-
redosljed učenja slova
Molim pojašnjenje ako netko zna, zašto nam djeca uče slova nekim čudnim redosljedom, npr. jasno mi je zašto samoglasnici, ali zašto k pa b, pa h... nema mi nekog smisla, ajde molim Vas sko znate napišite mi da ne razbijam glavu. :?
-
Neznam zasto kod tvoje skole ali u robijevoj idu "cudnim" redosljedom (ne abecedom i sl.) jer uce slova od kojih odmah mogu slagati jednostavne rijeci.
Kak smo mi u engleskom govornom podrucju, u robijevom razredu su krenuli otprilike ovako:
s, a, t, i, p, n, e, c, k, r
a iz toga mozes slagat: sat, sit, in, pin, tin, sap, tap, tip, cap, cat, kin, itd
-
Upravo to sam se i ja pitala,mi smo još na samoglasnicima ali nije mi baš jasan taj redosljed
-
Ah, da, jos jedan cesti razlog je "teskoca" pisanja odredenih vrsta linija. Nekad se ide po tome da se prvo uce slova s okomitim i horizontalnim crtama, pa se tek onda prelazi na one s krivuljama. (Moja susjeda koja trenutno uci svog sina kod kuce ide tim principom s njim jer mu je tako lakse.)
Al najjednostavnije bi vam bilo da pitate same ucitelje. Ako ih ne vidite, postavite pitanje u informativci.
Za uspjeh djeteta u skoli, komunikacija izmedu roditelja i ucitelja je kljucna. Cak i ovakvim naizgled banalnim stvarima. Nema glupog niti bezveznog pitanja.
-
Slova se uče po načelu od lakšeg prema težem, te prema stupnju usvojenosti grafomotorike i glasovne analize i sinteze. Dakle sasvim jednostavno...prvo slovo koje se uči je I.Najlaše ga je napisati, zatim to je samoglasnik, dovoljno zvučan da čuju taj glas između drugih suglasnika.
Iza toga idu samoglasnici,A kao najčešći koji se koristi u hrv.jeziku, pa U;O; i zadnj E kao najteži za pisanje.Ako ste pratili djetetove predvježbe u crtančici vrlo lako ćete zaključiti kojim redoslijedom idu slova.
Inače, o tome zašto i kojim redoslijedom se obrađuju slova postoji kolegij na Učiteljskoj akademiji koji traje 6 semestara(što dovoljno govori o znanastvenim spoznajama zašto i kada koje slovo).
Učenici u ovaj dobi(5 tjedan nastave) najviše slova pamte vizualno/slikovno i zato su u razredu prisutne razredne slovarice koje koriste dok pišu riječi.(stalno su okruženi slikama slova).
-
Ma znala sam ja da će to sandra14 super objasniti.
e sad mi je puno jasnije zašto tako, a sad se bacamo na zadaću koja glasi:
"Jako voli travu,
kad ga mazi Mia,
veselo se glasa: IA IA IA!
-
Ja razmišljam da odustanem,iako se zna popišat u tutu i nije mu problem sjedit na njoj konstantno piša u gaće.Jućer se u vrtiću popišo 7 puta a doma još 5,niti jednom nije reko da mu se piški,pa mi se ćini da ga bezveze opterećujem,šta da radim ?dajte mi savjet,mislim da mu nije prerano nego da jednostalno ne želi,pa neznam ima li koristi i dalje ga forsirati.
-
ok krivo sam poslala molim vas da preselite u 1-3 hvala
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma