Kad bebice smiju probati lubenicu? Moji će za par dana imati 8 mjeseci. Ja se inače davim u lubenicama, pa bih baš voljela vidjeti je li to nasljedno.![]()
Kad bebice smiju probati lubenicu? Moji će za par dana imati 8 mjeseci. Ja se inače davim u lubenicama, pa bih baš voljela vidjeti je li to nasljedno.![]()
Pa mislim da par komadića ne može naškodit, mi se sa 9 mjeseci isto spremamo na to...
Lubenica pročišćava bubrege i pomaže kod probave...Radije mu dam to nego da mi se muči... :wink:
Slobodno daj, Matej ju je papao sa 6 mj. Samo dobro očisti od koštica i daj mu neka je siše. Vidjet ćeš guštanja! :D
zara je ovih dana probala lubenicu - nije joj bila nešto posebno... ali je zato probala dinju i umirala od sreće, uzdisala je onako zadovoljno kako uzdiše jedino kad ju dojim, nisam mogla vjerovati :D srce moje, na mamu obožava dinje...
Oprezno s lubenicama jer ih jako gnoje s umjetnim gnojivima, tako da su pune nitrata.
E taj detalj nisam znala :? :?
Ali, stvarno, što danas NIJE zagađeno?![]()
Joj ja sam se bas razocarala neki dan je decko nije htio jesti lubenicu. Bas mi je bilo zao, al probacu ja opet. Bila mu je fora vaditi "meso" iz kore i kad je sve iscackao i ostavio "sljem" samo je ustao i otisao, a da nije nimalo pojeo![]()
Organski uzgojene namirnice barem u nemoj mjeri :wink:klia prvotno napisa
Lubenice su posebno otrovne jer ih jako obilno gnoje i zalijevaju, daleko vise nego ostalo.
Evo probala sam im dati lubenicu, ali ni blizu. Isto je i s marelicom. Srećom vole breskvu. A i povrće sad mlate sve u 16, a prije nisu htjeli ni pomirisati.
Gdje naći organski uzgojene lubenice i kako vjerovati uopće na riječ prodavača?![]()
Ovak, ako se tikve, lubenice, tikvice, dinje i slicne vrste previse gnoje umjetnim gnojivom od njih nista ne bude. Odnosno plodovi uopce ne narastu, nego cijela biljka ode u zelenu masu. Tj. ima listove ogromne a plodove nikakve.
Zato me jako zanima violet otkud ti takvi podaci.
Lubenice rastu ko lude ako ih se dovoljno (citaj nenormalno) zalijeva. Isto ko paprike. Najbolje su kad rastu u blatu.
Cekaj, ako sama velis da nece rasti bez ogromne kolicine gnojiva, zasto se onda cudis kad velim da su ga pune ?marta prvotno napisa
Ne sjecam se vise odakle podaci (mozda mozes progooglati pa pogledati).
Ja se sjecam da je moja baka uzgajala lubenice i dinje u vrtu bez umjetnih gnojiva, i lubenice nisu bile ni upola ovako ogromne kao one koje se danas prodaju, ali da uopce ne narastu nije istina. Isto vrijedi za krastavce i ostalo 'bucoide'![]()
Uf, pojma nemam gdje ima organski uzgojenih lubenica, pogotovo ne u Zadru, a prodavacima ja nista ne bih vjerovalaklia prvotno napisa
![]()
Evo jedne poljoprivrednice!
Marta je u pravu kad kaže da umjetno gnojivo uništi biljku. Agresivno je i plod "izgori". Zato bi trebalo iskopati dublju rupu, staviti gnojivo, sloj zeblje pa onda sjeme.
Međutim, to rijetko tko radi.
Prirodno gnojivo je nešto blaže, ali ni ono ne smije u direktan kontakt s biljkom.
A što se nitrita tiče, nema ga ni više ni manje nego kod drugih kultura koje rastu na zemlji.
Uopce ne znam kako si iz moje recenice izvukla ovakav zakljucak.Cekaj, ako sama velis da nece rasti bez ogromne kolicine gnojiva, zasto se onda cudis kad velim da su ga pune ?
Ne sjecam se vise odakle podaci (mozda mozes progooglati pa pogledati).
Tvrdnja da lubenice ne budu velike ako ih se ne gnoji previse jednostavno nje tocna, jer da ih se gnoji previse plod se uopce ne bi normalno razvio, nego bi se smezurao i otpao bez obzira na kolicine vode. Zato je meni ta cijela prica sumnjiva. Kad se bostan uzgaja u vrtu i kad se uzgaja na njivi rezultati nisu isti. Bez obzira na gnojenje.
I molila bih te da stavis ovdje linkove da svi mozemo vidjeti.
bas sam se dvoumila da li da ovo ljeto ponudim ili ne anamariji lubenicu i dinju i mislila sam mozda da cu odgoditi do iduce godine, ali nakon procitanog odlucila sam ne cekati....
bas imamo par komada dinja i lubenicu u kuci pa kad ih nacmemo dat cu i anamariji da proba....ionako su iz bakinog vrta
pa nek mi bar jedno od djece jede voce...
klia još se sjećam tvog avatara koji prikazuje uživanje u lubeniciklia prvotno napisa
![]()
Mi dinju papamo već dosta dugo i to s oduševljenjem,a lubenicu je probao neki dan i samo zjeva,kao mali vrabac.
vid je u dinju zgnječenu vilicom u toj dobi obožavao, a sad jede lubenicu ko veliki - sviđa mu se držati krišku i grickati, dok se sok slijeva niz bradu po majici.....![]()
Inače, lubenica je na vrhu popisa alergenog voća:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ubenica#107683
Ja ostala :shock:
Ja sam navodno kad sam bila dijete uvijek povraćala od lubenice.
Zato je se uopće ne usudim dati Lei. Zašto bi netko povraćao od lubenica :?
Možda se lako pokvare ako stoje vani jer imaju te velike i porozne površine ?? a privlače i muhe. Uglavnom, mi lubenice uopće ne jedemo već i zato što su nam prevelike. Dinju jako voli.
Mi smo dinje probali,moja mama jo je uvalila i svidilo joj se. Inace ja dinje uopce ne volim,njihov miris mi ne odgovara(znam cudakinja sam)pa ih uopce ne kupujem,a nisam ni sigurna kad su na redu u tablici dohrane,kao ni lubenica. A sad velite lubenica alergen.. A to je tak fino! I nitko onda nije napisao kad se to preporuca davati?
Nisi, ima nas još..retha prvotno napisa
, meni je pipun (dinja) grozno smrdljiv i okus mi je grozan, a dinje (lubenice) su mi bljutave, jedino mogu pojesti onu sredinu koja je najslađa.
K je probao lubenicu i nije bas bio odusevljen, ali zato se u dinjama davi.....
Nadam se da ce mu se bakine lubenice u Slavoniji bolje svidjeti.... (bas kako je apricot napisala tako moji siju lubenice, radi se o maloj povrsini ali tko god sije vece povrsine to ne radi.....)
A ja bas prosli tjedan pitala nasu pedicu moze li L probati lubenicu jer ih ja svaki dan kupujem i davim se u njima a ona rekla "NE, jos je prerano za L" :shock: . I nisam je ni pitala zasto ne vec sam eto uzela njen odgovor zdravo za gotovo :/ . Ja se uvijek nesto zbunim kad mi pedica kaze ne ovo ili ne ono i ne propitujem dalje, a trebala bih.
Arijana,malo nas je al nas ima!Do sad nisam upoznala nikog ko ne voli dinje,pa kad ja kazem da su mi bljak svi bleje u mene..
Znaci koji je zakljucak? Lubenica mozda tek nakon prvog rodendana? Sto znaci..cekat sljedece ljeto.![]()
I ja mrzim dinje....Lubenicu obožavam. negdi sam čitala da mogu na početku dohrane? Šta lubenica, dinja, ne spadaju u porodicu tikava (blefiram)
mrziteljice dinja: probajte jedan zalogaj s pršutom.![]()
:shock: vino, sir, anything?Arijana prvotno napisa
Vino ne podnosim, ni miris ni okus... i još uvijek ne mogu shvatiti kako to ljudi mogu piti, ali ozbiljno.
Sir mogu pojest, ali nije mi nešto..
Volim Nutellu![]()
Sta nam radis?! Ja sam vizualni tip,sad to zamisljam..i jao,lose,lose. Sorry aleta,nema nade za mene i dinju.aleta prvotno napisa
![]()
Joj, ja sve mogu.![]()
Prsutu i dinje cu probati prvom prilikom. Mrziteljice dinje mogu umesto dinje probati avokado. Super ide sa mesom.
Da ne bude da sam skrenula sa topica, i ja volim lubenicu. Ali jos nisu stigle one praaaave....mljac!
Milsim da sam i ja negde nasla da lubenica, iako je sva od vode, spada u tesko varljivo povrce.
a prave Dubrovkinje!Arijana prvotno napisa
![]()
ja san andrei prije neki dan ponudila komadic lubenice na sta je ona zagrizla, napravila odvratnu facu i skoro povratila. toliko o meni najdrazem vocu, mislila san da nema sanse da mi dijete ne prihvati lubenicu