Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 141

Tema: Željezo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    Citiraj Devotion prvotno napisa
    Do hemolize moze doci i prilikom vadjenja iz vene!!!!
    Mi nazalost imali "srecu" pa nam bezuspjesno vadili krv (skoro svaki tjedan pikali nekoliko puta, ali nisu mogli pronaci venu) i na zaraznoj i privatno i u labu DZ. Strava ljudi!!!!!!!!!!!
    naravno da do hemolize može doći i pri vađenju iz vene - ali ako je laborant koji vadi spretan i zna posao, onda će pri vađenju iz vene do hemolize doći izuzetno rijetko.
    isto kao i kad naprave hematom jer pri promjeni vacutainera probiju venu...
    Ma nije tu stvar spretnosti ni iskustva. Mi to iskusili na najgori nacin, puno laboranata je pokusalo mom Bruni izvaditi krv. Prvi put a neuspjesno u dnevnoj bolnici u zaraznoj.....Morali smo ponovo doci za dva dana,... i tako je to islo,..... Bebice imaju sitne male venice i kad prvi put sestre pogrijese, sto je lako, vise se ni usude probati ponovo, nego ti kazu da dodjes ponovo za dan - dva.
    Mislim da je Bruno imao srecu biti pikan od 4.-6-mj. zivota preko 20 puta....
    a svega su cca 5 puta dobili nehemoliziranu krv. Dijete je zbilja proslo teske traume, i ako se bas mora, moja je preporuka Klaiceva, jer su tamo nesto vjestiji i pripremljeniji za tako malecke vene.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamanatali, moguće je da si u pravu, ne bih znala reći jer u pravilu ne čitam teme na podforumima Zdravlje (osim o cjepljenju), no sama nikako ne spadam u tu skupinu jer ne mislim da sam kompetentnija od doktora po pitanju dijagnostike i liječenja.

Ovo za željezo ispitujem jer mi se čini da nije baš uobičajeno preventivno vaditi krv maloj bebi, a glupo mi je davati željezo isto tako preventivno, jer sam toliko potkovana da znam da davanje željeza "naslijepo" nije nimalo bezazleno.

apri, hvala na tekstu.

Ima li još forumašica (pored onih koje su se već javile) koje su samoinicijativno išle provjeravati krvnu sliku 6-mjesečnom djetetu (a dijete je bilo ok)?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja sam išla: pupčanu vrpcu su presjekli iste sekunde i time joj oduzeli veliku zalihu.
    i u trudnoći sam imala manjak željeza, pa je dijete bilo "rizično".
    s vađenjem krvi nije bilo problema - smetalo joj je što joj oduzimamo slobodu kretanja, a ubod valjda nije ni osjetila.
    i pila je željezo, dosta dugo, (na kontrolu nikada nismo otišli) i obožavala ga je (a i ja sam često gucnula - obožavam onaj okus karamele).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Jan je vadio krv sa 3 mjeseca. Nije pokazivao znakove anemije. Vadili smo krv iz drugih razloga. Ali bio je anemičan. I pio je željezo. Bar do godinu i pol.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja nisam išla, jerbo sam tada bila kod pedijatrice koja nije našla za shodno da me sa 7-mjesečnim djetetom, koje ne može samostalno držati glavu, pošalje neurologu, a kamoli da bi joj šta drugo palo na pamet, ali znam dosta mama koje idu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, kako ste rješavale stvar s vitaminom C uz željezo? Jeste li svojim bebama dok još nisu bile na dohrani davale vitamin C? Je li on na kraju priče alergen ili nije?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ok, kako ste rješavale stvar s vitaminom C uz željezo? Jeste li svojim bebama dok još nisu bile na dohrani davale vitamin C? Je li on na kraju priče alergen ili nije?
    vitamina C ima u voću, nekom više, nekom manje... sam vit C nije alergen, jabuke ga imaju, a spadaju u nealergeno voće
    sigurno nećeš bebici davati naranče ili kiwi...

devotion - radila sam 7 godina u bolničkom lab, od toga 4 mjeseca u lab u dječjoj bolnici, i tvrdim da je u 99% slučajeva hemoliza posljedica lošeg vađenja, odnosno krivac je laborant koji vadi, a ne vene.
    žao mi tvog brune, jedna veelikaa

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Krivo smo se razumijele...Meni je pedica, kad je naslijepo propisala Ferrum, uz to propisala i Plivit C - dakle, nije sugerirala davanje nekog voća, nego baš sam vitamin C - to me zanima, je li alergen, odnosno od kad se smije davati (ja sam nabasala na podatak ne prije godinu dana, zato pitam).

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ajme, kakav interes za željezo. A ja već mislila da će me netko upozoriti imaš to ovdje i ovdje...
    Da, LR, naravno da dojim!
    Malena je dobila i mog mlijeka što je imala, jer ja sam nakon poroda imal Hgb 80 i pila pilule 3 mjeseca, ali o tome sam negdje pisala.
    Naša pedijatrica ima takvu praksu da svu dojenu djecu s navršenih 6 mjeseci šalje na vađenje krvi (iz prsta!!!) radi kontrole željeza.
    LR i ja sam se bojala kako će E. podnijeti to vađenje krvi, jer su nam cijepljenja prolazila dosta bolno i sa mnogo suza. E, kad joj je sestra vadila krv, nisam mogla vjerovati, niti kme, ništa. Možeš si mislit kako sam odahnula!
    Probat ću zatražit od dr. ovaj Ferrum Lek. Hvala, forumašice!

Što se tiče ovih razlika u načinu vađenja krvi, stvarno kao da nismo ista država, ne? Tako je kao što sam primjetila i s urinom. Čitala sam knjigu Uršule Tolj i ona piše kako je sinu stavila vrećicu i da je stajao u vrtiću i popiškio se. E, ovdje kod nas, ta se vrećica naljepi u DZ i s dijetetom čekaš u čekaoni savjetovališta dok se ne popiški i dijete ne smije stati na noge!!! Ova mi razlika jedino ima smisla ako se radi o vrećicama razl. proizvođača.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i nama su zaljepili vrecicu i cekali smo da se L. popiski, pa su nas poslali doma dok se ne popiski, pa se lab. zatvorio, a Lea se nije popiskila (dovoljno za analizu). onda sam kupila novu vrecicu, koja nije imala spuzvicu na ljepljivom dijelu pa samim time nije upila sav urin, zaljepila joj ujutro vrecicu i kad se popiskila odnjela u lab. nikakve upute o lezanju/stajanju, a nisu pitali kolika je beba (moja jos ni ne moze stajati, ali nisu ni pitali)

apri, znam kako je kod vaginalnog/prirodnog poroda i presjecanjem pupcane vrpce. a kako je kod carskog? zanima me jer sam i ja imala u trudnoci jako nizak heogloin i pila sam svasta, pa da znam jel i L. spada u "rizicne".

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislim da su bebe rijetko anemicne dok jos nisu na dohrani. a cini mi se da su i ovdje spominjane bebe koje su uglavnom postale anemicne nakon sto su zapocele dohranu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

leonisa, vjerojatno je kod carskog još i gore: ipak je to operacija, mamu treba što prije "zatvoriti" (oprostite na izrazu, ali ne mogu se sjetiti drugačijeg), tako da se pupkovina presijeca što prije...
    ipak, bolje je pitati nekoga iz medicinske struke. ja nagađam...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam se potajno nadala da izvade posteljicu, pupcana prestane pulsirat, rez...no znam da je to SF

u petak...obecajem sama sebi, vodim je u petak

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

:shock: Ja sam trenutno u veeelikom soku!! Citam ove postove i ne mogu se nacuditi, koliko kod nas bodu bebe za vadjenje krvi?!! Pa zvuci da su sva djeca anemicna. Nedostatak zeljeza se moze pretpostaviti ako se pogleda u djecje oci. Kozica je blijeda umjesto crvenkasta.
    I odakle to da djeca imaju dovoljno zeljeza tek do nekih dva mjeseca? Koja doktorica je to zakljucila i kako je dosla do tog zakljucka?? Bebe se samo hrane majcinim mlijekom do 6 mjeseci i nece biti anemicne! Cak i duze! Niti u ludilu mu ne bi davala zeljezo ili bilo sto drugo. Sve je to fino prirodno sadrzano u majcinom mlijeku i prvom povrcu i vocu i zitaricama kojim se bebe hrane. Sto se to desava kod nas??

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj marilu prvotno napisa
    I odakle to da djeca imaju dovoljno zeljeza tek do nekih dva mjeseca? Koja doktorica je to zakljucila i kako je dosla do tog zakljucka?? Bebe se samo hrane majcinim mlijekom do 6 mjeseci i nece biti anemicne! Cak i duze!
    sve je to u redu za bebe 'normalnih' gabarita, ali riječ je o bebama koje sa 2 ili 3 mjeseca udvostruče porođaju težinu, kao i o onima kojima je (kao apricot i meni, zbog carskog) pupčana presječena odmah po 'vađenju'...

LR ovo za c-vit prvi put čujem...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj miha prvotno napisa
    I odakle to da djeca imaju dovoljno zeljeza tek do nekih dva mjeseca? Koja doktorica je to zakljucila i kako je dosla do tog zakljucka?? Bebe se samo hrane majcinim mlijekom do 6 mjeseci i nece biti anemicne! Cak i duze!
    sve je to u redu za bebe 'normalnih' gabarita, ali riječ je o bebama koje sa 2 ili 3 mjeseca udvostruče porođaju težinu, kao i o onima kojima je (kao apricot i meni, zbog carskog) pupčana presječena odmah po 'vađenju'...

Slažem se s mihom, zalihe željeza do 6 mjeseci odnose se na prosječnu bebu koja sa 6 mjeseci udvostruči porođajnu težinu, a što se tiče pupčane vrpce, i nama je odmah prerezana...

C vitamin - pa koliko sam shvatila neki agrumi bogati C vitaminom (naranča, limun) uvode se u dohranu tek iza godine dana jer su jaki alergeni, čini mi se baš zbog C vitamina - ne znam točno, zato i pitam kako su željezo davali oni koji su ga davali. Kad si ga ti počela davati Roku, ako jesi i jeste li radili KKS prije?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Davali smo ga sa C vitaminom (Plivit C), od rođenja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Davali smo ga sa C vitaminom (Plivit C), od rođenja.
    I sve ok bilo? Probava, grčevi..?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lei je bilo ali neka djeca teže podnesu Ferrum lek, pa pređu na Legofer.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Kad si ga ti počela davati Roku, ako jesi i jeste li radili KKS prije?
    nisam ga počela davati! ne znam zašto, ali pedijatar kod kojeg idem nikad nije predložio vađenje krvi i kontrolu željeza (unatoč brzom rastu i carskom rezu).
    u petak idem na sistematski i tražit ću KKS s naglaskom na željezo...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

[quote="miha"]
    Karlo je beba normalnih gabarita ali ima nižel željezo jer mu se još uvijek prehrana bazira na mom mlijeku i jako malo jede drugo, a isključivo je dojen do 8 mjeseca (po nj želji)

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mislim da su bebe rijetko anemicne dok jos nisu na dohrani. a cini mi se da su i ovdje spominjane bebe koje su uglavnom postale anemicne nakon sto su zapocele dohranu.
    Ovo mi nikako nije logično!? Znači bebe dok samo doje dobivaju dovoljnu količinu željeza, a kad UZ dojenje počnu jesti i dohranu ne dobivaju više dovoljno željeza!?? To može biti istina samo u 2 slučaja: da neke tvari iz majčinog mlijeka sprječavaju apsorpciju željeza, ili da majka PRESTANE dojiti u trenutku kad počinje s dohranom. Tridesettri možeš li malo pojasniti?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ovako sam ja to shvatila: beba se rodi s odredjenom kolicinom zeljeza i nadalje dobiva zeljezo putem majcinog mlijeka. do 6 mjeseci je djetetu majcino mlijeko dovoljno tj. u njemu ima dovoljno zeljeza i zato je rijetko da su dojenja djeca do 6 mjeseci anemicna.

nakon 6 mjeseci djetetu majcino mlijeko uglavnom vise nije dovoljno i zato se zapocinje s dohranom. e sad, neka djeca teze prihvacaju dohranu, a jako naglo rastu i u tom slucaju im majcino mlijeko kao izvor zeljeza vise nije dovoljno. takav je bio nas slucaj. dakle ona je od mog mlijeka i dalje super napredovala na kilazi ali sto se tice zeljeza, za tako veliko dijete moje mlijeko nije bilo dovoljan izvor.
    ima vjerovatno i slucajeva gdje dijete zapocne dohranu ali izbjegava odredjene vrste namirnica pa zbog toga dobije anemiju.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Koliko ja znam, u majčinom mlijeku je malo željeza. Beba ima svoje zalihe koje su joj dovoljne za tih prvih 6 mjeseci, a ako brže napreduje onda za manje od 6 mjeseci. Zato je važno čekati sa presijecanjem pupčane vrpce, da beba dobije što više željeza.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da ustanove kakvo je stanje sa zeljezom, vadili su nam krv iz prsta i napravili KKS.
    Da li mogu na osnovu hemoglobina i hematokrita znati da li je dijete anemicno? :?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mi nismo otisli u petak jer smo doili zub pa nisam htjela da se jos vise muci.
    martinaP, tako sam i ja cula.
    nije mi jasno kako negdje vade iz prsta, a negdje tvrde da je to nemoguce i da mora iz vene!! ko je ovdje lud?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Da ustanove kakvo je stanje sa zeljezom, vadili su nam krv iz prsta i napravili KKS.
    Da li mogu na osnovu hemoglobina i hematokrita znati da li je dijete anemicno? :?
    naravno, dovoljno je piakti samo u prstić i napraviti KKS. nema potrebe pikati dijetetu venu i vaditi i željezo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

naravno, dovoljno je piakti samo u prstić i napraviti KKS. nema potrebe pikati dijetetu venu i vaditi i željezo
    Hvala! Ako je tako, moja E. nije anemicna iako skoro ima 7 mjeseci a dohrana je zanemariva - nekoliko zlica mrkve dnevno uz rizu... Znaci nije pravilo da se nakon 6 mj. mora dodavati zeljezo! :D

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mogu.
    Samo mjerenje željeza u krvi nije (uvijek) pouzdano, jer možeš imati dovoljno željeza, a da nije ugrađeno u hemoglobin (samo takvo željezo ima svoju funkciju u prenošenju kisika). Meni je, npr. željezo uvijek u redu, a hemoglobin i ostali parametri (npr. feritin) nisko.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

još nemamo puna 3 mjeseca, a pedica nas šalje na tzv. crvenu krvnu sliku (ertirociti, Hb, hematokrit) zbog potencijalne nasljedne sklonosti anemiji - moja boljka oduvijek + carski
    krv se vadi iz prstića!
    analiza Fe u krvi je jedan tip pretrage, mislim da za to vade iz vene
    crvena krvna slika je drugi tip pretrage, dovoljno je iz prstića - dobiveni rezultati mogu ukazivati na pomanjkanje željeza
    kks je treča tip pretrage, točnije prošireni drugi, koji obuhvača i bijelu komponentu ali ne obuhvača analizu Fe posebno - ne znam odakle se vadi krv

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj miha prvotno napisa

Moj mladji djecak je udvostrucio svoju porodjajnu tezinu sa tri mjeseca, s tim da je rodjen sa 4.40 kg. I relativno sam ga rano pocela hraniti sa drugom hranom, sa nekih 4-5 mjeseci jer je tada doktor tako preporucio, a i htio je sam jesti dok smo mi jeli. Nisam nikada cula da se djeci na osnovu toga daje zeljezo!! ili vit. C. Mislim da se to mora dobro provjeriti dali je beba anemicna.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj vesso prvotno napisa
    još nemamo puna 3 mjeseca, a pedica nas šalje na tzv. crvenu krvnu sliku (ertirociti, Hb, hematokrit) zbog potencijalne nasljedne sklonosti anemiji - moja boljka oduvijek + carski
    krv se vadi iz prstića!
    analiza Fe u krvi je jedan tip pretrage, mislim da za to vade iz vene
    crvena krvna slika je drugi tip pretrage, dovoljno je iz prstića - dobiveni rezultati mogu ukazivati na pomanjkanje željeza
    kks je treča tip pretrage, točnije prošireni drugi, koji obuhvača i bijelu komponentu ali ne obuhvača analizu Fe posebno - ne znam odakle se vadi krv
    crvena krvna slika, KKS se za bebe vade iz prstića. Fe se vadi iz vene. razlika je u načinu vađenja. krvna slika se radi bez dodatka antikoagulansa, a Fe se određuje u plazmi i vadi se u vacutainere s antikoagulansom, zato se vadi iz vene jer vađenjem iz prstića dolazi do hemolize pa se ne može odrediti Fe. Jedino ako laboratorij ima instrument koji radi na principu "suhe kemije" može raditi Fe iz prstića, ali bojim se da je jako mali (ili nikakav) broj takvih instrumenata po našim laboratorijima.
    Kad bi netko htio, za ful potpunu sliku, trebalo bi raditi i KKS i Fe i TIBC, UIBC i feritin...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Evo , ja samo želim napisati da je nama pedijatrica nakon provjere žljeza u krvi sa 6 mj. propisala sirup koji mi nismo niti otvorili jer mi se vrijednosti željeza nisu činile tako niske.
    Sirup još uvijek stoji u frižideru neotvoren. Dora baš nije oduševljena s dohranom i sa svojih skoro 10 mj. još uvijek zna koji dan biti samo na cici. Danas smo ponovili krvnu sliku i željezo je baš onako kako treba biti. Bez ijedne kapi sirupa....ah, tako sam sretna zbog toga :D

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja bih samo htjela pitati je li čije dijete koje je koristilo Ferum Lek imalo problema sa stolicom? Tin ga pije već cca 3 mjeseca i stolice su pre(često) crne, kašaste, smrdljive i sjajne. Ja sam već napravila paniku oko glutenske enteropatije, nepodnošenja laktoze ili neke malapsorpcije druge vrste, dok se genijalno nisam konačno dosjetila da mu probam ukinuti željezo. Evo već drugi dan kaka normalno

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nemam iskustva sa ferum lekom ali znam da su problemi sa probavom, konstipacija i crna stolica ceste pojave kod uzimanja suplemenata zeljeza... za odrasle i za djecu...
    luka nije uzimao ali ja jesam i jednostavno nisam mogla izdrzati bolove nakon cca 3 tj pa prestala... sada pijem spirulinu (pripravak od morskih algi ima u bio&bio ducanima u zg) od koje sve 5... doduse ima puno manje zeljeza u njoj ali se navodno jako dobro apsorbira... nema nuspojava osim za novcanik (skuuupo )... i osjecam se puno bolje, dapace ne osjecam nikakve simpotome pomanjkanja zeljeza zbog kojih sam i isla doktoru... no nisam provjerila krvnu sliku...
    djeci se nakon godine dana smije davati po 1-2 tabletie dnevno... odrasli piju oko 6-8 dnevno, ja pijem 3-4max... i luki dam ponekad (meni je fuj a on ju obozava)...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj mamanatali prvotno napisa
    Ja bih samo htjela pitati je li čije dijete koje je koristilo Ferum Lek imalo problema sa stolicom? Tin ga pije već cca 3 mjeseca i stolice su pre(često) crne, kašaste, smrdljive i sjajne. Ja sam već napravila paniku oko glutenske enteropatije, nepodnošenja laktoze ili neke malapsorpcije druge vrste, dok se genijalno nisam konačno dosjetila da mu probam ukinuti željezo. Evo već drugi dan kaka normalno
    To se dešava ne samo kod Ferrum-a, nego kod svih lijekova željeza :/ .

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma mene je zbunilo ono kašasta stolica i sjajna (obično je stolica od željeza tvrda) :?

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Jedino ako laboratorij ima instrument koji radi na principu "suhe kemije" može raditi Fe iz prstića, ali bojim se da je jako mali (ili nikakav) broj takvih instrumenata po našim laboratorijima.
    Magriz, ako znaš gdje imaju takav instrument, napiši molim te.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj iki prvotno napisa
    nekad je bio takav analizator (firma KODAK) u dječjoj bolnici na Kantridi, Rijeka, ali mislim da ga više nemaju...
    ne znam da li igdje u Zgb imaju...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi zivimo u becu i tu nismo dobili nikakvo zeljezo za piti niti vitamin c! Jedino vitamin d i vitamin k je dobila u bolnici.

sve moje prijateljice u hrvatskoj koje imaju bebe dobile su od pediatra zeljezo i vitamin c, automacki, mislim bez kontrole krvi.

i sada kada ameli ima 7 mjeseci nisu nam nista dali, i nikakve pretrage. a dohranu smo tek poceli.

da li moze biti takva razlika izmedju hrvatske i austrije? da li neko to razumi?

ja joj cak cijelo ljeto nisam davala vitamin d jer smo cijeli dan na zraku i suncu.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

nekad je bio takav analizator (firma KODAK) u dječjoj bolnici na Kantridi, Rijeka, ali mislim da ga više nemaju...
    ne znam da li igdje u Zgb imaju...
    S obzirom da je to, koliko sam shvatila, tvoja struka, reci da li znaš kako bi se i gdje mogla raspitat. Ili da mi točno, stručnim jezikom kažeš šta da pitam, pa ću naqzvati par privatnih laboratorija.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

S obzirom da je to, koliko sam shvatila, tvoja struka, reci da li znaš kako bi se i gdje mogla raspitat. Ili da mi točno, stručnim jezikom kažeš šta da pitam, pa ću naqzvati par privatnih laboratorija.
    imaš pp

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da ne otvaram novi topic.

Zna li tko nešto o vrijednostima hemoglobina? Tražila sam od pedijatrice da izvadi Jani KKS, i sad zovem i veli premala vrijednost - 116. Da li je to zbilja premalo za nju? Čitam da je granična 112-120.

Veli pedica da moramo nastaviti s kapima (8x), ali ja imam neki feeling da ipak nije potrebno. A ne znam kojeg bi drugog pedijatra pitala za mišljenje.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Jelka-ja sad gledam nalaze od moje E.
    Ako je skraćenica HGB stvarno hemoglobin, na nalazu piše da su normalne vrijednosti 90-144 g/L (a vrijednosti su tiskane na osnovi dobi djeteta -moja cura je tada imala 7 mjeseci). Ona ima 135...

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I po nasem labu je ok, ali posto sve zavisi od laba do laba, evo ti ovaj link:

http://www.kellymom.com/nutrition/vitamins/iron.html

Ljubi Janu!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Jelka, malo sam proguglala, jer se meni to činilo ok vrijednost za dijete, evo što sam našla:

http://www.pedijatrija.org/default.a...2&jezik=1&sid=

http://www.hkmb.hr/novosti/Harmoniza...h%20nalaza.htm

Oba linka spominju 90 g/l kao donju granicu urednog nalaza. Na ovom drugom linku imaš lijepo raspisane referentne vrijednosti hemoglobina po dobi.

116 bi bilo nešto manje od donje vrijednosti za odrasle.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo u Vinogradskoj vadili iz prsta a u klaicevoj iz vene. Mozda se razlikuje od prakse koju prakticira pojedina ustanova... :?

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo i našeg iskustva. Profilaksu željeza curki nije trebala dobivati jer joj je krvna slika bila bajna.
    Nakon cijepljenja MoPaRu dobila je komplikacije i bila 18 dana u bolnici - srušen imunitet....... Sada ima sideropeniju (tešku slabokrvnost).

Malo joj se krvna slika popravi... pa opet ista priča.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Podižem
    ovu temu, jer i mi mo evo dobile nalaze od vađenja krvi za Fe i ispada da ima 107 (109-138 je granica za 6mj- 6god.) Dobile smo Legofer i plivit C, pa me zanima stvarno, da li moram davati taj plivit C ili je dovoljno neki sokić sa željezom. Gore se govorilo o plivitu C, ali nitko nije rekao da ga je baš koristio, pa sam sad u nedoumici. :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •