Poštovane,
Nisam sigurna koliko objektivno mogu pomoći, ali u svakom slučaju u potpunosti podržavam Vašu inicijativu!
Distribucijom paketa, kojeg ja zovem "Nesretna beba", načinjena je ogromna šteta jednom od, mogu reći, najuspješnijih nacionalnih programa za promidžbu dojenja, te programa "Bolnica - rodilište prijatelj djece" u srednjoj i južnoj Europi kasnih 90-tih godina prošlog stoljeća.
U vrijeme kad sam ja bila voditeljica UNICEF-ovog Ureda za Hrvatsku, zajedno s glavnim nacionalnim koordinatorom prof. Grgurićem, zaista smo imali i niz sastanaka kao i intenzivnu korespondenciju s tadašnjim ministrom zdravstva dr. Reinerom, te smo ukazali koliku štetu Nacionalnom programu raspodjela paketa u rodilištima zapravo može napraviti. No nažalost, nismo uspjeli zaustaviti raspodjelu paketa. Ja se sa velikom tugom prisjećam te situacije nevoljnosti Ministarstva zdravstva da povuče pravi potez u interesu novorođenčadi koja imaju pravo na najbolju prehranu tj. majčino mlijeko, kao i pravo da prve dane svog života provedu u rodilištima koja su prijatelj djece.
Gospođa Tanja Radočaj, moja draga kolegica, u arhivi zagrebačkog UNICEF-a ima dovoljno pisanih materijala, koji jasno ukazuju na to što smo sve poduzeli kako bismo ukazali na nelogičnost sadržaja paketa. Ja vas upućujem na daljnju suradnju sa UNICEF-om u Zagrebu vezano za vašu - hvale vrijednu - inicijativu. Isto tako vam preporučam i nastavak suradnje s mojom dragom kolegicom Lidom Lhotskom iz IBFAN-a. Ja se iskreno nadam da će uskoro, zahvaljujući vašim udruženim snagama, ova prekrasna inicijativa rezultirati obustavom paketa (ne) "sretna beba" majkama u rodilištima širom Hrvatske.