Citiraj Zorana prvotno napisa
Mislim da Faks sadrzi fosfate. Koma za vodeni svijet.
Virgo, dm deterdzenti bi trebali biti isti i kod nas i po EU.

.
Ne. U Hrvatskoj radi oštrijih zakona o zaštiti voda nisu dopuštene neke supstance koje su dopuštene u EU, a koje značajno utječu na ishod pranja (mislim da se zovu fosfonati). U jednom shopping centru samo sam slučajno naišla na jedan takav originalan detergent (i bio je bar 50% skuplji od ostalih za naša tržišta).

Faks, odnosno detergenti naših proizvođača ne sadrže fosfate, odnosno sadrže koliko i svi ostali detergenti, ispod neke dopuštene razine. Jednom je na TV govorila neka managerica iz Saponie i rekla da njihovi proizvodi za izvoz u EU sadrže te famozne fosfonate i peru bolje, a kod nas se nesmiju plasirati.
Zbog fosfonata je Ariel izgubio sudski proces u Hr, jer su to te "famozne" čestice za dubinsko pranje.

Detergenti koji se kod nas prodaju, a od renomiranih proizvođača - kad se pogleda mjesto proizvodnje- uvijek je to neka Rusija, Poljska ili Srbija.

Sad..možda u DM - ne kupujem tamo prašak, isto nešto "prokrijumčare", ali čisto sumnjam. Puno je veća marža na jeftinijem istoimenom detergentu....