Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: kako zeznuti depru...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno kako zeznuti depru...

ovo sam nasla na jednom forumu... a kako se blizi zima i uz sve u zivotu kaj mi se dogadja bas mi je dobro doslo... posto prakticiram neke od tih stvari mogu vec sad potvrditi da djeluju (aromaterapija, hrana, vjezbanje, izlasci van, hrana...)...

Deset učinkovitih trikova pomoću kojih se podiže raspoloženje

Ujutro nipošto nemojte štedjeti struju, te nakon buđenja upalite sva rasvjetna tijela u stanu. S tim u vezi američki psihoterapeuti preporučuju da u spavaćoj sobi instalirate halogenu lampu koja će se automatski uključiti 45 minuta prije nego što dođe vrijeme za vaše buđenje i tako odigrati ulogu jutarnjeg sunca.
    Boravite što više na otvorenom. Prirodno svjetlo najbolje potiče dobro raspoloženje, djelujući na produkciju tzv. hormona sreće, serotonina i noradrenalina, u mozgu. Iako je za spomenuti učinak dovoljna jačina svjetla koja se kreće od 2000 do 3000 luxa, ona vani i za najoblačnijih dana iznosi oko 4000 luxa, što se ne može nikako usporediti sa žaruljom čija je jačina samo 200 luxa.

Iskoristite pozitivan utjecaj mirisa i potaknite dobro raspoloženje.

Nekoliko kapi prirodnoga i čistoga eteričnog ulja limuna, mandarine, ružmarina, mentola, bosiljka, vanilije ili lavande kapnite u mirisnu lampu ispunjenu s nekoliko žlica vode, ili pomiješajte desetak kapi s dvije žlice meda, mlijeka ili soli te dodajte u vruću kupku.

Unesite sunčane boje u prostor u kojemu živite.

Žuti ili narančasti cvjetovi u vazi, jastuci na počivaljci, zastori na prozoru, ili prostirke na podu neobično su učinkoviti u borbi protiv negativnih osjećaja i lošega raspoloženja koje donosi zimsko sivilo. Žuta i narančasta razbuđuju i potiču na akciju. Zimi iskoristite i terapijski učinak ostalih boja. Primjerice, pod utjecajem crvene pune se životne baterije, a plava smiruje i potiče optimizam.

Počnite pisati dnevnik.

Svake večeri rezervirajte sat vremena samo za sebe, u mislima se vratite na početak i pišite o onome što vam se u toku dana dogodilo i svojim osjećajima. Znanstvene studije pokazuju da vođenje dnevnika opušta, oslobađa i prosvjetljuje, te pruža neobičan užitak, a s time pomaže i u borbi protiv lošega raspoloženja i depresije.

Jelovnik...

Na vašem jelovniku neka bude više namirnica bogatih ugljikohidratima koji nadoknađuju manjak hormona sreće, serotonina, a smanjite unos proteina. Dakle jedite što više krumpira, tjestenine, riže, graha, leće, te žitarica i proizvoda od žitarica, a smanjite količinu mesa, mlijeka i sira.
    Nadalje, nemojte zaboraviti da zimi organizmu osigurate namirnice bogate vitaminom C koji ima čudesan učinak protiv zimskog umora, primjerice kiselo zelje i južno voće, te one koje sadrže nezasićene masne kiseline koje najbolje čuvaju živce, primjerice maslinovo ulje, ribu i avokado. U borbu protiv zimske depresije uključite i što više aromatičnih začina koji također potiču produkciju hormona sreće: vaniliju, đumbir, muškatni oraščić, korijandor, piment i klinčić.

Što više se krećite.

Najučinkovitije oružje protiv zimskog umora je fizička aktivnost. Stoga, bez obzira na atmosferske prilike ne izbjegavajte duge šetnje, brzo hodanje, trčanje ili vožnju biciklom. Zima je idealna i za redovito plivanje ili uključivanje u neki od oblika dvoranske rekreacije pod stručnim vođenjem. Ako pak volite plesati, zimi to obavezno činite svaki dan kako biste popunili životne baterije i održali dobro raspoloženje.

Ako je to ikako moguće ugledajte se na ptice selce i priuštite si odmor u južnim krajevima. Osim vrućih plaža na drugom kraju svijeta u obzir dolazi i produženi vikend u nekom od mnogo bližih i uglavnom osunčanih mjesta na Mediteranu u kojima možete do vrha napunite svoje životne baterije i lakše prebroditi ostatak zime.

Zimi se što više družite.

Njegujte socijalne kontakte, posjećujte rodbinu i prijatelje, te izlazite na zajedničke večere, u kino ili kazalište. Psihijatri preporučuju i vrlo učinkovitu "spasonosnu" telefonsku liniju, koju možete "organizirati" u dogovoru s najboljim prijateljem. Dakle, u slučaju napadaja lošeg raspoloženja nazovite prijatelja i pošteno se izjadajte. Garantirano, već će i to biti dovoljno da se znatno oraspoložite.

Iskoristite snažan utjecaj muzike na našu psihu.

Naime, muzika s ritmom od 60 udaraca na minutu što odgovara smirenom ritmu našega srca, savršeno opušta. U tu svrhu psiholozi preporučuju primjerice baroknu muziku, Beethovenovu simfoniju br. 4 u B-duru, te Mozartov koncert za klavir u A-duru

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jako dobro

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

super :D

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Baš mi treba s obzirom na stres kojeg proživljavam. Baš, baš!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo jos zgodnih savjeta:

U najgorim danima: sebe ne forsirati i ne okrivljavati.
    Ici koracic po koracic, i biti ponosan na svaki.
    Znati da ono sto je obicno malecno, kada ga ucinimo u ovakvom danu postaje nas uspeh za ponos.
    Zadati sebi za svaki dan po jednu prijatnost, jedan mali cilj. Uvece stiklirati da smo je ostvarli. Izaci do prodavnice, pojesti sladoled, primetiti nesto lepo na ulici, protegnuti telo, popiti prijatan napitak, i biti svestan uzivanja. Polako cemo primetiti da smo ucinili ne jednu, vec vise malih prijatnih stvari. Pa tada zadati jednu vise za sledeci dan. Osmehnuti se nekome ili samo sebi. Probuditi se naspavan. Namestiti krevet. Ubrati cvet. Shvatiti da je ceo svemir napolju, divna razigrana priroda, uzavreli grad. A mi, zivi i prisutni u svemu tome. I vecina mogucnosti jos otvorena. Gledati napred, ili samo danas. Registrovati sve lepo, i to da nismo jedini, da postoji svet izvan nas. Pruziti ruku ka njemu, da vidimo sta sve moze da se dosegne. I biti svestan da je los dan dan koji ce jednom morati da prodje.
    U najlepsim danima:
    Sakupljati uspomene, lepa osecanja, sve sto nas cini sretnim. Praviti malu riznicu lepog, bilo samo u glavi, bilo stvarno zapisivati, lepiti u svesku fotografije, vesele isecke...Sve osmehe pamtiti, jer mogu da budu najdragoceniji lek, kada ih se prisetimo u trenucima u kojim nam se cini da nikada nismo i nikada necemo biti srecni i povratiti smisao.
    Cesto zaboravljamo da je sama cinjenica da postojimo, veliki srecni splet, i cudo. Da je privilegija biti covek, i posmatrati ludi sareni svet. Da ne moramo da budemo preozbiljni i da je konacno sve igra.

Za cajeve - pronadjite mesavinu u kojoj pre svega uzivate, i u koju verujete. Napravite od ispijanja caja mali ritual, trenutak opustanja i prijatnosti. Nabavite omiljenu solju, cajnik, med. Retko koji caj koji se moze naci u prodaji ima neka znacajnija ogranicenja u upotrebi. Ako je to slucaj, obicno pise na pakovanju, ili vam naglase u apoteci. Pitajte apotekara. Eksperimentisite sa cajevima koliko vam prija. Ne moze biti stete, biljke su deo prirode. I uvek je caj u prednosti nad lekom, osim kada lek koristite po preciznoj preporuci vaseg lekara.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam proljetos "odradila" Power reading tečaj, zato što sam mislila da će mi metoda brzog čitanja pomoći u poslu - inače sam o tome dosta čula i čitala, ali nisam razgovarala s nekim tko je to prošao, pa sam imala malo drugačiju ideju.

Na kraju, nisam sasvim usvojila metodu (za to je potrebno i dosta vježbanja nakon tečaja, za što ja, uslijed nekih životnih okolnosti, unatoč velikoj želji, nisam našla vremena), međutim, ostala sam oduševljena tečajem i drugim stvarima koje sam od njega dobila, a uopće nisam imala pojma da će to tako biti.

Možda zvuči da nema veze s ovom temom, ali ima. Naime, ako posjetite www.inoptimum.com (mislim da nije reklama), naći ćete puno nekih tekstova o važnosti nekih stvari u životu, a dio toga, ili još više se usvoji na njihovim seminarima (tako sam ja bila na još jednom kasnije gdje smo upravo čuli to koliko je bitno, nakon buđenja širom otvoriti oči i minutu - dvije gledati u sunce, ne što razbudi, već napuni energijom i čitav dan započne drugačije, pa isto tako, kako je voda bitna u životu, iako sam ja jedan od većih potrošača i obožavatelja vode i od prije).

Inače, ja nisam neki tip za meditacije i sl, posao mi je bio dosta stresan i dinamičan i teško sam se opuštala. Na ovom tečaju naučila sam se prilično opuštati, izbaciti negativnosti iz sebe van (unatoč početnoj skepsi i nezadovoljstvu prva dva dana), ali sam naučila i npr. metodu kako iz sebe izbaciti bol, metoda je izuzetno jednostavna i sjajna i ponekad ju prakticiram kad me nešto boli i to uspijeva. Mislim da je metoda inače opisana na stranicama www.emofree.com - nisam baš proučavala osobno nakon što sam to naučila na tečaju, ali sam već davala link frendovima, pa ako koga zanima.

Isto smo naučili kako određena muzika može potaknuti mozak na bolju aktivnost itd.

Neke takve stvari mogu jako pomoći da se čovjek napuni energijom kad je u bedu, kad mu je teško i sl...pa ako koga zanima, nek malo surfa.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Lucky day, super :D
    Hera, ja sam ga prošla prije 2 godine. I nisam baš potpuno usvojila samu metodu (isključivo radi nevježbanja ), ali sam naučila puno drugih vrlo pozitivnih stvari

Početno

Ovo je krasan tekst. Osobito na mene blagonaklono djeluje sunčeva svjetlost.

Meni bi trebala neka knjiga koja čovjeka sklonog sumnjičenju svega alternativnog može potaknuti na tehnike relaksacije (ne joga, jer to unaprijed znam da ne mogu prakticirati zbog nedostatka mira i prostora).

Dakle neke tehnike autogenog treninga, kad legneš u postelju, da se naučiš koncentrirati na sebe i nešto lijepo i odagnaš teške misli bar na nekoliko noćnih sati.

Dere me tjeskoba u PMS fazi i toliko me dere da me steže u prsima.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ajme meni, koje sunce u 6.15??? Jedino da si ga nacrtam na plafonjeru

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Virgo, malo prosurfaj na ove dvije stranice što sam stavila gore u link, mislim da ćeš vjerojatno naći nešto za sebe..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •