Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 141

Tema: Željezo

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Željezo

S navršenih 6 mjeseci pedijatrica nas je poslala vaditi krv da vidi koliko željeza ima moja cura i naravno da je rezultat bio samo 92, te da je dr. prepisala željezo sirup i to Legofer.
    Malena je to dosta dobro prihvatila, sve do pred nekoliko dana, kad joj je bilo dosta zuba, a ja ju još gnjavim s tim sirupom i jednostavno više ne će otvarati usta. Kad me vidi s kapaljkom, pobjegla bi da može.
    Pomozite, što da radim?
    Moram joj davati 2 x 1 žličicu (5 ml) dnevno.
    Pomislila sam da joj kašice pripremam s adaptiranim jer znam da je u njega dodano željezo, što mislite?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja Tinu željezo stavim u malo soka pa popije bez problema. A ova vrijednost je dosta niska i ne bih rekla da ga možeš nadoknaditi adaptiranim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Željezo

Jel ju dojiš? Postoji li opcija da TI piješ željezo, a ona dobija putem mlijeka?

Ako ne, pitaj pedicu može li vam dati Ferrum sirup. Legofer je tako prestrašno gorak da ga ni ja nisam mogla piti.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pokusajte prijeci na Ferrum Lek on nije odvratan kako je Luna Rocco rekla. Mi ga isto pijemo, ali ne u tolikoj kolicini.
    A ovo da mama pije zeljezo pa da beba dobije preko mlijeka sam i ja pomislila, ali sam negdje procitala da to ne funkcionira :/ .

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

LR, možeš ti čavle jesti, neće to bebi pomoći

O suplementima ne bih razgovarala, to je ipak domena liječnika.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    LR, možeš ti čavle jesti, neće to bebi pomoći

O suplementima ne bih razgovarala, to je ipak domena liječnika.
    Khm, naglasila sam "pitaj pedicu može li Ferrum Lek"

A meni je ovo da ja pijem željezo bila daleko prihvatljivija opcija, jer je K. imao dva mjeseca kad mu je pedica bez provjere krvne slike propisala željezo uz vitamin C(!!). Nije mi logično da sve ostalo dobija putem mlijeka, samo željezo ne.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

T. također uzima Legofer (2x1 žlica). Prijepodne joj umiješam jednu žlicu u kašicu od voća, a popodne joj smiješam s malo soka. Pedijatar je naglasio da ga je potrebno uzimati s vitaminom C, dakle s voćem ili sokom.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kak se vadi bebama krv iz vene kad one mlataraju rukama na veliko (Lei su jedva izvadili iz prsta i krvi je bilo svuda okolo nas) sutra trebamo vaditi krv i ako je krvna slika ok necu zurit s dohranom. koja je granica za zeljezo? nama nalaze salju direkt pedijatrici pa ih ne mogu izanalizirati, a zelim biti spremna kad dodjem kod nje jer se ne slazem bas sa svim njenim metodma

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    A ovo da mama pije zeljezo pa da beba dobije preko mlijeka sam i ja pomislila, ali sam negdje procitala da to ne funkcionira :/ .
    kod nas to isto nije funkcioniralo. meni je zeljezo bilo super, a m. koma, a iskljucivo dojena.
    mi smo pili "ferrogreen" sirup, malo je skupo ali je fino, ne pada tesko na zeludac i nama je zacas popravilo krvnu sliku.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo preovjerili zeljezo sa godinu dana i bas je bila obrnuta situacija od vas, 33, meni zeljezo u komi najgoroj... a luka ok...
    no, dobro, mozda je od dohrane... ipak je velika razlika 6mj. i godina dana...
    a sa 6mj. smu nisu provjeravali zeljezo tak da ne znam... isto iskljucivo dojen do tada... no da je bilo veceg pomanjkanja vjerojatno sa godinu dana ne bi bilo bolje unatoc dohrani a jos je i mali vegetarijanac...
    e da, simptome nedostatka zeljeza kod sebe sam osjecala i u prvih 6mj. njegova zivota - pa izgleda sve ok bilo unatoc tome...
    cudno... ili pak ne? :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi smo zeljezo prvi put provjerili sa 8 mjeseci i bilo je granicno. unatoc tome sto nam je pedijatrica prepisala zeljezo ja joj ga nisam davala, nego sam mislila bude preko mog mlijeka, preko hrane itd. davala joj sve moguce namirnice koje imaju zeljezo, ja pocela piti zeljezo...na slijdecoj kontroli zeljezo katastrofa. eto, to je nase iskustvo.
    e sad cinjenica jest da je m. vec imala 10 kila, a nije jela skoro nista osim moje cice, ona je jako sporo prihvacala dohranu, a ja se nisam brinula jer je od cike fantasticno napredovala, u smislu da je bila velika i debeljuskasta. medjutim krvna slika je pokazivala drugo...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

hehe, opet suprotno kod nas, 33, luka bas nikad nije bio izrazito debeljuskast (osim naravno prvih 3-4 mj...)...
    ali dohranu je super prihvatio pa sam sklona vjerovati da je od toga...
    jer koje zeljezo je od mene pobogu mogao dobiti...
    bas zbunjujuce... ali eto...

e, da, nas pedijatat 'granicnim' slucajevima ne prepisuje zeljezo, tako da mislim da nisi lose napravila sto joj nisi dala...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    mi smo zeljezo prvi put provjerili sa 8 mjeseci i bilo je granicno. unatoc tome sto nam je pedijatrica prepisala zeljezo ja joj ga nisam davala, nego sam mislila bude preko mog mlijeka, preko hrane itd. davala joj sve moguce namirnice koje imaju zeljezo, ja pocela piti zeljezo...na slijdecoj kontroli zeljezo katastrofa. eto, to je nase iskustvo.
    e sad cinjenica jest da je m. vec imala 10 kila, a nije jela skoro nista osim moje cice, ona je jako sporo prihvacala dohranu, a ja se nisam brinula jer je od cike fantasticno napredovala, u smislu da je bila velika i debeljuskasta. medjutim krvna slika je pokazivala drugo...
    Huh.
    K. ima 9400 g i isto mi se čini da super napreduje.
    Nama je pedica propisala željezo s njegova 2 mjeseca pod parolom: dojenoj je djeci dovoljna zaliha željeza od majke dok ne udvostruče porođajnu težinu (on ju je udvostručio s 2,5 mj). Vjerujem da je to točno, ali jednostavno mu nisam to htjela davati na neviđeno (nismo vadili krv).

Sad se lomim između ovih opcija:
    a) mučiti zdravo dijete vađenjem krvi
    b) ne odgađati dohranu kao što sam mislila, već mu početi davati namirnice bogate željezom
    c) ipak davati željezo - to mi se ne sviđa jer zbog stolice i lakše apsorpcije treba i vitamin C, a to ne dolazi u obzir
    d) raditi kao i do sada, pa provjeriti KKS s godinu dana - pitanje: što se kratkoročno (u 5, 5 mjeseci) može dogoditi ako i jest anemičan?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Nije mi logično da sve ostalo dobija putem mlijeka, samo željezo ne.
    Ne dobiva beba "sve ostalo" iz hrane/pića koju ti konzumiraš, već iz mlijeka samoga po sebi kao takvoga.

Dakle, jela ti - ne jela što god hoćeš, sastav mlijeka je takav kakav je, neovisno o onome što ti konzumiraš.
    Malo se promijeni okus, ali kvalitet ne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Nije mi logično da sve ostalo dobija putem mlijeka, samo željezo ne.
    Ne dobiva beba "sve ostalo" iz hrane/pića koju ti konzumiraš, već iz mlijeka samoga po sebi kao takvoga.

Dakle, jela ti - ne jela što god hoćeš, sastav mlijeka je takav kakav je, neovisno o onome što ti konzumiraš.
    Malo se promijeni okus, ali kvalitet ne.
    No, pa da, na to sam i mislila...
    Pa zašto ne i željezo?
    Znači, trebam mu davati željezo na neviđeno? :shock:

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

K. ima 9400 g i isto mi se čini da super napreduje.
    Nama je pedica propisala željezo s njegova 2 mjeseca pod parolom: dojenoj je djeci dovoljna zaliha željeza od majke dok ne udvostruče porođajnu težinu (on ju je udvostručio s 2,5 mj).
    pa slicno je bilo i kod nas. m. je udvostrucila porodjajnu s tri mjeseca i nastavila tako brzo rasti, a s druge strane nije nis htjela jesti osim cike. mislim da je u tome bio problem. jednostavno zato djeca u nekom odredjenom razdoblju i trebaju zapoceti dohranu jer im mamino mlijeko nije vise dovoljno. e sad mene je zavaralo sto je ona i dalje bila ogromna. pa kome bi palo na pamet da joj nesto fali? ja sma mislila necu nista forsirati, mozda je dijete alergicno, pustila sam njezin tempo. medjutim na slijedecoj kontroli je hemoglobin bio toliko nizak da mi pedijatrica nije htjela dati potvrdu da je dijete zdravo za jaslice nego je rekla da ce radje meni dati uputnicu za bolovanje da sjedim doma i hranim je...naravno da sam umrla od srama...totalno glupa situacija, tko bi to pomislio, a dijete puca od zdravlja i fenomenalno napreduje!
    no cinjenica jest da je u toj fazi vec pocela i pokazivati neke znakove anemije - razdrazljivost, slabo spavanje itd.

Rianea

Početno

[quote="Pina"]Pokusajte prijeci na Ferrum Lek on nije odvratan kako je Luna Rocco rekla.

Da, istina i moj sin ga pije ukusan je, ja mu dajem sa kapaljkom.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

b) ne odgađati dohranu kao što sam mislila, već mu početi davati namirnice bogate željezom
    c) ipak davati željezo - to mi se ne sviđa jer zbog stolice i lakše apsorpcije treba i vitamin C, a to ne dolazi u obzir
    d) raditi kao i do sada, pa provjeriti KKS s godinu dana - pitanje: što se kratkoročno (u 5, 5 mjeseci) može dogoditi ako i jest anemičan?
    I ja sam se lomila na istim stvarima kada nam je pedijetrica dala zeljezo na nevidjeno. Nisam ga davala jer tada Ema jos nije navrsila 6mj i isto sam se bojala kaj bu sa stolicom. Onda je jedan dan dobila temperaturu za koju nismo znali od cega je pa smo radili pretrage redom pa tako vadili i krv, djelomicno i na moje trazenje jer me zanimalo zeljezo. . . . ispalo je da joj fali zeljeza. . . . i da sam lagano zaribala sto ga nisam davala odmah ili barem trazila KS . . . .
    Najsigurnija ces po mom misljenju biti ako das napraviti krvnu sliku. . . pikica u prst, nije ni to tako strasno u usporedbi sa mozda nepotrebnim davanjem zeljeza. Mi smo ga davali neko vrijeme, ali sam joj ujedno davala i voce koje meksa stolicu jer je u medjuvremenu presla 6mj , izbjegavala sam banane da ju dodatno ne zatvore. . . sad papamo povrce pa sam joj ga prestala davati. . . . a ceka nas ponavljanje KS da vidimo kaj smo napravili. . . .

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    kak se vadi bebama krv iz vene kad one mlataraju rukama na veliko (Lei su jedva izvadili iz prsta i krvi je bilo svuda okolo nas)
    Mislim da se malim bebama krv vadi iz vene na glavi
    Nadam se da sam u krivu.....pusa Leici

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pikica u prst, nije ni to tako strasno
    cek, cek! mi smo vadili neki dan krv iz prsta (zbog temperature) i kad smo dobili nalaze pitala sam pedicu zasto nije odmah dala i za zeljezo, a ona je rekla da to i tak i tak ide iz vene, a ja :shock: beba i vena i koja razlika, krv je krv! sad trbamo opet vadit krv

jel se vadi iz prsta ili iz vene, na kraju?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja ću se samo kratko osvrnuti na:
    a) To je "mučenje" otprilike kao i ljepljenje vrećice za uzimanje uzorka urina ili davanje antibiotika(ako je naravno indiciran)- korist je puno veća od štete
    c) Zašto vit C "ne dolazi u obzir"? Voće/voćni sok+ željezo=bolja apsorpcija
    d) Ovo "kratkoročno" je vrlo diskutabilno-to će tada biti polovica njegovog života

Ono što pokušavam reći je: Bocni dijete u prst i saznaj točno trebaju li mu nadomjesci željeza ili ne. Ja zaista ponekad ne kužim čemu toliko zaziranje na ovom forumu od svega što ima veze s medicinom!?

Buffy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Enei su vadili iz vene na rukici na nadlanici.
    Ukoliko je ta vena malena ili nedostupna onda se vadi iz vene na glavici. To je zapravo jednostavno. Vena je povise sljepocnice i vrlo je vidljiva i na povrsini pa je vadjenje krvi na taj nacin brzinsko.
    Vadili smo i iz prsta
    To znam jer smo to prosli u prvih 15 dana jer je E imala jaku zuticu.
    eto

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

luki ovdje vadili iz prsta... doslovce nije ni skuzio...
    luna, mozes mozda inzistirati da izvade iz prsta... vidjeti kakvo je stanje pa odluciti sta dalje..

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj iki prvotno napisa
    kak se vadi bebama krv iz vene kad one mlataraju rukama na veliko (Lei su jedva izvadili iz prsta i krvi je bilo svuda okolo nas)
    Mislim da se malim bebama krv vadi iz vene na glavi
    Nadam se da sam u krivu.....pusa Leici
    Evo i mi upravo u razmišljanjima o provjeri željeza pa sam danas zvala polikliniku helena i još jedan laboratorij - u oba su mi rekli da se vadi iz vene na ruci. kad sam pitala kako, ženica mi je lijepo rekla - pa vi sjednete, primite djete u krilo, držite rukicu, a mi izvadimo krv :/

mislim, meni je to čisti SF, stvarno ne znam kak to izvest

ajd leonisa javi kak je prošlo

Citiraj pina prvotno napisa
    pina, jesu tvom djetetu vadili samo iz prsta? ako jesu, jel možeš pliz napisat gdje.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mi bi trebali vadit i planirala sam sutra, no nekako to odgadjam...probat cu inzistirat iz prsta. pa i ovako je bilo svugdje krvi, jednostavo ne mogu zamisliti iglu u veni i njenu ruku koja neukrotivo mase okolo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamanatali prvotno napisa
    Ja zaista ponekad ne kužim čemu toliko zaziranje na ovom forumu od svega što ima veze s medicinom!?
    Kako li si samo došla do ovog zaključka? :?

"Mučiti" sam napisala jer mi dijete ne pokazuje ama baš nikakve znakove bolesti, veseo je, nasmijan, odlično napreduje, općenito je jedno zadovoljno dijete. Da nije tako, već bih odavno jurila s njim vaditi krv, ne brini.

Vitamin C ne bih davala barem do godine dana jer je alergen, a K. je, na žalost, genetski sklon alergijama pa zato pazim i odgađam dohranu i sve što bi moglo dovesti do pojave alergija.

Još mi nitko nije odgovorio koje su opasnosti eventualne neprepoznate anemije...

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

leonisa, mislim da ćeš joj rukicu držat bez problema; kad sam ja sa bojanom bila na vađenju iz vene isto sam si mislila da će mlatarat sa rukom, ali se je jadničak prepao i od tete i od prostora, pa je sjedio ko bubica, ja sam mu držala rukicu i obavljeno bez problema (iako, on je bio stariji, nekih 14 mj.)

istina, malo je plakao, ali čim smo izašli van je prestao jer mu je bila urnebesna fora kak ima zalijepljenu vaticu na ručici

ali bi mi ipak bilo puuuno draže da smo vadili iz prstića, slijedeći put ću probat to isposlovat, ipak je manje traumatično :/

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vitamin C ne bih davala barem do godine dana jer je alergen,...
    :? jesi sigurna da vit. C ili samo neke namirnice koje ga sadrzavaju, tipa limun?
    pa vit. c ima nesto i u majcinom mlijeku, ima ga i u gotovo svom vocu...

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Još mi nitko nije odgovorio koje su opasnosti eventualne neprepoznate anemije...
    koliko ja znam, nedostatak željeza može dovesti do slabije iskoristivosti ostalih važnih vitamina i minerala, pa je dijete sklono raznoraznim infekcijama, a čini mi se da se povećava sklonost respiratornim oboljenjima i općenito prehladama i pobolijevanju

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

željezo je isto tako vazno za prijenos kisika. . . .manjak zeljeza=slabija opskrbljenost stanica kisikom sto moze u tako ranoj dobi utjecati cak i na razvoj . . . dijete je umornije, razdrazljivije. . .

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

naše iskustvo - vadili smo mu neki dan krv (znači sa 11,5 mj) iz prsta (laboratorij na Knežiji u R. Bicanica) i hemoglobin nizak (koliko nisam ni pitala) pedica preporučila željezo: ili sirup iz ljekarni ili homeopatsko u granulama (narucila na dolcu u ljekarni za 104 kn), ovo homeopatsko se bolje apsorbira i možemo ga kontrolirati već za mjesec dana (dok ako uzimamo sirup promjene ce biti vidljive tek za 2-3 mj)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

:smajl brise znoj sa cela: tamo mi vadimo!!!

al sam sad i ljuta na pedicu sto nije odmah napisala i zeljezo pa je ne bi 2 puta mucili!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

K. nema ama baš niti jedan od pobrojanih simptoma (umor, razdražljivost, bljedilo, nervoza)... Da mu ipak idem vaditi krv? Mislim, nisam čula da mame tako malim bebama preventivno vade krv.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ni ja nisam kod Eme vidjela ni jedan od tih simptoma. . . a ipak je ispalo da je za davanje zeljeza. . . ne znam kaj da ti velim osim onoga sto sam napisala i da te potpuno razumijem.
    Da nije bilo te temperature kod nje pitanje da li bi se i ja odlucila bas za vadjenje krvi. . . . :/, tada, no sada kad znam da joj je falilo zeljeza, a ja ga nisam davala ipak bih se odlucila za vadjenje pa smo na miru.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Luna, ja znam da je praxa da se bebama kontrolira zeljezo kad navrse 6 mj. nesto, do tada dobivaju iz mm a nakon toga pocinju sami proizvditi..ili sam nesto krivo povezala...

iz prsta je stvarno pih, Lea nije ni skuzila ubod, vise ju je smetalo sto nije imala slobodnu ruku, a dijete mi i onako nije bas strpljivo

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Da se i ja uključim. Prije svega, dobro jutro svima!
    Naša pedica nema praksu kontrolirati željezo ukoliko nema sumnje da bi ga moglo nedostajati. Prva djevojčica je na svim pregledima uvijek dobivala puno na težini i bila rumena ko mala jabučica. Nikad mi nije ni palo na pamet da bi joj moglo nedostajati željeza jer je uvijek sve bilo u savršenom redu.
    Zato, Luna, ako misliš da je K. skroz OK po tom pitanju, nema neke velike potrebe za provjeravanjem. Uostalom, najbolje pitati dr., ali po mom sudu preventivno pikanje je nepotrebno.
    Druga curka mi je dobivala nešto manje na kilaži, pa ju je pedica poslala na pikanje i nalaz željeza je bio OK.
    Mislim da je važno da mame koje isključivo doje, paze na svoju prehranu i da je mamino mlijeko uglavnom dovoljan izvor svih potrebnih tvari, pa tako i željeza.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa

Citiraj pina prvotno napisa
    pina, jesu tvom djetetu vadili samo iz prsta? ako jesu, jel možeš pliz napisat gdje.
    Sorry, tek sam sad vidjela pitanje
    Iz prsta sa onim malim djecjim "pistoljem". Sama doktorica joj je vadila jer ona ima svoj prirucni lab pa je sestra sama odnjela u glavni lab od doma zdravlja.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj irenask prvotno napisa
    naše iskustvo - vadili smo mu neki dan krv (znači sa 11,5 mj) iz prsta (laboratorij na Knežiji u R. Bicanica) i hemoglobin nizak (koliko nisam ni pitala) pedica preporučila željezo: ili sirup iz ljekarni ili homeopatsko u granulama (narucila na dolcu u ljekarni za 104 kn), ovo homeopatsko se bolje apsorbira i možemo ga kontrolirati već za mjesec dana (dok ako uzimamo sirup promjene ce biti vidljive tek za 2-3 mj)
    super, sad sam ih zvala i rekl su iz vene!!!
    ko kad se iz prsta vadi mora se stiskati pa dodje do.....blabla.....i ne dobije se realan rezultat

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa
    jel možeš pliz napisat gdje.
    U DZ Tresnjevka, Zvonigradska bb, kod doktorice Puzevski.

Kad radim sto stvari odjednom pa ne citam kak spada. . .sorry

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mi bi trebali vadit i planirala sam sutra, no nekako to odgadjam...probat cu inzistirat iz prsta. pa i ovako je bilo svugdje krvi, jednostavo ne mogu zamisliti iglu u veni i njenu ruku koja neukrotivo mase okolo
    ako se vadi samo KKS, vadi se isključivo iz prsta. ali ako treba i željezo ili bilo što od biokemijskih pretraga (glukoza, urea, kreatinin, elektroliti, CRP...) vadi se iz vene
    traumatično je za bebe, ali trauma je i vaditi krv iz prsta i cijepiti bebu...
    a još veća trauma je bespotrebno davati željezo
    nama je ped isto preporučila davanje Fe kad je F imao 2 mjeseca (jer je bio velik i jako rastao), bez vađenja KKS, nisam mu davala, ali sam s njegova 4 mj radila KKS i Hb je bio granični, što je normalno za to doba. sa 6 mj je ponovno vadio KKS (zbog drugih razloga) i Hb je opet bio isti (granični) i ped je zaključila da nema potrebe dodavati mu Fe do godine dana, jer je ovako ok - dođe ti da nekog upucaš

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ko kad se iz prsta vadi mora se stiskati pa dodje do.....blabla.....i ne dobije se realan rezultat
    ako se vadi krv za željezo, može doći do hemolize kad se stiska prstić, pa je nalaz nevjerodostojan - zato se mora vadit iz vene, ali dovoljno je izvadit krvnu sliku da se vidi hemoglobin, a to vade iz prstića

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

super, nek idu vrit!!! kak da isposlujem prstic?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja sam F vadila krvnu sliku u klaićevoj, ped mi dala uputnicu. ali su mu vadili i iz vene za CRP sjedila sam s njim u krilu i držala mu rukicu, plako on, a meni njok u grlu... jedino je utješno da su laborantice super i da su dobro vadile - brzo, nježno, bez hematoma

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kako ste me sad isprepadale...

Već tri tjedna žmičem uputnicu i odlučim konačno otić vadit krv a kad ovaj topic... ma kaj sad????

istina, nemam pojma što točno traže (piše Molim CKS-7) pa ne znam ni dal će mu vadit iz prsta ili vene ili glave :shock: ma mislim..

Jel zna netko kaj je taj CKS-7 ?????????

Išla bih sutra ujutro ali želim bit "normalna" kad dođem tamo :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Luna, evo ti - piše zašto je potrebno liječiti (ako već ne možemo spriječiti), anemiju:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=202&Show=2000

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kako li si samo došla do ovog zaključka?
    Jednostavno, Luna, zato jer malo-malo na nekom od topica natrčim na dobronamjerne savjete poput npr."Nemoj ga ni slučajno voditi gastroenterologu", "Ma kakav antibiotik, probaj homeopatiju" i da ne vadim sad dalje iz konteksta.
    Slažem se da je porazno (ne)znanje naših pedijatara o dojenju, pa i o cijepljenju, ali odgovorno tvrdim da i najlošiji pedijatar još uvijek puno više zna o fiziologiji i patofiziologiji djeteta (dakle o bolestima) od prosječne mame posjetiteljice foruma. (Ovo nema veze samo s Rodinim forumom, a s Rodama kao udrugom baš nikakve veze, da me se ne shvati krivo). I zato me ponekad ljuti kad vidim kako se olako banaliziraju stvari i paušalno ocjenjuju preporuke pedijatara kao potpuno bezvrijedne. Ovo zadnje se, Luna, zaista ne odnosi na tebe, to je dojam koji imam nakon jaaaako dugog staža u čitanju (i puno kraćeg u pisanju) na ovom forumu. Ne znam koliko sam bila jasna, glava me tako rastura da ne mogu uopće misliti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj irenask prvotno napisa
    Jeste li narucili kombinaciju remedija ili Ferrum phosphoricum (koja potencija, ako da)?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    ako se vadi krv za željezo, može doći do hemolize kad se stiska prstić, pa je nalaz nevjerodostojan - zato se mora vadit iz vene, ali dovoljno je izvadit krvnu sliku da se vidi hemoglobin, a to vade iz prstića
    Do hemolize moze doci i prilikom vadjenja iz vene!!!!
    Mi nazalost imali "srecu" pa nam bezuspjesno vadili krv (skoro svaki tjedan pikali nekoliko puta, ali nisu mogli pronaci venu) i na zaraznoj i privatno i u labu DZ. Strava ljudi!!!!!!!!!!!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    ja sam F vadila krvnu sliku u klaićevoj, ped mi dala uputnicu. ali su mu vadili i iz vene za CRP sjedila sam s njim u krilu i držala mu rukicu, plako on, a meni njok u grlu... jedino je utješno da su laborantice super i da su dobro vadile - brzo, nježno, bez hematoma
    U Klaicevoj su jedini za to kompetentni. Tamo postoji centar za bol pa znaju kako a znaju i koristiti lokal. anestetik

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Devotion prvotno napisa
    Do hemolize moze doci i prilikom vadjenja iz vene!!!!
    Mi nazalost imali "srecu" pa nam bezuspjesno vadili krv (skoro svaki tjedan pikali nekoliko puta, ali nisu mogli pronaci venu) i na zaraznoj i privatno i u labu DZ. Strava ljudi!!!!!!!!!!!
    naravno da do hemolize može doći i pri vađenju iz vene - ali ako je laborant koji vadi spretan i zna posao, onda će pri vađenju iz vene do hemolize doći izuzetno rijetko.
    isto kao i kad naprave hematom jer pri promjeni vacutainera probiju venu...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •