojno-socijalizacijske prednosti, ali eto..

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

[/quote]slažem se

i najgori mi je argument ona jadna sama a njih 30
    pa šta, onda bi mogli reći joj on jadan sam ginekolog a njih 10 želi prirodan porod,naravno da nema opravdanja
    to im je posao,ja ne bi mogla čuvati djecu pa zato se nisam ni školovala za taj posao jer je meni preodgovoran i prenaporan[/quote]

ne postoji škola koja uči odgajatelje kako imati na oku 30-ero djece. nema takvog ispita.
    izuzetno je bitna sigurnost zgrade u kojoj se radi, a mnogi vrtići je nemaju. u zagrebu postoji vrtić koji ima nisku ogradicu koja djeli dvorište od ceste. prije je na tom mjestu bio zid, no koliko god puta ga sagradili kvartovski klipani su ga srušili. djeca ogradu mogu preći kad god žele :shock:
    ako je jedno dijete razbilo koljeno, drugo je napunilo usta pijeskom iz pješčanika, a treće se rasplakalo jer ga je netko udario onda teta ima tri situacije koje mora riješiti. ostali za to vrijeme mogu štošta.
    u inozemstvu rade dvije, negdje čak i tri tete na 15-ero djece. umjesto da se ogorčenost okreće prema djelatnicima, treba je okrenuti prema sistemu i tražiti bolje uvjete i za djecu i za tete.
    ako je teta zaista kriva jer je umjesto da pazi na djecu pila kavu ili rašpala nokte, onda mora odgovarati i protiv nje se mora provesti neki kazneni postupak.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

U blizini Vž, u manjem selu se lani dogodilo nešto slično. Dvije curice su otišle iz vrtića kroz rupu u ogradi. Tete su dobile otkaz, ali vodstvo vrtića nije snosilo nikakvu odgovornost, iako su tete više puta upozoravale da se ograda mora sanirati.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    malo mi je nevjerojatno da se sve to desilo i da su pozvani mediji, a da nista nigdje ne pise o tome? ili ja nisam dobro gledala :?
    Zvali su soju lokalnu radio-postaju i bilo je samo na toj stanici, valjda na njihovim vjetstima, nisu zvali veće medije.
    A vrtić im je na to odgovorio da nisu baš moralo tako reagirati da odu na radio s tim. I da mala sredina, svatko, svakog pokriva, čak im je odvjetnik tamo rekao da on ne može njih zastupati jer si je dobar s tim tetama u vrtiću? :shock: :shock: :shock: ! Ne znam trenutno do kuda su išli s cijelom stvari.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ajmo bit iskreni - i najbolji i najpažljiviji odgajatelj može biti izložen situaciji da mu dijete pobjegne iz vrtića. NEMOGUĆE je satima imati na oku 20 - 30 djece jer je program rada i organizacija prostora takva da to ne dozvoljava.

E, sad, negdje je krivnja odgajatelja veća (jer nije djecu prebrojao, ne kontrolira češće u toku dana broj djece ili neke druge stvari), negdje je radio svoj posao a ipak se dogodilo.... Ako si je dijete zabilo u glavu da će probati zbrisati, ono će definitivno u toku dana pronaći situaciju kada se odgajatelj bavi nekim drugim poslom,pere neko dijete u kupaoni, pokazuje za stolom nekoj grupi djece kako se radi nešto...uglavnom, može zbrisati.

Zašto? Zato što je sigurnost zgrade na nuli - uglavnom. Čast izuzecima.
    Nigdje ne postoje portiri, vrata uglavnom otključana, igrališta neograđena... Ne samo što dijete može izići nego i u vrtiće može ući tko želi, s pištoljem ili bombom, u igralište može uletjeti ludi rott ili pit.

Meni je to,osobno, noćna mora i vjerujte mi - borimo se i tupimo stalno o tim vratima, ogradama, a na spomen portira uvijek dobivamo odgovor da nema novaca.

Portiri postoje u svim većim zgradama i gdje treba i gdje ne treba, dežura se u školama, ali u vrtićima ne treba...

Nas ovaj novi fleksibilni program tjera da djecu puštamo u svim prostorima, ona biraju kuda će ići, postaju svačija i ničija, a što se sigurnosti tiče - to je apsolutno opasno.

Pritisak roditelja trebao bi biti veći jer nas naši nadređeni ne slušaju baš previše.

Ako je dijete uredno predano odgajatelju i ostavljeno u vrtiću onda dileme nema - odgovornost je isključivo na vrtiću. Meni je ova spomenuta priča malo diskutabilna zbog socijalne službe koja je poslana roditeljima. To mi baš nije normalno ako je dijete boravilo u vrtiću i tamo trebalo biti zbrinuto. Valjalo bi ipak znati priču iz prve ruke...

Djetetu ne možete nikada 100% vjerovati, nitko nikada ne može pretpostaviti šta mu može pasti na pamet. Jedini normalan način na koji odgajatelj može raditi s većom grupom djece po programu po kojem mora raditi ( a to nije frontalni, vojnički način rada) je taj da u vrtićima i na igralištima ne postoje niti jedna vrata kroz koja djeca mogu neometano i neopaženo izići.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Djetetu ne možete nikada 100% vjerovati, nitko nikada ne može pretpostaviti šta mu može pasti na pamet. Jedini normalan način na koji odgajatelj može raditi s većom grupom djece po programu po kojem mora raditi ( a to nije frontalni, vojnički način rada) je taj da u vrtićima i na igralištima ne postoje niti jedna vrata kroz koja djeca mogu neometano i neopaženo izići.
    Slažem se sa Sanjicom.

Kod nas je ograda smješno niska i svako je djete iznad četiri godine može preći bez problema.

Glavni je ulaz odključan, obično zatvorena vrata i nitko ga ne nadgleda

Gospodarski ulaz se nikad ne zatvara - širom otvorena kapija i obično nema nikoga u blizini.

Djeca hodaju po grupama kako im se hoće, tete nemaju kontrolu nad time.

Meni je čudno da ta djeca više ne bježe - valjda ih je strah.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •