drage rode,
vezano uz dojenje, voljela bih iznijeti svoje mišljenje...
dakle, slažem se s time da je majčino mlijeko najbolja hrana za dijete, ali nisam protiv toga da majke budu informirane i o mliječnim formulama u slučaju da im se dogodi ono što se dogodilo meni ili mojoj prijateljici.
dakle, moj se porod zakomplicirao i rodila sam na carski. hvala Bogu, na kraju je sve dobro prošlo! ali, pošto je bio carski i to je ujedno bio moj prvi porod, mlijeko je kasnilo. kada je došlo, par dana nakon što sam s intenzivne prebačena na odjel babinjača, išlo je doslovno kap po kap. beba je u tih par dana u bolnici hranjena na bočicu. pokušala sam, uz ljubazno osoblje, na sve načine i uz ispravan položaj, prema njihovu savjetu privoljeti dijete da cica. međutim, sve se svelo na to da on pocica malo i počne doslovce urlati od gladi. kod kuće mi je nekoliko puta bila patronažna sestra, ujedno i stručnjak za dojenje. također mi je stavljala dijete u ispravan položaj, te smo se obje jako trudile da dojenje profunkcionira. međutim, beba je i dalje doslovce urlala kada bi je u vrijeme hranjenja pokušala privoljeti na cicanje. na kraju mi je spomenuta patronažna sestra rekla neka ga dohranjujem. na kraju sam kupila izdajalicu i izdajala se do posljednje kapi (doslovno!) svakoga dana, nekoliko puta dnevno, samo da bih svome najdražem biću na kugli zemaljskoj osigurala bar neku količinu mog mlijeka. kada mi je već stručna osoba, videći u kakvom je stanju dijete kada sam ga stavljala na prsa, preporučila dohranu, odlučila sam mu barem na bočicu dati svoje mlijeko. jer, bolje da ga i tako popije, nego nikako. i tako smo kombinirali moje mlijeko i mliječnu formulu s probioticima od prvoga dana, tako radimo i sada kada je mom zlatu već skoro 7 mjeseci. mirna sam jer sam sa svojim liječnikom, koji također promovira dojenje, a vodeći je čovjek u jednom našem rodilištu, te uz to vrhunski stručnjak, razgovarala o svemu. ispričala sam mu u detalje kako to sve "funkcionira", koliko dijete moga mlijeka popije dnevno... i rekao mi je da mu je ta količina, što se imuniteta i antitijela tiče, osigurala dovoljnu zaštitu. Bogu hvala, beba je vrlo napredna, zdrava, velika.... pitam se sada, nakon što sam imala i pomoć stručnjaka u tom razdoblju i ništa nisam odlučila na svoju ruku, jeli za manjak mlijeka "kriv" carski rez koji vrlo često (ne uvijek) uzrokuje kašnjenje / nedovoljnu količinu mlijeka? jeli krivo stresno razdoblje koje sam u tom periodu prije i nakon poroda proživljavala? da mlijeko nije kasnilo i da je beba cicala od prvog dana, bili bilo više mlijeka? ili bih ga usprkos tome morala dohranjivati? znam za slučaj jedne žene čije dijete doslovce obožava cicanje i cica bezbroj puta dnevno, ali svejedno u momentu kada pocica sve, plače. i kada su joj u tom momentu dojke potpuno praze, napravi mu još jedan obrok i na bočicu. dakle, dijete želi cicati, u dobrom je položaju, sve je ok, često cica, ali opet prilikom hranjenja ima potrebu za većom količinom od one koju mu ona može ponuditi. vezano uz prijateljicu, prvo je dijete dojila do godine i pol i sve je bilo u najboljem redu. drugo dijete je bez ikakvih problema dojila do kraja 3.mjeseca. tada joj se naglo razbolio otac i umro. sve se odigralo u vrlo kratkom periodu i ona je doslovce od silnog šoka preko noći ostala bez mlijeka. upravo zbog ovakvih primjera smatram da roditelji trebaju biti informirani o sastavu mliječnih formula i da ih ne smijemo ignorirati kao da ne postoje! naravno da je majčino mlijeko najzdravije i najbolje, ali dogode se nažalost stvari u životu, koje sam spomenula, kada je roditelj jednostavno prisiljen posegnuti za mliječnim formulama. u mom primjeru i primjeru moje prijateljice ne radi se o inertnim osobama koje nisu zbog vl.komocije djetetu osigurale svoje mlijeko. ne radi se ni o krivom položaju, već o puno ozbiljnijim stvarima! a takvih je slučajeva nažalost puno. zato ponavljam, treba se svim silama truditi da se ženama olakša i da ih se u tom smislu educira da doje što duže i češće, ali nisam za to da se prema formulama zauzima stav kao da se radi o otrovu! imajmo malo više razumijevanja za žene kod kojih je formula došla doslovce kao nužno zlo! i da ne spominjem ovdje bolesne majke koje ne smiju dojiti.... upravo iz tih razloga trebamo znati nešto i o sastavu tih formula i ako ih već netko mora koristiti, da barem izabere ono bolje što mu se nudi.